BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 7 von 57 ErsteErste ... 3456789101117 ... LetzteLetzte
Ergebnis 61 bis 70 von 568

Wirtschaft Bosnien-Herzegowinas - Biznis Bosna i Hercegovina - Economy of BiH

Erstellt von Emir, 06.05.2010, 00:58 Uhr · 567 Antworten · 369.110 Aufrufe

 1. #61
  Emir

  RS planira izgradnju prvog vjetroparka

  [h2]Njemački KfW izrazio spremnost da finansira izgradnju jedne vjetroelektrane[/h2]

  Elektroprivreda RS obavlja aktivnosti na polju istraživanja alternativnih izvora energije, prije svega na istraživanju potencijala vjetra, a studija o korištenju ovog obnovljivog izvora energije finansira se iz donatorskih sredstava Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW).

  Povoljni uvjeti

  - Planiramo sa strateškim partnerom učestvovati u izgradnji jednog vjetroparka instalirane snage od 50 megavata - istakli su u Elektroprivredi ovog entiteta.

  Kako je "Avazu" potvrđeno u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS, predstavnici KfW-a izrazili su spremnost da pod veoma povoljnim uvjetima finansiraju izgradnju vjetroparka, a u toku je izbor jedne od pet lokacija gdje će se graditi park.

  - Obavljaju se mjerenja i procjene o mogućnostima korištenja državnog zemljišta radi lakšeg i jeftinijeg rješavanja imovinskih odnosa. Prema određenim procjenama, učešće električne energije trebalo bi ograničiti na deset posto, što iznosi skoro 120 megavata, zbog obaveze da se za ovaj procent mora uvijek obezbijediti rezervna količina energije u slučaju ispada ili nemogućnosti rada - objasnili su u resornom ministarstvu.

  Dio potencijala


  S obzirom na to da se BiH svrstava u oblasti bogate hidroenergetskim potencijalima, a posjeduje i značajne rezerve uglja za izgradnju većih kapaciteta za proizvodnju električne energije, stručnjaci smatraju da obnovljivim izvorima energije nije dat dovoljan značaj sa stanovišta istraživanja, ali ni zakonske regulative.

  Procjenjuje se da bi, ako bismo iskoristili samo dio potencijala koje imamo, solarni sistem mogao proizvesti energije dovoljno da zamijeni i do 40 posto postojećih sistema za proizvodnju električne energije.

  Računi manji za 40 posto

  - Pilot-projekt u Domu penzionera u Trebinju dao je veoma dobre rezultate, jer su računi za električnu energiju u prosjeku manji za 40 posto. Primjena ove tehnologije imala bi veliki značaj kod velikih potrošača kao što su bolnice, domovi i škole, ali i u domaćinstvima - ocjenjuju u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

 2. #62
  Emir

  Gradi se silos za pepeo u TE Tuzla

  [h2]Invisticija vrijedna 5,05 miliona KM • Posao će realizirati konzorcij Energoinvest i firma Butmir iz Sarajeva[/h2]

