BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 68 von 130 ErsteErste ... 185864656667686970717278118 ... LetzteLetzte
Ergebnis 671 bis 680 von 1292

Wirtschaft Mazedoniens - Економија на Македонија - Economy of Macedonia (Rep. of)

Erstellt von MaKeDoNiJa e VeCnA, 12.04.2010, 13:50 Uhr · 1.291 Antworten · 139.716 Aufrufe

 1. #671

  Registriert seit
  17.12.2011
  Beiträge
  1.070
  Zitat Zitat von mk1krv1 Beitrag anzeigen
  Mein Auge!! Wieso immer diese Frage?
  egal, sah feminin aus , aber nicht böse gemeint :P

 2. #672
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von AlbNYC Beitrag anzeigen
  Interessant

  mk1krv hatte was gepostet das die Ausfuhr von Äpfel enorm gestiegen ist.

 3. #673
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Milk producers unite in "Milkoop"
  Email| Printoj |
  Friday, March 22, 2013,
  Skopje, 22 March 2013 (MIA) - More than 15 farms-milk producers from several Macedonian regions have officially joined in the first milk cooperative "Milkoop", thus becoming partners and founders.


  The cooperative will operate in line with national regulations and strategy for production of quality domestic milk.


  "We have joined in helping ourselves, to use better our own production capacities, to improve the milk quality, as well as safer and guaranteed distribution at acceptable prices. We expect new farmers, so that Milkoop grows into a serious distribution milk center working in the interest of Macedonian farmers", said manager Martin Trajcev.


  Milkoop said it would strive towards development of operations by farmers, milk producers, as well as provide support in their talks with milk-processing centers.

 4. #674
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Auf den mazedonischen Banken liegen 4 Milliarde Euro

  Штедните влогови на граѓаните и депозитите на фирмите во банките достигнаа 4 милијарди евра. Во февруари во однос на јануари годинава Народната Банка регистрираше пораст на вкупната депозитна база за 61,7 милиони евра.

  Анализирано од аспект на валутната структура, пораст има и кај денарското и кај девизното штедење, тренд што укажува дека се враќа довербата кај штедењето во девизи, односно најмногу во евра.

  Она што навестува оптимизам во февруари е прекин на трендот на одлив на депизитите на приватниот сектор, кои во февруари достигнаа 906 милиони евра.

  Во структурата на депозитите најголемо учество имаат граѓаните. Според податоците, депозитите на домаќинствата и на непрфитните институции што им служат на домаќинствата достигнаа речиси 3 милијарди евра.  Салдото од 4 милијарди евра на депозитната база се случува за прв пат. Поради кризата во земјава штедењето забави, но не запре. Поради влошување на ликвидноснта состојба, фирмите беа принудувани да ги повлекуваат депозитите и да ги користат за исплата на плати, покривање на долгови и воопшто за одржување на дневната ликвидност.

  http://faktor.mk/archives/38222?utm_...8#.UUwrxhzvvTo


 5. #675
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Finance Ministry pays subsidies to 10,681 farmers
  Email| Printoj |
  Friday, March 22, 2013,
  Skopje, 22 March 2013 (MIA) - The Finance Ministry paid Friday Denar 144,4 million (EUR 2,3 million) in subsidies to 10,681 farmers.


  The subsidies serve as support to cattle breeding, vine growing, gardening products, grain, tobacco, and insurance premiums' assistance.


  "The Government remains consistent in supporting agriculture as one of the leading pillars of Macedonian economy", the Finance Ministry said in a press release. ik/14:04

 6. #676
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Macedonia's industrial production volume index up for 4.5 percent  Wednesday, March 27, 2013

  Skopje, 27 March 2013 (MIA) - According to the State Statistical Office data, the industrial production volume index in February 2013 is higher for 4.5 percent in comparison with the same period of the last year.

  The industrial production in the section mining and quarrying increased by 17.7%; manufacturing industry -4.4%; while in the section electricity, gas, steam and air conditioning supply it declined for 3.6%.
  The industrial production by main industrial groupings was higher in intermediate goods industries, except energy, by 7.9%; durable consumer goods industries - 7.2% and non-durable consumer goods industries - 12.0%. However it declined in energy and capital good industries by 6.8 and 7.0 percent respectively.
  The industrial production index in January-February 2013 in comparison to the same period of the last year was higher for 1.9 percent.

