BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Seite 99 von 712 ErsteErste ... 49899596979899100101102103109149199599 ... LetzteLetzte
Ergebnis 981 bis 990 von 7114

Wirtschaft Griechenlands - Οικονομία της Ελλάδας - Economy of Greece

Erstellt von Dikefalos, 07.06.2011, 15:51 Uhr · 7.113 Antworten · 484.607 Aufrufe

 1. #981
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  13.146
  [SIZE=3px]
  Στα τέλη του 2010, η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ισραηλινές ακτές, πυροδότησε μια παρόμοια αναζήτηση από πλευράς όλων των γειτονικών κρατών. Το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης ήταν η αποκάλυψη ότι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος πνίγεται κυριολεκτικά μέσα σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα, η ανακάλυψη αυτή προκαλεί μεγάλες γεωπολιτικές και....
  οικονομικές επιπτώσεις, και πολύ πιθανόν και στρατιωτικές.

  Οι προκαταρκτικές έρευνες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κοιτασμάτων στα εθνικά ύδατα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου, και ίσως και της Συρίας.

  Μέσα στην δίνη της σοβαρής οικονομικής της κρίσης, η Ελλάδα ξεκίνησε νηφάλιες προσπάθειες για την εξερεύνηση των υδάτων της. Έτσι, η χώρα μπήκε σε ένα είδος χορού συρτάκι με το ΔΝΤ και την ΕΕ, όσον αφορά στο ποιος θα ελέγχει, και ποιος τελικά θα ωφεληθεί από τον πλούτο αυτό.

  Τον Δεκέμβριο του 2010, και ενώ όλα έδειχναν ότι η ελληνική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την ανάγκη μιας μεγάλης διάσωσης, ή ιδιωτικοποιήσεων, το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας σύστησε μια ειδική ομάδα, με σκοπό την εξερεύνηση των εθνικών της υδάτων. Οι γεωλογικές έρευνες έδειξαν ότι όντως υπάρχει πετρέλαιο (22 δισ. βαρέλια) στο Ιόνιο Πέλαγος, και στο Βόρειο Αιγαίο (4 δισ. βαρέλια)

  Μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες στο Νότιο Αιγαίο, ή στο Κρητικό Πέλαγος, οπότε η ποσότητα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σε μια παλιότερη αναφορά του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι η λιγότερο εξερευνημένη χώρα της Ευρώπης, όσον αφορά στην ύπαρξη υδρογονανθράκων.

  Σύμφωνα με τον αναλυτή Α. Βασιλάκη, οι μελέτες που έχουν γίνει, υπολογίζουν το φυσικό αέριο της χώρας να αγγίζει τα $9 τρισεκατομμύρια! Αν μπορέσει λοιπόν η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί έστω και ένα μικρό κλάσμα αυτών των κοιτασμάτων, θα αλλάξει η οικονομική της κατάσταση, αλλά ίσως και αυτή ολόκληρης της περιοχής.

  Ο David Hynes του πανεπιστημίου Tulane, ανέφερε πρόσφατα σε ομιλία του στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση της, αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό αυτό πλούτο που διαθέτει. Οι συντηρητικές του εκτιμήσεις, για τα ήδη επιβεβαιωμένα κοιτάσματα, μιλάνε για €300 δισ μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Αντ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση πιέστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις δημ. υπαλλήλων, και να περικόψει μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να εισπράξει το δεύτερο δάνειο σωτηρίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο όμως θα την οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική παρακμή.

  Το ΔΝΤ, η ΕΕ, και η Γερμανία, απαιτούν από την Ελλάδα να πουλήσει λιμάνια, δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμη και τις κρατικές πετρελαϊκές της εταιρίες, για να αντεπεξέλθει στα χρέη της. Όλο αυτό το ξεπούλημα, μπορεί να της αποφέρει περίπου €50 δισ. Τα σχέδια μιλάνε και για την πώληση του 65% της κρατικής ΔΕΠΑ. Οι πιθανοί αγοραστές θα είναι ξένοι, αφού ελάχιστες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν, εν μέσω κρίσης, να συμμετάσχουν στην αγορά των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

  Ένα σοβαρό πρόβλημα, πέρα από την απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει δική της ΑΟΖ, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες που ψάχνουν για πετρέλαιο. Κάτι τέτοιο δεν χρειάζονταν ως τώρα. Σύμφωνα με το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο (UNCLOS), που ισχύει από το 1994, μια χώρα μπορεί να κηρύξει δική της ΑΟΖ, έως και 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της, μέσα στην οποία μπορεί να εκμεταλλεύεται τα διάφορα κοιτάσματα κλπ.

