BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 13

Wirtschaftsthread der ehemaligen jugoslawischen Republiken

Erstellt von Mastakilla, 14.05.2011, 19:07 Uhr · 12 Antworten · 1.540 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Wirtschaftsthread der ehemaligen jugoslawischen Republiken

  Wirtschaftsthread der ehemaligen jugoslawischen Republiken


  Weil es zuviel Aufwand ist jedes mal einzeln einen Thread für eine Meldung aufzumachen, die Meldungen dadurch unübersichtlich werden und auch andere User sicher was zu posten haben, eröffne ich diesen Sammelthread für Wirtschaftsnews im Bereich des ehemaligen Jugoslawien
  Der slowenische Ort Trbovlje in den goldenen Jahren Jugoslawiens, der in den letzten 100 Jahren einen enormen Wirtschaftsaufschwung erfuhr und den größten europäischen Schornstein beherbergt


 2. #2

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  SPORAZUM

  Fiatovi automobili uskoro u svijet preko Luke Bar
  Autor/izvor: SEEbiz / Portal Analitika
  Datum objave: 11.05.2011. - 08:42:57

  BAR - Do kraja ovog mjeseca predstavnici Luke Bar, italijanskog Fiata, kragujevačke fabrike i brodara trebalo bi da potpišu ugovor o izvozu Fiatovih automobila preko ove crnogorske luke, potvrdio je za Pobjedu predsjednik barske opštine Žarko Pavićević, koji je prije nekoliko dana sa grado­načelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem potpisao sporazum o ekonomskoj saradnji dva grada.
  Taj sporazum predviđa i izvoz između 200.000 i 300.000 auto­mobila godišnje iz Kragujevca preko Luke Bar.

  Djelovi za te automobile ro-ro brodovima iz Italije stizali bi u barsku luku, potom željeznicom i kamionima transportovani do Kragujevca, gdje bi bili sklapani i gotovi automobili ponovo vraća­ni u našu luku, preko koje bi se izvozili u svijet.

  Predsjednik barske opštine Pa­vićević i izvršni direktor Luke Slobo Pajović kažu da je taj posao skoro završena stvar, koja bi do kraja maja trebalo ugovorom da bude i ozvaničena.

  - Već u septembru ove godine pr­vi kontejneri sa djelovima iz Itali­je bi trebalo da krenu preko bar­ske luke za kragujevačku fabriku na sklapanje - kaže Pavićević. On dodaje da su odgovorni ljudi iz Kragujevca lobirali da preko Luke Bar ide tranzit Fiatovih au­tomobila jer je bilo drugih luka koje su bile veoma zainteresovane za ovaj posao.

  Realno je, kaže predsjednik op­štine, da proizvodnja automobila u Kragujevcu počne u februaru ili martu.

  - U kragujevačkoj fabrici procjenuju da bi prve, odnosno 2012. godine moglo da bude izvezeno oko 80-90.000 vozila. Narednih godina očekuje se 200.000 do 300.000 vozila da bude skloplje­no i godišnje izvezeno preko cr­nogorske luke - kaže Pavićević.

  U ovom momentu je teško odgo­voriti na pitanje koliko bi Crnoj Gori ostalo od kompletnog posla. Pavićević podsjeća daje prodaj­na cijena automobila fiat između 13.000 i 14.000 eura

 3. #3

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  INVESTICIJE

  Gorenju 400.000 evra uz 200 radnih mesta
  Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
  Datum objave: 13.05.2011. - 10:33:52

  BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i direktor Gorenja u Valjevu Mirko Meža danas će potpisati aneks ugovora o dodeli sredstava za direktne investicije u iznosu od 400.000 evra i zapošljavanju 200 novih radnika na neodređeno vreme, najavilo je resorno ministarstvo.
  Investicija Gorenja, u okviru programa Ministarstva ekonomije o dodeli bespovratnih sredstava za direktne investicije, koje administrira SIEPA, namenjena je proširenju proizvodnje i proizvodnog programa fabrike u Valjevu novim modelima aparata za hlađenje i zamrzavanje.