 7. #677
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Ставрески: Растот на индустриското производство ќе ја повлече економијата и БДП

  Порастот на индустриското производство во февруари од 4,5 проценти во однос на истиот месец минатата година е показател дека започнува тренд на раст на индустриското производство во Македонија, оцени вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески по посетата на металуршкиот комбинат „Југохром фероалојс“ во Јегуновце.  - Охрабрен сум од добрите резултати на „Јухогром“ во почетокот на годинава и сметам дека комбинатот во последните неколку месеци работи добро. Вклучени се сите печки, илјада луѓе се на работа што е најмногу во последните 10-ина години. „Југохром“ е составен дел на индексот на растот на производството, очекувам во следните месеци да продолжи тој тренд и македонската индустрија да продолжи со позитивни стапки и на тој начин да го повлече и растот на економијата и на БДП во целина, изјави Ставрески.

  Тоа, потенцира, е добро заради тоа што значи нови работни места и подобри денови за македонската економија.

  - Секогаш бевме тука кога требаше да опстане и да продолжи со работа „Југохром“, стожерот на стопанството за овој регион, а така ќе биде и во иднина. Владата и локалната власт и понатаму ќе ја пружаат сета потребна помош како што направија и претходно кога беше потребно да се приватизира земјиштето и да се поттикне извозот во „Југохром“, рече Ставрески.

  Генералниот директор на „Југохром фероалојс“ Бранислав Ѓуровиќ истакна дека првпат во последниве 20 години во комбинатот работат илјада работници.

  - Работиме добро, работевме добро и порано, но не со толкав капацитет, а како што времето поминува се подобро работиме, рече Ѓуровиќ и додаде дека за сето време имале максимална поддршка од Владата и од локалната самоуправа.

  Нагласи дека само „Југохром“ за најмалку 20 проценти го има зголемено производството во првите два месеца од годинава има реализирано извоз од 53 милиони долари.

  „Југохром“ извезува по околу 6,5 милиони тони феросилициум на месечно ниво насекаде низ светот.

 8. #678
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Die Produktion von Süßigkeiten und Süßwaren in Mazedonien ist um 250% gestiegen.

  Кондиторската индустрии одлично се снајде по либерализацијата на пазарот, го зголеми производството за 250 проценти, агресивно настапува на надворешниот пазар, а од домашниот ја истисна странската конкуренција, беше речено денеска на прес-конференција во Стопанската комора.  Кондиторските фирми лесно продаваат, но потешко наплаќаат, а имаат проблем и со обезбедувањето средства за модернизација на производството, особено малите и микро претпријатијата. Ситуацијата дополнително ја комплицираат и долготрајните чекања при контролата на суровините, од земањето на мострите за анализа до добивањето на резултатите не ретко минуваат и по 40 дена.
  - Поради долгите чекања на резултатите од анализираните пратки, компаниите се принудени да увезуваат повеќе репроматеријали што финансиски ги оптоварува, но им ги полни и магацините. Во записниците, пак, најчесто не пишува кога е земена мострата, ниту во која лабораторија се испитува, рече Васко Ристовски од Комората.
  Според него, евидентен е и проблемот со различните лимити за микотоксините. Во ЕУ, дозволената концентрација на охратоксинот А (зависно од производот) е до 3 микрограми, а кај нас до 5. Забуна настанува и со дел од означувањата, ако во документот стои „цртичка“, не се знае дали не треба да се испитува или не смее да содржи какви било микроорганизми.
  - Се уште немаме точни бројки за евентуланите загуби на компаниите, но апелираме на потребата од скратување на времетраењето на постапките за земање мостри и правење анализи, истакна Ристовски.
  Од 1996 година, со почетокот на либерализацијата на пазарот, македонската кондиторска индустрија стагнира, покажа значителен пад на производството, за речиси половина, од 33.000 тони годишно на 12.000 тони. Значајни промени почнаа во 2005 година. Од тогаш до сега продукцијата е зголемена за 2,5 пати. Тоа се одрази и врз трговската размена.
  - Во 2011-та размената беше 40.000 тони од кои 21.000 тони увоз (70 милиони долари), а 22.6000 тони извоз додека лани достигна вкупно 44.000 тони од кои 18.000 тони увоз (61 милион долари) и 26.000 тони извоз, рече Стојмирка Тасевска, виш советник во Стопанската комора.
  Кондиторската индустрија во Македонија вработува вкупно 1.200 лица, а ја соочинуваат 65 фирми од кои главно мали и микро препријатија. Извозот најчесто се реализира во земјите од соседството, но веќе и во Турција, САД, Австралија, Швајцарија.

  ????????????? ?????????? ?? ??????? ?????????????? ?? 250 ?????

 9. #679
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Gruevski: At least six foreign companies are coming to Macedonia
  Friday, 05 April 2013


  Six foreign companies have already reached decisions to invest in Macedonia - three of them are from Turkey and the other three are multinational companies from different European countries, Prime Minister Nikola Gruevski said on Friday.