  Αν η Ελλάδα ξεκινήσει έρευνες, και προχωρήσει σε αντλήσεις στο Αιγαίο, η Τουρκία έχει δηλώσει πως αυτό θα θεωρηθεί πράξη πολέμου. Μέχρι τώρα, η απειλή αυτή δεν είχε κάποια οικονομική συνέπεια, αφού δεν ήταν γνωστό αν υπήρχε φυσικός πλούτος στην εν λόγω περιοχή. Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

  Ο πρώην υπουργός Ε. Κουλουμπής ανέφερε πρόσφατα, ότι η χώρα του θα μπορούσε να καλύψει το 50% των αναγκών της σε πετρέλαιο από την εκμετάλλευση του Αιγαίου, κάτι που δεν γίνεται εξαιτίας της τουρκικής εναντίωσης.

  Τον Ιούλιο του 2011, η Αμερική μπήκε κι αυτή στο ελληνικό συρτάκι. Η υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton επισκέφτηκε την Αθήνα, έχοντας στο μυαλό της την ενέργεια. Έφερε μάλιστα μαζί της τον ειδικό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ασία, τον Richard Morningstar, ο οποίος ήταν παλιότερα σύμβουλος του προέδρου Κλίντον σε ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας για την Κασπία Θάλασσα, και βασικός παράγοντας στην γεωπολιτική προσπάθεια των ΗΠΑ να διαλύσουν την ΕΣΣΔ, και να περικυκλώσουν την Ρωσία με εχθρικές φιλοδυτικές δυνάμεις.

  Ο Morningstar, μαζί με τον αμφιλεγόμενο συνεργάτη του Matthew Bryza, αποτελούν τους βασικούς αρχιτέκτονες των ενεργειακών γεωπολιτικών εγχειρημάτων της Ουάσιγκτον, σε σχέση με τους αγωγούς ενέργειας, που είχαν σκοπό την απομόνωση της Ρωσίας, και της Gazprom, από την ΕΕ (Ο Bryza είναι γνωστός πολέμιος του ρωσικού αγωγού South Stream).

  Έτσι, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι καθόλου ουδέτερη αναφορικά με τις νέες ανακαλύψεις πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Τρεις μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη της Hillary, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση μια νέας υπηρεσίας που θα διεξάγει διεθνείς διαγωνισμούς για εξερεύνηση, και αργότερα για άντληση υδρογονανθράκων.

  Ο Morningstar είναι ειδικός στον οικονομικό πόλεμο εναντίον της ρωσικής ενεργειακής διπλωματίας. Έπαιξε βασικό ρόλο στη στήριξη του αγωγού B-T-C που είχε σκοπό να παρακάμψει την Ρωσία. Υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, και άλλα καίρια ζητήματα, και την μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να υπάρξει από κοινού μια κερδοφόρα συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου. Επίσης, έχει ζητήσει από την Αθήνα να ξεχάσει κάθε είδος συνεργασίας με την Ρωσία αναφορικά με τους αγωγούς Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream.

  Σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή Α. Βασιλάκη, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2011, το κίνητρο της Ουάσιγκτον στο να συνεργαστούν η Αθήνα με την Άγκυρα στην εκμετάλλευση του Αιγαίου, είναι να μοιραστούν τα προσδοκώμενα έσοδα. Όπως αναφέρει, η Αμερική προτείνει το 20% των εσόδων να πάνε στην Ελλάδα, το άλλο 20% στην Τουρκία, και το 60% να καταλήξει στα ταμεία της αμερικανικής Noble Energy του Χιούστον, η οποία ήδη αντλεί πετρέλαιο έξω από το Ισραήλ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, και σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών Μπιλ Κλίντον, είναι λομπίστας της Noble Energy στην Ουάσιγκτον.