  Generalni direktori Elektroprivrede BiH i Energoinvesta, Amer Jerlagić i Džemail Vlahovljak, potpisali su danas Ugovor o izgradnji silosa za pepeo u TE Tuzla, vrijedan 5,05 miliona KM, bez PDV-a.
  Riječ je o poslu koji će realizirati konzorcij Energoinvest i firma Butmir iz Sarajeva u roku od osam mjeseci, a odnosi se na istovremeni transport pepela s blokova 4 i 5 i transport s bloka 6, u paru s nekim od blokova 4 i 5.
  Direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić istaknuo je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je Elektroprivreda nastavila s politikom dodjele poslova domaćim firmama koje za te poslove posjeduju reference i kurentne su na tržištu. Novi silos, kako je naglasio, treba da omogući bolju i fleksibilniju isporuku pepela, kao nusproizvoda od kojeg Elektroprivreda ostvari značajan prihod.
  Džemail Vlahovljak, generalni direktor Energoinvesta, istaknuo je da je zadovoljan što će njegova kompanija raditi još jedan značajan posao za Elektroprivredu.
  - Nadam se da ćemo to uspješno okončati, kao i dosadašnje poslove. Garancija za to su naše iskustvo u srodnim poslovima, u poslovima zaštite okoliša, ali i u projektiranju i realizaciji projekta, istaknuo je Vlahovljak i naglasio da je sličan posao Energoinvest ovih dana okončao u Srbiji.
  Kako je rečeno, kapacitet instalacije za suho pražnjenje pepela iz silosa pepela je 3.000 m3 je 200 t/h po jednoj instalaciji, dok sadržaj čvrstih čestica u ispušnom zraku na vrećastom filteru između silosa i silosu pepela 3.000 m3 mora biti ispod 5 mg/m3, što je u skladu s normama EU o zaštiti okoliša.
  Ugovorom je predviđeno da se 90 procenata ukupno ugovornog iznosa isplaćuje sukcesivno, prema dinamici izvšene isporuke opreme, izvršenih radova i usluga, a da se 10 procenata isplati nakon uspješno završenog probnog pogona postrojenja.

 3. #63
  Emir

  BiH najviše izvozi u Njemačku i Hrvatsku

  [h2]U prva četiri mjeseca ove godine u Njemačku izvezeno 340, a u Hrvatsku 297 miliona KM[/h2]


  Bosna i Hercegovina je u prva četiri mjeseca ove godine najviše izvozila u Njemačku, i to u vrijednosti 340 miliona KM, što je 15,9 posto od ukupno ostvarenog izvoza i u Hrvatsku u vrijednosti 297 miliona KM, odnosno 13,9 posto od ukupno ostvarenog izvoza.
  Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u tom periodu najviše se uvozilo iz Hrvatske, i to u vrijednosti 572 miliona KM, što je 14,8 posto od ukupno ostvarenog uvoza i iz Njemačke u vrijednosti 422 miliona KM, odnosno 10,9 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

 4. #64
  Emir

  Tuzlanski Giprom dobio priznanje za kvalitet

  [h2]Šabović je dobio priznanje u Platinum kategoriji, za predanost kvalitetu, upravljanju kompanijom, tehnologiji[/h2]

  Salih Šabović, vlasnik i direktor kompanije Giprom Tuzla, ovogodišnji je dobitnik nagrade na Međunarodnom samitu za kvalitet koju dodjeljuje "Business Initiative Directions" (BID). Dodjela priznanja održana je u konferencijskoj dvorani hotela Marriott Marquis u Njujorku.

  Šabović je dobio priznanje u Platinum kategoriji, za predanost kvalitetu, upravljanju kompanijom, tehnologiji, društveno odgovornom poslovanju, humanitarnim i sportskim aktivnostima, te podržavanju lokalne zajednice.

  Inače, BID je međunarodna organizacija za kvalitet koja održava kontinurano glasanje među kompanijama koje između sebe biraju najbolje. Nagrade se dodjeljuju na osnovu ispunjavanja kriterija upravljanja kvalitetom QC 100 (Total Quality Management), sa sadržajem koji služi kao smjernica čelnim ljudima u kompanijama za unapređenje njihovih poslovnih procesa i sistema.

  - Ovo poslovno priznanje će koristiti Gipromu u globalnoj komunikaciji s kompanijama širom svijeta i označava ga kao pouzdanog partnera za saradnju - kazao je Šabović.

  Uz čelne ljude BID-a, dodjeli ovogodišnjih međunarodnih priznanja prisustvovale su kompanije iz više od 60 zemalja širom svijeta.

 5. #65
  Emir

  Svečano puštena u probni rad Fabrika vode u Brčkom

  [h2]Kapacitet fabrike je 330 litara u sekundi, a prerađivati će savsku vodu za potrebe gradskog i prigradskog stanovništva, te lokalne industrije[/h2]
  U Plazuljama kod Brčkog danas je svečano puštena u probni rad Fabrika vode, kapaciteta 330 litara u sekundi, koja će prerađivati savsku vodu za potrebe gradskog i prigradskog stanovništva, te lokalne industrije.