  "The three Turkish companies have recently announced their plans for investing together with the director of the Agency for Foreign Investments, Visar Fida. The other three are expected to reveal their decisions by the end of April or in early May. Some of them are interested to invest in Skopje and others are interested in other industrial development zones across Macedonia," Gruevski told a press conference on the construction of an underground thoroughfare in Skopje's downtown.

  In addition to these companies, he added, there are at least six others that are in their final stages of deciding whether to invest in Macedonia or somewhere else.

  "I believe that Macedonia will be the final choice of most of these companies. Our main priority is to attract investments, local and foreign alike, and to open new jobs. Consequently, two ministers are in charge of attracting investments, which was not the case prior to 2006 when VMRO-DPMNE was not in power, and there is a network of economic promoters in 30 countries," PM Gruevski noted.

 10. #680
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Outsourcing nach Mazedonien
  EINEN BLICK ÜBER DIE GRENZEN WERFEN

  In Ost- und Südosteuropa, wie etwa im Balkanstaat Mazedonien, stehen viele potentielle Partner für eine sofortige Zusammenarbeit bereit. Auch für Mittelständler könnte sich ein Blick über die Grenzen Deutschlands hinaus lohnen.  Die ITK-Branche in Deutschland boomt. Im vergangenen Jahr legte ihr Umsatzvolumen um 2,8 Prozent auf 152 Mrd. Euro zu, und nach 28.000 Neueinstellungen 2011 wuchs die Zahl der Beschäftigten 2012 noch einmal um rund 10.000 auf insgesamt 886.000 Personen. Dennoch gibt es eine dramatische negative Entwicklung: Von 2009 bis 2012 hat sich laut Bitkom die Zahl der unbesetzten Stellen für IT-Experten in Deutschland auf etwa 43.000 mehr als verdoppelt. Nach einer Untersuchung des Meinungsforschungsinstituts Aris sind von dieser Entwicklung vor allem mittelständische Unternehmen mit 50 bis 249 Beschäftigten betroffen. Auf sie entfallen knapp 80 Prozent der offenen IT-Stellen. Sie suchen in erster Linie Software-Entwickler für betriebswirtschaftliche Anwendungen, Cloud Computing, Social Media und Mobile-Applikationen. „Der Fachkräftemangel kostet die Branche etwa einen Prozentpunkt Wachstum pro Jahr“, bedauert Bitkom-Präsident Prof. Dieter Kempf.

  Nearshoring: Kulturelle Nähe und EU-Standards

  Einen Ausweg aus diesem Dilemma zu finden, gestaltet sich schwierig. Seit Jahren werden Ausbildungsinitiativen und eine Reform des Bildungswesens gefordert. Eine Qualifizierungsoffensive soll vor allem weibliche Fachkräfte für das Fach interessieren. Die Betriebe sollen mehr ausbilden, das Studium effizienter werden und weniger Studienabbrecher produzieren. In der Praxis aber schöpfen die großen Arbeitgeber nach wie vor den spärlichen Nachwuchs ab – der Mittelstand muss sich nach Alternativen umsehen. Die Zuwanderung ausländischer Fachkräfte via Blue Card könnte hier langfristig eine Lösung sein. Um jedoch bereits jetzt an der wirtschaftlichen Entwicklung teilzuhaben und im Wettbewerb zu bestehen, könnte es sich für viele Mittelständler lohnen, wieder einmal einen Blick über die Grenzen Deutschlands hinaus zu werfen. Die EU und ihre Anrainerstaaten in Ost- und Südosteuropa wachsen immer mehr zusammen. Dort stehen viele potentielle Partner für eine sofortige Zusammenarbeit bereit.

  Im Gegensatz zum Offshoring nach Asien finden Westeuropäer hier eine größere kulturelle Nähe, die gleiche Zeitzone und neben Englisch zum Teil sogar deutsche Sprachkenntnisse vor. Mit der Osterweiterung der EU haben sich die Lohnkosten in einigen neuen Mitgliedsstaaten durch die Einführung des Euro zwar erheblich verteuert, doch die Qualität der Dienstleistungen stimmt. Wer günstigere Angebote bei gleicher Qualität sucht, findet diese aber noch bei den aktuellen EU-Beitrittskandidaten, die alles daran setzen, ihre Wirtschaftsstruktur ganz auf die Vorgaben der Europäischen Union auszurichten. Mazedonien z.B. hat sich Westeuropa in den letzten Jahren politisch und wirtschaftlich angenähert. Seit 2005 zählt es zu den Beitrittskandidaten der EU. Die Weltbank listet den kleinen Balkanstaat in ihrem aktuellen Report „Doing Business 2012“ sogar unter den Top-Performern der letzten sechs Jahre.

