BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Seite 5 von 58 ErsteErste 1234567891555 ... LetzteLetzte
Ergebnis 41 bis 50 von 572

Wirtschaft Bosnien-Herzegowinas - Biznis Bosna i Hercegovina - Economy of BiH

Erstellt von Emir, 06.05.2010, 00:58 Uhr · 571 Antworten · 393.025 Aufrufe

 1. #41
  Emir

  Steiermärkische-Tochter eröffnete in Sarajevo neues Headquarter

  Die Gesamtinvestition in das Hauptquartier in der Hauptstadt von Bosnien-Herzegowina betrug etwa 12,6 Mio. Euro.

  Die Sparkasse Bank Sarajevo, Tochter der Steiermärkische Bank und Sparkassen AG, hat ein neues Headquarter in Sarajevo eröffnet. Das "Importanne Business Center" wurde mit einer Gesamtinvestition von rund 12,6 Mio. Euro errichtet und bietet eine Nutzfläche von 6.300 Quadratmeter. Als Mieter ist hier unter anderem die Strabag untergebracht.
  [h2]200 Mitarbeiter [/h2]
  Wie es in einer Aussendung der Bank am Donnerstag hieß, sind in dem neuen Gebäude die Zentrale der Sparkasse Bank - vormals ABS Banka -, die Schwestergesellschaft "s Leasing" und die Filiale Sarajevo mit gemeinsam 200 Mitarbeitern zusammengefasst. Das Projekt wurde zu 80 Prozent mit bosnisch-herzegowinischen Firmen abgewickelt, hieß es.
  "Die Steiermärkische Sparkasse betrachtet die Länder Ex-Jugoslawiens als einen erweiterten Heimmarkt, in dem sich Investitionen lohnen", erklärte der Vorsitzende des Aufsichtsrates der Sparkasse Bank und Vorstand der Steiermärkische Bank und Sparkassen AG, Franz Kerber. Wachstumspotenzial, Bevölkerungszahl und geringe Marktdurchdringung mit modernen Bankprodukten sprächen für die Region. Ziel ist es, die Sparkasse Bank mittelfristig als eine der stärksten bosnisch-herzegowinischen Retailbanken zu positionieren.


  Steiermärkische-Tochter eröffnete in Sarajevo neues Headquarter > Kleine Zeitung

 2. #42
  Emir

  BiH u rezervama ima 1,3 tone zlata

  Osciliranje vrijednosti eura i dolara prisiljava države da ulažu u zlato

  Zbog velikog osciliranja kursa eura i dolara, sve više država okreće se kupovini zlata, čija vrijednost svakodnevno raste. Bosna i Hercegovina u okviru svojih deviznih rezervi, također, ima zlato, a prema podacima Centralne banke BiH (CBBH) trenutno je u trezorima 1,3 tone, odnosno 42.366 unci monetarnog zlata.

  Devizne rezerve

  - Kao devizna aktiva, zlato je pod utjecajem dva rizika, i to kretanja cijena u dolarima i njegovog kursa - kažu nam u CBBH.

  Cijena zlata na svjetskim berzama prešla je 1.207,30 dolara po finoj unci (31,1 gram). Analitičari ocjenjuju da će zlato ostati sigurno utočište ulagača sve dok se ne povrati povjerenje u euro. Od septembra 2008., odnosno od početka svjetske finansijske krize, cijena zlata skočila je za 70 posto.

  Pad vrijednosti eura utječe i na devizne rezerve naše zemlje pa su tako, prema podacima CBBH, 13. maja one iznosile 5,95 milijardi KM, dok su na kraju prošle godine bile 6,2 milijarde KM, što znači da su pale za 300 miliona KM.

  U CBBH smatraju da kretanje kursa eura i dolara utječe na izmirivanje obaveza vanjskog duga BiH, jer će se kupovati veći iznos eura kod CBBiH kako bi se izmirila dospijevajuća obaveza u dolarima te će se, u konačnici, takva transakcija odraziti i na smanjivanje nivoa deviznih rezervi.