  Prošle godine Gorenje je proizvelo oko 440.000 aparata, od kojih je 80 % namenjeno izvozu, od čega više od 50 % na tržište EU.

  Grupa Gorenje je jedan od vodećih evropskih proizvođača i prodavaca bele tehnike, sa tradicijom dužom od 60 godina, koja već decenijama snabdeva korisnike kućnih uređaja u 70 zemalja širom sveta, navedeno je u saopštenju.

 4. #4

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  INVESTICIJE

  GM ulaže 2 milijarde dolara u domaće poslove
  Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
  Datum objave: 13.05.2011. - 10:59:55

  NEW YORK - Najveći američki proizvođač automobila "General motors" (GM) najavio je da će uložiti još dve milijarde dolara u domaće poslove čime će obezbediti ili sačuvati 4.000 radnih mesta, zahvaljujući sve većoj potražnji za novim modelima automobila.

  „Ulažemo jer smo uvereni u dalji rast potražnje za našim vozilima i u stabilizaciju privrede“, rekao je izvršni direktor GM-a Daniel Akerson, naglašavajući da će novac biti investiran u modernizaciju i povećanje proizvodnje u 17 pogona u osam američkih država.

  Prošle sedmice GM je objavio da je profit kompanije u prvom tromesečju više nego utrostručen u odnosu na isti period minule godine, na 3,15 milijardi dolara.

  Uprava GM očekuje da je kompanija na putu oporavka posle finansijske podrške američke vlade od preko 50 milijardi dolara kojom je izbegnut bankrot i usvojen plan reorganizacije 2009 godine.

  Prihod GM skočio je 15 % na 36,2 milijarde dolara u periodu januar-mart, sa 4,7 milijardi u istom periodu prošle godine. Operativni profit kompanije na poslovima u Severnoj Americi dostigao je 2,9 milijardi dolara, duplo više nego godinu pre.

 5. #5

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Mađarski partner u Ini u samo dva dana učinio dva ključna ustupka

  480 milijuna kn Inine dobiti dijelit će se između Vlade i MOL-a

  Polovica Inine dobiti, 480,5 milijuna kuna, podijelit će se između Vlade i MOL-a. Tome se MOL bio protivio


