BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 212 von 657 ErsteErste ... 112162202208209210211212213214215216222262312 ... LetzteLetzte
Ergebnis 2.111 bis 2.120 von 6566

Wirtschaft Griechenlands - Οικονομία της Ελλάδας - Economy of Greece

Erstellt von Dikefalos, 07.06.2011, 15:51 Uhr · 6.565 Antworten · 371.260 Aufrufe

 1. #2111
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.601
  Ο 88χρονος Μίκης Θεοδωράκης δήλωσε χθες ότι οι Ελληνες είναι πολύ πλούσιοι και το αγνοούν. Είπε ότι υπάρχει στο βυθό της θάλασσας πλούτος πολλών δισ. σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και ότι αρκεί να τα εξορύξουμε για να λύσουμε το πρόβλημά μας, οριστικά και αμετάκλητα. Και αναρωτιέται ο μεγάλος συνθέτης: γιατί δεν το κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις;
  Δίνει βέβαια τις δικές του απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Με ένα μεγάλο άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής με τίτλο «Η τώρα ή ποτέ για τα ελληνικά κοιτάσματα» ο Μίκης Θεοδωράκης επαναλαμβάνει μια άποψη που κυκλοφορεί σε πολλούς κύκλους εσχάτως: ότι η Ελλάδα έχει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσά της αλλά δεν τολμάει να τα εξορύξει.
  Οι εξηγήσεις του Μίκη
  Ο συνθέτης βασίζει τη βεβαιότητά του για τον υπεδάφιο ελληνικό πλούτο σε ένα άρθρο που διάβασε του καθηγητή Μ. Μελετόπουλου με τίτλο «Στο βάθος το φυσικό αέριο».
  Τι λέει το άρθρο;
  Οτι από την Αδριατική ως τις ακτές της Συρίας υπάρχει «τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου και πετρελαίου». Στο μέσον αυτής της περιοχής βρίσκεται η χώρα μας, της οποίας η ΑΟΖ (Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη) φαίνεται ότι περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του «τεράστιου» κοιτάσματος.
  Ο καθηγητής Μελετόπουλος εξηγεί ότι η Ελλάδα δεν ξεκινάει την εξόρυξη του πλούτου της γιατί δεν την αφήνουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ. Κι αυτό γιατί τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία διεκδικούν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ελλάδας για τον εαυτό τους.
  Γράφει ο καθηγητής Μελετόπουλος:
  «Η πιο αθέατη ίσως πτυχή είναι η σχέση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους με την πρόσβαση στα κοιτάσματα. Τα δύο μόνα ευρωπαϊκά κράτη με πρόσβαση στα κοιτάσματα, η Ελλάδα και η Κύπρος, βρίσκονται σήμερα σε δίνη».
  Εξηγεί, δηλαδή, ο κ. Μελετόπουλος ότι ΗΠΑ και Γερμανία έδεσαν χειροπόδαρα την Ελλάδα και την Κύπρο με Μνημόνια προκειμένου να υποθηκεύσουν τα περιουσικά τους στοιχεία και να εκμεταλλευθούν τον πλούτο τους στη Μεσόγειο.
  Και διερωτάται ο Μίκης Θεοδωράκης:
  «Πώς είναι δυνατόν ένας ολόκληρος λαός να παραπληροφορείται σε τέτοιον βαθμό ώστε να μη μπορεί να αντιληφθεί μια τόσο σημαντική πραγματικότητα που τον αφορά άμεσα, δεδομένου ότι για χάρη της πληρώνει ένα τόσομεγάλο τίμημα; Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα και οι πράκτορες των ξένων δυνάμεων έχουν καταφέρει να ελέγχουν το σύνολο του πολιτικού, οικονομικού και πληροφοριακού κόσμου, σε σημείο που να τυφλώνουν έναν ολόκληρο λαό, με σκοπό να τον εξουδετερώσουν, ώστε να μπορέσουν να βάλουν στο χέρι τον υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας του. Δηλαδή να τον κλέψουν. Γιατί σε τελική ανάλυση περί αυτού πρόκειται».
  Ο Μίκης συνεχίζει μιλώντας για «απεχθές και επαχθές έγκλημα εις βάρος της χώρας» και φωνάζει για να ακούσουν οι Ελληνες: «Ωστόσο ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να αγνοεί ότι είναι πλούσιος! Πολύ πλούσιος
  Δύο προβλήματα
  Υπάρχουν ωστόσο στη θεωρία του κ. Μελετόπουλου -την οποία ασπάζεται αυτούσια ο Μίκης Θεοδωράκης- δύο «τεχνικά» προβλήματα:
  1. Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ θα επιφέρει προβλήματα με τη γείτονα Τουρκία για την οποία αποτελεί casus belli η μονομερής ανακήρυξη εκ μέρους της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν αναφέρει αυτή τη «λεπτομέρεια» η οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει τη χώρα μας σε θερμό επεισόδιο με τη γείτονα χώρα. Πριν δηλαδή λύσουμε το πρόβλημα με τους εταίρους που θέλουν να κλέψουν τον υπεδάφιο πλούτο μας πρέπει πρώτα να απεμπλακούμε από ένα διπλωματικό «αγκάθι» με την Τουρκία.
  2. Δεν έχουν δημοσιευθεί αποτελέσματα για την ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων και τόσο μεγάλου πλούτου. Πώς μπορεί κάποιος να διαβεβαιώνει για πλούτο πολλών δισ. αν δεν προσκομίζει εκθέσεις ή έρευνες που να το αποδεικνύουν;
  Κοιτάσματα, το Ελντοράντο μια πτωχευμένης Ελλάδας
  Για τον Μίκη Θεοδωράκη η ύπαρξη πλούτου στη Μεσόγειο αποτελεί βεβαιότητα. Για τον συνθέτη, μια παγκόσμια συνωμοσία βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε να «αποκοιμηθούν» οι Ελληνες και να μπορέσουν οι «ισχυροί» να του κλέψουν τον θησαυρό.
  Ο συνθέτης κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ώς άνθρωπο της Γερμανίας που έχει παραχωρήσει τον έλεγχο του οικονομικού και του ευρύτερου χώρου της Ελλάδας στη Μέρκελ. Τα βάζει μάλιστα και με τον ελληνικό λαό που όπως λέει «έχω αρχίσει να πιστεύω ότι δεν μπορεί πια να ζήσει χωρίς αφεντικά που να τον φιμώνουν, να τον τυφλώνουν, να τον κοροϊδεύουν και να τον κλέβουν».
  Εχει πει:
  «Σε λίγο δε θα υπάρχουμε. Γιατί θα μας έχουν καταντήσει εξαθλιωμένα νούμερα, αφού πρώτα θα μας έχουν κλέψει τον δημόσιο πλούτο. Ακόμα και τον ήλιο, για να ζεσταίνει τον κ.Σόιμπλε».
  «Ειδικά με τη Ρωσία θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κοινοπραξίες για την εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου. Όπως αυτή του Μπουργκάς, που κατάργησε με εντολή των ΗΠΑ ο Γιώργος Παπανδρέου και τα φερέφωνα του συστήματος εξουσίας δεν είπαν λέξη... Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε όχι μόνο με άλλες χώρες, αλλά και με διεθνείς εταιρίες ύστερα από διεθνή διαγωνισμό».
  «Σήμερα η νύχτα νυχτώνει όλο και πιο πολύ κι αυτοί που παριστάνουν ότι τάχα διοικούν και ενημερώνουν, είναι γονατιστοί μπροστά σε 3-4 υπαλλήλους ξένων τραπεζών και κυβερνήσεων. Και καθώς τους βλέπεις να προσκυνούν, το σκοτάδι μεγαλώνει γύρω σου και μέσα σου και σε πιάνει ναυτία. Πώς να ζήσεις σ' ένα τέτοιο τόπο, πώς να αναπνεύσεις και πώς να δεις; Και πώς να ελπίσεις; Ας μη μιλάμε λοιπόν για Κυβέρνηση».
  «Ο κ. Φώσκολος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Σύμβουλος της Κυβέρνησης του Καναδά, ειδικευμένος στην έρευνα των υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία επιβεβαιωμένα από 8 διεθνή Ινστιτούτα (όπως λ.χ. το Νορβηγικό), στην ελληνική ΑΟΖ υπάρχουν τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα νοτίως της Κρήτης, μεγάλο μέρος των οποίων είναι άμεσα αξιοποιήσιμο χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση της Ελλάδας. Ο καθηγητής δήλωσε ότι η αξία αυτών των άμεσα αξιοποιήσιμων αποθεμάτων υπολογίζεται σε 1.700.000.000 δολλάρια.
  Αυτό το νέο στοιχείο αλλάζει όλα τα δεδομένα της εθνικής οικονομίας και πολιτικής ζωής. Και ανησυχούμε, γιατί διαπιστώνουμε ότι ιδιαίτερα οι Γερμανοί σπεύδουν να το κατοχυρώσουν, δεδομένου ότι με το Μνημόνιο ανήκει κι αυτό στο περίφημο ταμείο, που το έργο του είναι να εκταμιεύει οποιοδήποτε μέρος του εθνικού μας πλούτου. Εάν στο παραπάνω ποσό προστεθούν και οι υπόλοιπες πηγές πλούτου όπως υποθαλάσσια κοιτάσματα, μεταλλεύματα, πράσινη ενέργεια, αξιοποίηση γης, κτηνοτροφίας, τουρισμού, ιαματικών νερών, αρχαιολογικού και πολιτισμικού πλούτου κλπ., τότε η χώρα μας πρέπει να θεωρηθεί πλούσια και αυτάρκης».