  Obraćajući se prije svečanog presijecanja vrpce, gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić rekao je da su ovaj trenutak građani Brčkog čekali decenijama, jer će im uskoro biti dostupne dovoljne količine kvalitetne vode za piće.

  On je napomenuo da je prethodno neophodna izgradnja sekundarne vodovodne mreže, koja će zamijeniti postojeći dotrajali sistem, koji onečišćuje prečišćenu vodu na putu do potrošačkih slavina.

  - Sada su se praktično stekli uslovi da se izgradi magistralni vod od Fabrike do suprotnog dijela grada, tako da sva naselja koja trenutno nemaju vodu dobiju je u dovoljnim količinama, naglasio je Pajić.

  Pošto je u toku izgradnje dolazilo do projektnih izmjena, još nije poznato koliko je ukupno koštao ovaj kapitalni projekat, ali za sada se barata cifrom višom od 20 miliona maraka.

  Izvođač radova je austrijska kompanija "Vabag", koja je činila konzorcijum sa "Simensom" i bijeljinskom firmom "Higra".

  Projekt menadžer Slobodan Čabrilo rekao je da voda koja je ovih dana puštena prema gradu, jeste zapravo prerađena voda iz obližnjih bunara, a da će ona iz Save krenuti prema slavinama Brčaka, tek nakon što stignu laboratorijski nalazi o hemijskoj i bakteriološkoj ispravnosti njenog prečišćenog uzorka.

  Već danas najavljene su skore korekcije cijene komunalne vode koja je po metru kubnom do sada iznosila 1,25 maraka.

 6. #66
  Emir

  Instel errichtet Getränkewerk in Čajniče

  Das serbisch-bosnische Unternehmen Instel errichtet im ostbosnischen Čajniče einen neuen Betrieb zur Produktion von Mineralwasser und Fruchtsäften. Laut Medienberichten....

  Instel errichtet Getränkewerk in Čajniče - Serbien - Bosnien-Herzegowina - Nahrungsmittel - Bauwesen-Immo - nov-ost.info

 7. #67
  Emir

  Tuzlanska mljekara PPM dobila ISO certifikate

  [h2]Glavna potvrda o kvaliteti proizvoda u rukama još jednog domaćeg proizvođača[/h2]

  Tuzlanska mljekara PPM dobila je certifikate ISO 9001:2008 i 22000:2005 za potvrdu kvalitetnih i sigurnih proizvoda. Ovo je još jedan u nizu certifikata koji potvrđuju kvalitet proizvoda ove mljekare.

  U junu 2006. godine implementiran je sistem HACCP, koji osigurava proizvodnju po zdravlje sigurnih proizvoda sa jasno definiranim normama kvaliteta.

  Cilj firme PPM je integrirati sistem sigurnosti namirnica u jedinstvenu bazu vođenja kvaliteta u okviru grupacije Ljubljanske mlekarne. Pripreme za certifikacijski audit vodio je stručni tim iz Ljubljane, u saradnji sa timom Mljekare PPM.

 8. #68
  Emir

  Homologacija je zaštita države BiH

  [h2]Sastanak održan povodom primjene homologacije i certificiranja vozila u BiH[/h2]

  U organizaciji zeničkog Instituta za privredni inženjering, koji je član Konzorcija za homologaciju i certificiranje vozila u BiH, održan je sastanak s predstavnicima entitetskih i kantonalnih ministarstava prometa, Uprave za inspekcijske poslove, Instituta za mjeriteljstvo BiH, Instituta za standardizaciju BiH, te ovlaštenih uvoznika vozila i stanica tehničkih pregleda vozila povodom primjene homologacije i certificiranja vozila u BiH.
  Zaključeno je da homologacija predstavlja zaštitu države u ovoj oblasti.

