Skoro da nema ni jednoga zdanja u Sarajevu, koje zauzima tako dobro i istaknuto mjesto u današnjem urbanizmu grada kao što je sarajevska katedrala.

Strah kod katolika

Skulptura Krista, koja stoji na vrhu pročelja ispod impozantne rozete, ikonografski predstavlja figuru Srca Isusova: ispružena desna ruka s tri prsta simbolizira Presveto Trojstvo, a lijeva savijena u laktu pokazuje kažiprstom u srce. Međutim, ovako idiličan uvod o sarajevskoj prvostolnici narušilo je ovih dana grafit s porukom koja je uznemirila građane, ponajprije katolike. Slučajno ili ne, grafit s prilično jasnom porukom “Obrali ste bostan” osvanuo je na zidu katedrale uoči Taize ekumenskog susreta mladih u Sarajevu. Ovaj susret je jedan u nizu susreta koje ekumenska zajednica Taize organizira u Europi i cijelom svijetu te predstavlja jednu od postaja “Hodočašća povjerenja na zemlji”. Susret u Sarajevu se događa na poziv kardinala Vinka Puljića i mitropolita dabrobosanskog Nikolaja. Iako nije želio komentirati je li ispisani grafit na katedrali poruka uoči susreta mladih kršćana u Sarajevu, tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine msgr. Ivo Tomašević kazao je kako je krajnje vrijeme da se nešto poduzme, jer ovo nije prvi put da se zidovi katedrale šaraju grafitima. - Bilo je i ranije ispisivanja ružnih poruka po fasadi katedrale, čak su se u nekoliko navrata i čistili, ali čini se - bezuspješno. Iz tog razloga potrebno je nešto poduzeti i pokušati konačno spriječiti pisanje grafita s ovakvim porukama, kazao je msgr. Tomašević.

Ispisane loše poruke

Na fasadi katedrale, osim grafita “Obrali ste bostan”, ima i nekoliko ispisanih skraćenica “HZ”, što u prijevodu znači Horde zla, inače navijače FK Sarajevo.
Vecernji.ba - Na katedrali osvanuo grafit s porukom ‘Obrali ste bostan‘, BiH, aktualno

Diese Hauptsadt macht seinen Namen als Kuturelles Zentrum(Klein Jerusalem) alle ehre!!!!!!