  - - - Aktualisiert - - -

  Τις τελευταίες μέρες διαπιστώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση πως έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, πως η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι μια φιλοσοφική συζήτηση.
  Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία με μία μόνο κίνηση: με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, να διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία και ταυτόχρονα να παραγάγει πλούτο για τη χώρα.
  Όταν πριν 2 χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέμα αυτό, κάποιοι έσπευσαν να με χαρακτηρίσουν γραφικό και κάποιοι άλλοι προτρέχοντας να πουν ότι μιλάω για την ΑΟΖ καθαρά για προεκλογικούς λόγους.
  Διάβασα, ταξίδεψα από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο και το Maryland, έψαξα να βρω τους καλύτερους, τους πιο ειδικούς επιστήμονες, έτσι ώστε να δικαιούμαι να μιλώ για την ελληνική ΑΟΖ και προσπάθησα πολύ. Έτσι γνώρισα τον Σόλωνα Κασσίνη, ο οποίος έκανε πραγματικότητα την κυπριακή ΑΟΖ, τον Θεόδωρο Καρυώτη, «πατέρα» της ελληνικής ΑΟΖ, τον Ηλία Κονοφάγο και τον Νίκο Λυγερό, που προωθούσαν το θέμα όσο λίγοι.
  Η σημασία της ΑΟΖ για την Ελλάδα μ’ έκανε ν’ αρθρογραφήσω επανειλημμένως για την ανάγκη ανακήρυξης και χάραξης της ελληνικής ΑΟΖ, να διοργανώσω ειδική ημερίδα για το θέμα (12/11/11) αλλά και να επιμεληθώ της έκδοσης του βιβλίου «ΑΟΖ: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση» (07/03/12) με συγγραφείς τους παραπάνω από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
  Όμως και μετεκλογικά, μέσα από άρθρα και παρεμβάσεις, αλλά και φυσικά στην πρώτη ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό, επέμεινα στην ανάγκη για τη θέσπιση της ΑΟΖ ως ζήτημα εθνικής σημασίας με πιθανά οικονομικά και όχι μόνο οφέλη.

