BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 13

Kako djavo obmanuje coveka

Erstellt von Milo7, 23.07.2010, 21:20 Uhr · 12 Antworten · 1.758 Aufrufe

 1. #1
  Milo7

  Kako djavo obmanuje coveka

  Veliki pustinjak iz okoline Aleksandrije ava Ilarion, molio se Bogu nekoliko godina da mu otkrije lukavstvo djavola, kako to oni uspevaju da odvedu ljude od dobrog puta, te ih cine robovima greha, i odvode ih u pakao. I jedne noci, pozove ga Andjeo da izadje na obliznji proplanak, da uzme sa sobom krst, i da se nicega ne boji.

  Ugledao je kako se nasred proplanka pojavljuje presto, i kako dolazi satana i seda na njega.. Pljesnuo je dlanom od dlan, i vazduh i sva okolina se ispunila djavolima. Tada im rece: Sakupio sam vas ovde da mi kazete najbolju majstoriju, kojom obmanjujete ljude i zaglupljujete ih, i dovodite u moje carstvo, u vecnu muku. Ko bude najbolji, dacu mu da tri minuta upravlja paklom, i postavicu ga generalom nad ostalima.

  I izadje jedan iz mnostva djavola i rece:" Ziv bio, tvoja mracnosti! Evo kako ja obmanjujem ljude! Kazem coveku ovako: More covece, idi ti i u crkvu, i posti, i moli se, i cini cak i milostinju, i druga dobra dela. Ali ni sa davolom nemoj kvariti odnose! Idi i u restoran, idi i u krcmu, na igranke, provode, na igre na srecu, da bi se i s ovim svetom proveselio! Posto mi nemamo vlast da nateramo coveka na zlo, ja mu ubacujem takve pomisli, da cini zlo, i mnogi, koji su glupi, slusaju te nase misli. Idu i u crkvu, ali posle idu u kafane, kod prijatelja, popiju, cak im i muzika svira; i onda im je dzaba sto su ujutro bili u crkvi, kada su se uvece vratili sa nase sluzbe." "I jesi li mnoge tako; obmanuo" - upita ga satana? "Mnoge" rece! Obmanuo si gluplje od sebe, ali nisi ucinio nista narocito - rece satana. Zasto - upita ovaj? Ti kazes coveku; i u crkvu, da ide i u krcmu, da ide i na zabave, da ide i na sveta mesta, da cini i dobro i zlo, ali i Gospod Hristos mu kaze u Evandjelju: "Niko ne moze dva gospodara sluziti (up.Mt.6,24)," tj. meni i Bogu. Ti si ga podstakao da gresi, jer mozda nije znao, ali posle dolazi Andjeo Bozji i kaze mu: "Covece, ne mozes hoditi dvema stazama, ili s djavolom, ili s Bogom. Drzi se Boga, jer se neces spasiti." "I jesu li te posle napustili mnogi" - upita satana ovog djavola? Pa, jesu – rece. Eto vidis, rekao sam ti ja da si obmanuo gluplje od sebe. Zbog toga znaj da nisi dobro radio. Vodite ga i udarite mu deset batina, i posaljite ga na dno pakla, jer je glup.

  Tada izadje drugi djavo i rece: "Ziv bio, tvoja mracnosti!" Ako te ja ne zadovoljim, drugi te nece zadovoljiti! "Da te vidim, junace" - rece satana. Ja kazem: "More covece, nema Boga, nema djavola, nema Andjela, nema pakla, nema raja, nema vecne muke, nema vecne slave, sve je ovde, na ovom svetu ! Ako imas sta da jedes i sta da pijes i imas zena i novca mnogo, ako imas postovanje od ljudi, kucu i mnoga bogatstva, ovde je raj. A ako nemas, ovde je pakao. Sve ti je na ovom svetu, posle smrti nema nicega." I jesi li obmanuo mnoge? "Mnoge" - rece! "I ti si obmanuo gluplje od sebe" - rece satana. Obmanuo si one koji ne poznaju Sveto Pismo. A tamo pise da ima Boga, da ima djavola, da ima Andjela, ima pakla, ima raja, ima vecne muke, ima vecne slave, ima kazne za greh, ima na nebu nagrade za dobro delo. Sveto Pismo je puno takvih ucxenja, i koji ga citaju, ne veruju tebi. Cak i vise od toga. Bog je coveku dao savest. I cim pogresi, nesto ga iznutra grize i kaze: Zasto si tako ucinio? Moze niko da ga ne kori. Moze niko da ne vidi taj greh, ali savest covekova radi u njemu, grize ga kao crv u drvetu: Zasto si to ucinio i zasto si razgnevio Boga takvim gresima? Dakle, uzalud mu ti kazujes da nema Boga, jer mu savest kazuje, a i Sveto pismo govori - da Ga ima. I ti si glup, i ne donosis veliki doprinos carstvu pakla."