  Struktura depozita

  - Izmirivanje ostalih deviznih obaveza je u eurima i ne očekuje se značajniji pad deviznih rezervi zbog postojeće valutne strukture depozita privrednih subjekata i stanovništva BiH - kažu u CBBH.

  Centralna banka BiH posluje na principu Valutnog odbora i obavezna je održavati 100 posto devizno pokriće za pasivu u konvertibilnim markama. Devizna aktiva CBBiH drži se pretežno u eurima i iznosi više od 95 posto.

  Hrvatska bez zlata

  Prema najnovijim podacima Svjetskog vijeća za zlato, Hrvatska u svojim trezorima ne posjeduje ni gram rezervi zlata. S druge strane, Srbija u Narodnoj banci čuva nešto više od 13 tona plemenitog metala i u martu je bila na 59. mjestu u svijetu prema količini zlata koje čuva u deviznim rezervama.

 3. #43
  Emir

  BH Airlines uspostavio avioliniju Sarajevo - Zagreb

  Komercijalni letovi na relaciji Sarajevo - Zagreb počet će sutra
  Kompanija BH Airlines organizovala je danas za novinare i svoje poslovne partnere promotivni let na relaciji Sarajevo-Zagreb-Sarajevo, javio je specijalni izvještač Agencije ONASA.

  Kako je rečeno na konferenciji za novinare, organiziranoj nakon slijetanja aviona iz Sarajeva u Zračnu luku Zagreb, komercijalni letovi na ovoj relaciji počet će sutra, a BH Airlines će na ovoj destinaciji saobraćati šest puta sedmično, svakim danom osim subote.

  Generalni direktor BH Airlinesa Nudžeim Rečica je kazao da uspostavom leta za Zagreb BH Airlines nudi putnicima dodatnu frekvenciju koja mnogo znači u putovanjima, naročito poslovnoj klijenteli, jer omogućava odlazak i povratak u Sarajevo u istom danu.

  "Cijene su promotivne i kreću se od 30 eura, plus aerodromske takse u iznosu od 84 eura za povratnu kartu", istakao je Rečica.

  Prema njegovim riječima, BH Airlines se nada da će u skorijoj budućnosti započeti razgovore sa Croatia Airlinesom o temi zajedničke eksploatacije linije, te ponovnog međusobnog uvezivanja u "code share" aranžman, s obzirom na "najviši stepen komercijalne saradnje i zdrave prijateljske odnose" između ove dvije avio-kompanije.

  Rečica je ovom prilikom podsjetio da je kompanija BH Airlines počela s letovima pod novim imenom B&H Airlines 2005. godine, kada su kupljena dva ATR-72-212 aviona od italijansko-francuske firme Avions de Transport Regional, a isti tip aviona u to vrijeme koristile su avio-kompanije susjednih zemalja.

  "Nakon dokapitalizacije u 2008. godini, Federacija BiH (FBiH) učestvuje sa 50,93 posto, Turkish Airlines INC Istanbul sa 49 posto i Energoinvest sa 0,07 posto vlasništva u Javnom preduzeću (JP) BH Airlines d.o.o. Sarajevo", naveo je Rečica.

  On je istakao da je trenutno lepeza destinacija BH Airlinesa proširena na devet redovnih linija: Frankfurt, Cirih, Kopehhagen, Geteborg, Stokholm, Beč, Istanbul, te glavni gradovi Srbije i Hrvatske.

  "Danas BH Airlines ima više od 180 polijetanja mjesečno sa Sarajevskog aetodroma", dodao je Rečica.

  Zamjenik direktora Zračne luke Zagreb Ivan Damjanović je kazao da je za ovu zračnu luku svaki dolazak novog aviona i otvaranje nove linije povijesni trenutak.

