BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.

Umfrageergebnis anzeigen: Eure Meinung zu bosnischen Moslems...

Teilnehmer
36. Du darfst bei dieser Umfrage nicht abstimmen
 • Ich bin einer somit klicke ich hier...

  5 13,89%
 • Moslem in light version...

  5 13,89%
 • Sind mir lieber als die weiter aus dem Süden kommen...

  10 27,78%
 • Bajram und Rakija->

  2 5,56%
 • Will dazu nichts sagen...

  14 38,89%
Seite 14 von 17 ErsteErste ... 41011121314151617 LetzteLetzte
Ergebnis 131 bis 140 von 169

Bosnien: Ein Islam für Europa

Erstellt von Kingovic, 08.08.2011, 16:33 Uhr · 168 Antworten · 8.801 Aufrufe

 1. #131
  Shan De Lin
  Zitat Zitat von Lance Uppercut Beitrag anzeigen
  Eben.
  Weil die Religion da nicht das wichtigste im Lande ist.
  naja ihr jugos unterscheidet euch im grunde nur in eurer religion deswegen ist das schon ein punkt mit dem ihr euch identifiziert auch wenn ihr nicht alle reglemäßig in die kirche oder moschee rennt.

  aber darum gehts nicht, sondern eher darum dass es ständig heisst bosnien ist das einzig coole muslimische land, was totaler schwachsinn ist da gradmal die hälfte der bevölkerung muslimisch ist und selbst bei dieser hälfte nicht alle religiös, also ich würd bosnien jetzt nicht großartig als islamisches land bezeichnen.

  und diese moslems in lightversion hier sind sowieso nicht ernst zu nehmen.

 2. #132

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.328
  Zitat Zitat von Shan De Lin Beitrag anzeigen

  aber darum gehts nicht, sondern eher darum dass es ständig heisst bosnien ist das einzig coole muslimische land, was totaler schwachsinn ist da gradmal die hälfte der bevölkerung muslimisch ist und selbst bei dieser hälfte nicht alle religiös, also ich würd bosnien jetzt nicht großartig als islamisches land bezeichnen.
  das ist ja gerade die tragik an der ganzen sache....

 3. #133
  Kingovic
  "Frankfurter Zeitung": BiH je primjer netačnosti tvrdnje da se islam i demokracija isključuju


  Razdvajanje države i religije je za bh. muslimane već više od stotinu godina općeprihvaćena činjenica
  Prije terorističkih napada 11. septembra 2001. su na Zapadu muslimani i islam bili najvećim dijelom ili ignorirarni ili doživljavani kao neka egzotična i pomalo strana ali uglavnom marginalna pojava.
  U Njemačkoj kao i u većem dijelu zapadne Evrope muslimani su bili više-manje „nevidljivi“, njihove su džamije bile sakrivene u stražnjim dvorištim zgrada ili na periferiji, žene s maramom na glavi su uglavnom bile sažaljivo promatrane kao „zaostale“ ili „potlačene“.
  Promijenjena percepcija
  Nakon samoubilačkih napada al-Kaidinih islamističkih terorista na Twin Towers u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu ta se percepcija preko noći promijenila.
  Odjednom je zapadna javnost islam počela doživljavati kao prijetnju. Muslimani su identificirani kao pritajeni ili barem mogući teroristi a duga brada u muškaraca i marama na glavi žena od danas na sutra su „prepoznati“ kao politički simboli i izraz sasvim određenog, zapadnim demokratskim društvima neprijateljski nastrojenog svjetonazora.

  11. septembar 2001. je i za percepciju kako Bosne i Hercegovine tako i Bošnjaka u Njemačkoj javnosti predstavljao prekretnicu. Prije terorističkih napada islamista na SAD Bošnjaci su uživali neskrivene simpatije ne samo njemačkih medija već i običnih ljudi.
  Bosanskohercegovački muslimani su viđeni kao žrtve rata i agresije, stotine hiljada izbjeglica je godinama boravilo u zemlji, uspostavljeni su brojni kontakti među ljudima. Uz to je tada još uvijek veliki broj njemačkih vojnika bio u sastavu mirovnih snaga u BiH.