 2. #2112
  Yunan
  Zitat Zitat von Greekleon Beitrag anzeigen
  Ean perimeneis na allaksi tpt se afto ton tomea yunan ....totes prepei na se apogoitepso.Mia zoh ypirhe afti h adikia.......kai sto mellon mi perimeneis rizikes allages.O kosmos ehi barethi na asholite me politiki......kai opos to blepo ego ehi barethoi kai na palevi.
  Ola afta pou zitas apetoi mia mazikoi parousia h opia den pragmatopiete mono me ton ellhniko lao,alla olon ton politon tis europaikis enosis.
  Ποιά επαφή έχουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων; Πιστεύης επειδή είμαστε στην ΕΕ αυτά τα 30 χρόνια (που μπείκαμε χώρις το θέλημα του λαού!), ότι πρέπει εμείς να ρώτησουμε άλλους Ευρωπαίους το αν επιτρέπετε να βγούμε; Αν γουστάρουμε, φεύγουμε και δεν χρειαζόμαστε ούτε μια συμφονία απο ούτε έναν Ευρωπαίω η Αμερικανό.

  Μήπως εσύ δεν βλέπεις ανάγκη για να πολεμήσης για την χώρα σου, με όποιον δηποτε τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει τους Έλληνες. Πήγαινε στης φτωχογειτονιές και ρώτα τους εκεί αν δεν τους αξίζει τον κόπο να παλέψουν για το δικαίωμα τους. Αν πάς σε χωρία και ρώτας εκεί, εννοείτε ότι κανείς δεν θα σου πεί κάτι τέτοιο, αφού εκεί έτρωγαν καλά τα τελευτέα 30 χρόνια.

  Βουλιάζουμε στο μπάχαλο με όλοι την αλητεία που υπάρχει και εσύ λές ότι περιμένουμε κάποιους Ευρωπαίους με τους οποίους δεν είχαμε ούτε κάν επαφή απο τότε που υπάρχουμε. Χέζω αυτά τα χρόνια απο το '81 και έστι το κάνουν οι περισότεροι Έλληνες. Όλα αυτά που χτίστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, θα γκρεμιστούν ξανά διότι δεν έγινε απολύτως τίποτα με το θέλημα των Ελλήνων και αυτοί που υποστιρίζουν αυτά που γίνοντε, έχουν χαθεί στην τύφλα. Δεν έχουν δικαίωμα να μιλήσουν αυτοί οι Ανθέλληνες, απο όποιο κόμμα και να έρχοντε.
  Δεν το έπιασες ακόμα ότι αυτά που γίνονται, γίνονται για να διαλυθεί η Ελλάδα, γίνονται για να καταστραφή ο Έλληνας και η ταυτότητα του και για να ξεφτιλιστή αυτός ο τόπος και το κράτος μας. Όλοι που δέχοντε αυτά, γίνονται αυτόματα βοηθοί των τοκογλύφων.

  Για μένα και για αρκετούς άλλους αξίζει τον κόπο να παλέψουμε για τα ιδανικά μας, για την Ελλάδα, για την προστάτευση οικονομικής ανεξαρτησίας και για την κύρηξη πολέμου εναντίων του καπιταλισμού, των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων και του παγκόσμιου κεφάλαιου.


  Θέλη λεβεντιά αυτή η κατάσταση και με το να κουνάμε τα αρχίδια μας όπως το κάναμε τα τελευταία 30 χρόνια, δεν αλλάζει τίποτα. Δεν ξέρης των Έλληνα αν λές ότι κουράστικε να παλεύη για κάτι καλό και για την ελευθερία. Πάντα παλεύαμε για το καλό και έτσι θα είναι πάντα. Κανείς δεν θα μπορεί να το σταματήσει, αυτό είναι γεγονός. Όσοι αντιστέκονται αυτονών που θέλουν το καλό για την χώρα, θα τους πιάσουν αυτοί που πραγματικά αγαπούν την χώρα τους ανεξάρτητα απο πολιτικἐς ιδεολογίες.

 3. #2113
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.601
  Arxisane tha organa?


  Άσκηση για πρώτη φορά ΠΑ & ισραηλινής Αεροπορίας επάνω από τα κοιτάσματα!
  12/11/2012 - 14:52
  49

  Mια ελληνοϊσραηινή άσκηση διαφορετική από τις άλλες, η οποία επιβεβαιώνει αυτό που είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα περί μετατροπής της στρατηγικής σχέση σε στρατιωτική συμμαχία πρόκειται να ξεκινήσει σε τρεις ημέρες από τις 14 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία.
  Γιατί λέμε "διαφορετική από τις άλλες": Η άσκηση θα γίνει επάνω στις "καυτές" περιοχές της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτίως της Ρόδου και ανατολικά του Καστελόριζου και θα φτάνει μέχρι το απώτατο νοτιοανατολικό όριο του FIR Αθηνών.
  Ήδη από την όλη διαδικασία αίτησης άδειας από τις ελληνικές αρχές και έκδοσης της σχετικής ΝΟΤΑΜ από την πλευρά της Ελλάδας αταδεικνύεται ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει άμεσα την ελληνική μοναδική δικαιοδοσία σε αυτή την περιοχή, κάτι που είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε σε "ταύτιση" της με την ΑΟΖ, στο σημείο που συναντάται με το FΙR της Λευκωσίας.
  Αυτό είναι το τυπικό μέρος που έτσι ή αλλιώς υπάρχει έστω αν η Τουρκία επιθυεί να προχωρήσει σε αναθεώρησή του. Η κίνηση όμως υπερβαίνει το τυπικό μέρος: Δείχνει ότι υπάρχει μέλλον στην συμμαχία αυτή.
  Θα μετάσχει αριθμητικά και ποιοτικά το ίδιο πακέτο αεροσκαφών που είχε μετάσχει στην άσκηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα.
  Δηλαδή περί τα 15 συνολικά αεροσκάφη, από τα οποία τα 12 ήταν μαχητικά F-15 Ra'am και F-16I και τα υπόλοιπα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Από ελληνικής πλευράς θα μετάσχουν μαχητικά F-16 Block 52+ από την 115 ΠΜ.
  Ένα ερώτημα είναι αν και πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι. Η τουρκική Αεροπορία στο παρελθόν εκμεταλλευόμενη την εγγύτητα των βάσεων της με την περιοχή έχει επιχειρήσει να "παρεμβάλει" στα ελληνικά μαχητικά που πετάνε σε αποστολές κοντά στο Καστελόριζο. Εσχάτως στην ίδια περιοχή του Καστελόριζου έχει δείχνει ιδιαίτερη δραστηριότητα ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, ειδικά διαμορφωμένο CN-235.
  Από πολιτικής άποψη η συγεκριμένη άσκηση είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα (θα μπορούσε να αποτελεί και πρόβα για το πως θα αντιμετωπιστεί πιθανή ένταση σε περίπτωση που η Ελλάδα θεσπίσει και εν συνεχεία ανακηρύξει ΑΟΖ). Το Ισραήλ δεν ξεχνά τα δάκρυα του Νταβούτογλου στην Γάζα.
  Φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να του προκαλέσουν και άλλα δάκρυα, για διαφορετικό λόγο αυτή την φορά...
  Άλλωστε αυτό που κρύβει στο υπέδαφός της η δυνητική ελληνική ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης, απ'ότι φαίνεται αξιζει τον κόπο...