  Piše: Iva Puljić-Šego/VLM


  U samo dva dana mađarski je MOL učinio dva krupna ustupka Vladi. Prvo je prekjučer dopustio hrvatskim članovima uprave Ine da prisustvuju sjednici Nadzornog odbora, čemu se isprva protivio, a onda je pristao da se kroz dividendu isplati polovica Inine prošlogodišnje dobiti!
  Promijenili mišljenje
  Iako je Vlada inzistirala na isplati dividende jer je odlučila da je isplate sve tvrtke u kojima država ima suvlasništvo, MOL se tome žestoko protivio s pravom tvrdeći da nije vrijeme "žetve, nego sjetve" te da gotovo milijardu kuna Inine lanjske dobiti treba usmjeriti u investicije.
  Predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott tumačio je kako je, uzimajući u obzir investicijski ciklus te visoko zaduženje Ine, bolje imati višu zadržanu dobit nego isplatiti dividendu. MOL je sada učinio posvemašnji preokret i pristao da se kao dividenda isplati polovica Inine dobiti u 2010. godini.
  To znači da će se 480,5 milijuna kuna, kako je priopćio MOL, raspodijeliti između Vlade i te mađarske kompanije sukladno njihovu vlasničkom udjelu koji sada iznose 44,8 posto u korist Vlade i 47,25 posto u korist MOL-a. Da MOL nije pristao na isplatu dividende, o njoj bi se odlučivalo na Skupštini Ine 23. svibnja, i to većinom glasova dioničara. Na pitanje zašto je promijenio mišljenje i pristao na dividendu, u MOL-u kažu da je to rezultat dogovora s Vladom i pokazatelj da dva najveća dioničara o svemu mogu postići dogovor.
  "Strateški partneri suglasni su o tomu da se Ina dobro nosi s trenutačnim izazovima u industriji te zbog njena zadovoljavajućeg poslovanje osigurava prihvatljiv temelj za isplatu dividende", piše u MOL-ovu priopćenju. U duhu dobre suradnje, nastavili su u MOL-u, partneri su složni da je potrebno rezervirati novac za nastavak Ininih investicija koje su ključne da bi Ina postala predvodnica hrvatskih kompanija. Vlada i MOL uskladili su se i kada je riječ o slanju priopćenja o dogovoru o dividendi pa je i Vlada o tome priopćila jednakim riječima kao i mađarska kompanija.
  Budući da je Vlada najavila izmjene Glavnog dioničarskog ugovora kako bi se izmijenilo korporativno upravljanje Inom, MOL ovim postupkom zapravo želi poručiti kako u odnosima između Vlade i MOL-a reguliranim tim ugovorom ne treba ništa mijenjati jer se partneri o svemu mogu dogovoriti.
  Sukob oko prevlasti
  Ipak, Vlada, kako tvrdi predsjednik NO-a Ine Davor Štern, inzistira da se odboru izvršnih direktora u Ini oduzmu ovlasti i da se one vrate upravi, čemu se MOL protivi. Ipak, najkrupniji sukob Vlade i MOL-a krije se u MOL-ovoj namjeri da preuzme 51 posto dionica te kompanije.
  O tome je istragu otvorila i Hanfa jer sumnja da je MOL potajno kupovao Inine dionice i manipulirao tržištem. MOL pak to opovrgava i Hanfu smatra pristranom, no priznao je da je nakon isteka svoje privatne ponude od pojedinih investitora kupio dodatne Inine dionice. Međutim, nije otkrio koliko ih je kupio...

 6. #6

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Buking trenutačno i 30 posto bolji nego lani

  Hoteli se ubrzano pune, ništa od ljetovanja po last minute cijenama

  Aranžman na Jadranu koji se lani mogao dobiti po akcijskoj cijeni od 1800 kuna ovoga ljeta neće biti snižen i imat će regularnu cijenu od 2500 kuna


  Piše: Radmila Kovačević

  Jadranski domaćini knjiže od 20 do 30 posto veći buking nego lani, brojni hoteli već obustavljaju prodaju za razdoblja od nekoliko tjedana u špici sezone, a turistički radnici ocjenjuju da je počela još jedna sezona rekorda.
  – Obala se odlično prodaje u zapadnoj Europi, a u plusu su i domaći gosti. Sniženja i akcijskih cijena, na zadovoljstvo domaćina, ove će sezone biti neusporedivo manje nego prijašnjih godina i uvjeren sam da će se to odraziti i na ukupnu rastu prihoda od turizma. No za domaće turiste to i nije tako dobra vijest jer će ljetovanje na Jadranu uglavnom plaćati po punoj cijeni, koja je od 20 do 30 posto viša od one koja se lani mogla naći na akcijama – kaže Ivan Pukšar, direktor agencije Kompas.
  Stvar prošlosti
  Konkretno, dobar trend i velika potražnja za odmorom na Jadranu za potencijalnog domaćeg gosta značit će da će za sedam polupansiona u jednom hvarskom hotelu, za koje je ljetos na akciji plaćao 1800 kuna, ovoga ljeta morati izbrojiti regularnu, punu cijenu od – 2500 kuna. To potvrđuju i u adriatika.netu, u kojem sada knjiže 25 posto bolji buking za Jadran nego lani.
  – Trenutačni su prodajni rezultati takvi da postoji mogućnost da već prije početka sezone svi kapaciteti budu zapravo rasprodani. Samim time putovanje u zadnji tren, što je bio trend prijašnjih sezona, u 2011. moglo bi pripadati prošlosti – izjavio je Kristijan Gržetić, izvršni direktor za korporativne komunikacije adriatika.neta.
  Turska skuplja
  Kako bilo, u Ministarstvu turizma mogu samo zadovoljno zaključiti da je dobar buking počeo još od siječnja. No ministar Damir Bajs upozorava da se ne treba prerano radovati, da je sezona daleko od gotove te da je cilj rast prometa u europskom prosjeku – od tri do četiri posto. Smatra da je sve posljedica dobre, pravodobne i koordinirane pripreme javnog i privatnog sektora. Branša, pak, dodaje da Hrvatskoj na ruku ide to što se Tunis i Egipat nisu posve oporavili, nesređena situacija u Grčkoj i činjenica da je tradicionalno jeftina Turska – poskupjela.

