BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 23 von 57 ErsteErste ... 1319202122232425262733 ... LetzteLetzte
Ergebnis 221 bis 230 von 568

Wirtschaft Bosnien-Herzegowinas - Biznis Bosna i Hercegovina - Economy of BiH

Erstellt von Emir, 06.05.2010, 00:58 Uhr · 567 Antworten · 369.157 Aufrufe

 1. #221
  Emir
  Kompanija Bosnalijek d.d. Sarajevo, pored maksimalnih restrikcija u troškovima poslovanja i pada prihoda od prodaje na domaćem tržištu, u 2010. ostvarila je netodobit od šest miliona KM.
  Direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić danas je na godišnjoj konferenciji za novinare, upriličenoj i povodom 60. rođendana kompanije, kazao da ukupan prihod od prodaje u protekloj godini iznosi 102 miliona KM, od čega je na tržištu BiH ostvareno 56 miliona KM, a na izvoznim tržištima 46 miliona KM te da je tu u odnosu na 2009. zabilježen rast od 17 posto.
  Vodeće izvozno tržište Bosnalijeka je Rusija s učešćem od 49 posto u ukupnoj prodaji u inozemstvu, a zatim slijede tržišta Ukrajine, Hrvatske, Srbije i Kosova.
  Arslanagić je istaknuo da je Bosnalijek od 55. rođendana do sada povećao prihod od prodaje za 17 miliona KM, otvorio 10 novih tržišta i plasirao 44 nova proizvoda. U tom periodu, izvoz je uvećan tri puta, s prosječnom godišnjom stopom rasta od 22 posto, dok su ukupna investiciona ulaganja dostigla vrijednost od 70 miliona KM.
  U tom periodu je, također, otvoreno 100 novih radnih mjesta i Bosnalijek danas zapošljava 632 radnika.
  Govoreći o planovima kompanije u 2011., direktor Bosnalijeka je kazao da se planira povećanje ukupnog prihoda od prodaje za sedam posto, od čega se na domaćem tržištu planira rast od 3,6 posto te rast izvoza od 13 posto.
  Što se tiče novih tržišta, Arslanagić posebno ističe Alžir, kako zbog njegovog velikog potencijala tako i zbog činjenice da je Bosnalijek vrlo blizu dobijanja dozvola za promet svojih proizvoda na tom afričkom tržištu i vrlo blizu ugovaranja saradnje s lokalnom proizvodnjom.
  Kazao je da je kompanija otvorena za iznalaženje strateškog partnera i da ima nekih naznaka, ali da Alvogen taj partner nije.
  Arslanagić je kazao da će Bosnalijek i 2011. nastaviti s brigom za razvoj društva i da je proslavu svog 60. rođendana upravo otpočeo potpisivanjem ugovora sa SOS Dječijim selom, dodavši da je kompanija u toku 2010. izdvojila 500 hiljada KM za donacije, a u posljednjih pet godina godišnje u prosjeku stipendirala po 200 đaka i studenata.
  Belma Duraković-Abazović, izvršna direktorica za razvoj i proizvodnju u Bosnalijeku, dodala je da kompanija trenutno radi na 25 razvojnih projekata i da na tržište BiH u ovoj godini planira plasirati šest novih proizvoda te podnijeti aplikacije za registraciju 11 novih proizvoda u BiH, kao i 45 novih aplikacija za registraciju proizvoda u inozemstvu.
  Bosnalijek, po njenim riječima, trenutno ima registrirana 194 proizvoda u BiH i 421 odobrenje za promet na inozemnim tržištima.
  Dodala je i to da su Bosnalijekovi proizvodi u prometu na domaćem i 21 svjetskom tržištu, na tri kontinenta - Evropi, Aziji i Africi.

 2. #222
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.455

  Daumen hoch

  BiH: U 2010. godini izvoz porastao za 28,3 posto!

  24SI - BiH je u decembru prošle godine ostvarila izvoz u vrijednosti 608 miliona KM, a uvoz od 1,281 milijardi KM, tako da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 47,5 posto, rekao je danas direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.  Prošle godine BiH je izvezla robe u vrijednosti 7,96 milijardi KM, što je za 28,3 posto više nego 2009., a uvezla za 13,616 milijardi ili za 10,2 posto više nego 2009. Pokrivenosti uvoza izvozom iznosila je 52,1 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 6,521 milijardu KM.