  - - - Aktualisiert - - -

  Με κρυφές προσδοκίες και θεωρίες συνωμοσίας γίνονται δεκτά στην Ελλάδα τα σενάρια που φέρουν τη χώρα μας να διαθέτει υποθαλάσσια αποθέματα υδρογοναθράκων που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες δισ. ευρώ.
  Τα σενάρια αυτά παρουσίαζαν ως πρόσφατα μυθιστορηματικό χαρακτήρα ώσπου ήρθε στη δημοσιότητα προ ημερών έκθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, η οποία εκτιμά πως τα υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται στα 427 δισ. ευρώ.
  Ο συντάκτης της έκθεσης Mark Wall, υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού που εργάζεται στα γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο, αναφέρει πως αν επιβεβαιωθούν στην πράξη οι διαθέσιμες γεωλογικές μελέτες, τότε το όφελος που θα έχει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα 214 δισ. ευρώ.
  Η Deutsche Bank υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό θα αρχίσει να εισρέει το 2020, χρονιά κατά την οποία έχει τεθεί ο στόχος της μείωσης του χρέους μας στο 120% του ΑΕΠ. Για να αρχίσει η παραγωγή υδρογονανθράκων χρειάζονται 8 με 10 χρόνια από τότε που θα βεβαιωθούν.
  Αισιόδοξη έκθεση
  Η έκθεση της Deutsche Bank εξετάζει τον βαθμό του ρίσκου που θα έχουν οι ξένοι επενδυτές στα κοιτάσματα νότια της Κρήτης. Σημειώνει, ότι αν επαληθευτούν αυτά τα μεγέθη η Ελλάδα θα αναδειχθεί η 15η παγκοσμίως χώρα παραγωγός φυσικού αερίου και κρίνει ότι επειδή οι ξένες εταιρείες του κλάδου των υδρογονανθράκων δραστηριοποιούνται σε καθεστώτα με αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, το επιχειρηματικό ρίσκο στη χώρα μας κρίνεται περιορισμένο.
  Σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, η έκθεση της γερμανικής τράπεζας τονίζει ότι για την ώρα δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι βελτιώνεται, παρά μόνο όταν έλθει η στιγμή της παραγωγής αυτών των κοιτασμάτων.
  Φυσικό αέριο και πετρέλαιο
  Η Deutsche Bank κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες μιλούν και για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αερίου. Η έκθεση επικαλείται αναφορές για κοιτάσματα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος.
  Ο καθηγητής Φώσκολος και οι εκτιμήσεις
  Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος εκλήθη από την εφημερίδα Το Εθνος να σχολιάσει την έκθεση της γερμανικής τράπεζας δήλωσε ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης μπορεί να αποδειχθούν διπλάσιας αξίας.
  Ο Ελληνας ερευνητής και ιδρυτής του κλάδου Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια εκστρατεία από την Κρήτη, προκειμένου να πείσει με επίσημα και αδιάσειστα στοιχεία ξένων εταιρειών ότι κάτω από την Κρήτη κρύβεται μια «μεγάλη Αλάσκα» σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
  Οπως αναφέρει ο ίδιος προσέκρουε στη δυσπιστία κυβερνητικών και κυρίως των αρμόδιων παραγόντων της ΔΕΠΑ, τους οποίους μάλιστα κατήγγειλε ότι κρύβονται πίσω από συμφέροντα.
  «Ο Σαμαράς ξέρει»
  Ο κ. Φώσκολος αναφέρει ότι τώρα νιώθει πιο αισιόδοξος καθώς το μήνυμα επιτέλους ελήφθη από τον σημερινό Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και συνάντησε το καλοκαίρι μαζί με άλλους ερευνητές και τον ενημέρωσαν αναλυτικά για τον αναξιοποίητο θησαυρό των υδρογονανθράκων.
  «Ο κ. Σαμαράς αποδεικνύεται ότι χειρίστηκε με σοβαρότητα το θέμα, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους, τη Μέρκελ, τον Ολάντ αλλά και τους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο κ. Φώσκολος, σχολιάζοντας την έκθεση της Deutsche Bank για τους υδρογονάνθρακες και πρόσθεσε:
  «Το Eurogroup το ήξερε εδώ και πολλές ημέρες ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος νότια της Κρήτης. Γι' αυτό μας έδωσαν και τα χρήματα. Το χρέος μας θα βγει 100%. Τα κοιτάσματα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι τεράστια και μπορούν να σώσουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι κρίμα που η Ελλάδα δεν κινητοποιήθηκε νωρίτερα, ώστε να είχαμε αποφύγει το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο».
  Τι λέει η κυβέρνηση
  Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο οποίος ρωτήθηκε για την έκθεση της γερμανικής τράπεζας δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα να επικρατεί ψύχωση με το θέμα των υδρογοναθράκων.
  «Οι έρευνες του επιστημονικού πληρώματος του σκάφους, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή δυτικά των Παξών, θα δώσουν πιο ευκρινή εικόνα για τις υπάρχουσες δυνατότητες, ενώ μέσα στο 2014 θ΄αρχίσει η συστηματική έρευνα επί των δομών και θα υπάρχουν απτά δείγματα» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
  Μάλιστα, ο κ.Λιβιεράτος επισήμανε ότι η έκθεση δεν στηριζόταν σε κάποια μελέτη της Deutsche Bank, αλλά σε ήδη γνωστές εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων, βασισμένες σε απλές υποθέσεις.
  Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συμποσίου, που διοργάνωσε το ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο κ.Λιβιεράτος επανέλαβε ότι οι διαδικασίες για τους υδρογονάνθρακες «έχουν μπει σε ένα δρόμο», αναφέροντας ενδεικτικά ότι μέσα στο 2013 θα «κοπούν» τα οικόπεδα και θα απευθυνθούν προσκλήσεις ενδιαφέροντος.
  «Μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα αρχίσουν να εισρέουν και τα χρήματα», διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
  Που βρίσκονται οι έρευνες
  Τον Οκτώβριο του 2012 υπεγράφη συμφωνία με τη νορβηγική εταιρεία PGS (Petroleum Geo-Services), στην οποία ανατέθηκαν κατόπιν διαγωνισμού οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στην Κρήτη για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίων και φυσικού αερίου.
  Η Petroleum Geo Services είναι η εταιρεία που συνέβαλε στην ανακάλυψη κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες που θα διεξαχθούν σε μια τεράστια έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε απόσταση 100-400 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ιονίου και 200 χιλιομέτρων από αυτές της Νότιας Κρήτης.
  Ειδικά η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη και ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η γεωλογική δομή της είναι συγγενική με εκείνες της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου επίσης βρέθηκαν πλούσια κοιτάσματα.
