BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

JOSIPOVIĆ: Ako je u našem interesu da plaćamo dječje doplatke rodiljama u Bosni i Her

Erstellt von Pajpina, 21.02.2010, 03:18 Uhr · 1 Antwort · 381 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Pajpina

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  3.288

  Ausrufezeichen JOSIPOVIĆ: Ako je u našem interesu da plaćamo dječje doplatke rodiljama u Bosni i Her

  JOSIPOVIĆ: Ako je u našem interesu da plaćamo dječje doplatke rodiljama u Bosni i Hercegovini, učinimo to javno, ne tjerajući ih da se fiktivno prijavljuju Subota, 20 Veljača 2010 23:31 Smatram da razgovor o trećem entitetu dolazi na kraju, a ne na početku pregovaračkog procesa o reformama u Bosni i Hercegovini. Ključno je da se u BiH postigne jednakopravnost svih triju naroda i da se postigne konsenzus o tome kako do jednakopravnosti. A hoće li ondje postojati tri, pet ili sedam federalnih jedinica, o tome moraju odlučiti isključivo građani Bosne i Hercegovine.
  Je li Bosna i Hercegovina najveći problem hrvatske vanjske politike? Tu se, zapravo, radi o politici koje nema, osim Tuđmanove politike koja je Hrvatskoj nanijela veliku štetu.
  - Da, točno je da posttuđmanovske hrvatske politike prema BiH uopće nema, a da nam je Tuđmanova politika itekako naškodila. Bosna i Hercegovina suverena je država. To je prvo što ističem kada govorim o BiH, jer je ta konstatacija preduvjet svake hrvatske konstruktivne politike prema toj zemlji. No, činjenica je da Bosna i Hercegovina nije samo lokalni ili regionalni problem. Ona je europski, pa i svjetski problem. Zbog nesređenih unutarnjih odnosa, Bosna i Hercegovina jedan je od glavnih sigurnosnih problema međunarodne zajednice, barem kada je riječ o Europi. Danas je jasno da Bosna i Hercegovina nije dokraja definirala svoj ustroj, i da odnosi između triju konstitutivnih naroda nisu dobro postavljeni. Vidljivo je da u BiH vlada maksimalno nepovjerenje između Hrvata, Bošnjaka i Srba. Gledajući iz hrvatske perspektive, u BiH postoji nekoliko jako važnih razina. Činjenica je, primjerice, da hrvatski narod u BiH ima manju mogućnost da utječe na donošenje političkih odluka nego što to imaju druga dva naroda.
  Nadalje, ovdje postoji i snažan psihološki problem; mnogi se pitaju vide li ta tri naroda Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu. Treće, mi moramo misliti na interes hrvatskog korpusa u Bosni i Hercegovini, koji je i fizički povezan s Hrvatskom. Postoji snažna fluktuacija bosanskohercegovačkih Hrvata između Hrvatske i BiH.
  Ove činjenice o hrvatskom pitanju u Bosni i Hercegovini dodatno su otežane ratnim strahotama, ali i političkom idejom, koje se dio bosanskohercegovačkih Hrvata još nije riješio, kako će Hercegovina jednom ući u sastav Republike Hrvatske. Ta je fantazmagorija izuzetno štetna za bosanskohercegovačke Hrvate koji čekaju taj imaginarni dan, umjesto da sami pokušaju dohvatiti poluge vlasti u BiH.
  Kako se takvo stanje može promijeniti? Što Zagreb može učiniti za bosanskohercegovačke Hrvate, kao i za poboljšanje političke klime u BiH?
  - Mislim da bi, prije svega, Hrvati u Bosni i Hercegovini morali zauzeti zajednički stav prema ustavno-pravnim reformama u toj državi. To bi stanovište trebalo biti dosljedno i beskompromisno, i to prema načelu jednakopravnosti svih bosanskohercegovačkih naroda, kao i jednakopravnosti svakog pojedinca na cijelom području Bosne i Hercegovine. Bitno je da bosanskohercegovački Hrvati prihvate kako se rješenje za BiH može pronaći samo u dogovoru s druga dva naroda. Trajno rješenje za BiH ne postoji izvan BiH. Hrvatska tu može odigrati ulogu katalizatora, ali svi moraju shvatiti da Zagreb ne želi i ne može nametnuti konačno rješenje za problem susjedne države. Mi, zapravo, moramo ohrabriti bosanskohercegovačke Hrvate da s dobrom vjerom uđu u pregovore o budućnosti BiH.