  "U 2010. godini najviše se izvozilo u Njemačku i Hrvatsku, u vrijednosti od 2,157 milijardi KM, odnosno 30,4 posto ukupno ostvarenog izvoza, dok se najviše uvozilo iz Hrvatske i Srbije, zajedno 3,488 milijardi KM, što čini 25,6 posto ukupnog uvoza", naveo je Milinović na konferenciji za novinare.

  http://www.24sata.info/vijesti/ekono...283-posto.html

 3. #223
  Emir

  Daumen runter

  Aviokompanija "BH Airlines" ukinula je sredinom ovog mjeseca letove na liniji Banjaluka - Frankfurt, zbog malog broja putnika.

  Edin Hrapović iz marketinške službe "BH Airlinesa" rekao je da je kompanija odustala od ove linije, jer se nije finansijski isplatila.

 4. #224

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  hab was zur RS gefunden

  RS deficit sa zemljama CEFTA smanjila za 10 odsto

  Predrag Klincov - 27.01.2011 12:10
  BANJALUKA – RS je prošle godine smanjila spoljnotrgovinski deficit sa zemljama regionalne zone slobodne trgovine (CEFTA) za 10,3 odsto, što je duplo veća stopa u odnosu na rezultate na nivou BiH.
  Ukupan spoljnotrgovinski promet RS sa državama CEFTA minule godine iznosio je oko 2,4 milijardi KM i porastao je za 18,5 odsto u odnosu na 2009. godinu. Od toga se na uvoz roba odnosilo oko 1,46 milijardi KM, što je povećanje za 12 odsto, dok je izvoz porastao za 30,3 odsto, na oko 930 miliona KM.
  U informaciji koju je juče usvojila Vlada RS navodi se da je ukupni deficit RS u robnoj razmjeni sa zemljama CEFTA lani iznosio 527,1 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom porasla je za devet procenata, na 63,8 odsto, dok je ona na državnom nivou nešto manja iznosi 60,4 odsto.
  Države CEFTA su drugi po značaju spoljnotrgovinski partner RS, nakon zemalja Evropske unije, i učestvuju sa 37,8 odsto u ukupnom prometu, što je više u poređenju sa udjelom na nivou BiH koji iznosi 33,8 odsto.
  Glavni trgovinski partneri RS među državama članicama regionalne zone slobodne trgovine su Srbija sa 58,65 odsto i Hrvatska sa 28,55 odsto učešća. Ostale zemlje CEFTA – Crna Gora, UNMIK-Kosovo, Makedonija, Albanija i Moldavija, učestvuju sa 12,8 odsto.
  RS je protekle godine ostvarila trgovinski višak sa Crnom Gorom, UNMIK-Kosovom i Albanijom, a manjak sa Srbijom, Hrvatskoj, Moldavijom i Makedonijom.
  Ekonomisti ocjenjuju pozitivnim tendenciju mnogo veće stope rasta izvoza u odnosu na uvoz, ali ukazuju da imamo i dalje snazno izražen deficit koji ugrožava platni bilans zemlje.
  Predrag Zgonjanin, predsjednik Savjeta izvoznika pri Privrednoj komori RS, smatra da je jedan od uzoroka manjeg uvoza roba iz zemalja okruženja, ipak, nešto strožije kontrole roba na bh. granici u odnosu na raniji period, ali i pad kupovne moći stanovništva.
  “Privredna komora RS je, takođe, radila dosta na smanjenju necarinskih barijera od strane država regiona, odnosno priznavanju sertifikata naših labaratorija, i to je jednim dijelom dalo rezultate kroz povećan izvoz. Pored toga, mi smo dobili mogućnost i da proizvode sa malim učešćem domaće sirovine i proizvodnje deklarišemo kao domaći i tako ga izvozimo”, kaže Zgonjanin.
  Iako su statistički podaci o izvozu pozitivniji u odnosu na ranije godine on naglašava da, ipak, nije došlo do osjetnijeg povećanju broja izvoznika, već o tome da su postojeća izvozno orjentisana preduzeća povećala obim plasmana.
  Zgonjanin naglašala da bi domaće vlasti mogle još dosta toga uraditi na poboljšanju spoljnotrgovinske slike RS, predlažući, na primjer, da se uvedu dažbine na uvozne poljoprivredne proizvode sa osnovicom koju bi činila razlika između subvencija u zemlji proizvođaču i u RS.
  RS deficit sa zemljama CEFTA smanjila za 10 odsto - Privreda - Nezavisne novine

 5. #225
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.455
  Ich freue mich sehr wen RS Wirtschaftliche Erfolge verbuchen kann. Hoffentlich wirds in Zukunft noch besser.