  I dobi ovaj djavo batina kao i prvi. Satana pozva sledeceg. Ali niko vise nije smeo da izadje, jer se bojao batina i poruge.

  Ipak, posle nekog vremena izadje jedan grbavi, sa cetiri reda rogova, jedna mu noga pacija, jedna konjska, i rep dugacak nekoliko metara. Ziv bio, tvoja mracnosti - rece. Kako se zoves - upita satana? Kusi se zovem. Vidim te starog i grbavog, cini mi se da ti znas razne majstorije da obmanjujes duse, i da ih dovodis u moje carstvo. Kusi rece: Ni tvoja mracnost ne zna sto znam ja! Da te vidim. Ja sam omatorio u borbi sa,- ljudskim dusama toliko hiljada godina, i mojom majstorijom mnoge duse odvodim u pakao. Kao sto u zimu padaju pahulje snega, tako ja spustam u pakao duse svakog dana. Ja ne kazem kao onaj prvi djavo, jer covek zna da ne moze sluziti dva gospodara, i Andjeo ga lako privodi Gospodu. Ali ne kazem ni kao, drugi glupan, da nema Boga, nema djavola, nema Andyela, nema pakla, nema raja. Ne! Jer Sveto Pismo kaze da ima i Boga i djavola i Andjela i pakla. Ja kazem: More covece, ima Boga, ima djavola, ima Andjela, ima vecne muke za greh i vecne slave za dobro delo, ali imas jos vremena! Zar si glup? Bas od danas da zapocnes dobro delo? Ako je dete, kazem mu: More dete, ti od sada imas da zivis! Dolazi mladost, treba da se ozenis, treba da se provodis na svetu! A ako je mladic, kazem mu: Nakon sto se budes ozenio i zasnovao domacinstvo, posle toga cyes otpoceti dobro dedo. Sada jedi, pij, provodi se, cini sva zla, ta mlad si. Orostice Bog, jer On poznaje covekovu nemoc. Pokajanje ostavi za sutra, prekosutra, ostavi za dogodine, kasnije. Hoces da dajes milostinju, ne zuri! Pokajes se pred smrt. Hoces da postis, nemoj, istrosices zdravlje. Posti kad ostaris, post je za stare. Hoces da se molis. Ne sada, izgubices mnogo sati moleci se Bogu. Pa sada imas posla. Treba da gajis decu, da stices kucu, da spremas miraz. I zabunim ga zivotnim brigama, i stalno mu kazujem: Ostavi za drugi put. Ako mu Andjeo kaze: Podaj podusje za mrtve, ja kazem. Sada imas da odevas decu, da pravis svadbu, posle ces. Andjeo haze: More covece ispovedaj se i ostavi greh, ostavi razvrat, ostavi pijanstvo, duvan, psovke. A ja mu sapnem: Eh, zar jos od sada? Kasnije, pred smrt, ispovedices se svesteniku, razresice te i gotovo. S tim me svi slusaju – rece djavo - i stalno odlazu dobro delo od danas do sutra. A greh je u coveku, kao kad bi uzeo veliki ekser i cekicom poceo da ga ukivas u drvo. Ako udaris par puta, lako se moze izvaditi. Ako ga ukucas do polovine, teze je, a ako ga sasvim ukucas, treba da rascepis drvo. Tako se i greh ukiva u ljudsku prirodu navikom. I ako covek ne ostavi danas greh, kada je svez, sto vise stari, tim ga se teze moze odvici. I tako mnoge ja odvodim u pakao s jednim jedinim savetom: Dobri ljudi, ima jos vremena za dobro delo, ne budite glupi da ga otpocnete bas od danas ili bas od ovog casa! I uspeo sam i uspevam. Idi i vidi u paklu kolike sam gurnuo i guram ovim savetom.

  Tad mu satana rece: Bravo! Najbolji je savet da ucis coveka da odlaze pokajanje i dobra dela, od danas do sutra. Zato ti dajem svoju krunu i stap da vladax paklom tri minuta, i svi da naucite od njega to lukavstvo, da biste doveli sto vise dusa u moje carstvo, da bi se s nama mucile u vekove vekova. - Nakon toga satana pljesnu rukama i sve nestade. A ava Ilarion ostade zacudjen onim sto je video. Tada mu Andjeo Gospodnji rece da ode u svoju keliju i zapise sto je video, da bi kasniji narastaji znali kako je djavo lukav, i kako vara ljude da odlazu pokajanje od danas do sutra, od mladosti do starosti, do smrtne postelje, i tako ih odvodi u pakao.