 7. #7

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Tadić: Poljoprivreda je budućnost
  Srbija je opredeljena da razvije potencijale poljoprivrede i agrarne industrije, a ti sektori mogu da doprinesu povećanju zaposlenosti –istakao predsednik Srbije na otvaranju78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma


  Boris Tadić u razgovoru sa izdavačima Foto M. Mijušković

  Novi Sad – Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je juče 78. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, najveću manifestaciju agrara u jugoistočnoj Evropi, koja je ove godine okupila više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Predsednik Tadić je istakao da je poljoprivreda jedna od grana privrede na kojima će naša zemlja u budućnosti zasnivati svoj ekonomski razvoj, čemu pogoduje nastavak rasta cena hrane na svetskom tržištu, kao i da je to oblast u kojoj se u relativno kratkom vremenu može otvoriti mnogo radnih mesta.

  Svečanom otvaranju su prisustvovali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Portugalije Antonio Serano, ovogodišnje zemlje – partnera Novosadskog sajma, srpski ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, učesnici ministarske konferencije u Beogradu – ministri poljoprivrede Iraka, Litvanije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske, predsednik vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i druge zvanice.

  – Srbija je snažno opredeljena da razvije potencijale poljoprivrede i agrarne industrije, a ti sektori mogu da apsorbuju velike tehnološke viškove i doprinesu povećanju zaposlenosti. Veoma je važno obezbediti finansijsku podršku poljoprivrednicima, što će biti učinjeno merama vlade, ali nam je potrebna i saradnja sa finansijskim institucijama, poslovnim bankama i stranim donatorima. Razvoj agrara ne možemo da finansiramo samo iz budžetskog razdela – rekao je Tadić.
  Predsednik je naveo da je neophodno promeniti strukturu poljoprivredne proizvodnje ukoliko želimo dalji napredak na inostranom tržištu. On je poljoprivrednicima i preduzećima u oblasti agrara čestitao na velikom rastu izvoza poljoprivrednih proizvoda u prvim mesecima ove godine, što je doprinelo smanjenju trgovinskog deficita, ali i podsetio da Srbija nije dovoljno iskoristila kvote za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Evropsku uniju, pre svega mesa.
  – Naša poljoprivreda pre svega trebalo bi da bude orijentisana ka proizvodnji mesa, a ne prema žitaricama. Međutim, nije jednostavno rešiti probleme koji većim delom potiču iz prošlosti, ali mislim da imamo šansu, o čemu svedoče novootvorena tržišta. Sporazum koji je ministar Dušan Petrović potpisao sa Ruskom Federacijom jeste velika prilika za plasman naših proizvoda do učlanjenja u Evropsku uniju – naglasio je Tadić.
  Srpski ministar poljoprivrede izjavio je novinarima da je Vlada već usvojila glavni instrument agrarne politike u 2011. godini – Uredbu o subvencionisanim kreditima za poljoprivrednike, a da će iduće nedelje biti zaokružen ceo sistem. Vrlo brzo, prema njegovim rečima, jeftini krediti biće na raspolaganju za stočarsku i ratarsku proizvodnju, povrtarstvo, voćarstvo, izgradnju ili rekonstrukciju komercijalnih zgrada, koje su potrebne u poljoprivredi.
  Petrović je naglasio da seljaci – prerađivači moraju biti efikasniji, kako bi se otvorio veći prostor za izvoz hrane iz Srbije i bila obezbeđena dovoljna količina kvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za domaće tržište. On je ocenio da bi to posledično uticalo na stabilizaciju cena i ponude, kao i na smirivanje inflacije u našoj zemlji.
  Miroljub Mijušković
  -----------------------------------------------------------
  Podrška Portugalije u evrointegracijama
  Ministar poljoprivrede Portugalije Antonio Serano, ovogodišnjeg partnera Novosadskog sajma, rekao je da ova zemlja želi da osnaži veze sa Srbijom, posebno u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. On je istakao da njihova vlada veruje u proces pridruživanja Evropskoj uniji, i da Srbija može da računa na značajnu podršku u prenošenju znanja i iskustava u procesu evrointegracija. Portugalija je na Novosadskom sajmu prisutna sa najvećim štandom koji je ikada postavila na nekoj poljoprivrednoj sajamskoj manifestaciji, a prevashodno se predstavila vinima i proizvodima od voća i paradajza.