  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα μπερδέματα, η Noble Energy ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο του 2011 ανακοίνωσε την εύρεση 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

  Η περίπτωση όμως της Κύπρου είναι σύνθετη. Όπως έχουν αποκαλύψει κάποια αμερικανικά έγγραφα, που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν, στη δεκαετία του 1970 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger ενθάρρυνε και προμήθευε με όπλα το καθεστώς του πρώην φοιτητή του στο Harvard, Bulent Ecevit, με σκοπό την μετέπειτα εισβολή στη Κύπρο, που οδήγησε στην μέχρι σήμερα διχοτόμηση της νήσου. Η στρατηγική του Kissinger, που είχε την στήριξη της Βρετανίας, είχε μάλλον ως στόχο την δημιουργία μιας μόνιμης αγγλοαμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Ανατ. Μεσόγειο στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου.

  Σήμερα, η Νότιος Κύπρος, που είναι ελληνική, και όπου η Noble ανακάλυψε τα πλούσια κοιτάσματα, αποτελεί μέλος της ΕΕ. Ο πρόεδρός της Δ. Χριστόφιας είναι ο μόνος εθνικός ηγέτης στην ΕΕ που είναι κομμουνιστής. Παράλληλα, είναι και στενός φίλος του Ισραήλ και της Ρωσίας. Τέλος, αποτελεί μια κριτική φωνή απέναντι στην Αμερική και στην Τουρκία.

  Το Ισραήλ σχεδιάζει την κατασκευή ενός υποβρύχιου αγωγού μεταξύ των δικών του περιοχών, μέσω της Κύπρου, που θα καταλήγει στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να μεταφέρεται και να πωλείται αέριο στην ΕΕ. Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν ήδη συμφωνήσει, αφήνοντας την Τουρκία στα κρύα του λουτρού. Η Άγκυρα έχει ήδη απειλήσει την Κύπρο, για την υπογραφή συμφωνίας με την Noble. Αυτή η απειλή οδήγησε την Μόσχα στο να δηλώσει ότι δεν θα ανεχτεί τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας.

  Οι πολιτικές του Erdogan έχουν προκαλέσει τριβές στις άλλοτε καλές σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Η Άγκυρα έχει εκφράσει ανησυχία για την πρόσφατη σύνδεση του Ισραήλ με τους ιστορικούς της αντιπάλους, Ελλάδα και Κύπρο. Η σύμμαχος της Τουρκίας Β. Κύπρος, αισθάνεται ότι χάνει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

  Αν κοιτάξουμε τον χάρτη της περιοχής, γίνεται φανερό ότι το κυνήγι των ενεργειακών κοιτασμάτων οδηγεί σε μια στρατηγική σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων, μεταξύ αμερικανικών, ρωσικών, ευρωπαϊκών, ισραηλινών, τουρκικών, λιβανέζικων, και πιθανώς συριακών γεωπολιτικών συμφερόντων.
  ----
  Πηγή: "GLOBAL RESEARCH"[/SIZE]

 2. #982
  Avatar von De_La_GreCo

  Registriert seit
  17.08.2008
  Beiträge
  25.194
  Zitat Zitat von H3llas Beitrag anzeigen
  so ist es man muss die Perspektiven eines landes sehen. nicht überall ist es das selbe. griechenland kann und wird nicht wie die türkei ihre wirtschaft aufbauen..massenproduktion, billige arbeitskräfte, junge leute..und selbst massenhaft an produkten verbrauchen. ein traum von goßkonzernen die masse verkaufen und herstellen wollen.

  griechenland soll sich, wie es auch war..noch viel mehr an der qualität enschränken, mit olivenöl, paar kosmetikprodukten hat man schon erste erfolge sehen können auch im ausland. wie zb. Korres die sich auf naturkosmetik orientiert hat auf sehr hohen level. das auch im ausland wie deutschland hoch geschätzt wird..KORRES NATURAL PRODUCTS
  oder FolieFolie die auch sehr erfolgreich ist im ausland, dank ihre sehr hohe qualität an modeschmuck HOME, Folli Follie aktiv sind. und sich verbreitet haben.

  man mus halt mehr daraus machen, und diese firmen unterstüzen sich auch international zu präsentieren, dazu muss aber der staat auch helfen!

  es gibt auch eine andere firma, die duftöle produziert in griechenland, für kosmetika. erst vor wenigen monaten haben sie angefangen auch in italien und frankreich zu exportieren.

  genau auf sowas müssen wir uns orientieren qualität statt quantität!

  neben das solte man auch im tourismus..noch mehr investieren und das level nach oben schrauben..die schönheit haben wir ja..doch dazu braucht man top infrastruktur.

