DNEVNIAVAZ.BA - Dogadjaji - Priča Kade Hotić šokirala turskog voditelja


Priča Kade Hotić šokirala turskog voditelja
Program pratilo 75 miliona ljudi. Ersin Kučuk Barak pokazao mi je da ne može nastaviti voditi emisiju, kaže Marić...
14.07.2008. 11:07
Turska nacionalna i satelitska radio-televizija TRT, emitiranjem specijalnog programa povodom 11. jula, omogućila je da 75 miliona ljudi na pet kontinenata vidi dženazu 308 žrtava genocida u Srebrenici.

Srebrenička tragedija ostavila je snažan utisak na gledaoce jer, kako kaže glavni i odgovorni urednik TRT-a na bosanskom jeziku Bekim Muftarević, u Turskoj se sinonim bosanskog genocida, kao i svugdje u svijetu, oslikava preko Srebrenice.

Prema njegovim riječima, tokom 24-satnog emitiranja programa, telefoni TRT-a bili su blokirani pozivima iz svih dijelova svijeta.

- Jednostavno, reakcije su bile nevjerovatne. Bili smo iznenađeni. Imali smo program od 24 sata posvećen BiH. Angažirani su bili i ostali turski kanali i svaki sat su se uključivali uživo. Prikazali smo veliki broj dokumentarnih filmova i materijala. Obnovili smo sjećanja na sve ono što se dogodilo u Srebrenici i BiH - kazao je za "Dnevni avaz" Muftarević.

Cjelodnevnom programu o Srebrenici prethodili su prilozi tokom cijele sedmice.

Program je tehnički bio realiziran u saradnji s TVSA. Direktor programa TVSA Zvonko Marić kazao nam je da je tokom emitiranja specijalnog programa posebno potresno bilo kazivanje Srebreničanke Kade Hotić.

- Kada Hotić je svojim potresnim kazivanjem u jednom trenutku dovela emisiju u krizu. Turski voditelj Ersin Kučuk Barak bio je šokiran i pokazao mi je da ne može nastaviti emisiju. I ja sam bio šokiran. Poznajem je više od deset godina, ali nikada kao tada nije govorila - kazao je Marić.