 9. #69
  Emir

  Nove investicije u Rudnik mrkog uglja Kakanj

  [h2]Ukupna vrijednost investicije prelazi 60 miliona KM • Povećanje proizvodnje iz podzemne eksploatacije[/h2]

  Rudnik mrkog uglja Kakanj objavio je početak realizacije još jedne razvojne investicije koja je ukupno vrijedna oko 60 miliona KM. Radi se o otvaranju revira u podzemnoj eksploataciji uglja „Begići - Bištrani“ koji predstavlja zamjenski kapacitet za široka čela u jamama pogona Haljinići.
  Otvaranje ovog revira podrazumijeva buduće povećavanje proizvodnje uglja iz podzemne eksploatacije kakanjskog rudnika.

  - Ukupna vrijednost investicije prelazi 60 miliona KM ali to je konačna vrijednost. Faza koju sada radimo je vrijedna oko dva miliona KM, a investicija do njenog kraja podrazumijeva nabavku samohodne hidraulične podgrade, otkopnu mašinu i transportne sisteme, izjavio je Elvedin Čovo, direktor Sektora za razvoj projektovanje i investicije u Zavisnom društvu RMU Kakanj d.o.o.

  Prva faza projekta podrazumijeva izgradnju infrastrukturnih objekata na površini i rudarskih prostorija do ulaska u ugljeni sloj i po riječima direktora RMU Kakanj Mirsada Jašarspahića, otvaranjem jame „Begići“ nastavlja se investiranje u razvoj podzemne eksploatacije rudnika.

  - Ovaj kapacitet znači kontinuitet proizvodnje, poboljšavanje kvaliteta uglja, sigurno snabdijevanje Termoelektrane Kakanj, novo zapošljavanje i održivi razvoj. Radove prve faze finansiramo iz vlastitih izvora, kaže Jašarspahić.

  U posljednjih mjesec dana ovo je druga investicija u podzemne kapacitete kakanjskog rudnika.

 10. #70
  Emir

  Porez na dohodak: Građani traže povrat 3,3 miliona maraka

  [h2]Najveći broj zaprimljenih godišnjih prijava je u Sarajevu[/h2]

  Porezna uprava Federacije BiH, odnosno kantonalni porezni uredi, do 15. maja ove godine zaprimili su ukupno 85.061 godišnju prijavu poreza na dohodak. Ukupan broj poreznih obveznika koji traže povrat poreza na dohodak je 26.525, a ukupan iznos sredstava za povrat poreza na dohodak je 3.324.568,47 KM.

  - Najveći broj zaprimljenih godišnjih prijava poreza na dohodak je u Kantonalnom poreznom uredu Sarajevo i iznosi 21.287, s najvećim traženim iznosom za povrat pogrešno uplaćenog ili preplaćenog poreza od 1.242.812,00 KM - kazao nam je Midhat Arifović, direktor PUFBiH.

  On potcrtava da institucija na čijem je čelu nije nadležna da vrši povrat poreza niti može svojim aktivnostima utjecati na efikasnost i procedure vraćanja poreza.

  - Kantonalna ministarstva finansija nadležna su za povrat više uplaćenog poreza na dohodak iz sredstava kantonalnog budžeta - kazao je Arifović.

  Govoreći o strahovanjima da određeni kantoni neće moći građanima vratiti višak uplaćenog poreza, Arifović kaže da PUFBiH ostaje pri stavu da je zakonsko pravo poreznih obveznika da podnose zahtjev za povrat pogrešno uplaćenog ili preplaćenog poreza na dohodak, ali i obaveza nadležnih organa da taj povrat izvrše u skladu sa zakonskim propisima.

Seite 7 von 57 ErsteErste ... 3456789101117 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 1952
  Letzter Beitrag: 15.04.2018, 23:32
 2. Antworten: 190
  Letzter Beitrag: 17.03.2018, 21:17
 3. Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 12:41
 4. Antworten: 52
  Letzter Beitrag: 18.04.2010, 13:00
 5. Antworten: 114
  Letzter Beitrag: 01.07.2009, 19:19