BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 22 von 57 ErsteErste ... 1218192021222324252632 ... LetzteLetzte
Ergebnis 211 bis 220 von 569

Wirtschaft Bosnien-Herzegowinas - Biznis Bosna i Hercegovina - Economy of BiH

Erstellt von Emir, 06.05.2010, 00:58 Uhr · 568 Antworten · 371.754 Aufrufe

 1. #211
  Emir

  BiH se nakon rata zadužila 3,5 milijarde KM

  BiH se od završetka rata do danas u inostranstvu zadužila 3,5 milijarde KM, tako da je vanjski dug zajedno sa prijeratnim obavezama dostigao 5,6 milijardi KM.

  Dug nastao tokom rata ne smatra se vanjskim dugom.
  Stari dug koji je nastao do 2. aprila 1992. godine danas iznosi 2,092 milijarde KM i znatno je manji od novog duga koji je stvoren u posljednjih 15 godina.
  Prema pisanju "Večernjeg lista" izdanje za BiH navodi se da u prve tri poslijeratne godine BiH zadužila ukupno 935 miliona KM. Narednih godina dug se povećavao u prosjeku za nekoliko stotina miliona maraka, a manji pad ili stagnacija zaduženosti zabilježeni su 2003. i 2006. godine.
  Najveće poslijeratno zaduživanje zabilježeno je prošle godine, čak 667 miliona KM.
  U resornom ministarstvu BiH objašnjavaju da je ovaj rast prvenstveno zbog angažovanja prve tranše stendbaj-aranžmana sa MMF-om od 384 miliona KM.
  Prošle godine aktiviran je i dio starog duga prema Londonskom klubu povjerenika u iznosu 436 miliona KM.
  Vanjski dug iskazuje primjetan rast i u ovoj godini i u prvom kvartalu zaduženost BiH povećala se 8,75 posto, odnosno za 454,7 miliona KM zbog angažovanja druge i treće tranše aranžmana sa MMF-om u iznosu 270,6 miliona KM.
  Uprkos ovakvom rastu spoljnog duga BiH je i dalje među najmanje zaduženim zemljama regiona.

 2. #212
  Emir


  Robna kuća “Boska” u Banjoj Luci, nakon četvoromjesečnog renoviranja, ponovo će biti otvorena 11. novembra, najavio je direktor tog preduzeća Ljubomir Dakić Obnavljanje ove robne kuće, kako je kazao, predstavlja zajednički poslovni poduhvat konzorcija srbijanskih kompanija “Zekstra” i “Delta”, koji su kupili “Bosku”. “U rekonstrukciju ovog objekta, svojevrsnog simbola Banje Luke, uložena su tri miliona eura”, rekao je Dakić na pres-konferenciji podsjetivši da se u adaptaciju “Boske” ušlo u maju ove godine. Posao u “Boski” dobit će 150 ljudi, jedan broj bivših radnika također će biti angažiran, a u objektru će po principu zakupa raditi 27 radnji. Ova robna kuća ima oko 20 miliona akumuliranog gubitka, posljednje tri do četiri godine nisu ostvarivali dobit, ali Dakić najavljuje da će se u narednom periodu određenim mjerama, među kojima je i varijanta pokrivanja gubitka na teret kapitala, pokušati promijeniti ta situacija.

 3. #213
  Emir


  Najznačjniji izvozni proizvodi BiH u robnoj razmjeni sa svijetom u periodu januar - septembar 2010. su električna energija, aluminij u sirovim oblicima, koks i polukoks od kamenog i mrkog ugljena, naftna ulja i ulja dobivena od bitumenskih minerala.
  Prema pokazateljima Vanjskotrgovinske komore BiH tu još spadaju, obuća s đonovima od gume, drvo, željezne šipke i namještaj.
  Najznačajni uvozni proizvodi BiH u robnoj razmjeni sa svijetom, u tom periodu, su: nafta i ulja dobivena od bitumenskih minerala, naftna ulja, kameni ugalj, osobni automobili i druga motorna vozila, lijekovi, prirodni gas, električna energija, pivo i šećer.
  Prema istim pokazateljima, BiH je u periodu januar - septembar ostvarila izvoz od 5,38 milijardi i uvoz od 9,70 milijardi KM.