  "Samim tim, današnji dolazak aviona BH Airlinesa i uspostavljanje linije Sarajevo-Zagreb-Sarajevo je dio povijesti", rekao je Damjanović

 4. #44
  Emir

  Četiri zlatne medalje za predstavnike BiH

  Postignuti uspjesi dodatni su poticaj bh. turističko-ugostiteljskom sektoru uoči ovogodišnje turističke sezone

  Bosanskohercegovački ugostitelji donijeli su čak četiri zlatna odličja s nedavno održanog regionalnog gastronomskog takmičenja u crnomorskom turističkom središtu Burgas u Republici Bugarskoj.
  Predstavnici Bosne i Hercegovine osvojili su zlatne medalje za najbolji ekipni nastup te tri u pojedinačnoj konkurenciji za najboljeg kuhara, konobara i slastičara.
  Takmičenje na kome su, uz bh. natjecatelje, učestvovali i takmičari iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Makedonije, Turske i Kosova organizovali su Balkanska alijansa hotelskih asocijacija (BAHA), Međunarodna asocijacija hotelijera i restoratera (IHRA) te Federacija evropsko-mediteranskih restorana (EMRF), a naši su predstavnici putovali u organizaciji Udruženja hotelijera i restoratera BiH (UHR BiH) koje je član navedenih međunarodnih asocijacija.
  Postignuti uspjesi dodatni su poticaj bh. turističko-ugostiteljskom sektoru uoči ovogodišnje turističke sezone u kojoj će odlučivati upravo kvaliteta usluga.

 5. #45
  Emir

  Cigarete neće poskupjeti 1. jula

  Sadašnje visine akciza će ostati na snazi do kraja godine

  Posebna akciza na cigarete u BiH od početka 2010. godine povećana je sa 0,15 na 0,30 KM po kutiji, a redovna akciza ostala je 42 posto od maloprodajne cijene. Ukupna akciza iznosi minimalno 0,80 KM po kutiji.

  Kako objašnjavaju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), te visine akciza ostat će na snazi do kraja godine, kada će ponovo biti povećane. Iz Uprave dodaju da ove godine 1. jula neće biti povećane akcize kao što je to bilo 2009. Podsjećamo, povećanje akciza sa sobom donosi i poskupljenje cigareta.

  - Prošle godine dva puta smo imali povećanje akciza, jer je primjena zakona počela od 1. jula, a onda smo imali novu odluku koja je stupila na snagu 1. januara ove godine. Ali, povećanje ćemo od sada praktikovati jednom godišnje, od 1. januara - objasnio nam je Ratko Kovačević, portparol UIO.

 6. #46
  Zvornicanin
  Amerikanci "Bosnalijek" žele preuzeti tako što će založiti državne dionice!
  "Alvogen Group" u Sarajevu osnovao kompaniju putem koje želi dići kredite da bi kupio državne dionice
  Autor: F. VELE
  23.05.2010. 08:56  "Bosnalijek": Šta će Vlada FBiH uraditi
  Foto: Arhiv
  Ozbiljne sumnje da se iza američkog sna o prodaji 19,26 posto državnog kapitala u "Bosnalijeku" kriju posve sumnjive, a vrlo izvjesno i kriminalne namjere da se otme porodično srebro FBiH, potvrđuju se iz dana u dan.

  Svjež kapital

  Prema informacijama koje je "Dnevni avaz" dobio iz više pouzdanih izvora, umjesto da osigura oko 30 miliona maraka svježeg kapitala, koliko bi Federacija BiH trebala dobiti prodajom ovog manjinskog paketa, hvaljena multinacionalna farmaceutska kompanija "Alvogen Group" iz Nju Džersija namjerava uzeti kredite u stranim bankama, i to tako što bi založila upravo dionice farmaceutske kompanije iz Sarajeva!

