BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 42 von 57 ErsteErste ... 3238394041424344454652 ... LetzteLetzte
Ergebnis 411 bis 420 von 568

Wirtschaft Bosnien-Herzegowinas - Biznis Bosna i Hercegovina - Economy of BiH

Erstellt von Emir, 06.05.2010, 00:58 Uhr · 567 Antworten · 369.182 Aufrufe

 1. #411
  Ero
  BiH: Prosječna neto plata u augustu 830 KM

  (24SI) - Prosječna mjesečna isplaćena netoplaća po zaposlenom u pravnim subjektima u BiH za august ove godine iznosila je 830 KM, što pokazuje nominalni rast za 0,2 posto u odnosu na decembar 2011. godine.

  [24 sata info]
  Po podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena netoplaća za august ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno je viša za jedan posto.
  U augustu ove godine prosječna mjesečna brutoplaća iznosila je 1.298 KM, što pokazuje nominalni rast za 0,3 posto u odnosu na decembar 2011.
  Prosječna mjesečna brutoplaća za augustu ove godine u odnosu na august prošle godine nominalno je viša za 1,2 posto.  24sata.info - BiH: Prosje

 2. #412
  Ero
  Iduće godine počinju prva istraživanja nafte u BiH!

  SARAJEVO - U parlamentarnu proceduru prvi put je upućeno zakonsko rješenje koje uređuje oblast istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH.
  Uz to, Vlada FBiH je već ranije potpisala Memorandum o razumijevanju s holandskom kompanijom "Shell", svjetskim gigantom u ovoj oblasti.
  Ukoliko u Federalnom parlamentu navedeni zakon bude usvojen, iz Vlade FBiH najavljuju da se već prve bušotine mogu očekivati u narednoj, a eksploatacija početkom 2015. godine.
  Iz Ministarstva energije, industrije i rudarstva FBiH naveli su da se zakonom o istraživanju i eksploataciji nafte i plina FBiH, koji je na Federalnoj vladi utvrđen u formi nacrta, konačno otklanja zastoj u otkrivanju i utvrđivanju postojanja komercijalnih ležišta ugljikovodika, kao i mogućnost uvođenja stranih investitora zainteresovanih za istraživanje i eksploataciju na ovim prostorima.
  Takođe, ovim zakonom se utvrđuju rezerve energenata, zatim kvalitet nafte za potrebe FBiH u vidu poticaja privrednog i društvenog razvoja, štite ležišta nafte i plina kao prirodnog bogatstva, te se omogućava gospodaranje i sprečavanje rasipanja nafte i plina.
  Direktor Geološkog zavoda u Sarajevu Hazim Hrvatović kazao je za "Avaz" da su svi dosadašnji rezultati i istraživanja dokazali da nafte i plina ima u nalazištima širom FBiH, a pogotovo na području Hercegovine i sjeverne Bosne.
  Hrvatović: Do sada bilo sve podijeljeno
  On ističe da je osnovni problem do sada u tome što je ova oblast bila podijeljena tako što su kantoni bili nadležni za davanje koncesija, a federalni nivo za davanje saglasnosti za eksploatacije. Sada je definirano da sve nadležnosti budu na nivou FBiH.
  - Sve će zavisiti od usvajanja ovog zakona u Parlamentu koji praktično otvara vrata istraživanju i eksploataciji nafte u FBiH - kazao je Hrvatović.
  Istorijski podaci
  Iz Vlade FBiH su naveli da su podaci prikupljeni od 1970. do 1990. godine ustupljeni "Shellu", te da će stručnjaci ove vodeće naftne kompanije uraditi digitalni format, koji će biti osnova za objavu tendera za istraživanje nafte i plina. Prema najavama, tako bi se sredinom naredne godine moglo sa 90-postotnom tačnošću znati gdje se nalaze određene količine nafte i plina.
  Prema ranijim naučnim istraživanjima, značajne količine nafte pronađene su na lokalitetima kod Drežnice, sjeverno od Mostara, zatim na području Dinarida i Posavine, odnosno od Šamca do Semberije.
  U okviru naftnih istraživanja u periodu između dva svjetska rata nafta je nađena na nekoliko bušotina u Požarnici i Siminom Hanu kod Tuzle. Istorijski podaci govore o tome da je eksploatirano na stotine tona ovog energenta.
  Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća firma INA-Naftaplin iz Zagreba vršila je istraživanja na područjima sjeveroistočne Bosne te centralnih i vanjskih Dinarida. Nakon toga istraživanja nafte i plina na području BiH proveo je sarajevski "Energoinvest".
  Pred rat u BiH bio je formiran projekt "Sjeverna Bosna", finansiran od kredita Svjetske banke u iznosu od 2,5 miliona dolara, dok je projekt "Dinaridi" finansirala američka kompanija AMOCO.
  Na osnovu prijeratnih istraživanja procijenjeno je da južno od Bosanskog Šamca rezerve nafte iznose 64,5 miliona barela, odnosno oko 9,2 miliona tona, a jugozapadno od Orašja čak i do 108,4 miliona barela, odnosno 15,5 miliona tona ovog energenta.
  Podaci govore o 15 istražnih bušotina koje su pokazale da na prostoru sjeveroistočne BiH, na dubini od 3.000 do 5.000 metara, postoje rezerve od 50 miliona tona nafte!
  Ulazak 'Shella' znači ulazak krupnog kapitala
  - "Shell", kao možda najvažnija naftna kompanija, već je zvanično iskazala interes da istražuje određena područja Tuzlanskog kantona, sjeveroistočne Bosne, zatim područje Orašja i Posavine - kaže Abdulah Bašić, profesor ekologije, energetike i prirodnih resursa na Tuzlanskom univerzitetu.
  Prema njegovom mišljenju ulazak "Shella" u BiH znači ulazak krupnog kapitala, koji će doprinijeti ekonomskoj sigurnosti BiH. Profesor Bašić tvrdi da to automatski znači interes svjetskih sila za BiH i njen potencijal.
  Idu