  neben diese 2 sachen solte, der energy sektor für weitere einnahme quellen dienen. sonnen, wind energy ist das einfachste was man man in griechenland machen kann..allein die zahlreichen unbewohnte inseln..würde optimale standorte werden.

  wir brauchen keine schwere industrie oder massenherstellung, sondern diese 3 punkte die ich erwähnt habe bis zum maximum raushollen. wäre mit große sicherheit viel bringen.
  es gibt soviele ungenutzte zweige in griechenland die total unbenutzt sind


  allein der solar sektor könnte milliarden griechenland bringen und nordeuropa wenn nicht ganz europa mit strom versorgen

  aber wie evropi es schon gesagt hat die ifnrastruktur muss verbessert werden


  das griechenland schlaue köpfe hat bestreite ich nicht mal ganz im gegenteil es gibt sehr viele von ihnen die meisten werden aber entweder nicht gefördert oder haun im ausland hab weil sie keine perspektive in griechenland haben


  ich bin ein befürworter der rüstungsausgaben da die türkei ein risikofaktor immer bleiben wird

  aber da müssen wir wohl im sauren apfel beissen und einige jahre da kürzen und es wo anders investieren. und hoffen das europa uns im falle eines krieges irgendwie unterstützt anders gehts nicht

 3. #983
  Avatar von De_La_GreCo

  Registriert seit
  17.08.2008
  Beiträge
  25.194
  Zitat Zitat von Greekleon Beitrag anzeigen
  [SIZE=3px]
  Στα τέλη του 2010, η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ισραηλινές ακτές, πυροδότησε μια παρόμοια αναζήτηση από πλευράς όλων των γειτονικών κρατών. Το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης ήταν η αποκάλυψη ότι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος πνίγεται κυριολεκτικά μέσα σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παράλληλα, η ανακάλυψη αυτή προκαλεί μεγάλες γεωπολιτικές και....
  οικονομικές επιπτώσεις, και πολύ πιθανόν και στρατιωτικές.

  Οι προκαταρκτικές έρευνες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κοιτασμάτων στα εθνικά ύδατα της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου, και ίσως και της Συρίας.

  Μέσα στην δίνη της σοβαρής οικονομικής της κρίσης, η Ελλάδα ξεκίνησε νηφάλιες προσπάθειες για την εξερεύνηση των υδάτων της. Έτσι, η χώρα μπήκε σε ένα είδος χορού συρτάκι με το ΔΝΤ και την ΕΕ, όσον αφορά στο ποιος θα ελέγχει, και ποιος τελικά θα ωφεληθεί από τον πλούτο αυτό.

  Τον Δεκέμβριο του 2010, και ενώ όλα έδειχναν ότι η ελληνική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς την ανάγκη μιας μεγάλης διάσωσης, ή ιδιωτικοποιήσεων, το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας σύστησε μια ειδική ομάδα, με σκοπό την εξερεύνηση των εθνικών της υδάτων. Οι γεωλογικές έρευνες έδειξαν ότι όντως υπάρχει πετρέλαιο (22 δισ. βαρέλια) στο Ιόνιο Πέλαγος, και στο Βόρειο Αιγαίο (4 δισ. βαρέλια)

  Μέχρι στιγμής δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες στο Νότιο Αιγαίο, ή στο Κρητικό Πέλαγος, οπότε η ποσότητα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σε μια παλιότερη αναφορά του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής, αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι η λιγότερο εξερευνημένη χώρα της Ευρώπης, όσον αφορά στην ύπαρξη υδρογονανθράκων.

  Σύμφωνα με τον αναλυτή Α. Βασιλάκη, οι μελέτες που έχουν γίνει, υπολογίζουν το φυσικό αέριο της χώρας να αγγίζει τα $9 τρισεκατομμύρια! Αν μπορέσει λοιπόν η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί έστω και ένα μικρό κλάσμα αυτών των κοιτασμάτων, θα αλλάξει η οικονομική της κατάσταση, αλλά ίσως και αυτή ολόκληρης της περιοχής.

  Ο David Hynes του πανεπιστημίου Tulane, ανέφερε πρόσφατα σε ομιλία του στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση της, αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό αυτό πλούτο που διαθέτει. Οι συντηρητικές του εκτιμήσεις, για τα ήδη επιβεβαιωμένα κοιτάσματα, μιλάνε για €300 δισ μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Αντ αυτού, η ελληνική κυβέρνηση πιέστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις δημ. υπαλλήλων, και να περικόψει μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να εισπράξει το δεύτερο δάνειο σωτηρίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο όμως θα την οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική παρακμή.