  Ein Fundament dieses Aufschwungs bildet die traditionell leistungsstarke mazedonische ITK-Branche, die im Rahmen staatlicher Reformen Lösungen für die Verbesserungen im Justizwesen, in der Finanz- und Wirtschaftsverwaltung sowie für Bürgerportale entwickelte. Mazedonien hat bereits viele EU-Standards wie z.B. zum Schutz geistigen Eigentums und von Patenten übernommen. „Kombiniert mit den niedrigen Lohnkosten macht dies Mazedonien zu einer Alternative als Nearshoring-Partner im ITK-Dienstleistungsbereich“, erklärt Anita Nikova, die Geschäftsführerin des ITK-Verbandes Masit. Zudem habe man im Land langfristig keine Verteuerung der Lohnkosten durch den Euro zu befürchten. Ein ausgebildeter Entwickler verdient derzeit umgerechnet rund 1.200 Euro im Monat, ein Projektmanager 1.500 Euro.

  Mittelständische Prägung herrscht vor

  Die meisten ITK-Firmen im Balkanstaat haben ihren Sitz in der Hauptstadt Skopje. Sie ist genauso weit entfernt von München oder Hamburg wie Barcelona. Wer einen Partner für ein IT-Projekt sucht, erreicht die Metropole mit Direktflügen von Düsseldorf, Berlin, Wien oder Zürich. Die Unternehmen sind mittelständisch geprägt und rekrutieren ihre Mitarbeiter aus zwölf Universitäten vor Ort. Die etablierteren Software-Unternehmen arbeiten schon seit zehn bis 15 Jahren professionell für Auftraggeber aus dem benachbarten Ausland, Westeuropa und den USA. Einige Firmen besitzen bereits Erfahrungen mit der Abwicklung von Projekten von Auftraggebern aus dem deutschsprachigen Raum, so z.B. Aspekt (für Bwin, Österreich), Axeltra (Multibase, Gilching), Gord Systems (T-Mobile; Diahem – Schweiz) oder Infinite Solutions (Icon Institute Köln, Dr. Karb GmbH Stuttgart und Lufthansa).

  Rund die Hälfte der Unternehmen sind in den Bereichen Software-Entwicklung und ITK-Services aktiv. Das Know-how reiche, so Nikova, von Bankingprozessen über Cloud-Lösungen, Telekommunikationsinfrastrukturen, ERP, DMS, Business Intelligence, Internetservices bis hin zu Security- und Mobile-Lösungen. Die Entwickler bewegen sich auf allen gängigen Plattformen inklusive Open-Source-Technologien und in spezialisierten Branchen wie z.B. Finanzwesen, Medizin, Automotive und öffentliche Verwaltung. Neben Software-Entwicklung und -Implementierung bieten die Unternehmen auch Dienstleistungen wie Consulting, Training, Support und Maintenance an. Eine Anfrage könnte sich also lohnen.  Mazedonien...


  • … ist ein Binnenstaat, etwas kleiner als Belgien und hat mit rund zwei Millionen Einwohnern etwas weniger Einwohner als Thüringen.
  • Das Land ist zu 80 Prozent von Gebirge bedeckt. Die Bevölkerung lebt zu 59 Prozent in den Städten der Flussebenen, insbesondere in der Hauptstadt Skopje, Partnerstadt von Nürnberg und Dresden. Skopje ist mit 500.000 Einwohnern das politische, kulturelle und wirtschaftliche Zentrum der seit 1991 unabhängigen ehemaligen jugoslawischen Republik.
  • Mazedonien gilt als eine der schwächsten Volkswirtschaften Europas mit hohen Arbeitslosenzahlen und einer schwachen Infrastruktur. Mazedonier (etwa zwei Drittel) und Albaner (ein Viertel) stellen die Mehrheit der Bevölkerung.

  Bildquelle: © Macedonia Timeless: staatliche Tourismuszentrale

  Outsourcing nach Mazedonien - Einen Blick über die Grenzen werfen - IT-MITTELSTAND - IT-Business im Mittelstand

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 40
  Letzter Beitrag: 24.04.2017, 12:08
 2. Mazedonier in Albanien | Македонци во Албанија
  Von Černozemski im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 344
  Letzter Beitrag: 26.08.2015, 18:50
 3. Šar Planina | Шар Планина | Bjeshkët e Sharrit
  Von Černozemski im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 323
  Letzter Beitrag: 25.02.2013, 15:32
 4. Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 31.10.2011, 18:49
 5. Šar Planina | Шар Планина | Bjeshkët e Sharrit
  Von Černozemski im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 315
  Letzter Beitrag: 27.10.2011, 18:54