BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 4 von 4

Hilandar najbolje mesto da se ponovi da je Kosmet srce Srbij

Erstellt von Gospoda, 18.09.2006, 15:36 Uhr · 3 Antworten · 1.105 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Hilandar najbolje mesto da se ponovi da je Kosmet srce Srbij

  Hilandar, 17. septembar 2006. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas prilikom posete manastiru Hilandar da nema boljeg mesta nego što je Hilandar da se ponovi da su Kosovo i Metohija srce Srbije.


  Koštunica je poručio da je upravo zbog tog značenja koje kroz istoriju prenosi Kosovo i Metohija danas Hilandar prava prilika da još jednom osetimo istinu da je Kosovo srce Srbije i duša našeg naroda.

  Država Srbija zna da čuva i ceni svoje vrednosti, istakao je Koštunica, a Hilandar je jedan od najlepših bisera našeg naroda.

  Isto onako kako nema pripadnika našeg naroda koji ne zna šta nam znači Kosovo, tako nema nijednog pripadnika našeg naroda koji ne zna šta nam znači Hilandar, naglasio je Koštunica.

  Prema njegovim rečima, Hilandar je istovremeno najprirodnije mesto da ponovimo i potvrdimo još jednom da nešto što je naše ne može biti tuđe i da će, zasnovano na pravu i zakonima - ljudskim i božjim - Kosovo ostati sastavni deo Srbije.

  Srbija se drži pravde i zato polaže pravo na Kosmet, ponovio je Koštunica i dodao da Kosovo zato ne može biti otuđeno i niko ga ne može oteti, a Srbija i njene vlasti očuvaće ga ne koristeći silu.

  Naša je volja, naša je misija, da čuvamo naše, da sačuvamo naše i da gradimo, a to najbolje pokazuje primer Hilandara - sačuvali smo, obnovićemo ga, i to važi za sve što je naše - i Hilandar i Kosovo, ukazao je Koštunica.

  On je objasnio da je manastir posetio i zato da sa bratsvom Hilandara i svim ljudima dobre volje koji pomažu obnovu vidi šta je urađeno i šta se može uraditi i potvrdio da će država nastaviti da daje milion evra godišnje za obnovu ovog manastira.

  Premijer Srbije došao je u posetu Hilandaru sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, akademikom Matijom Bećkovićem, savetnikom Vladetom Jankovićem i ministrima unutrašnjih poslova i kapitalnih investicija Draganom Jočićem i Velimirom Ilićem.

  Pozdravljajući predsednika Vlade Srbije, starešina manastira otac Metodije rekao je da je Koštunica pokazao brigu ne samo za građevinsku već i za duhovnu obnovu Hilandara.

  Glavni arhitekta Mirko Kovačević naveo je da će po njegovoj proceni građevinska obnova Hilandara koštati između 15 i 20 miliona evra i da će trajati šest do sedam godina.

  Prema njegovim rečima, spoljašnost manastira izgledaće kao pre požara, a ove godine završena je obnova Sinodik konaka iz 1814. čija je površina 800 kvadratnih metara, dok je za sledeću planirana obnova konaka iz 1821. površine 2000 kvadratnih metara.

  Koštunica po peti put boravi u poseti manastiru Hilandar, koji je na listi svetske kulturne baštine UNESKO-a.

  Predsednik Vlade Srbije posetio je ovaj manastir posle požara, 26 maja 2004. godine.

  U novembru prošle godine Koštunica je takođe, poslednjeg dana zvanične posete Grčkoj, posetio Svetu goru i manastir Hilandar, zadužbinu svetog Simeona i svetog Save Nemanjića.

  On je prvi put bio u manastiru Hilandar 1986. godine, a zatim 2000. kao predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

  Manastir Hilandar, star više od osam vekova, teško je oštećen u požaru 2004, kada je uništeno više od polovine manastirskih građevina. Uništena su tri konaka, od kojih je jedan iz 1640. godine, a druga dva iz dvadesetih godina 19. veka.