 6. #226
  Avatar von Urban Legend

  Registriert seit
  30.04.2008
  Beiträge
  1.613
  Belgrad/Sarajevo. Der Medienmarkt auf dem Balkan ist im Umbruch. Die Nachricht, dass der britische Sender BBC seine Programme in Serbien, Mazedonien und Albanien beendet, um 16 Prozent Kosten einzusparen, bedeutet nicht nur ein kleineres Medienangebot in der Region, sondern auch den Verlust von hunderten Jobs. Gleichzeitig steigt mit Al Jazeera Balkans ein neuer Player in den Markt ein.
  BBC will auch sein englisches Programm für die Karibik und sein portugiesisches für Afrika beenden, 650 Arbeitsplätze sind gefährdet. BBC drehte schon sein Radioprogramm in Kroatien, Slowenien und Bulgarien ab.
  Konkurrenz vor Ort
  Der britische Kanal war auf dem Balkan seit dem Zweiten Weltkrieg zu empfangen, damals auch "Radio London" genannt. "BBC hat eine wichtige Rolle in der Demokratisierung der Länder (im und nach dem Balkan-Krieg, Anm.) gehabt", sagt Oliver Vujovic von der Medienorganisation SEE-MO (South East European Media Organisation) zum WirtschaftsBlatt. Dass BBC dem Balkan wegen der Konkurrenz den Rücken kehrt, glaubt Vujovic jedoch nicht. In Serbien etwa sind noch die internationalen Programme Radio Free Europe, VOA (Voice of America) und Deutsche Welle (DW) präsent. Doch auch die Konkurrenz aus dem arabischen Raum schläft nicht: Im April will der Medienriese Al Jazeera aus Qatar seinen Balkan-Sender starten. Investitionssumme: elf Millionen €. Al Jazzera Balkans will in den Landessprachen - Bosnisch/Kroatisch/Serbisch - senden und soll in den Ländern Ex-Jugoslawiens zu empfangen sein.
  "Der Unterschied zwischen BBC und Al Jazeera ist, dass Al Jazeera kommerzielle Interessen verfolgt", sagt Vujovic. Gleichzeitig gebe es das Interesse, in Europa vertreten zu sein, so der Experte. Dasselbe habe CNN in der Türkei gemacht (CNN Türk).
  Kein freier Markt
  Von der internationalen Medienpräsenz erwartet man sich in der Region mehr Pressefreiheit, was nicht immer gegeben und erwünscht ist: Medien sind nicht selten unter Einfluss von Politikern oder Kriminellen, die über die Medien ihren Einfluss geltend machen, berichtet Reporter ohne Grenzen. Ein Grund, warum sich etwa der deutsche Medienkonzern WAZ aus Serbien zurückgezogen hat. "Oligarchen" mit zweifelhaftem Geld würden mit Dumpingpreisen die Konkurrenz ausschalten, begründete der Konzern in deutschen Medien.

  Das Hauptquatier von Al Jazeera wird so viel ich weis in Sarajevo stehen.