  Το ΔΝΤ, η ΕΕ, και η Γερμανία, απαιτούν από την Ελλάδα να πουλήσει λιμάνια, δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμη και τις κρατικές πετρελαϊκές της εταιρίες, για να αντεπεξέλθει στα χρέη της. Όλο αυτό το ξεπούλημα, μπορεί να της αποφέρει περίπου €50 δισ. Τα σχέδια μιλάνε και για την πώληση του 65% της κρατικής ΔΕΠΑ. Οι πιθανοί αγοραστές θα είναι ξένοι, αφού ελάχιστες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν, εν μέσω κρίσης, να συμμετάσχουν στην αγορά των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

  Ένα σοβαρό πρόβλημα, πέρα από την απαίτηση για ιδιωτικοποιήσεις, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει δική της ΑΟΖ, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες που ψάχνουν για πετρέλαιο. Κάτι τέτοιο δεν χρειάζονταν ως τώρα. Σύμφωνα με το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο (UNCLOS), που ισχύει από το 1994, μια χώρα μπορεί να κηρύξει δική της ΑΟΖ, έως και 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της, μέσα στην οποία μπορεί να εκμεταλλεύεται τα διάφορα κοιτάσματα κλπ.

  Αν η Ελλάδα ξεκινήσει έρευνες, και προχωρήσει σε αντλήσεις στο Αιγαίο, η Τουρκία έχει δηλώσει πως αυτό θα θεωρηθεί πράξη πολέμου. Μέχρι τώρα, η απειλή αυτή δεν είχε κάποια οικονομική συνέπεια, αφού δεν ήταν γνωστό αν υπήρχε φυσικός πλούτος στην εν λόγω περιοχή. Σήμερα όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

  Ο πρώην υπουργός Ε. Κουλουμπής ανέφερε πρόσφατα, ότι η χώρα του θα μπορούσε να καλύψει το 50% των αναγκών της σε πετρέλαιο από την εκμετάλλευση του Αιγαίου, κάτι που δεν γίνεται εξαιτίας της τουρκικής εναντίωσης.

  Τον Ιούλιο του 2011, η Αμερική μπήκε κι αυτή στο ελληνικό συρτάκι. Η υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton επισκέφτηκε την Αθήνα, έχοντας στο μυαλό της την ενέργεια. Έφερε μάλιστα μαζί της τον ειδικό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας στην Ευρώπη και στην Ασία, τον Richard Morningstar, ο οποίος ήταν παλιότερα σύμβουλος του προέδρου Κλίντον σε ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας για την Κασπία Θάλασσα, και βασικός παράγοντας στην γεωπολιτική προσπάθεια των ΗΠΑ να διαλύσουν την ΕΣΣΔ, και να περικυκλώσουν την Ρωσία με εχθρικές φιλοδυτικές δυνάμεις.

  Ο Morningstar, μαζί με τον αμφιλεγόμενο συνεργάτη του Matthew Bryza, αποτελούν τους βασικούς αρχιτέκτονες των ενεργειακών γεωπολιτικών εγχειρημάτων της Ουάσιγκτον, σε σχέση με τους αγωγούς ενέργειας, που είχαν σκοπό την απομόνωση της Ρωσίας, και της Gazprom, από την ΕΕ (Ο Bryza είναι γνωστός πολέμιος του ρωσικού αγωγού South Stream).

  Έτσι, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν είναι καθόλου ουδέτερη αναφορικά με τις νέες ανακαλύψεις πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Τρεις μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη της Hillary, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση μια νέας υπηρεσίας που θα διεξάγει διεθνείς διαγωνισμούς για εξερεύνηση, και αργότερα για άντληση υδρογονανθράκων.

  Ο Morningstar είναι ειδικός στον οικονομικό πόλεμο εναντίον της ρωσικής ενεργειακής διπλωματίας. Έπαιξε βασικό ρόλο στη στήριξη του αγωγού B-T-C που είχε σκοπό να παρακάμψει την Ρωσία. Υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, και άλλα καίρια ζητήματα, και την μεταξύ τους συνεργασία, ώστε να υπάρξει από κοινού μια κερδοφόρα συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου. Επίσης, έχει ζητήσει από την Αθήνα να ξεχάσει κάθε είδος συνεργασίας με την Ρωσία αναφορικά με τους αγωγούς Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream.

  Σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή Α. Βασιλάκη, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2011, το κίνητρο της Ουάσιγκτον στο να συνεργαστούν η Αθήνα με την Άγκυρα στην εκμετάλλευση του Αιγαίου, είναι να μοιραστούν τα προσδοκώμενα έσοδα. Όπως αναφέρει, η Αμερική προτείνει το 20% των εσόδων να πάνε στην Ελλάδα, το άλλο 20% στην Τουρκία, και το 60% να καταλήξει στα ταμεία της αμερικανικής Noble Energy του Χιούστον, η οποία ήδη αντλεί πετρέλαιο έξω από το Ισραήλ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, και σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών Μπιλ Κλίντον, είναι λομπίστας της Noble Energy στην Ουάσιγκτον.

  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα μπερδέματα, η Noble Energy ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο του 2011 ανακοίνωσε την εύρεση 7 τρισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

  Η περίπτωση όμως της Κύπρου είναι σύνθετη. Όπως έχουν αποκαλύψει κάποια αμερικανικά έγγραφα, που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν, στη δεκαετία του 1970 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger ενθάρρυνε και προμήθευε με όπλα το καθεστώς του πρώην φοιτητή του στο Harvard, Bulent Ecevit, με σκοπό την μετέπειτα εισβολή στη Κύπρο, που οδήγησε στην μέχρι σήμερα διχοτόμηση της νήσου. Η στρατηγική του Kissinger, που είχε την στήριξη της Βρετανίας, είχε μάλλον ως στόχο την δημιουργία μιας μόνιμης αγγλοαμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Ανατ. Μεσόγειο στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου.

  Σήμερα, η Νότιος Κύπρος, που είναι ελληνική, και όπου η Noble ανακάλυψε τα πλούσια κοιτάσματα, αποτελεί μέλος της ΕΕ. Ο πρόεδρός της Δ. Χριστόφιας είναι ο μόνος εθνικός ηγέτης στην ΕΕ που είναι κομμουνιστής. Παράλληλα, είναι και στενός φίλος του Ισραήλ και της Ρωσίας. Τέλος, αποτελεί μια κριτική φωνή απέναντι στην Αμερική και στην Τουρκία.

  Το Ισραήλ σχεδιάζει την κατασκευή ενός υποβρύχιου αγωγού μεταξύ των δικών του περιοχών, μέσω της Κύπρου, που θα καταλήγει στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να μεταφέρεται και να πωλείται αέριο στην ΕΕ. Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν ήδη συμφωνήσει, αφήνοντας την Τουρκία στα κρύα του λουτρού. Η Άγκυρα έχει ήδη απειλήσει την Κύπρο, για την υπογραφή συμφωνίας με την Noble. Αυτή η απειλή οδήγησε την Μόσχα στο να δηλώσει ότι δεν θα ανεχτεί τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας.

  Οι πολιτικές του Erdogan έχουν προκαλέσει τριβές στις άλλοτε καλές σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Η Άγκυρα έχει εκφράσει ανησυχία για την πρόσφατη σύνδεση του Ισραήλ με τους ιστορικούς της αντιπάλους, Ελλάδα και Κύπρο. Η σύμμαχος της Τουρκίας Β. Κύπρος, αισθάνεται ότι χάνει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

  Αν κοιτάξουμε τον χάρτη της περιοχής, γίνεται φανερό ότι το κυνήγι των ενεργειακών κοιτασμάτων οδηγεί σε μια στρατηγική σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων, μεταξύ αμερικανικών, ρωσικών, ευρωπαϊκών, ισραηλινών, τουρκικών, λιβανέζικων, και πιθανώς συριακών γεωπολιτικών συμφερόντων.
  ----
  Πηγή: "GLOBAL RESEARCH"[/SIZE]