  Vlada Srbije je odmah nakon požara odlučila da se u narednih devet godina iz njenog budžeta izdvaja po milion evra i prikupi deset miliona za obnovu Hilandara.

  Potpuno su izgoreli i monumentalna ulazna kapija s predvorjem i portarnicom, kao i Stari i Beli konak na severoistočnom delu, s paraklisom koji je građen 1598. godine, a čija je obnova bila upravo završena.


  Koštunica u obraćanju novinarima
  Netaknute su ostale manastirska riznica, biblioteka, arhiv i manastirska crkva Vavedenja Bogorodice, koju su u 12. veku zidali svetitelji Sava i Simeon Mirotočivi, a nadgradili kralj Milutin i kasnije srpski knez Lazar, čije je delo i priprata crkve.

  Krajem 12. veka Hilandar su osnovali Stefan Nemanja i njegov najmlađi sin Rastko, odnosno monah Sava, prvi arhiepiskop autokefalne srpske crkve, prosvetitelj i začetnik srpskog književnog jezika.

  Hilandar je ubrzo postao centar duhovnosti Srba u vreme procvata srpske države i kulture.

  Sveti Sava osnovao je u Hilandaru prvu bolnicu, što se smatra začetkom medicine u Srba.

  U riznicama manastira Hilandar čuva se veliki broj predmeta ogromne umetničke vrednosti, uključujući ikone Bogorodice Trojeručice, Bogorodice Odigitije, Hrista Pantokratora, kao i rukopisi koji datiraju još iz 13. veka.


  -------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Koštunica prisustvovao osvećenju crkve Svetog arhiđakona Stefana u blizini Hilandara

  Beograd/Hilandar, 18. septembar 2006. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica, koji boravi u poseti manastiru Hilandar, prisustvovao je danas jutarnjoj liturgiji, a potom i osvećenju nove crkve Svetog arhiđakona Stefana, u hilandarskoj ćeliji "Samarija", u blizini Hilandara.

  Koštunica je time završio posetu Hilandaru, nakon čega će otputovati u Solun, gde će sa gradonačelnikom Vasiliosom Papageorgopulosom razgovarati o obnovi manastira Hilandar, ali i saradnji privrednika Srbije i Soluna.

  U delegaciji Srbije koja je sa Koštunicom boravila u Hilandaru nalaze se i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, akademik Matija Bećković, savetnik predsednika Vlade Vladeta Janković i ministri unutrašnjih poslova i kapitalnih investicija Dragan Jočić i Velimir Ilić.

 2. #2

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  11.391
  schon wieder werden kirchen von albanern gebaut und serben behaupten es wären ihre eigenen....

  unverschämt!

 3. #3
  Avatar von Monte-Grobar

  Registriert seit
  16.06.2005
  Beiträge
  4.906
  Zitat Zitat von drenicaku
  schon wieder werden kirchen von albanern gebaut und serben behaupten es wären ihre eigenen....

  unverschämt!
  Bullshit.

 4. #4
  Avatar von Ravnokotarski-Vuk

  Registriert seit
  02.09.2006
  Beiträge
  8.141
  Zitat Zitat von drenicaku
  schon wieder werden kirchen von albanern gebaut und serben behaupten es wären ihre eigenen....

  unverschämt!
  Nepricaj odje neke gluposti debilu onaj sumski

Ähnliche Themen

 1. Kloster Hilandar, Heiliger Berg Athos
  Von BitterSweet im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 17.07.2013, 14:43
 2. EU: Zlo?in ne sme da se ponovi
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.07.2010, 12:30
 3. Wiederaufbau Hilandar/Chelandar
  Von APIS im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 20.07.2008, 04:54
 4. Kloster Hilandar
  Von Ravnokotarski-Vuk im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 14.12.2006, 17:38
 5. Was wird aus Kosmet?
  Von BitterSweet im Forum Rakija
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 20.12.2005, 16:30