BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 77 von 657 ErsteErste ... 276773747576777879808187127177577 ... LetzteLetzte
Ergebnis 761 bis 770 von 6563

Wirtschaft Griechenlands - Οικονομία της Ελλάδας - Economy of Greece

Erstellt von Dikefalos, 07.06.2011, 15:51 Uhr · 6.562 Antworten · 370.245 Aufrufe

 1. #761
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.591
  Τι σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ για την ανάπλαση του Ελληνικού και το project HELIOS!
  20-02-2012

  Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το προσχέδιο του νομοσχεδίου «Σχέδιο ανάπτυξης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού - Εθνικό πρόγραμμα αξιοποίησης ηλιακού ενεργειακού δυναμικού "Ήλιος" - Ενσωμάτωση οδηγιών 2009/28/ΕΚ και 2009/30/ΕΚ για τα βιοκαύσιμα».


  Το προσχέδιο του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες που αποτελούν και υποχρεώσεις του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου Συνεννόησης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών της χώρας μας με τους εταίρους μας:
  -Πλαίσιο αξιοποίησης του Ελληνικού: δίνονται οι βασικές κατευθύνσεις χρήσεων γης και συνολικής αξιοποίησης ως βασικό πλαίσιο για τις προσφορές που αναμένονται μέχρι 30 Μαρτίου από υποψήφιους επενδυτές με βάση την πρόσκληση ενδιαφέροντος που έχει δημοσιοποιηθεί στις 8-12-2011, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.


  -Θέσπιση του προγράμματος «ΗΛΙΟΣ» για την αξιοποίηση του ηλιακού ενεργειακού δυναμικού, την εξαγωγή ενέργειας μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων και τη συνεισφορά στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Σύσταση της εταιρείας «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.» με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, ως φορέα προώθησης και υλοποίησης του προγράμματος.


  -Ολοκλήρωση της μεταφοράς της Οδηγίας 2009/28/ΕΚ και της Οδηγίας 2009/30/ΕΚ για τα βιοκαύσιμα, που υπόκεινται σε κοινοτική προθεσμία που λήγει επίσης εντός του πρώτου τριμήνου 2012.


  Το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα αναρτηθεί για ηλεκτρονική διαβούλευση, ώστε να κατατεθούν σχόλια και προτάσεις των πολιτών, πριν την οριστική κατάθεσή του στη Βουλή.

 2. #762
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.591
  «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα προτείνουν τα γερμανικά συνδικάτα

  Την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω ενός «σχεδίου Μάρσαλ» ζητά από την τρόικα η Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB).
  Παράλληλα, η DGB καταλογίζει αποτυχία στη διαχείριση της κρίσης από την Άνγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί, ενώ για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων υποστηρίζει ότι συνιστά «μετωπική επίθεση» και στην ίδια τη Γερμανία.
  Ο Κλάους Ματέκι, μέλος του Προεδρείου της DGB, δήλωσε πως «η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με πυριτιδαποθήκη και ταυτόχρονα αποδεικνύει την αποτυχία της διαχείρισης της κρίσης υπό την ηγεσία της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί».
  Ο κ. Ματέκι υποστηρίζει ότι «μολονότι, τα 'όργια' λιτότητας προκαλούν βαθιά κοινωνική αναστάτωση, η τρόικα, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για το νέο πακέτο βοήθειας, απαιτεί ακόμα πιο δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών καθώς και απολύσεις για 150.000 δημόσιους υπαλλήλους».
  Επισημαίνει ακόμη, ότι «η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα» συνιστά «μετωπική επίθεση ενάντια στην αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην ίδια τη Γερμανία».
  Τέλος, τονίζει ότι «οι πρόσθετες περικοπές είναι απαράδεκτες και για τη χώρα και τους ανθρώπους».
  «Η Ελλάδα» αναφέρει, «χρειάζεται ένα Σχέδιο Μάρσαλ - μια διευρυμένη πρωτοβουλία προώθησης επενδύσεων και σχεδίων εκσυγχρονισμού. Μόνον έτσι θα μπορέσει αυτή η χώρα να βγει από την κρίση και δεν θα ταπεινώνεται πλέον στις Συναντήσεις Κορυφής για την κρίση. Πρόκειται για μια χώρα της Ευρώπης με μεγάλο πολιτισμό και δεν αξίζει στους Έλληνες τέτοια μεταχείριση. Κυρίως η Γερμανία θα έπρεπε να έχει επίγνωση της ιδιαίτερης ευθύνης που φέρε