  objavljeno: 15.05.2011

 8. #8

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Ekonomija

  Spoljni dug Srbije smanjen na 22,93 milijarde evra  BEOGRAD – Spoljni dug Srbije smanjen je krajem februara 2011. godine u odnosu na prethodni mesec za 63,8 miliona i iznosio je 22,93 milijarde evra, pokazali su najnoviji zvanični podaci.
  U poređenju sa februarom 2010. godine, spoljni dug je veći za 306,1 milion evra, navedeno je u časopisu „Konjunkturni trendovi Srbije”, koji izdaje Privredna komora Srbije.
  Ukupne dospele obaveze na kraju februara 2011. godine bile su 1,76 milijardi evra, od čega po osnovu dospele glavnice 1,49 milijardi, a po osnovu redovne kamate 269,7 miliona evra.
  U strukturi ukupnog spoljnog duga Srbije, dugoročne i srednjoročne obaveze učestvuju sa 21,74 milijarde evra, a kratkoročne sa 1,19 milijardi.
  Javni deo spoljnog duga iznosi 9,02 milijarde evra, dok na privatni sektor otpadaju 12,72 milijarde.

  Tanjug
  objavljeno: 16.05.2011
  ______________________

  Komentari:

  Posteni Gradjanin | 16/05/2011 13:56
  Svashta, pa Tito je dugovao 18 milijardi na onoliku drzavu SFRJ sa 30 puta boljim zivotnim standardom... a sada spoljni dug za godinu dana veci za 306.1 mil. a u toku te iste godine samo kamate skoro 300 mil, ili jednostavno receno zaduzili smo se toliko da platimo kamate.

 9. #9
  Kingovic
  Masta, das Land gibt es nicht mehr und mit deiner Art tust du alles mögliche (zumindest hier im Forum) das es nur noch mehr Leute gibt, die SFRJ hassen

  Versuch es gar nicht, wir bleiben klein, teiel nach Religion und drucken uns Kriegsverbrecher aufs T Shirt <3 ^^

 10. #10

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von Kingovic Beitrag anzeigen
  Masta, das Land gibt es nicht mehr und mit deiner Art tust du alles mögliche (zumindest hier im Forum) das es nur noch mehr Leute gibt, die SFRJ hassen

  Versuch es gar nicht, wir bleiben klein, teiel nach Religion und drucken uns Kriegsverbrecher aufs T Shirt <3 ^^
  "ehemaligen jugoslawishcen Republiken"

  Unter diesem Deckmantel darf ich alles

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Verhältnis zu den ex-jugoslawischen Staaten
  Von Бронштейн im Forum Politik
  Antworten: 20
  Letzter Beitrag: 08.10.2009, 12:29
 2. Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 04.06.2009, 13:22
 3. Buch über den Jugoslawischen Bürgerkrieg
  Von KraljEvo im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 21.12.2008, 04:54
 4. Antworten: 10
  Letzter Beitrag: 12.07.2006, 20:13
 5. Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 11.02.2005, 22:56