  Navodno, iza svega stoji Robert Vesman (Wessman), vođa pregovaračkog tima "Alvogena" i biši glavni izvršni direktor "Actavisa".

  - "Alvogen Group", naime, prije nekoliko mjeseci osnovao je svoju kompaniju sa sjedištem u Sarajevu. To su pravdali poreznim olakšicama, ali očito je u pitanju nešto ozbiljnije. Upravo ta kompanija namjeravala je na osnovu zalaganja državnih dionica "Bosnalijeka" od banaka iz Austrije uzeti oko 50 miliona maraka kredita! No, banka joj je u prvom pokušaju odbila dati kredite zato što nije imala dovoljno dobar kolateral - tvrdi "Avazov" izvor blizak Vladi FBiH i Agenciji za privatizaciju u FBiH (APF).

  Upravo je činjenica da nije dobio tražene kredite razlog što se "Alvogen" nije pojavio na vanrednoj aukciji dionica "Bosnalijeka", koja je neuspješno održana 14. maja ove godine. U medije je plasirana informacija da nisu ispunjavali "proceduralne uvjete" za kredit.

  Strateški partner

  Zanimljivo je da su predstavnici "Alvogen Groupa" tražili kredite u isto vrijeme dok su predstavnicima Federacije BiH tvrdili da imaju novac i da su ozbiljan strateški partner.

  - Na ovaj način očito se želi napraviti situacija da se, zapravo, našim novcem kupi znatan udio u našoj profitabilnoj kompaniji i da se neko na taj način žestoko obogati - tvrdi "Avazov" sagovornik.

  Iskustva "Plive" i "Zdravlja"

  "Actavis", odnosno ponovo Robert Vesman, prije četiri godine dao je ponudu za kupovinu udjela u hrvatskoj "Plivi". Vlada Hrvatske tamo je, slično kao i FBiH, imala 18 posto kapitala, a IFC nešto više od pet posto. Kao i u slučaju "Bosnalijeka", ponuđena cijena navodno se nije razlikovala od prosječne na tržištu, ali su Hrvati kasnije na nju dodali deset posto, korigirali je i tako osujetili plan sumnjive privatizacije.

  U Srbiji je, međutim, Vesman putem "Actavisa" uspio oboriti cijenu i preuzeti "Zdravlje" iz Leskovca.

 7. #47
  Emir

  Zaključat će fabrike i početi otpuštati radnike

  Većina tekstilaca s područja regije Prijedor godišnje u prosjeku ne radi najmanje dva ili tri mjeseca

  Tekstilna industrija Republike Srpske nije u stanju podržati Opći kolektivni ugovor i najnižu zagarantiranu plaću zaposlenih od 370 maraka, poručuju iz Udruženja tekstilaca s područja regije Prijedor i traže da se s Kolektivnog ugovora hitno povuče potpis njihovog predstavnika.

  U oštrom pismu adresiranom na Vladu RS i Sindikat najavljuju da će od nove godine, kada u tekstilnoj industriji počinje primjena nedavno potpisanog Općeg kolektivnog ugovora, zaključati fabrike i otpustiti radnike.

  Mile Popović, predstavnik Udruženja i vlasnik tekstilne industrije Mileteks, tvrdi da će on, ako ne bude razumijevanja za ovaj problem, među prvima to učiniti.

  - Većina tekstilaca s područja regije Prijedor, zbog smanjenog obima poslova, godišnje, u prosjeku, ne radi najmanje dva ili tri mjeseca. I za to vrijeme plaćamo poreze i doprinose, zagarantirane dohotke, bolovanja, godišnje odmore, regres. Sve te obaveze treba naraditi za pola godine, što je, praktično, nemoguće - rekao je Popović, čija je firma prošlu poslovnu godinu okončala sa skromnim prihodom od 3.000 maraka.

  On kaže da odgovor na pismo, mada su o tome razgovarali s Rankom Mišić, predsjednicom Saveza sindikata RS, koja im je obećala mogućnost nekog kompromisa, još nisu dobili.