  omg ich hoffe es knallt da unten nicht hört sich echt kompliziert an

  die türkei ma wieder mit drohungen an allen seiten ^^


  greekleon gib ma die ganze quelle bitte

 4. #984
  evropi
  Die Türkei ist da nicht das eigentliche Problem glubt es mir....wenn wir Frieden wollen dann muss Gr mit den USA und Israel kooperieren...ist nun mal sodie haben das sagen....ihr seht doch was mit Libyen und gerade mit Syrien passiert..wer nicht mitspielt wird ausgeschaltet oder nach Belieben umgeformt....und wenn wir das amerikanische -israelische Unternehmen bohren lassen bekommt Hellas imerhin auch einen Batzen Geld. Mehr ist leider nicht drin....ansonsten bekommt Gr gar nichts von den Bodenschätzen das schaffen die USA schon wennn sie wirklich wollen..abeer 60% für die Amerikaner ist sehr viel.....mein Vorschlag 50% Amerikaner ( wenn wir Frieden wollen)..... restlichen 50% im Verhältnis 2:1 Gr- TR aufteilen also 33: 16 %.
  Jeweils den gleichen Anteil für Gr und Tr zu fordern ist ja wohl lächerlich..die ERdölfunde liegen zu 80% auf griechischem Territorium. Die Türken sollen nur etwas mehr bekommen als ihnen zusteht weil sie sonst wieder alles blockieren würden.

 5. #985
  Avatar von De_La_GreCo

  Registriert seit
  17.08.2008
  Beiträge
  25.194
  Zitat Zitat von evropi Beitrag anzeigen
  Die Türkei ist da nicht das eigentliche Problem glubt es mir....wenn wir Frieden wollen dann muss Gr mit den USA und Israel kooperieren...ist nun mal sodie haben das sagen....ihr seht doch was mit Libyen und gerade mit Syrien passiert..wer nicht mitspielt wird ausgeschaltet oder nach Belieben umgeformt....und wenn wir das amerikanische -israelische Unternehmen bohren lassen bekommt Hellas imerhin auch einen Batzen Geld. Mehr ist leider nicht drin....ansonsten bekommt Gr gar nichts von den Bodenschätzen das schaffen die USA schon wennn sie wirklich wollen..abeer 60% für die Amerikaner ist sehr viel.....mein Vorschlag 50% Amerikaner ( wenn wir Frieden wollen)..... restlichen 50% im Verhältnis 2:1 Gr- TR aufteilen also 33: 16 %.
  Jeweils den gleichen Anteil für Gr und Tr zu fordern ist ja wohl lächerlich..die ERdölfunde liegen zu 80% auf griechischem Territorium. Die Türken sollen nur etwas mehr bekommen als ihnen zusteht weil sie sonst wieder alles blockieren würden.

  eben genau das meine ich es wird auf unser recht getreten

  50/50 mit den türken ist wohl mehr als lächerlich und der löwenanteil an den usa sogar noch mehr

  es muss was getan werden wir sind keine marionetten dritter staaten wie usa oder der türkei  da aber unsere politiker eh marionetten sind werden sie zu 99% diesen vorschlag zustimmen


  und das lustige ist wenn griechenland wollte könnte die türkei nicht ma einen penny sehn

  indem griechenland sein recht benutzt die 6 seemeilen auf 12 zu erhöhen

 6. #986

  Registriert seit
  02.04.2011
  Beiträge
  14.909
  Diese Aufteilung ist ein Witz. Aber es wird eh so kommen.