 4. #214
  Emir
  Zitat Zitat von Emir Beitrag anzeigen
  Ab dem 1 November 2010 wird es von BH Airlines Flüge nach Banja Luka geben. Zuerst sollen Flüge von Frankfurt und Zürich aus nahc Banja Luka starten.  Weite Flüge wie von Amsterdam nahc Sarajevo werden ebenso möglich sein (bis 2011)

  Weitere Infos-> bhairlines.ba/

  Update: Ab 2 Dezember von Amsterdam nach Sarajevo (täglich)

 5. #215
  Emir

  Općina Doboj želi kupiti Modex

  Dvadesetak članova Skupštine povjerilaca Modexa 19. novembra će pred Okružnim privrednim sudom Doboj razmotriti ponudu Općine za kupovinu ovog preduzeća.

  Iz Općine Doboj ranije su saopćili da su spremni kupiti preduzeće, koje bi nastavilo obavljati svoju osnovnu djelatnost.

  - Krajnji cilj je da se pronađu strateški partneri koji će investirati u proizvodnju i zaposliti određeni broj radnika - navode u Općini Doboj.

  Lazo Đurđević, stečajni upravnik Modexa, kaže da je Općina dostavila pismo namjere. Modex, preduzeće za proizvodnju konfekcije, čija je procijenjena vrijednost 1,8 miliona KM, u stečaju je od 8. jula prošle godine. Do sada je održano pet neuspjelih licitacija za prodaju, a kupcima su ponuđeni nekretnine, zemljište, oprema za proizvodnju i zalihe konfekcije.

 6. #216
  Emir

  BBI Centar u finalu utrke za najbolji evropski shopping centar  Dobra vijest ovog jutra stigla je u glavni grad BiH. Sarajevska shopping galerija BBI Centar jedna je od dva najbolja shopping centra u Europi u kategoriji malih objekata. Osim BBI Centra, za titulu najboljeg u ovoj kategoriji borit će se shopping centar iz Istanbula - Kozzy Alisveris Ve Kultur Merkezi.

  U dokumentu koji predstavlja finaliste navodi se da je BBI Centar zamijenio Robnu kuću Sarajka, koja je nekada predstavljala simbol Sarajeva.
  „Otvoren u aprilu 2009, moderni shopping centar ima impresivnu arhitekturu, iznutra i izvana. Inspiriran pulsom gradskog života, centar je dizajniran da bude transparentan, kako bi i pješaci i kupci doživjeli galerijski koncept dizajna“, navodi se u dokumentu ICSC-a (International Council of Shopping Centers).
  „Ponosni smo na ovaj ishod takmičenja, posebno zato što nije bilo nimalo jednostavno odgovoriti na sva pitanja koje je ICSC zahtijevao u aplikaciji. Bilo koja nagrada, prva ili druga, predstavlja veliko dostignuće za BBI Centar, ali i naš grad“, ističu u Odjelu korporativnih komunikacija BBI Centra.
  ICSC European Shopping Centre Awards bit će dodijeljene u junu 2011. godine. Radi se o najvećem takmičenju maloprodajnih objekata u Europi. Dodjeljuje se za nove i revitalizirane ili proširene projekte. U ostalim

  kategorijama finalisti su:


  U kategoriji shopping centara srednje veličine finalisti su:
  - Forum Ústí nad Labem – Češka republika
  - Kaufhaus Tyrol – Austrija
  - Rathaus-Galerie Leverkusen – Njemačka


  U kategoriji velikih shopping centara finalisti su:
  - Centrum Galerie, Njemačka
  - Loop5, Njemačka
  - SouthGate, Velika Britanija
  - The Mall, Bugarska