  Το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη το 2014 από το Ελληνικό Δημόσιο διεθνούς γύρου παραχωρήσεων, και μετά την ανακήρυξη αναδόχου η έναρξη των γεωτρήσεων.
  Ολος ο ξένος Τύπος γράφει για τα ελληνικά κοιτάσματα
  Ο ξένος τύπος βοά για την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
  «Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη αλλά πετρελαιοπαραγωγός χώρα αν και η τρέχουσα παραγωγή είναι αρκετά περιορισμένη: δύο χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ή 0,5 τοις εκατό των αναγκών της χώρας», έγραψε η έγκυρη γαλλική εφημερίδα η Le Monde.
  Σύμφωνα με την εφημερίδα, αφού το θέμα έχει παραμεληθεί στο παρελθόν «η Αθήνα αποφάσισε να συνεχίσει την εξερεύνηση των δυνατοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  Πριν από λίγους μήνες η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά από διαγωνισμούς προς εξερεύνηση στις τρεις περιοχές της χώρας όπου το τέλος της δεκαετίας του΄90 έγιναν σεισμικές μελέτες και προέκυψαν πραγματικά ευρήματα: Στα Ιωάννινα, στην Ήπειρο (κοντά στα αλβανικά σύνορα ) και στο Ιόνιο Πέλαγος».
  Και συνεχίζει το δημοσίευμα της Le Monde:
  «Προς το παρόν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει με βάση αυτά τα ευρήματα τα οποία προσφέρουν εκτιμήσεις ότι περιέχονται μεταξύ 50 και 100 εκατ. βαρελιών στις περιοχές αυτές.
  Οπωσδήποτε είναι η μεγάλη θαλάσσια περιοχή που ελέγχεται κοντά στην Κρήτη που προκαλεί περισσότερη ελπίδες μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο: Μια νορβηγική εταιρεία (Pgs Petroleum Geo Services) έχει μόλις επιλεγεί για να πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες διάρκειας 18 μηνών σε μια θάλασσα συνολικής επιφάνειας 220 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιόμετρων, εκεί που φαίνεται ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
  Εχουμε και χρυσό!
  Η γαλλική εφημερίδα La Tribune έκανε λόγο για μεγάλα κοιτάσματα χρυσού στην Ελλάδα:
  «Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη» έγραψε η La Tribune.
  Υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει ήδη ένα «σημαντικό δυναμικό ορυκτών» (βωξίτη, περλίτη), η οικονομική εφημερίδα είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα σε χρυσό το 2016 στην Ευρώπη εκτοπίζοντας την Φινλανδία, ενώ σήμερα είναι στην τεσσαρακοστή θέση!
  Η ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας TREND-online.com, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα μπορούσε όχι μόνο να αποπληρώσει τα δάνεια της, αλλά και να βγάλει γρήγορα σημαντικά κέρδη, κάνοντας πρώτη απ' όλους στην Ευρώπη τη μεγάλη στροφή προς την ανάκαμψη της οικονομίας:
  «Παρότι χρεωμένη, στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν είναι καθόλου φτωχή, αφού κατέχει άφθονους ανεκμετάλλευτους πόρους: τεράστιες ποσότητες χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια της.
  Μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 20%, η ανεργία της να έχει φτάσει στο 25,1%, το δημόσιο χρέος της να έχει αυξηθεί κατά 198% σε σχέση με το ΑΕΠ και κάθε τόσο ν' ακούγονται διάφορες φωνές που υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να φύγει από το ευρώ, αλλά όλα αυτά μοιάζουν εντελώς εξωπραγματικά.
  Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή. Αντιθέτως. Η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο πλούσια κράτη της Ευρώπης, αλλά δεν ξέρει πώς να αξιοποιήσει τις φυσικές πηγές της».
  Bloomberg: Εχετε χρυσό
  Σύμφωνα με το Bloomberg, «σύντομα η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρώτη χώρα στην παραγωγή χρυσού σε όλη την Ευρώπη και να τη κάνει να ξεπεράσει τη Φινλανδία μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αλλά δεν είναι μόνο ο χρυσός.
  Η χώρα κολυμπάει κυριολεκτικά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο (!) χάρη στα πολλά κοιτάσματα στη δυτική πλευρά της. Η Ελλάδα σκοπεύει να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων ως μέρος μιας προσπάθειας αναζωογόνησης της οικονομίας της και να περιορίσει την εξάρτηση της από τις εισαγωγές ενέργειας».
  Το ξέρει ο Πρωθυπουργός
  Σύμφωνα με υπολογισμούς μελέτης που εκπόνησαν έλληνες και ξένοι ειδικοί από κοινού με το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών του Καναδά, το Δημόσιο μπορεί να προσδοκά έσοδα 270 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που κρύβει η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης για τα επόμενα 25-30 χρόνια.
  Η μελέτη, που σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters φέρεται να είναι σε γνώση και του γραφείου του Πρωθυπουργού, συνέκρινε τη γεωλογία της περιοχής νοτίως της Κρήτης με θαλάσσιες περιοχές ανά τον κόσμο που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και όπου ήδη έχουν βρεθεί κοιτάσματα.
  Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα νερά νοτίως της Κρήτης μπορεί να κρύβουν σημαντικά αποθέματα, που ίσως φθάνουν ακόμη και τα 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου. Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε από το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών του Καναδά, μαζί με τον Alain Bruneton (πρώην γενικός διευθυντής Γεωφυσικής του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων).
  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αμέσως μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών το Δημόσιο θα πρέπει να προκηρύξει ταυτόχρονα έναν μεγάλο αριθμό θαλασσίων οικοπέδων, ακριβώς όπως έκανε η Κύπρος.
  Ti λέει ο Πρωθυπουργός
  Σημαντική παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έκανε από την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sigmalive, ο κ. Σαμαράς, εμμέσως επιβεβαιώνει ότι έχει γίνει γνώστης των μελετών που κάνουν λόγο για ενδείξεις σημαντικών κοιτασμάτων στα νότια της Κρήτης.
  Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι «εφόσον αποδειχθούν ακριβή όλα αυτά που λέγονται και για τους δικούς μας πόρους, Κύπρος και Ελλάδα μαζί θα μπορούσαν για πρώτη φορά να δώσουν στην ενεργειακά «διψασμένη» Ευρώπη πολύ σημαντικούς ενεργειακούς πόρους από ευρωπαϊκό έδαφος».