 7. #227
  Emir
  Zitat Zitat von Urban Legend Beitrag anzeigen
  Belgrad/Sarajevo. Der Medienmarkt auf dem Balkan ist im Umbruch. Die Nachricht, dass der britische Sender BBC seine Programme in Serbien, Mazedonien und Albanien beendet, um 16 Prozent Kosten einzusparen, bedeutet nicht nur ein kleineres Medienangebot in der Region, sondern auch den Verlust von hunderten Jobs. Gleichzeitig steigt mit Al Jazeera Balkans ein neuer Player in den Markt ein.
  BBC will auch sein englisches Programm für die Karibik und sein portugiesisches für Afrika beenden, 650 Arbeitsplätze sind gefährdet. BBC drehte schon sein Radioprogramm in Kroatien, Slowenien und Bulgarien ab.
  Konkurrenz vor Ort
  Der britische Kanal war auf dem Balkan seit dem Zweiten Weltkrieg zu empfangen, damals auch "Radio London" genannt. "BBC hat eine wichtige Rolle in der Demokratisierung der Länder (im und nach dem Balkan-Krieg, Anm.) gehabt", sagt Oliver Vujovic von der Medienorganisation SEE-MO (South East European Media Organisation) zum WirtschaftsBlatt. Dass BBC dem Balkan wegen der Konkurrenz den Rücken kehrt, glaubt Vujovic jedoch nicht. In Serbien etwa sind noch die internationalen Programme Radio Free Europe, VOA (Voice of America) und Deutsche Welle (DW) präsent. Doch auch die Konkurrenz aus dem arabischen Raum schläft nicht: Im April will der Medienriese Al Jazeera aus Qatar seinen Balkan-Sender starten. Investitionssumme: elf Millionen €. Al Jazzera Balkans will in den Landessprachen - Bosnisch/Kroatisch/Serbisch - senden und soll in den Ländern Ex-Jugoslawiens zu empfangen sein.
  "Der Unterschied zwischen BBC und Al Jazeera ist, dass Al Jazeera kommerzielle Interessen verfolgt", sagt Vujovic. Gleichzeitig gebe es das Interesse, in Europa vertreten zu sein, so der Experte. Dasselbe habe CNN in der Türkei gemacht (CNN Türk).
  Kein freier Markt
  Von der internationalen Medienpräsenz erwartet man sich in der Region mehr Pressefreiheit, was nicht immer gegeben und erwünscht ist: Medien sind nicht selten unter Einfluss von Politikern oder Kriminellen, die über die Medien ihren Einfluss geltend machen, berichtet Reporter ohne Grenzen. Ein Grund, warum sich etwa der deutsche Medienkonzern WAZ aus Serbien zurückgezogen hat. "Oligarchen" mit zweifelhaftem Geld würden mit Dumpingpreisen die Konkurrenz ausschalten, begründete der Konzern in deutschen Medien.

  Das Hauptquatier von Al Jazeera wird so viel ich weis in Sarajevo stehen.

  http://www.balkanforum.info/f9/balka...2011-a-191839/

 8. #228
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.455
  Na evropskom nivou: Sarajevo će imati najmoderniji krematorij i mrtvačnicu

  24sata.info - Na evropskom nivou: Sarajevo

 9. #229
  Emir
  Najmoćnija ruska kompanija „Gazprom" zvanično je saopštila da ove godine počinje obimna istraživanja u BiH kako bi se pronašla nafta. Novac je osiguran, a računice kažu da će u prvoj fazi istraživanja koštati najmanje 50 miliona dolara.
  Ovih dana počinje s radom i nova firma „Jadran naftogaz" koja će voditi istraživanja. Zanimljiva je vlasnička struktura te firme - 64 posto vlasništva pripada Naftnoj industriji Srbije, a 36 posto firmi „Zarubižnjeft" koja je vlasnik naftne industrije Republike Srpske.Istraživanja će se obaviti u okolini Tuzle, Livna i u dijelovima Hercegovine, prije svega Drežnice, Stoca, Nevesinja i Gacka.
  Prije rata, američka kompanija „Amoco" vodila je istraživanja u BiH i njene analize pokazuju da u BiH ima nafte. Čak se tvrdi da je „BiH, uz južnu Crnu Goru i sjevernu Albaniju, najperspektivnije naftno - gasno područje od Urala do Sjevernog mora".
  Prema nekim procjenama, utemeljenim na naučnim istraživanjima, samo na području Tuzlanskog kantona postoje velika nalazišta nafte i za 30 godina moglo bi se izvući „crnog zlata" u vrijednosti oko 100 milijardi dolara. Smatra se da Orašje, Pelagićevo, Lopare, Teočak i kompletno podnožje majevice prema Tuzli zapravo leže na nafti, piše San.

 10. #230
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.455
  Otvaranje novih radnih mjesta: Kinezi zainteresovani za ulaganja u BiH!

  24SI - Ambasador Kine u BiH Vang Fuguo istakao je u razgovoru sa guvernerom Centralne banke u BiH Kemalom Kozarićem da su velike kineske kompanije zainteresovane za investiranje u BiH, posebno u putnu infrastrukturu i energetski sektor.

  24sata.info - Otvaranje novih radnih mjesta: Kinezi zainteresovani za ulaganja u BiH!

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 1952
  Letzter Beitrag: 15.04.2018, 23:32
 2. Antworten: 190
  Letzter Beitrag: 17.03.2018, 21:17
 3. Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 12:41
 4. Antworten: 52
  Letzter Beitrag: 18.04.2010, 13:00
 5. Antworten: 114
  Letzter Beitrag: 01.07.2009, 19:19