 3. #413
  Ero

  Daumen hoch

  Maletić: "Zabraniti uvoz, jer imamo našu robu - povrće, voće, žitarice, stoka..."


  (24SI) - Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić podržava uvođenje najavljenih mjera u poljoprivredi iz sporazuma SNSD-a i SDP-a, jer bi njihovom primjenom bila zaštićena domaća proizvodnja u Republici Srpskoj i BiH.

  [24 sata info]
  On je Srni rekao da je kao predsjednik udruženja ranije predlagao mjere zaštite domaće prizvodnja na tržištu.

  "Predlagali smo da bude zabranjen uvoz, jer imamo našu robu, bilo to povrće, voće, žitarice, stoka. To bi zaštitilo domaću proizvodnja i mnogo značilo našim proizvođačima koji žive od toga", rekao je Maletić.
  Delegacije SNSD-a i SDP-a BiH su 31. oktobra postigle sporazum o saradnji, kojim su, između ostalog, predviđene i ekonomske mjere za jačanje domaće proizvodnje. Među ovim mjerama je i zabrana uvoza sezonskih proizvoda u vrijeme sezone berbe.

  24sata.info - Maleti

 4. #414
  Ero
  Potpisan ugovor u Beogradu: NIS preuzima OMV benzinske stanice u BiH

  (24SI) - Naftna industrija Srbije (NIS) danas je u Beogradu potpisala ugovor o kupovini 100 posto vlasništva kompanije OMV BH, zahvaljujući čemu će NIS preuzeti mrežu od 28 benzinskih stanica OMV-a na teritoriji BiH. Kupovina OMV benzinskih stanica u BiH, kako je navedeno na sajtu NIS-a, predstavlja korak u realizaciji strategije regionalnog razvoja NIS-a do 2012. godine, u okviru koje je jedan od prioriteta ove kompanije u većinskom ruskom vlasništvu širenje maloprodajne mreže u zemljama Balkana.

  [24 sata info]
  Očekuje se da ugovor između NIS-a i OMV BH bude zatvoren nakon odobrenja nadležne institucije za zaštitu konkurencije, dok u okviru obostranog dogovora kompanije neće objelodanjivati cijenu transakcije.

  "Mreža OMV je jedna od najjačih mreža na tržištu BiH", navodi se u saopštenju i dodaje da je u okviru regionalne strategije razvoja NIS-a, tržište BiH identifikovano kao jedno od prioritetnih za Kompaniju NIS, pored tržišta Bugarske i Rumunije.

  Navodi se da NIS ima sve neophodne resurse za realizaciju svojih starteških ciljeva, budući da je 1. novembra ove godine završen program rekonstrukcije i modernizacije NIS-ove rafinerije nafte u Pančevu, u okviru koje je počeo sa radom novi kompleks za hidrokeking i hidroobradu.