  (Iz knjige starca Kleope, Put Neba - str.145-153.)

 2. #2
  Baader
  Crtl+C, Crtl+V, aber gelesen hast du's sicher nicht.

 3. #3
  ökörtilos
  kakko dschaavoo obbmanuuuje tschoovekka

  ach ich find eure Sprache geil...

 4. #4
  Milo7
  Zitat Zitat von Baader Beitrag anzeigen
  Crtl+C, Crtl+V, aber gelesen hast du's sicher nicht.
  Baader ich habe es gelesen, wieso nicht ?


  Ich finde es sehr interessant.Wenn du Interesse hast , lies mal selber...ich kann es empfehlen.

 5. #5
  Baader
  Zitat Zitat von Milo7 Beitrag anzeigen
  Baader ich habe es gelesen, wieso nicht ?


  Ich finde es sehr interessant.Wenn du Interesse hast , lies mal selber...ich kann es empfehlen.
  Pročit'o sam i ja sada tu priču. Nije loša, jer je istina, lijenost je najveći greh što postoji. Tako meni stari uvek kaže "lijenost je najveći greh, a higjena pola života", mislim da je barem taj put bio u pravu.

  I kakva je to knjiga "Put neba"? Jeli to spada pod neke vjeronaučne knjige ili pod normalne romane?

  Jednostavno nisam vjerov'o da neko tako nešta čita. Većina odavde kad tako nešta nađe samo kopira a sam ne zna o čemu se radi, jer ga materni jezik više muči nego njemački.

  Američki reper DMX je jednom kad je bio u zatvoru dao jedan veoma interesantan intervju u kojome je rek'o da je svoju dušu prod'o đavolu, kao mnogi drugih holivud zvjezdi, samo da bi to bili šta su. Ako budem cijeli intervju naš'o postavit' ću ga.

 6. #6
  Milo7
  Haha, da ti znas kako si ti mene sad iznenadio... reko ovde svako posvabcen i ne zna vise materni jezik, ali iskreno receno i ja znam samo dovoljno tolike gramatike ,da taman razumem nas jezik, ti izgleda bas odlicno pricas..


  Zitat Zitat von Baader Beitrag anzeigen
  Pročit'o sam i ja sada tu priču. Nije loša, jer je istina, lijenost je najveći greh što postoji. Tako meni stari uvek kaže "lijenost je najveći greh, a higjena pola života", mislim da je barem taj put bio u pravu.
  Ovo ti je pravi savet od oca, kad si ljen onda sve samo ide niz brdo
  I kakva je to knjiga "Put neba"? Jeli to spada pod neke vjeronaučne knjige ili pod normalne romane?
  Trebala bi biti ja mislim iz jedne pravoslavne knjige, ali stavio sam tekst, posto se radi o obmane djavla, a mislio sam sebi da djavo koristi slicne principe i u drugim vjerama i da tu ima slicnosti, tako da sam stavio , pa reko, koga interesuje neka procita, ali ne zelim da ovde nikoga da prepadam stime, ja jednostavno mislim da ima dosta istine u tome.

  Jednostavno nisam vjerov'o da neko tako nešta čita. Većina odavde kad tako nešta nađe samo kopira a sam ne zna o čemu se radi, jer ga materni jezik više muči nego njemački.
  Haha.Kako vidim tebe ne muci. Pa citao sam, i ako mozda ih nece dosta citati , ali mozda se ipak neko nadje koga ipak malo tako nesto zanjima, a ovo je podforum Religija, pa je taman.
  Američki reper DMX je jednom kad je bio u zatvoru dao jedan veoma interesantan intervju u kojome je rek'o da je svoju dušu prod'o đavolu, kao mnogi drugih holivud zvjezdi, samo da bi to bili šta su. Ako budem cijeli intervju naš'o postavit' ću ga.
  Stavi druze slobodno, ne znam to za DMX.Ali cuo sam dosta za Holivud Zvezde koji su odkrili zabludu u povrsnom zivotu.


  Valjda necu prepasti nekoga sa ovim Tekstom o djavlima

 7. #7
  Baader
  Naravno, prepostavljam da je iz jedne knjige pravoslavnog porijekla, pisano je na srpski, samo ipak nisam znao jeli to sada neka knjiga koja se spominje u crkvi ili ne. Kod hrišćana ima više knjiga na koje se crkva boči, kod nas muslimana samo jedna stoji preko svih drugih. Zbog toga sam samo pit'o.

