BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 8 von 8

Unglaublich - aber wahr

Erstellt von Montenegrin, 23.04.2007, 19:24 Uhr · 7 Antworten · 942 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  02.02.2006
  Beiträge
  8.965

  Unglaublich - aber wahr

  In Budva (Montenegro) leben die meisten Millionäre gemessen an der Einwohnerzahl, jeder fünfzigste Bürger ist Millionär, und alle davon sind Montenegriner, keine Ausländer  Budva - Iako nije pravljena zvanična lista , a vjerovano i evropski statističari još nijesu čuli za malenu Budvu, ono što je sigurno da je crnogorska pijestonica turizma grad za najvećim bojem milionera po broju stanovnika.
  Procjenjuje se da trenutno u Budvi živi oko 200 milionera , i svi oni su domaće gore list, pa ako se to uporedi sa brojem stanovnika, onda na svakoga 50 - tog dođe po jedan milioner. Zvuči nevjerovatno, ali istinito.
  Kraj koji je prije nekoliko desetljeća bio siromašna ribarska regija, pretvoren je u najbogatiji prostor bivše Jugoslavije. Zemljoposjednici, uglavnom mještani, minulih godina polako su počeli rasprodavati parče po parče djedovine i za to uglavnom dobijali, i za svjetske prilike, basnoslovne iznose, koje nekada dostižu i po nekoliko miliona eura.
  Ni brojka od 200 milionera nije konačna, jer svakog dana gradom prostruji priča da je ova, ili ona porodica prodala neko svoje parče zemlje i za to dobila mnogo veću sumu od svoga komšije. I tako u nedogled traje takmičenje među komšijama oko toga ko će naći galantnijeg kupca, koji više nijesu samo Rusi koji ne pitaju za cijenu, već je sve više Iraca, Belgijanaca, Francuza i Holanđana. Zbog te svojevrsbe trgovinske groznice sve je manje zemlje na dobrim lokacijama koje su na prodaji, a cijena kvadrata parcele dostiže i nevjerovatnih 1.000 eura, koliko košta kvadrat stana u nekom beogradskom naselju.
  Euforija prodaje nekretnina koja je u proteklih godinu dana zahvatila Crnu Goru, a kulminirala upravo na području Budvanske rivijere, izrodila je sa sobom i jednu novu sociološku kategoriju - "novokomponovani bogataš".
  Riječ je mahom o ljudima koji su preko noći postali milioneri, a pripadali su srednjoj klasi, ali među njima ima i onih koji su u kriznim godinama jedva sastavljali kraj sa krajem. Stoga su milioni donijeli i dileme - šta sa tolikim novcem uraditi, a ostati razuman. Budvom kruže razne anegdote o tome kako novopečeni milioneri troše novac.
  Kao po nekom pravilu, milioni dobijeni od prodaje nekretnina, troše se na kupovinu nekretnina, pa tako i Budvani, čim dobiju novac na računu ili u kešu odlaze za Podgoricu i Beograd gdje kupuju stanove. Gotovo da nema porodice koja nije kupila jedan ili više stanova, poslovne prostore, u "krugu dvojke" ili najužem centru Beograda. Priča postoji da jedan Budvanin nije kupio stan u General Ždanovoj ulici u samom centru Beograda, u zgradi nije bilo garaže. Taj Budvanin, iako ne živi u sprskoj prijestonici želi da svome četvorotočkašu, kada bude dolazio, obezbijedi "krov nad haubom". A kada je riječ o automobilima , to je posebna priča, jer malo je onih koji nijesu odoljeli da dio novca potroše na kupovinu najluksuznijih lumizina, znajući da novac uložen u to gubi na vrijednosti. Zato se ulicama Budve trenutno voze najnoviji modeli najpoznatijih svjetskih auto brendova. Može se primijetiti da Budvani preferiraju džipovima, pa je dugogodišnji deficit parking mjesta sada je još izraženiji, jer nekoliko "hamera" ili BMW džipova, zauzme kompletan parking, ne ostavljajući prostor za goste.
  Razbacivanje parama ide i dotle da se troše i na kupovinu statusnih simbola poput ručnih časovnika, koji, kada je riječ o unikatima, koštaju i po nekoliko desetina hiljada eura. Novac se troši i na skupocjene upaljače, dugmad za košulje, markiranu odjeću i obuću i ludi provod... Jer, kako narod kaže "život je jedan". Golim okom se vidi da se dosta ulaže i u renoviranje i nadogradnju kuća, koje se preko noći pretvaraju u velelepne vile sa bazenima, opremljenim skupocjenim namještajem, privatnim teretanama.
  Novac koji ostane, nakon zadovoljavanja svih ovih "prijeko potrebnih sitnica" ulaže se u banke, a kako tvrde upućeni, euri se oročavaju uglavnom u bankama u Podgorici, jer iako sve banke imaju svoje filijale u Budvi, milioneri više vjeruju bankarima u glavnom gradu.
  Ne bi bilo čudno da se neki Budvanin pridruži vlasniku srpske korporacije "Delta" Miroslavu Miškoviću koji je prvi Balkanac uvršten na Forbsovu listu milijardera, jer mnogima je ostalo hektara i hektara zemlje u zaleđu, koja sve više postaje hit među nezajažljivim kupcima.