 7. #987
  Avatar von Paokara90

  Registriert seit
  15.10.2011
  Beiträge
  3.177
  Zitat Zitat von evropi Beitrag anzeigen
  DelaGreco bei allem Respekt vor dem türkische Wirtschaftsaufschwung sollte Griechenland sich die Türkei nicht als Vorbild nehmen. Erstens ist dieAusgangslage eine andere. Die Türken hatten damals und haben noch heute eine eigene Währung mit der sie beliebig variieren können, die Griechen sind allerdings weiterhin an den Euro gebunden!! Also alles in einem ist der ganze Zirkus der letzten tage nur eine wi nzige Verschnaufpause vor den wirklich harten Ereignissen der nächsten Wochen und Monate. Also ein wenig Pragmatismus schadet nicht.
  Diesen Schuldenschnitt gleich als Neuanfang zu werten ist wohl reichlich übetrieben. Ich verabscheue Politiker wie Venizelos. die das Ganze noch als Rettung preisen. Naja nächste Woche ist der soweisi Geschichte!!!
  Außerdem hat die Türkei immernoch zigmillionen billige Arbeitskräfte. So hart oder so abwertend sich das auch anhört, das ist der Faktor der ausländische Investoren heute anlockt. Billig muss es sein, das land muss lockere Gesetze haben einen möglichst großen Binnenmarkt haben (Tr fast 80 Millionen)...und so weiter.
  Griechenland wird zwar auch immmer billiger aber es hat keine so große Anzahl an jungen Leuten. Der Nachwuchs fehlt.
  Es müssen also noch weitere Reformen gemeistert werden, denn eine billige Werbank Europas wie die Türkei, Polen, Rumänien, Ukraine etc kann griechenland niemals werden. Es muss auf Qualität gesetzt werden.... Vorbilder: Irland, Finnland, Schweden etc.. Vor allem Hightechindustrie und IT- Unternehmen könnten sich unter den richtigen Rahmenbedingungen in Gr niedergelassen. Niedrige Steuern, Hochqualifizierte Leute und eine gute Infrastruktur wären aber ie nötigen Voraussetzungen dafür.
  Die Infrastruktur ist katastrophal in gr!!! Da muss dringend von der Eu investiert werden. Es existiert ja nicht mal eine durchgehende Autobahnverbindung von Athen nach Thessaloniki---wie sehr gelacht habe ich im Letzten Sommer als ich die brandneue Autobahn von Kastoria nach Kozani gefahren bin.....das sind mal richtige Prioritäten.....verrückte Welt.

  Hallo die Strecke ist ja auch wichtiger....ich fahr die Jedes Jahr...also dafür danke ich unseren Politiker........haha...endlich mal eine richtige Investition!

 8. #988
  Avatar von Paokara90

  Registriert seit
  15.10.2011
  Beiträge
  3.177
  Zitat Zitat von Archimedes Beitrag anzeigen
  Diese Aufteilung ist ein Witz. Aber es wird eh so kommen.
  Unsere Politiker sind zu nichts aber auch gar nichts fähig....wir haben eventuell zwei drei Politiker in den Reihen, die ihre Arxidia an der richtigen Stelle haben, aber die werden von den Medien so runtergellalt das sie nicht mal erwähnt werden!......

 9. #989
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  13.146
  Zitat Zitat von De_La_GreCo Beitrag anzeigen
  omg ich hoffe es knallt da unten nicht hört sich echt kompliziert an

  die türkei ma wieder mit drohungen an allen seiten ^^


  greekleon gib ma die ganze quelle bitte


  The New Mediterranean Oil and Gas Bonanza

 10. #990
  Avatar von Dikefalos

  Registriert seit
  10.10.2010
  Beiträge
  13.146
  Zitat Zitat von evropi Beitrag anzeigen
  Die Türkei ist da nicht das eigentliche Problem glubt es mir....wenn wir Frieden wollen dann muss Gr mit den USA und Israel kooperieren...ist nun mal sodie haben das sagen....ihr seht doch was mit Libyen und gerade mit Syrien passiert..wer nicht mitspielt wird ausgeschaltet oder nach Belieben umgeformt....und wenn wir das amerikanische -israelische Unternehmen bohren lassen bekommt Hellas imerhin auch einen Batzen Geld. Mehr ist leider nicht drin....ansonsten bekommt Gr gar nichts von den Bodenschätzen das schaffen die USA schon wennn sie wirklich wollen..abeer 60% für die Amerikaner ist sehr viel.....mein Vorschlag 50% Amerikaner ( wenn wir Frieden wollen)..... restlichen 50% im Verhältnis 2:1 Gr- TR aufteilen also 33: 16 %.
  Jeweils den gleichen Anteil für Gr und Tr zu fordern ist ja wohl lächerlich..die ERdölfunde liegen zu 80% auf griechischem Territorium. Die Türken sollen nur etwas mehr bekommen als ihnen zusteht weil sie sonst wieder alles blockieren würden.
  Die türkei hat schon griechenland das angebot gemacht,zusammen zu fördern.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 6142
  Letzter Beitrag: Gestern, 22:34
 2. Antworten: 322
  Letzter Beitrag: 29.07.2019, 13:56
 3. Antworten: 209
  Letzter Beitrag: 01.12.2018, 05:22
 4. Antworten: 1129
  Letzter Beitrag: 12.06.2017, 20:07
 5. Wirtschaft der Türkei - Türkiye Ekonomisi - Economy of Turkey
  Von Kelebek im Forum Die Wirtschaftskrise
  Antworten: 680
  Letzter Beitrag: 29.05.2011, 15:16