  Την ίδια στιγμή ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η συζήτηση για τα κοιτάσματα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για χαλάρωση των προσπαθειών για εξυγίανση της χώρας. «Τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ή να χαλαρώσει τις δικές μας προσπάθειες να εξυγιάνουμε τη χώρα».

  «Εφόσον αποδειχθούν ακριβή όλα αυτά που λέγονται και για τους δικούς μας φυσικούς πόρους, Κύπρος και Ελλάδα μαζί θα μπορούσαν για πρώτη φορά να δώσουν στην ενεργειακά «διψασμένη» Ευρώπη πολύ σημαντικούς ενεργειακούς πόρους από ευρωπαϊκό έδαφος. Καταλαβαίνετε πόσο αυτό θα αναβάθμιζε τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου από κοινού. Μόνο που όλα αυτά αφορούν το μέλλον.

  Όχι το πολύ μακρινό, πάντως το μέλλον. Για την ώρα τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει ή να χαλαρώσει τις δικές μας προσπάθειες να εξυγιάνουμε τη χώρα μας, να βελτιώσουμε το πολιτικό μας σύστημα και τη δημοκρατία μας, να κάνουμε πιο ανταγωνιστική την οικονομία μας. Βασική μας πολιτική επιλογή είναι οι ενεργειακοί πόροι να ενισχύσουν τη νέα Ελλάδα, όχι να διαιωνίσουν τα αμαρτήματα της παλιάς. Να προσθέσουν ακόμα περισσότερα στη νέα δύναμή μας, όχι να κρύψουν τις χρόνιες αδυναμίες μας. Η Ελλάδα που θα βγει από την κρίση θα είναι, έτσι κι αλλιώς, πιο δυνατή και πιο εξωστρεφής.

  Οι ενεργειακοί της πόροι και η στενή συνεργασία της με την Κύπρο, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση Ελλάδας και Κύπρου, θα καταστήσουν και τις δύο μαζί ακόμα πιο δυναμικές, αναπτυξιακές και ανταγωνιστικές».
  Υπάρχει μυστική έκθεση για τα πετρέλαια
  Το καλοκαίρι του 2012, σύμφωνα με το capital.gr, η νορβηγική εταιρεία PGS, η μεγαλύτερη ερευνητική εταιρεία στην αγορά πετρελαίου στον κόσμο, παρουσίασε για πρώτη φορά έναν χάρτη που αποδεικνύει ότι ερήμην του επίσημου κράτους έχουν γίνει εκτεταμένες μυστικές σεισμικές έρευνες σε όλη την ελληνική επικράτεια.
  Η πρώτη παρουσίαση του χάρτη με τις μυστικές έρευνες έγινε στο ΥΠΕΚΑ και στη συνέχεια ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε και το Reuters. Τα δεδομένα από τις έρευνες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και αναλύθηκαν. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα υδρογονάνθρακων και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα περαιτέρω έρευνες.
  Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την αμερικανική γεωλογική εταιρεία USGS ως gas giant δηλαδή ως ένα από τα πιθανά γιγαντιαία κοιτάσματα φυσικού αερίου στον πλανήτη.
  Υπάρχουν και αντιρρήσεις
  Για εμπόριο ελπίδας γύρω από τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη χώρα μας έκανε λόγο πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
  Δηλώνει ότι οι προβλέψεις που αφορούν πιθανά κοιτάσματα είναι όχι μόνο αστήρικτες, αλλά και παραπλανητικές καθώς αναβάλλουν τη δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, εν αναμονή μιας μελλοντικής γης της επαγγελίας.
  «Θέλω να καταγγείλω το εμπόριο ελπίδας που έχει στηθεί γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας. Ως απάντηση στα νούμερα της ανεργίας που είναι πραγματικά, διακινούνται αστήρικτες εκτιμήσεις για τα κέρδη από τα πετρέλαια. Εάν γνωρίζαμε τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουμε δεν θα κάναμε σεισμικές έρευνες.
  Και όμως κάποιοι φαίνεται να θέλουν να ξεγελάσουν τους άνεργους συμπολίτες μας και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη προσφέροντας αντί για πραγματικές λύσεις στην ανεργία την ελπίδα ενός μελλοντικού παραδείσου. Ζητώ να σταματήσει αυτή η δημαγωγία, αυτό το εμπόριο ελπίδας εδώ και τώρα» έγραψε ο Κρίτων Αρσένης.
  Κοροϊδεύει ο Πάγκαλος
  «Έχουμε ακούσει ότι θα δοθούν 600 δις ευρώ από ομογενείς της Αμερικής, 350 δις ευρώ που μας οφείλουν οι Γερμανοί για πολεμικές αποζημιώσεις και 1.000 δις που έχουμε να λάβουμε από τα πετρέλαια που θα βρούμε και θα εκμεταλλευτούμε αορίστως». Έτσι ξεκινάει η περιγραφή από τον Θεόδωρο Πάγκαλο πραγμάτων που, στο μυαλό πολλών Ελλήνων, αποτελούν την μοναδική λύση στα προβλήματα «ρευστότητας» που αντιμετωπίζουμε.
  Ενώ το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την καταγραφή του προσθέτοντας:
  « Άλλα 900 δις που θα βγάλουμε από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού, ουρανίου, όσμιου και άλλων πολύτιμων μετάλλων, 350 δις από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, 200 δις από τον θησαυρό του Αλή Πασά που θα τον βρούμε στον βυθό της λίμνης των Ιωαννίνων, 300 δις ο θησαυρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ομοίως θα βρούμε σε γνωστή στους ειδήμονες τοποθεσία και τέλος 1.000 δις που μπορεί να εισπράξουμε από τα Ελοχίμ, την Ατλαντίδα, τους Πελασγούς και άλλα περίεργα όντα και πολιτισμούς».