  Ko ovde zna gramatiku maternog jezika, je jedna vrsta koja posebna. U pravu si da većina to ne zna. Aber daju mnogo Mühe da lernaju to. Hahaha

  Eto nije ni to sada nešta vel'ko, uzme se sebi pet minuta i pročita se. Ja mogu reći da je interesantno. I u pravu si, i kod nas postoje take priče. Moja stara ima čak jednu knjigu gde ima dosta takih priči. Samo ne znam gde je je ostavila.

  A ako znaš DMX-a i koji je on imedž imao još prije nekoliko godina kao gengster reper, onda bih se začudio kad bi ga sad video. Totalno se čovjek promjenuo. Za 180°.

  Eto ja sad na bosanski pišem, ali mogu i na pravo srpski ako ti bolje godi.

 8. #8
  Dadi
  Opa cuj filozofe...

 9. #9
  Milo7
  Zitat Zitat von Baader Beitrag anzeigen
  Naravno, prepostavljam da je iz jedne knjige pravoslavnog porijekla, pisano je na srpski, samo ipak nisam znao jeli to sada neka knjiga koja se spominje u crkvi ili ne. Kod hrišćana ima više knjiga na koje se crkva boči, kod nas muslimana samo jedna stoji preko svih drugih. Zbog toga sam samo pit'o.

  Ko ovde zna gramatiku maternog jezika, je jedna vrsta koja posebna. U pravu si da većina to ne zna. Aber daju mnogo Mühe da lernaju to. Hahaha

  Eto nije ni to sada nešta vel'ko, uzme se sebi pet minuta i pročita se. Ja mogu reći da je interesantno. I u pravu si, i kod nas postoje take priče. Moja stara ima čak jednu knjigu gde ima dosta takih priči. Samo ne znam gde je je ostavila.

  A ako znaš DMX-a i koji je on imedž imao još prije nekoliko godina kao gengster reper, onda bih se začudio kad bi ga sad video. Totalno se čovjek promjenuo. Za 180°.

  Eto ja sad na bosanski pišem, ali mogu i na pravo srpski ako ti bolje godi.

  Hehe, pa taj koji je to napisao bio je jedan svestenik pravoslavne crkve, ja sam ovaj tekst procito na jednoj pravoslavnoj internet-stranici, ali nemam puno informacije o tojoj knjizi i tog svestenika.

  Pa i kod nas je temelj naravno Biblija, ali ima i dosta staraca kod nas koji pisu dobre pouke, naravno isto temeljito na Bibliji i Vjeri u Hrista.Takodje ima Svetih Otaca koji izucavaju Bibliju.


  Znam da Kuran se veoma cjeni kod Muslimana, i da stoji preko svake Knjige, isto tako ima i dobrih pouka kod Muslimana.Djavo nam je svima neprijatelj i Muslimanima i Hriscanima, a ne ljudi i meso, i svi smo Bozije stvorenje.


  Hehe, nadji jednom od Stare Knjigu i procitaj , sta se vuces stalno po BF ko i ja Salim se. Ja mislim ne trebamo samo od staha da vjerujemo u Boga, i od pakla, nego da postanemo sebi neke stvari svesni.  Pa kako ne znam DMX covjece ...znaci bas se promenio jel ? Pa to i ne znam. Znam da je uvek bio veliki Bad Boy...slusam po neku i njegovu muziku i snimio je par Filmova i sa Steven Segal itd. Haha Svaka mu cast, ako nadjes video mozes mi slobodno jednom poslati, bio bi zainteresovan.


  Care ja sam iz Bosne i kad pricam uvjek pricam sa jekavicom...ne znam koja mi je navika da nekad pisem ekavicom na srpskom nekad i pomjesam..ali uvek pricam jekavicom i pravi Bosanski Slang hehe. Ma kakvi ne obracaj na mene paznju , totalno je isto, pricamo isti jezik.

  Znaci ako nadjes to sa DMX slobodno mi jos posalji... a ovo koga interesuje , neka procita , ako ne , isto nema veze

 10. #10
  Milo7
  Zitat Zitat von Dadi Beitrag anzeigen
  Opa cuj filozofe...
  Dadi slobodno se nama prikljuci haha ...

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.03.2010, 16:30
 2. Kako do samozastupanja
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.03.2009, 03:00
 3. Kako pobediti rak
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 12.03.2009, 15:00
 4. Kako iza?i na slobodu
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.11.2007, 08:20
 5. Kako do izbora
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 16.10.2007, 15:50