  Kakav je Vaš stav prema pravu glasa na hrvatskim izborima za Hrvate u Bosni i Hercegovini?
  - Specifične veze između Hrvata u BiH i Republike Hrvatske, kao i posebni politički interesi u Hrvatskoj, doveli su do sadašnjeg stanja. Ljude u Hrvatskoj nije razgnjevilo pravo glasa naših sunarodnjaka u BiH kao takvo, nego očigledne izborne prijevare koje su se ondje događale. Sve je to izazvalo antagonizam prema Hercegovcima, koji ja najoštrije osuđujem. Međutim, taj antagonizam postoji.
  Mislim, nadalje, da bosanskohercegovački Hrvati žive u pogrešnom uvjerenju da glasovanjem za samo jednu, uvijek istu stranu, štite svoje životne interese. Praksa pokazuje suprotno. Broj Hrvata u BiH se, nažalost, prepolovio. Naposljetku, legitimno je pitati se je li pravedno da oni koji u Hrvatskoj ne plaćaju porez utječu na odluke hrvatskih državnih tijela. No, svemu tome usprkos, smatram da Hrvate iz Bosne i Hercegovine ne treba isključiti iz glasačkog procesa u Hrvatskoj, kao ni iz sudjelovanja u odlučivanju o pojedinim političkim pitanjima u Hrvatskoj. Mislim da je bitno da oni sudjeluju u donošenju odluka o stvarima poput povezanosti Hrvata u BiH s Republikom Hrvatskom.
  Gledajte, ovdje je riječ o velikim, najkrupnijim političkim pitanjima, o kojima valja raspravljati sasvim razumno i smireno, i o kojima treba postići neku vrstu novog konsenzusa.
  Ako je potrebno, iz strateških razloga, dakle zbog očuvanja hrvatskog korpusa u BiH, da Hrvatska financijski pomaže bosanskohercegovačkim Hrvatima, učinimo to otvoreno. Ako je u našem interesu da plaćamo dječje doplatke rodiljama u Bosni i Hercegovini, učinimo to javno. Nemojmo i nas i njih ponižavati, tjerajući te ljude da prijavljuju lažne adrese prebivališta, na nepostojećim mjestima.
  Trebaju li Hrvati dobiti treći entitet u BiH?
  - Smatram da razgovor o tome dolazi na kraju, a ne na početku pregovaračkog procesa o reformama u Bosni i Hercegovini. Ključno je da se u BiH postigne jednakopravnost svih triju naroda i da se postigne konsenzus o tome kako do jednakopravnosti. A hoće li ondje postojati tri, pet ili sedam federalnih jedinica, o tome moraju odlučiti isključivo građani Bosne i Hercegovine. Ne treba imati nikakvih iluzija da Zagreb može nametnuti treći entitet, niti će se Zagreb u takvo što upuštati.
  Što s Republikom Srpskom? Treba li je ukinuti?
  - Republika Srpska rezultat je Daytonskog sporazuma, i ona je danas legalna kategorija. Ona se ne može nasilno ukinuti. Međutim, ni Republika Srpska ne može samostalno mijenjati postojeće stanje. Tu mislim na njihovu najavu referenduma. Čak i da provedu taj referendum, on ne može izazvati nikakve pravne učinke.

 2. #2
  Avatar von Pajpina

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  3.288
  also er gefällt mir schonmal besser als mesic

Ähnliche Themen

 1. ?ipli?: Kontrola u interesu svih
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.08.2010, 14:00
 2. Prodaja Telekoma u interesu države
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.04.2010, 20:00
 3. Obama: Baze u interesu Japana
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 10.11.2009, 09:00
 4. ?eli?: I Srbija u interesu EU
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.08.2009, 17:30
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 12.10.2007, 13:10