  Samo sedam dana nakon napada u New Yorku raspoloženje se promijenilo. Crv sumnje počeo je nagrizati postojeću simpatiju. Tako je već 19.9.2001. berlinska lijeva novina „Neues Deutschland“ objavila tekst koji se temelji na vijesti agencije France Presse da Osama bin Laden posjeduje i jedan bh. pasoš.
  Članak s rječitim nadnaslovom: „Teror i njegove posljedice“ počinje konstatacijom da „u Evropi ova balkanska zemlja (BiH) važi za bazu islamističkih fundamentalista“, da bi se u nastavku ustvrdilo da su „početkom rata u BiH hiljade plaćenika iz arapskih država došli boriti se u redovima armije bosanskih muslimana, protiv bosanskih Srba.“ Kao nagradu im je „tadašnji predsjednik Izetbegović ponudio državljanstvo, što su mnogi prihvatili“, tvrdi autor.

  Samo nekoliko sedmica kasnije, 31. oktobra 2001. je ugledni hamburški tjednik „Die Zeit“ objavio veliki tekst s naslovom „Škola mržnje na Balkanu“. O čemu se radi jasno govori već i podnaslov: „Kako je bin Ladenova Al-Kaida u Bosni uhvatila korijene“. U članku napisanom kratko nakon hapšenja tzv. „alžirske grupe“, bez rezervi se prenosi tvrdnja tadašnjeg grčkog ministra vanjskih poslova a današnjeg premijera Giorgosa Papandreua da je „bin Laden lično, zajedno s više drugih članova Al Kaide, početkom godine boravio na Balkanu“.
  A potom se kao potvrda te tvrdnje navodi: „Nedavno hapšenje 12 Arapa – jednog Jordanca, troje Egipćana, osam Alžiraca – od strane vojnika SFOR-a osnažuje pretpostavku o ranije postojećoj, a sada možda čak i ojačanoj 'bosanskoj vezi' arapske terorističke mreže.“

  Mada se kasnije pokazalo da je „alžirska grupa“ neopravdano završila u Guantanamu, jednako kao i drugi brojni tamošnji zatočenici, a tvrdnje da je Osama bin Laden boravio u BiH ili da je imao bh. pasoš nikada nisu bile potvrđene i više su puta službeno demantirane, ipak je u dijelu njemačke javnosti sumnja koja je važila generalno naspram muslimana važila i za muslimane iz Bosne i Hercegovine.

  To je vidljivo i kroz vrlo opsežno izvještavanje o vehabijama u BiH tokom narednih godina.
  Već sami naslovi brojnih članaka objavljenih u najuglednijim listovima poput hamburškog „Der Spiegela“, minhenskog „Süddeutsche Zeitung“ ili berlinskog „Die Tageszeitung“ dovoljno govore o postojećim strahovima: riječ je o „Bosanskim pravovjernicima“ koji odbacuju zapadne vrijednosti, opisuje se njihova „Komuna božijih ratnika“ i upozorava na opasnost koju za mir u Evropi predstavljaju „Božiji ratnici na Balkanu“. Govori se o „Borbi islamista za Sarajevo“, na opasnost koja prijeti se upozorava između redova riječima: „Džamije su pune“, ili se pak direktno uspostavlja veza: „Salafisti i teror“.

  O kakvim se strahovima radi jasno pokazuje tekst magazina „Der Spiegel“ objavljen 5. novembra 2007. Tu je riječ o „sve većem broju simpatizera al-Kaide u zemlji“, i tvrdi se da se „stručnjaci za terorizam pribojavaju da bi Bosna mogla postati uporište ekstremista“ budući da su se „mnogi bosanski Muslimani u ratu radikalizirali – pod utjecajem stranih boraca i humanitarnih islamskih organizacija koje s puno novca šire vjeru.“
  Pri tome je zabrinjavajuće da „prije svega vehabije imaju sve veći utjecaj.“

  Paralelno s ovom percepcijom Bosne i Hercegovine kao mogućeg legla i uporišta islamizma ili čak terorizma u Evropi postoji međutim i jedno drugačije, sasvim suprotno gledanje na Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u kojoj živi veliki broj muslimana.

  Samo dva dana nakon što je list „Neues Deutschland“ upozorio na navodnu opasnost koja Evropi prijeti od BiH, ugledni frankfurtski List „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ je objavio (21.9.2011.) svojevrstan odgovor - tekst s naslovom: „Među bosanskim i albanskim muslimanima se ne vidi nikakva radikalizacija“.
  Analizirajući situaciju na jugoistoku Evrope autor članka konstatira: „Ključno za situaciju na Balkanu je činjenica da su sukobi u Bosni, na Kosovu i u Makedoniji prije svega bili etnički motivirani, a ne religijski…Muslimani na Balkanu – ukupno njih oko osam miliona – su toliko sekularni, 'prozapadni' i liberalni kao malo gdje na svijetu.“