 8. #48
  Emir

  FIAT i GM najavili dolazak u BiH

  Bh. kompanije pokazale da su spremne za izazove i da se ne boje konkurencije

  Predstavnici bh. firmi koje su učestvovale na Sajmu proizvođača autokomponenti jugoistočne Evrope u Kragujevcu razgovarali su o mogućnostima saradnje s predstavnicima velikih korporacija u autoindustriji.
  - S predstavnicima italijanskog FIAT-a smo dogovorili da dođu u BiH, gdje bi posjetili šest do osam naših firmi koje zadovoljavaju njihove kriterije, a i iz GM-a su najavili dolazak - izjavio je za Fenu sekretar Asocijacije metalskog i elektrosektora industrije BiH Midhat Čehajić.


  Sajam „SEE AutoCompo Net 2010“ održan je od 19. do 21. maja i okupio je stotinjak izlagača iz regije, među kojima i 15 iz BiH.
  - Izuzetno smo zadovoljni nastupom na sajmu, jer su bh. kompanije pokazale da su spremne za izazove i da se ne boje konkurencije. Naše kompanije su imale priliku da se predstave velikim korporacijama u autoindustriji kako bi eventualno bile uključene u mrežu njihovih dobavljača - dodao je Čehajić.


  Tokom sajma održana je i panel-diskusija na kojoj je konstatirano da je najveća perspektiva ovog sektora svakako u regionalnom povezivanju i kooperaciji, a nosilac aktivnosti bio bi Centar izvrsnosti autoindustrije zapadnog Balkana.

 9. #49
  Emir

  Xella prva u BiH ima energetske savjetnike

  Pripreme za nove situacije na tržištu

  Kompanija Xella BH iz Tuzle, u saradnji s firmom Dekra Certification iz Njemačke, organizirala je stručno školovanje za svoje uposlenike kako bi ih pripremila za novu situaciju na tržištu, odnosno za pružanje nove usluge iz oblasti savjetovanja o energetski efikasnoj gradnji stambenih objekata.
  Stručnjaci iz BiH vratili su se prije nekoliko dana iz Instituta za tehnologiju i razvoj kompanije Xella iz Emstala u Njemačkoj, gdje su uspješno položili ispit za savjetnika za energetsku efikasnost u skladu s Evropskom direktivom za energetska svojstva zgrada (EPBD).
  Na taj način su postali prvi certificirani stručnjaci u BiH iz ove oblasti, saopćila je kompanija.

 10. #50
  Emir

  U Tesliću posao za još 50 radnika

  Sada u ovom kolektivu 160 radnika dnevno proizvodi oko 1.200 pari gornjih dijelova obuće i oko 300 pari gotove obuće

  Teslićka fabrika za proizvodnju gornjih dijelova obuće i gotove obuće Škrebić kompani planira uskoro izgraditi još jednu proizvodnu halu u kojoj će posao tokom ove godine dobiti 50 novih radnika, javlja Srna.
  Sada u ovom kolektivu 160 radnika dnevno proizvodi oko 1.200 pari gornjih dijelova obuće i oko 300 pari gotove obuće, a ovaj broj će se znatno povećati uvođenjem nove linije nakon izgradnje novog objekta i nabavke montaže za montiranje cvikane modne gotove obuće.
  Direktor i vlasnik ovog kolektiva Dragutin Škrebić kaže da je plasman robe osiguran na duži rok na osnovu ugovora s austrijskom firmom Gabor.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 2176
  Letzter Beitrag: 06.12.2019, 15:23
 2. Antworten: 190
  Letzter Beitrag: 17.03.2018, 21:17
 3. Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 12:41
 4. Antworten: 52
  Letzter Beitrag: 18.04.2010, 13:00
 5. Antworten: 114
  Letzter Beitrag: 01.07.2009, 19:19