  Ovaj prerađivački kompleks obezbijediće potencijal za rast izvoza motornih goriva "Evro 5" kvaliteta u Balkanskom regionu, dok će, preuzimanjem maloprodajne mreže "OMV BH", NIS obezbijediti kanale prodaje motornih goriva "Evro 5" kvaliteta, koji su proizvedeni u rafineriji ove kompanije.

  Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da je kupovina OMV benzinskih stanica u BiH samo jedan od koraka u pravcu realizacije strategije dugoročnog razvoja maloprodajne mreže NIS-a u regionu.

  "Na ovaj način NIS-u će biti omogućeno da plasira visoko kvalitetno gorivo evro kvaliteta koje je Kompanija proizvela u svojoj rafineriji. Ova akvizicija će nam obezbediti, prvi put, i mjesto među top tri najjače maloprodajne mreže na tržištu van Srbije", istakao je Kravčenko.

  U NIS-u, jednoj od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, ruska naftna kompanija "Gaspromnjeft" ima 56,15 posto vlasništva, a 29,88 je u vlasništvu Srbije, dok ostatak pripada manjinskim akcionarima.

  U skladu sa svojom strategijom da postane lider u okruženju, NIS postepeno širi poslovanje i na tržište regiona - BiH, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku.

  24sata.info - Potpisan ugovor u Beogradu: NIS preuzima OMV benzinske stanice u BiH

 5. #415
  Ero
  Centralna banka BiH dobila najviše ocjene od EU

  Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je od Evropske unije (EU) u postimplementacijskom monitoringu dobila najvišu ocjenu - 5 A, za veoma uspješno proveden projekt u suradnji s ECB/Eurosustavom.

  To su: Važnost i kvaliteta dizajna A, Učinkovitost implementiranja A, Rezultati A, Utjecaj projekta danas A i Održivost A.

  Godinu dana nakon završetka programa tehničke suradnje CBBiH i Europske središnje banke (ECB), EU je projekt, koji je i financirala, ocijenila kao svoj najambiciozniji i najuspješniji projekt do sada realiziran u BiH.

  Ključni čimbenici uspjeha ovog projekta su: precizno definirani projektni ciljevi i modaliteti realiziranja, te vrlo visoka razina vlasništva CBBiH nad svim fazama projekta, što je omogućilo uvid i stjecanje znanja o najboljim i najaktualnijim praksama i standardima evropskog središnjeg bankarstva.

  Proaktivan stav CBBiH tokom projekta osigurao je održivost rezultata i nastavak aktivnosti na usuglašavanju s evropskim i međunarodnim standardima, vlastitim kapacitetima, ali i podršku drugih programa tehničke suradnje kroz suradnju s nacionalnim središnjim bankama iz EU.

  Uz CBBiH, ovaj projekt je provela ECB u suradnji sa sedam središnjih banaka Evrosustava (Eurosystem) u okviru Programa za tehničku pomoć CBBiH, a radi jačanja institucionalnih kapaciteta i poboljšanja priprema za sudjelovanje u Evropskom sustavu središnjih banaka (ESCB).

  Projekt je znatno doprinio poboljšanju kapaciteta CBBiH u proizvodnji statistike kamatnih stopa i uvođenju statistike portfolio investicija.

  Kapaciteti za vođenje ekonomskih analiza, istraživanja i projekcija su također unaprijeđeni, zajedno s kapacitetima za aktivno praćenje monetarne politike u okviru valutnog odbora. Također, projekt je uveo novi pristup u izgradnji IT sustava u CBBiH.

  Svi očekivani rezultati postignuti su na način predviđen ugovorom, odnosno, u pojedinim je oblastima postignuto i više nego što je izvorno bilo predviđeno.

  U izvješću koje je napravio monitoring tim između ostalog je navedeno da "ECB smatra ovaj projekt uspješnim primjerom i koristi ga kao instrument učenja. Projektni pristup temeljen na transferu znanja mogao bi biti koristan za buduće programiranje pomoći Evropske komisije u oblasti jačanja institucionalnih kapaciteta, naročito za twinning projekte."

  Imajući u vidu kompleksnu institucionalnu i političku strukturu u BiH, CBBiH se smatra jednom od najjačih institucija koje doprinose cjelokupnoj makroekonomskoj stabilnosti.