  Dok su teroristički napadi od 11. septembra s jedne strane izazvali kod mnogih na zapadu, pa i u Njemačkoj, strah od islama, s druge strane je počela svojevrsna potraga za nekim islamom drugačijim od onoga koji su propovijedali talibani i Al Kaida. Želio se moderni, tolerantni oblik islama koji bi prihvatio temeljne zapadne vrijednosti i koji bi bio kompatibilan s demokratskim i sekularnim društvenim uređenjem zapadne provenijencije.
  I upravo je bosanska tradicija islama prepoznata kao model za tzv. „evropski islam“, a Reis-ul-ulema Mustafa Cerić je u Njemačkoj promoviran u njegovog reprezentativnog predstavnika.
  Već 2004. je on u listi „Die Tageszeitung“, gdje je objavljen veliki intervju s njim, Cerić nazvan „posrednikom između islama i kršćanstva“. Taj je ton zadržan i kasnije tokom godina pa je primjerice u novembru 2006. u tjedniku „Die Zeit“ objavljen veliki članak o Ceriću s naslovom: „Islamski reformator“.
  Pritom se u tekstu naglašava njegova tolerantnost naspram drugih religija, njegova privrženost načelima pravne države i poštivanju ljudskih prava te njegovo uvjerenje da su muslimani sastavni dio moderne Evrope.
  Bosanski islam
  Još važnije je međutim prepoznavanje bosanskohercegovačke tradicije islama kao „Islama za Evropu“, kako to u naslovu članka objavljenog u augustu ove godine ističe list „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. Ističući da se radi o zemlji u kojoj muslimani žive već stoljećima autor piše: „To je primjer koji nam jasno pokazuje netočnost tvrdnje da da se islam i demokracija međusobno isključuju. (…) Usprkos ratu i oko 100.000 žrtava na strani bosanskih muslimana, niti jedan relavantni predstavnik Bošnjaka ne bi mogao doći na ideju da govori o ukidanju demokracije i uspostavi neke božje države.
  A da to i kaže, malo tko bi ga slijedio. (…) Razdvajanje države i religije je za bosanske muslimane već više od stotinu godina općeprihvaćena činjenica.“

  U međuvremenu je bosanska tradicija islama tema brojnih skupova, konferencija i znanstvenih simpozija u Njemačkoj. Paradoksalno – i to je jedna od posljedica terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine.


  Dnevni Avaz - "Frankfurter Zeitung": BiH je primjer neta?nosti tvrdnje da se islam i demokracija isklju?uju

 4. #134

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  2.536
  Zitat Zitat von Kingovic Beitrag anzeigen
  Für Bosniens Muslime sind Demokratie und Glaube kein Widerspruch. Die Trennung von Staat und Religion ist für sie seit mehr als hundert Jahren eine allgemein akzeptierte Tatsache.

  Bosnien: Ein Islam für Europa - Ausland - Politik - FAZ.NET

  Hmmm... die bosnischen Muslime sind schon die coolsten aber die Feststellung in Bezug auf die Säkularität würde ich so nicht treffen oder doch?
  Bleiben ja nur noch die Türken als Konkurrenten über.

  Der Kemalismus hat den Türken den Laizismus gebracht und das war ein innerer Prozess, bei den Bosniaken nicht. Andrerseits kann man aber auch feststellen das die in der Türkei der säkulare Staat von heut auf morgen eingeführt wurde und nicht das Fundament hat wie in Europa.

  Vielleicht hat das leben mit den Christen die Bosniaken stärker beeinflusst als der Kemalismus die Türken. Vielleicht können Bosniaken einfach nur besser mit einer christlichen Majorität umgehen.

  Hmmmm.... die Säkularität in BiH ist bei allen Volksgruppen eher blass.
  Haupt identifikations Punkt bleibt die Religion wie man es auch immer dreht und wendet. IM Alltag geht man zwar lascher damit um aber dafür bekommt man sie aus der Politik nicht raus.

  Kingovic ich hab mich entschieden... die Aussage des Artikels ist scheisse.
  Die Bosniaken sind zwar die coolsten Moslems aber nicht weil die Säkularitätso ausgeprägt ist sondern weil der Glauben im Alltag lascher gelebt wird. Vielleicht triffts das auch nicht so...

  Das Thema ist aber ein Gutes... wenn ich das mal richtig definiert hab oder besser noch einen gute Quelle gefunden habe mach ich mal einen Thread dazu auf.

  In BiH gibts einige Defizite in Bezug auf das Selbstverständnis sowie eine unordnung in den Gefühlen.