  http://www.vijesti.cg.yu/naslovna.ph...jest&id=234113

 2. #2

  Registriert seit
  30.03.2007
  Beiträge
  179
  Tja, jetzt müsste man nur noch zu den jede 50ten dazugehören. Stimmts Montenegrin?

 3. #3

  Registriert seit
  02.02.2006
  Beiträge
  8.965
  Zitat Zitat von Balkan_Reign Beitrag anzeigen
  Tja, jetzt müsste man nur noch zu den jede 50ten dazugehören. Stimmts Montenegrin?
  dann wären alle meine Probleme gelöst

 4. #4

  Registriert seit
  12.04.2007
  Beiträge
  16.107
  Denen dürfte dann wohl der großteil des Landes gehören.

 5. #5

  Registriert seit
  02.02.2006
  Beiträge
  8.965
  Zitat Zitat von Perun Beitrag anzeigen
  Denen dürfte dann wohl der großteil des Landes gehören.

  jep, das gute daran ist ja dass es keine ausländer sondern nur montenegriner sind

 6. #6

  Registriert seit
  12.04.2007
  Beiträge
  16.107
  Naja,ob es so gut ist das einige wenige soviel vom Land ihr eigen nennen.

  Andererseits würden sie es nicht so schnell verscherbeln wie Politiker.

 7. #7
  Avatar von Koma

  Registriert seit
  01.01.2007
  Beiträge
  21.138
  wahrscheinlich sind es die, die ihre grundstücke an die ausländer verkauft haben...

 8. #8
  cro_Kralj_Zvonimir
  Na ja bei 13.000 Km2 und 600.000 nicht so besonders!


  Wie auch immer ich hoffe das die ihr Geld auch wieder in Montenegro investieren!Weil nur dan ist es gut und freut mich!

Ähnliche Themen

 1. Unglaublich aber Wahr
  Von ALB-EAGLE im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 15
  Letzter Beitrag: 14.06.2010, 18:35
 2. Ist es wahr?
  Von snarfkafak im Forum Rakija
  Antworten: 52
  Letzter Beitrag: 22.01.2010, 10:19
 3. traurig ..traurig aber Wahr
  Von Leila im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 163
  Letzter Beitrag: 07.01.2010, 12:28
 4. Ist es wahr ,dass....
  Von El_Turco im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 35
  Letzter Beitrag: 21.10.2008, 00:12
 5. Ist das wahr?
  Von Prizrenac im Forum Autos, Motorräder und sonstiges mit Motor
  Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 06.07.2008, 19:02