  CBBiH je i ovim rezultatima pokazao da je spreman svoje politike i smjernice usuglasiti s evropskim standardima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

  Centralna banka BiH dobila najvi

 6. #416
  Ero
  Čengić: Energoinvest dobio poslove vrijedne oko 70 miliona KM

  (24SI) - Generalni direktor Energoinvesta d.d. Enes Čengić izjavio je da je ova kompanija u zadnjih mjesec dana dobila poslove vrijedne oko 70 miliona KM. „Zahvaljući našem dosadašnjem radu u sjevernom Iraku u regiji Erbil uz ranije potpisane ugovore dobili smo ekstenziju od 3,5 miliona eura na još jednoj trafo stanici. To samo govori o tome koliko investitori u Iraku vjeruju kompaniji Energoinvest“, istakao je Čengić.

  [24 sata info]
  Također, Energoinvest je dobio jedan veliki projekt u južnoj Albaniji -110 kilovoltni dalekovod u vrijednosti od oko 32 miliona eura. Direktor Čengić je najavio da sljedeće sedmice imaju pregovore sa oficijalnim investitorom - sa KfW, njemačkom velikom bankom, koja investira projekt u Albaniji.

  „Dakle, u zadnjih mjesec dana dobili smo poslove vrijedne oko 36 miliona eura, odnosno više od 70 miliona KM“, istakao je Čengić.

  „Nama investitori izvana vjeruju i mi dobijamo poslove, ali nikako da Energoinvest dobije posao u BiH i stoga apeliram na sve nadležne da razmisle o poziciji Energoinvesta u BiH“, napomenuo je Čengić.

  Što se tiče Libije, direktor Energoinvesta očekuje nove aktivnosti na tom tržištu u sljedećih deset mjeseci do godinu dana.

  „,Sve ono što smo uradili na libijskom tržištu uspjeli smo naplatiti. Međutim, problem je što tamo imamo više od sto miliona eura ugovorenih poslova koje smo mi planirali, naručili materijale, a ne možemo da ih isporučimo“, kazao je Čengić.

  Po njegovim riječima, situacija u Libiji se popravlja.

  „Prije desetak dana smo bili u toj zemlji i imali sreću da nas prime veoma odgovorne osobe u vrhu libijske vlasti. Očekujemo povratak i nove aktivnosti na libijskom tržištu u sljedećih deset do 12 mjeseci“, kazao je Čengić.

  24sata.info -

 7. #417

  Registriert seit
  27.10.2011
  Beiträge
  2.572
  Biznis Bosna i Hercegovina......beim Titel war wohl ein ganz Schlauer am Werk.

  Abgesehen von der falschen Grammatik,..... - "Biznis" machen Haro und Edin, wenn sie gefälschte Jeans auf der Straße verkaufen.
  Bei einem Staat heißt das Privreda, oder kroatisch Gospodarstvo.

 8. #418
  Ero
  VIDEO: Turci najavljuju rekordno brzu izgradnju nove dionice Koridora Vc

  (24SI) - Do 2014. godine vozit ćemo se novim kilometrima autoputa. Naime, Autoceste Federacije potpisale su danas, 350 miliona maraka vrijedan ugovor s turskom kompanijom Džengiz Inšat za izgradnju poddionice autoceste na Koridoru VC, Vlakovo-Lepenica.

  [24 sata info]
  Opširnije u prilogu TV1.

  24sata.info - VIDEO: Turci najavljuju rekordno brzu izgradnju nove dionice Koridora Vc

 9. #419
  Avatar von Ibrišimović

  Registriert seit
  30.11.2005
  Beiträge
  3.576
  Wenn Kroatien der EU beitritt, endet auch das Freihandelsabkommen mit BiH und kroat. Zöllner werden nur noch Produkte, die nach EU-Standard produziert werden ins Land lassen, doch BiH hat keine dieser EU-Zertifizierungen, da keine Behörde in BiH diese ausstellen kann, heißt bald werden kaum noch bosnische Produkte nach Kroatien exportiert werden.

  Bosnien-Herzegowina bekommt Probleme mit Kroatiens EU-Beitritt - Bosnien-Herzegowina - derStandard.at

 10. #420
  Mulinho
  BiH wird sich gezwungenermassen vermehrt an den Osten orientieren. Vor etwas mehr als einem Jahr hat man die Blockade der Kosovarischen Regierung ausgelacht betreffend bosnischer Produkte. Jetzt wird Kosovo aber ein wichtiger Markt für BiH sein. Umgekehrt hoffentlich auch.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 1953
  Letzter Beitrag: Heute, 13:06
 2. Antworten: 190
  Letzter Beitrag: 17.03.2018, 21:17
 3. Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 12:41
 4. Antworten: 52
  Letzter Beitrag: 18.04.2010, 13:00
 5. Antworten: 114
  Letzter Beitrag: 01.07.2009, 19:19