 5. #135
  Kingovic
  Das du die Türken mit den bosnsichen Moslems vergleichst, das zeigt schon wie viel Ahnung du darüber hast... keine

 6. #136

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  2.536
  Zitat Zitat von Kingovic Beitrag anzeigen
  Das du die Türken mit den bosnsichen Moslems vergleichst, das zeigt schon wie viel Ahnung du darüber hast... keine
  Naja ich kenn mich schon aus.. ich hab viel darüber gelesen insbesondere in Bezug auf die Nationalbildung die letztendlich auf einer Säkularisierung basiert.

  Den Vergleich mit den Türken ziehe ich nur weil die Türken durch den Kemalismus zu den säkularsten Muslimen gehören.
  Das ist eine Tatsache.

  Das die Türken mehr Schlagzeilen produzieren (Zitat aus dem Artikel) muss nicht die Folge einer mangelnden Säkularisierung sein.

  Die bosnischen Muslime haben schon, auch meiner Meinung nach, ein sehr europäischestes Verhältniss zur Religion.
  Aber 100 Jährige Säkulare Normalität ist, um es deutlich zu sagen Quatsch.
  In BiH haben immer schon Imame in den Parteien Politik geführt auch in den 90ern. Und das tragende Element der nationalen Identifikation bleibt die Religion. Für alle Volksgruppen in BiH.

  Deswegen ist es trügerisch von 100 Jahren Säkularität zu sprechen.

 7. #137
  Avatar von Ilan

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  10.227
  Zitat Zitat von Ratko Beitrag anzeigen
  Vielleicht hat das leben mit den Christen die Bosniaken stärker beeinflusst als der Kemalismus die Türken. Vielleicht können Bosniaken einfach nur besser mit einer christlichen Majorität umgehen.
  Oder der damalige Kommunismus..

  Manchen Länder fehlt einfach die Säkularisierung, dann wird es schon. Also, was soll schon ein Islam-Light sein? Entweder lebt man nach ihn oder nicht. Genau so verhält es sich auch im Christentum, entweder lebt nach ihn oder nicht.

  Und wie sich die Mehrheit der Europäer dazu entschieden hat, ist ja bekannt.

 8. #138
  Bendzavid
  Sharia für Bosnien.

 9. #139

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  2.536
  Zitat Zitat von El Patrón Beitrag anzeigen
  Oder der damalige Kommunismus..

  Manchen Länder fehlt einfach die Säkularisierung, dann wird es schon. Also, was soll schon ein Islam-Light sein? Entweder lebt man nach ihn oder nicht. Genau so verhält es sich auch im Christentum, entweder lebt nach ihn oder nicht.

  Und wie sich die Mehrheit der Europäer dazu entschieden hat, ist ja bekannt.
  Albanien oder Albaner kann man schon als Säkular bezeichnen.
  In dieser Hinsicht sind sie vor allem Serben, Kroaten und Bosniaken vorraus.
  Vor allem in BiH.

  Ich denke das es in Bezug auf die Religion kein entweder oder gibt.
  Jeder hat das Recht seine Religion in der Intensität auszuleben wie er es für richtig hält. Das ist ja kein Wettbewerb wo der Gewinner bestimmt wer Gläubig ist und wer nicht. Und ich denk auch das man strenggläubigen nicht pauschal mangelnde Säkularität vorwerfen kann.

  Mangelnde Säkularität äussert sich erst durch die politisierung der Religion.
  Es ist aber auch schwer hier eine Grenze zu ziehen weil die politische Meinungsbildung und die demokratische Stimme ihr fundament in der Religiösität hat.

  Problematisch ist immer wenn sich eine Nationalität/ Volk stark über die Religion identifiziert. Das hat in BiH eine ziemlich lange Tradition.

 10. #140
  Dadi
  bajram und rakija -->

Ähnliche Themen

 1. Verzagt Europa vor dem Islam?
  Von Amphion im Forum Rakija
  Antworten: 162
  Letzter Beitrag: 03.12.2015, 05:05
 2. Europa braucht keinen Islam
  Von The Power im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 85
  Letzter Beitrag: 24.02.2012, 15:06
 3. Zugeständnisse im 21. Jahr an den Islam in Europa
  Von Dirigent im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 76
  Letzter Beitrag: 08.02.2012, 06:42
 4. Der ISLAM in Europa
  Von Styria im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 67
  Letzter Beitrag: 20.12.2009, 12:19
 5. europa und der islam
  Von MIC SOKOLI im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 19.06.2009, 18:29