 4. #2114
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.601
  Μετά την επιτυχή συμφωνία μεταξύ Hewlett Packard-COCSO άλλη μία εταιρεία κολοσσός έρχεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μεταφέροντας ένα κομμάτι της παραγωγής καπνού σε ελληνικά εργοστάσια.
  Πρόκειται για επένδυση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ με την Phillip Morris, που είναι και η μητρική της εταιρίας «Παπαστράτος», να μεταφέρει την παραγωγή λεπτοκομμένου καπνού από άλλα εργοστάσια της Ευρώπης στην εγχώρια αγορά.
  Τη νέα γραμμή παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού στον Ασπρόπυργο
  εγκαινίασαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Παπαστράτος» κ. Νικ. Θεοφιλόπουλος.
  Ο κ. Μηταράκης μεταξύ άλλων σημείωσε:
  «Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα μας, είναι όχι μόνο παρήγορο αλλά και εξαιρετικά ελπιδοφόρο να ολοκληρώνονται σημαντικά επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους πλέον των 600 εκατομμυρίων ευρώ από το 2003 έως σήμερα και να υλοποιούνται πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών.»


 5. #2115
  Avatar von Bacerll

  Registriert seit
  07.12.2012
  Beiträge
  4.514
  Zitat Zitat von Greekleon Beitrag anzeigen
  Μετά την επιτυχή συμφωνία μεταξύ Hewlett Packard-COCSO άλλη μία εταιρεία κολοσσός έρχεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μεταφέροντας ένα κομμάτι της παραγωγής καπνού σε ελληνικά εργοστάσια.
  Πρόκειται για επένδυση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ με την Phillip Morris, που είναι και η μητρική της εταιρίας «Παπαστράτος», να μεταφέρει την παραγωγή λεπτοκομμένου καπνού από άλλα εργοστάσια της Ευρώπης στην εγχώρια αγορά.
  Τη νέα γραμμή παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού στον Ασπρόπυργο
  εγκαινίασαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νότης Μηταράκης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Παπαστράτος» κ. Νικ. Θεοφιλόπουλος.
  Ο κ. Μηταράκης μεταξύ άλλων σημείωσε:
  «Σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα μας, είναι όχι μόνο παρήγορο αλλά και εξαιρετικά ελπιδοφόρο να ολοκληρώνονται σημαντικά επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους πλέον των 600 εκατομμυρίων ευρώ από το 2003 έως σήμερα και να υλοποιούνται πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών.»

  Exoume ftasei se simio na theoroume mia ependisi twn 3 ekatomiriwn megalh ...kala krasia

 6. #2116
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.601
  Zitat Zitat von Bacerll Beitrag anzeigen
  Exoume ftasei se simio na theoroume mia ependisi twn 3 ekatomiriwn megalh ...kala krasia
  Etsi pos irthane tha pramata.......metrai kathe euro.

 7. #2117
  Avatar von hippokrates

  Registriert seit
  30.12.2005
  Beiträge
  13.211
  Τέτοιες εποχές όλες οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες...
  Ιπποκράτης

 8. #2118
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.601
  Haushaltsdefizit in Griechenland auf 12,9 Milliarden Euro gesunken

  12. Dezember 2012 / Aufrufe: 192 2 Kommentare
  Das laufende primäre Haushaltsdefizit in Griechenland gestaltete sich mit 1,486 Mrd. Euro, erheblich niedriger als die offizielle Zielvorgabe. Das Gesamtdefizit des laufenden Staatshaushalts in Griechenland in den 11 Monaten Januar – November 2012 sank auf 12,919 Mrd. Euro, während es sich auf Primärbasis – also ohne die Aufwendungen für den Schuldendienst – auf 1,486 Mrd. Euro und somit erheblich niedriger als das offizielle Ziel gestaltete. Die Zielvorgaben war jeweils 15,047 und 3,596 Mrd. Euro. Laut einer Bekanntmachung des griechischen Finanzministeriums präsentieren sich sowohl das Gesamtdefizit des staatlichen Haushalts als auch das primäre Defizit gegenüber den 11 Monaten des Vorjahres 2011 mit jeweils um 8,579 und 4,471 Mrd. Euro ebenfalls signifikant verbessert. Die Bilanz des Staatshaushalts 2012 ist somit gegenüber dem entsprechenden Vorjahreszeitraum um 39,9% reduziert. Rückgang der Nettoeinnahmen um 1,5%

  Die Höhe der Nettoeinnahmen des Staatshaushalts belief sich auf 45,793 Mrd. Euro und zeigte einen Rückgang um 1,5% gegenüber dem Vorjahreszeitraum Januar – November 2011, aber auch einen Rückgang gegenüber dem aktualisierten Ziel um 27 Mio. Euro. Spezieller belief sich die Höhe der Nettoeinnahmen des regulären Haushalts auf 42,837 Mrd. Euro und präsentierte einen Anstieg von 456 Mio. Euro gegenüber der Zielvorgabe für 2012 (42,382 Mrd. Euro). Die positive Abweichung gegenüber dem aktualisierten Ziel beruht hauptsächlich auf den höher als erwarteten Einnahmen aus:
  1. der Einkommensteuer (um 388 Mio. €),
  2. den Vermögenssteuern (um 93 Mio. €),
  3. den Versicherungssteuern (um 62 Mio. €),
  4. den nicht aus Steuern herrührenden Einnahmen (um 75 Mio. €).