 3. #763

 4. #764
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.591
  Έτσι διασώζονται οι χρεοκοπημένες οικονομίες: Διεγράφησαν τα χρέη των Ισλανδών!

  20-02-2012 17:40:50
  121

  Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, σε μία εκπληκτική ενέργεια που καταδεικνύει ότι οι χρεοκοπημένες οικονομίες μόνο με την διαγραφή χρεών μπορούν να διασωθούν (και ειδικά όταν πρόκειται για χρέη όπως τόκοι από κεφάλαια που έχουν πληρωθεί εις διπλούν ή και τριπλούν όπως στην περίπτωση της Ελλάδας) και όχι με το να φορτωθούν νέα δάνεια.

  Την ώρα που στις Βρυξέλλες η Ελλάδα θα φορτωθεί ένα ακόμα δάνειο 130 δισ. Ευρώ για να φτάσει το 2020 να χρωστά όσα το 2009 (!) η Ισλανδική Ένωση Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ανακοίνωσε ότι με την διαγραφή των χρεών θα επανέλθει στα διακά στην ανάπτυξη το αργότερο σε δύο χρόνια και ότι τα μέτρα που έλαβε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008 αποδεικνύονται αποτελεσματικά.

  Μάλιστα τώρα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι οι Ισλανδοί δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, γιατί θεωρούν ότι αποτελείται από χρεοκοπημένες προβληματικές οικονομίες!

  «Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών. Η χώρα έκανε ό,τι χρειαζόταν σε μία κρίση, ακολουθώντας τα εγχειρίδια. Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα συμφωνούσε» δηλώνει ο Λαρς Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην τράπεζα Danske στην Κοπεγχάγη.

  Το δημοσίευμα τονίζει ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζές της προχώρησαν σε χρεοκοπία για το ποσό των 85 δισ. δολαρίων.

  Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά η Ισλανδία έπαιξε πολύ έξυπνα το γεωστρατηγικό της «χαρτί»: Όταν πτώχευσε και άρχισαν οι ταραχές στην φιλήσυχη χώρα και κανείς δεν της από τους δυτικούς της συμμάχους δεν έδινε βοήθεια (η Ισλανδία ανήκει στο ΝΑΤΟ) "φλερτάρισε" επί ένα μήνα με την Ρωσία.
  Μόλις ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Β.Πούτιν εξήγγειλε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την διάσωση της ισλανδικής οικονομίας» αμέσως σε 24 ώρες η Βρετανία και η Νορβηγία δήλωσαν ότι «Θα βοηθήσουνε άμεσα την Ισλανδία», όπως και έγινε.

  Εμείς τρέχουμε για να συνάψουμε ένα ακόμα δάνειο, το μόνο βέβαιο για το οποίο είναι ότι δεν θα αποπληρωθεί ποτέ, αφού προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 4-7% σε μία χώρα με ύφεση 6,8%!
  Α, και κάτι άλλο: Στην Ισλανδία οι τράπεζες κρατικοποιήθηκαν αμέσως μετά την χρεοκοπία. Στην Ελλάδα το κράτος «τραπεζοποιήθηκε» με τον διορισμό τραπεζίτη ως πρωθυπουργού και την πληρωμή των χρεών των τραπεζών από του κούρεμα, από τους πολίτες!

 5. #765
  Avatar von -JD-

  Registriert seit
  19.10.2008
  Beiträge
  1.002
  Eurogroup: Συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης

  Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 13 ωρών.

  Προβλέπεται ακόμη η μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, στο 120,5% έως το 2020.

  Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (iif), το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5% - ποσοστό υψηλότερο από το 50% που αρχικά προβλεπόταν- αντιστοιχεί σε 107 δισεκατομμύρια ευρώ [Βλέπε άρθρο] .

  Σύμφωνα με τον επικεφαλής του iif, Τσαρλς Νταλάρα, οι ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν δεσμευτεί για «ισχυρή συμμετοχή» στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας [Βλέπε άρθρο] .

  Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση.

  Επιπλέον, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης από το Μάιο του 2010, συμφώνησαν να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης. Αυτό θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της.

  Παράλληλα, κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2020.

  Eurogroup: - 21/2/2012 6:09:00

 6. #766
  Yunan
  Elpizo na stamatisoune oles i "voi8ies" apotoma.

 7. #767
  Avatar von Epirote

  Registriert seit
  08.09.2008
  Beiträge
  2.528
  "unterschrieben" !

 8. #768

  Registriert seit
  29.12.2010
  Beiträge
  1.174
  wann will griechenland mit den erdöl und erdgasbohrungen anfangen? ich lese immer daß es voran geht aber ich sehe keine bohrinseln. machts doch wie wir.

 9. #769
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.591
  Zitat Zitat von Cyprus Beitrag anzeigen
  wann will griechenland mit den erdöl und erdgasbohrungen anfangen? ich lese immer daß es voran geht aber ich sehe keine bohrinseln. machts doch wie wir.
  Dieses jahr...schätze ich

 10. #770
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  12.591
  Στον απόηχο της παραίτησης του Γερμανού προέδρου, Κρίστιαν Βουλφ, υπό το βάρος του οικονομικού σκανδάλου που αποκάλυψε γερμανική εφημερίδα, η Le Soir επιτίθεται στη Γερμανία με σημερινό της άρθρο.«Οι Γερμανοί δεν είναι οι μόνοι ιεροκήρυκες και έχουν σημαντικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας».

  Το εν λόγω δημοσίευμα κάνει λόγο για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα πράγματα, αναφέροντας «τον αγνό Βορρά και τον απατεώνα Νότο«, επισημαίνοντας ότι «δεν απέχουμε πολύ από την πιο διαστρεβλωμένη καρικατούρα».

  «Η Ελλάδα είναι δακτυλοδεικτούμενη από τη Γερμανία για πρακτικές διαφθοράς, την ώρα που το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας, το οποίο κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους περίπου 2 δισ. ευρώ, ανήκει στη γερμανική Siemens» τονίζεται στο άρθρο της Le Soir, ενώ στη συνέχεια υπενθυμίζεται το σκάνδαλο αγοράς υποβρυχίων από τις γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal, τα οποία επιβάρυναν με τεράστια ποσά τους ελληνικούς προϋπολογισμούς.

  «Που έκανε η Ελλάδα τις αγορές της;» αναρωτιέται ρητορικά ο αρθρογράφος, για να απαντήσει στη συνέχεια ότι «σχεδόν όλα τα δημόσια έργα της χώρας έχουν αναληφθεί από γερμανικών συμφερόντων εταιρείες.

  Τέλος, το άρθρο της Le Soir καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σκοπός του εν λόγω άρθρου δεν είναι να δικαστεί η Γερμανία, αλλά να ξεκαθαριστούν οι λόγοι που κάνουν την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης να παρουσιάζονται τόσο... μετριόφρονες».

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 4113
  Letzter Beitrag: 18.04.2018, 15:55
 2. Antworten: 312
  Letzter Beitrag: 05.04.2018, 17:12
 3. Antworten: 1129
  Letzter Beitrag: 12.06.2017, 20:07
 4. Antworten: 208
  Letzter Beitrag: 26.04.2017, 12:55
 5. Wirtschaft der Türkei - Türkiye Ekonomisi - Economy of Turkey
  Von Kelebek im Forum Die Wirtschaftskrise
  Antworten: 680
  Letzter Beitrag: 29.05.2011, 15:16