  U kategoriji ekstra-velikih shopping centara finalisti su:
  - Forum Istanbul Shopping Center, Turska
  - Metropolis, Rusija
  - Vegas, Rusija
  - Westfield London, Velika Britanija
  Biti odabran kao finalista ICSC nagrada za najbolji shopping centar znači postaviti izvrstan standard u većini važnih aspekata projekta: izbor lokacije i brandova, planiranje, arhitektura, prodajni rezultati, prihvaćanje od strane kupaca i ostvarena finansijska dobit.
  BBI Centar s ponosom najavljuje da će i tokom posjete članova žirija, najavljene u martu 2011. godine, uložiti maksimalan napor da u najboljem svjetlu predstavi svoj projekat i grad Sarajevo.
  Za izgradnju i koncept BBI Centra zaslužna je kompanija BBI Real Estate d.o.o. Sarajevo, čiji su osnivači Islamic Development Bank (53,94% kapitala), Abu Dhabi Islamic Bank (32,37% ), Dubai Islamic Bank (13,66%) i Bosna Bank International d.d. Sarajevo (0,03% ).

 7. #217
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.783

  Daumen hoch

  Industrie in der FBiH weiter deutlich im Plus

  (nov-ost.info) In Bosnien-Herzegowina ist die industrielle Produktion in der bosniakisch-kroatischen Föderation (FBiH) im Oktober gegenüber dem Vormonat September um 8,4% gestiegen.

  Industrie in der FBiH weiter deutlich im Plus - Bosnien-Herzegowina - Gesamtwirtschaft - nov-ost.info

 8. #218
  Emir

  Proizvedeno 15.668 GWh električne energije

  Bruto proizvodnja električne energije u BiH u 2009. je 15.668 GWh, od čega je u hidroelektranama proizvedeno 39,8 posto, u termoelektranama 58,2, a u industrijskim energanama dva posto.

  Prema podacima Agencije za statistiku BiH, vlastita potrošnja u elektranama iznosi 967 GWh, a u ostalom energetskom sektoru 373 GWh.
  U finalnoj potrošnji električne energije u 2009. domaćinstva učestvuju sa 48 posto, industrija 32, a ostali potrošači uključujući građevinarstvo, saobraćaj i poljoprivredu s 20 posto.
  Ukupna proizvodnja toplotne energije u BiH u 2009. je 5.554 TJ, od čega je 63 posto proizvedeno u toplanama, u termoelektranama je proizvedeno 23, a u industrijskim energanama proizvedeno 14 posto.
  U finalnoj potrošnji toplotne energije najveće učešće imaju domaćinstva s 81,6, a ostali sektori s 18,4 posto.

 9. #219
  Emir

  Hrana u BiH jeftinija za 23 posto nego u EU

  Essen in Bosnien 23% billiger als in der EU


  Prema posljednjim zvaničnim evropskim podacima, cijene hrane u Bosni i Hercegovini iznose 77 posto u odnosu na evropski prosjek.
  To znači da ako je cijena jednog artikla u Evropskoj uniji jedan euro, taj isti artikal u BiH košta 77 centi, piše San.
  Prema tim podacima, cijene hrane u Hrvatskoj u odnosu na evropski projske iznose 94, u Makedoniji 52, Crnoj Gori 79, Srbiji 70, a Sloveniji 90 procenata.
  Švicarska je rekorder - cijene hrane u toj zemlji u odnosu na evropski prosjek iznose 141 posto, a slijedi Grčka sa 110 procenata.
  Zanimljivo je da je hrana u Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj, državama koje su članice Evropske unije, najjeftinija - za desetak procenata je jeftinija nego i u Bosni i Hercegovini.

 10. #220
  Emir
  Jeder 26 ste Einwohner in Bosnien besitzt eine Firma xD

  Es sind insgesamt 145 249 Firmen in ganz Bosnien, diese setzen sich aus

  Federacija-> 84 633
  Srpska-> 56 089
  Brcko-> 4 527

  New Market Consulting, Sarajevo (Dez. 2010)  lol

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 1971
  Letzter Beitrag: 12.06.2018, 19:04
 2. Antworten: 190
  Letzter Beitrag: 17.03.2018, 21:17
 3. Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 12:41
 4. Antworten: 52
  Letzter Beitrag: 18.04.2010, 13:00
 5. Antworten: 114
  Letzter Beitrag: 01.07.2009, 19:19