  Senkung der Ausgaben um 13,7%

  Die Ausgaben des Staatshaushalts für die 11 Monate Januar – November 2012 beliefen sich auf 58.713 Mrd. Euro und präsentieren sich gegenüber der Zielvorgabe von 60,687 Mrd. Euro um 2,154 Mio. Euro reduziert. Spezieller sind die Ausgaben des regulären Haushalts gegenüber dem Ziel um 932 Mio. Euro geringer, hauptsächlich wegen der Senkung der primären Aufwendungen um 461 Mio. Euro gegenüber der Zielvorgabe, der Ausgaben für Rüstungsprogramme (171 Mio. Euro niedriger als das Ziel), der Aufwendungen für die Bezuschussung von Therapieeinrichtungen zwecks Begleichung eines Teils ihrer Altschulden (8 Mio. Euro niedriger als das Ziel) und der Aufwendungen für fällig gewordene Bürgschaften an Träger innerhalb und außerhalb der allgemeinen Regierung (114 Mio. Euro niedriger als das Ziel). Die Aufwendungen für Zinsen auf Nettobasis erreichten 11,433 Mrd. Euro und sind um 18 Mio. Euro niedriger als das Ziel (11,451 Mrd.) Zusätzlich blieben die Aufwendungen für die Zahlung von Kreditauszahlungsprovisionen an den EFSF bei 370 Mio. Euro. Die Ausgaben des Staatshaushalts bis November 2012 präsentieren sich im Verhältnis zur entsprechenden Periode des vergangenen Jahres um 9,288 Mrd. Euro bzw. 13,7% verringert. Es sei angemerkt, dass fast alle jeweiligen Kategorien reduziert wurden, wobei die größte Einsparung bei den primären Ausgaben beobachtet wird, die sich um 9,5% (oder 4,43 Mrd. Euro) reduziert präsentieren, was auch den primären Index der Effizienz des Bemühens um die Einschränkung der Ausgaben des Staatshaushalts darstellt.

 9. #2119
  Avatar von -JD-

  Registriert seit
  19.10.2008
  Beiträge
  1.004
  Das Ziel für 2012 ist ein Haushaltsdefizit von 16 Mrd. Nach den ersten 11 Monaten steht es bei 12.9 Mrd.

  Wenn sie nicht einige Rechnungen unbezahlt gelassen haben für das Jahresende, dann sollte es eigentlich machbar sein.

  Mit dem Schuldenrückkauf und der weiteren Zinssenkung, die vor ein paar Tagen beschlossen wurde, werden die Zinsausgaben für 2013 laut Anex.E um weitere 2 Mrd. sinken.


  Wundert mich was so politisch die nächsten 2 Jahre passieren wird. Syriza scheint zu stagnieren, und jetzt wo sowas wie ein Ende "erkennbar" ist, dürfe ND in Zukunft irgendwann eher wieder an Stimmen gewinnen. Anex. Ellines fliegen gerade auseinandern, einige aus der Partei rausgeworfen, angeblich weil sie wieder einen Zusammenschluss mit ND wollten, was ich so mitbekommen habe.... 10. #2120
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.601
  Zitat Zitat von -JD- Beitrag anzeigen
  Das Ziel für 2012 ist ein Haushaltsdefizit von 16 Mrd. Nach den ersten 11 Monaten steht es bei 12.9 Mrd.

  Wenn sie nicht einige Rechnungen unbezahlt gelassen haben für das Jahresende, dann sollte es eigentlich machbar sein.

  Mit dem Schuldenrückkauf und der weiteren Zinssenkung, die vor ein paar Tagen beschlossen wurde, werden die Zinsausgaben für 2013 laut Anex.E um weitere 2 Mrd. sinken.


  Wundert mich was so politisch die nächsten 2 Jahre passieren wird. Syriza scheint zu stagnieren, und jetzt wo sowas wie ein Ende "erkennbar" ist, dürfe ND in Zukunft irgendwann eher wieder an Stimmen gewinnen. Anex. Ellines fliegen gerade auseinandern, einige aus der Partei rausgeworfen, angeblich weil sie wieder einen Zusammenschluss mit ND wollten, was ich so mitbekommen habe....


  War das defizit 2009 knapp über 35 milliarden?Wenn ja haben sie gute fortschritte gemacht.
  Anex Ellhnes sind kurz vom ausseinander brechen und gehe davon aus,das sie ganz unten landen wie LAOS.
  Wenn Nd 2013 und in den nächsten jahren keine kürzungen vornehmen,dann werden sie sehr lang regieren.Aber noch ist nicht alle tage.Sie haben es selber in der hand um einiges in griechenland zu verbessern.
  Es gibt einiges was nachholbedarf hat.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 4113
  Letzter Beitrag: 18.04.2018, 15:55
 2. Antworten: 312
  Letzter Beitrag: 05.04.2018, 17:12
 3. Antworten: 1129
  Letzter Beitrag: 12.06.2017, 20:07
 4. Antworten: 208
  Letzter Beitrag: 26.04.2017, 12:55
 5. Wirtschaft der Türkei - Türkiye Ekonomisi - Economy of Turkey
  Von Kelebek im Forum Die Wirtschaftskrise
  Antworten: 680
  Letzter Beitrag: 29.05.2011, 15:16