BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 7 12345 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 65

Oberhaupt der serbisch-orthodoxen Kirche ist gestorben

Erstellt von Singidun, 15.11.2009, 13:29 Uhr · 64 Antworten · 7.932 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Singidun

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.113

  Ausrufezeichen Oberhaupt der serbisch-orthodoxen Kirche ist gestorben

  Oberhaupt der serbisch-orthodoxen Kirche, Patriarch Paul, ist heute um 10:45 gestorben

  Preminuo patrijarh Pavle
  15. novembar 2009. | 11:52 -> 12:55 | Izvor: B92, Beta
  Beograd -- Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle preminuo je danas u snu, u 10:45 časova, u Vojnomedicinskoj akademiji, saopštila je VMA.

  U Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve je potvrđeno da je patrijarh preminuo u 95. godini i da će tokom dana biti objavljeni detalji u vezi sa sahranom. Zvona Saborne crkve oglašavaju se, na 15 minuta pre punog sata, povodom smrti patrijarha. U Patrijaršiji je rečeno i da su sve vladike obaveštene o smrti patrijarha i da će Sinod SPC održati sednicu u ponedeljak, rano ujutro.

  Zvaničnici SPC nalaze se trenutno na VMA.

  Prema nezvaničnim informacijama, patrijarhovo telo bi tokom dana trebalo da bude preneto u Patrijaršiju.

  Patrijarh Pavle bio je na Vojno-medicinskoj akademiji na lečenju od 13. novembra 2007. godine.

  Vest o Pavlovoj smrti saopštio je mitropolit Amfilohije, kada je na svečanosti polaganja kamena temeljca obavestio vernike da je upravo saznao da se "upokojio patrijarh".

  On je preneo da je sveštenik jutros pričestio patrijarha i da je Pavlovo "sveto hristoljubivo srce prestalo da kuca".

  Biografija patrijarha Pavla

  Patrijarh Pavle (svetovno ime Gojko Stojčević) rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci kod Donjeg Miholjca u Slavoniji.

  U tom mestu je završio osnovnu školu. Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, višu gimnaziju i šestorazrednu Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

  Dve godine je studirao medicinu u Beogradu.

  Pre odlaska u gimnaziju proveo je jedno vreme na pripremama za školu u manastiru Orahovica.

  Drugi svetski rat zatekao ga je u rodnoj Slavoniji, odakle je prebegao u Beograd, gde je, da bi se mogao izdržavati, radio fizičke poslove na građevinama i na dokovima.

  U proleće 1942. njegov školski drug jeromonah Jelisej odveo ga je u manastir Svete trojice u Ovčaru, a od 1944. radio kao veroučitelj i vaspitač u Banji Koviljači, u domu za decu izbeglu iz Bosne. Te godine je oboleo od tuberkuloze.

  Do 1946. je bio u manastiru Vujan, gde se izlečio od tuberkuloze. Zamonašio se 1948. u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i dobio ime Pavle koje mu je dao iguman Julijan Knežević. Te godine je rukopoložen u čin jerođakona.

  Od 1949. do 1955. bio je sabrat manastira Rača u Podrinju. Školske 195O/5l. radio je kao pomoćni nastavnik bogoslovije "Sv. Kirila i Metodija" u Prizrenu. Jeromonah postaje 1954, ubrzo protosinđel, a 1957. arhimandrit.

  Od 1955. dve godine je bio na poslediplomskim studijama u Atini.

  Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. godine. Hirotonisan je u beogradskoj Sabornoj crkvi 22. septembra 1957. od patrijarha Vikentija i episkopa pakračkog Emilijana, zvorničko-tuzlanskog Longina i žičkog Germana.

  U oktobru te godine ustoličen je u Prizrenu od episkopa Germana i zahumsko-hercegovačkog Vladislava. Na Kosovu je proveo 33 godine.

  Na vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990, kojem je predsedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović, zamenik tada obolelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem.

  Kako nijedan od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova izbor je obavljen žrebom na tzv. "apostolski način" tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha.

  Tako je Pavle postao 44. poglavar SPC. Ustoličen 2. decembra 1990. U Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu od strane 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona. Patrijarh Pavle je tada istakao da mu je jedini program rada Jevanđelje.

  Posetio je brojne pravoslavne crkve: carigradsku, aleksandrijsku, jerusalimsku, rusku, bugarsku, rumunsku, grčku, gruzijsku, kao i srpske eparhije i parohije u Americi, Kanadi, Australiji, Mađarskoj i Rumuniji.

  Objavio je dve knjige: "Pitanja i odgovori čtecu pred proizvodstvo" (1988) i "Devič, manastir svetog Joanikija Devičkog" (1989). Zaslugom Patrijarha Pavla objavljeno je i dopunjeno izdanje "Srbljaka" (1986). Bio je predsednik Liturgijske komisije koja je izdala Služebnik.

  Počasni je doktor Bogoslovskog fakulteta i Akademije Sv. Vladimira u Njujorku.

  Vlada Srbije je 13. januara 2005. imenovala Patrijarha Pavla za počasnog predsednika Fonda za Kosovo i Metohiju.

  Tokom posete Rusiji u januaru 2002. godine partrijarhu Pavlu su uručene dve značajne nagrade: Međunarodnog fonda za unapređenje jedinstva pravoslavnog naroda i Fonda svetog apostola Andreja prvozvanog.

  Predsednik SCG Svetozar Marović odlikovao je u septembru 2004. patrijarha Pavla, (na njegov devedesti rođendan), Ordenom Nemanje prvog stepena.

  Povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara 2007. princ Aleksandar Karađorđević dodelio je Partijarhu Pavlu Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

  Patrijarhu Pavlu je 2009. dodeljen ruski orden Dostojanstvo zbog "značaja koji je imao u danima iskušenja kroz koje su srpski narod i Crkva prošli".

  Od 13. novembra 2007. patrijarh Pavle bio je na lečenju u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a 8. oktobra 2008. podneo je molbu Svetom arhijerejskom Saboru SPC da mu "zbog zdravstvenih razloga i nemoći" dozvoli da se povuče iz aktivne službe.

  Molba patrijarha Pavla na Saboru SPC 11. novembra 2008. nije usvojena.

  Govorio je grčki, ruski i nemački jezik.

  Möge er in Frieden ruhen...

 2. #2

  Registriert seit
  05.09.2004
  Beiträge
  7.890
  Er hatte kein schlechtes Herz wie die meisten Anhänger dieser Kirche

  Zitat

  Ich will keinen Wagen haben, solange nicht jeder albanischer und serbischer Haushalt in Kosovo und Metochien eines hat. - auf die Frage, warum jeder Bischof der Serbisch-Orthodoxen Kirche einen Dienstwagen hat, er dagegen öffentliche Verkehrsmitteln benutzt.

  Pavle (Patriarch) ? Wikipedia

 3. #3
  Lance Uppercut
  Wie rennt eigentlich die Wahl zum neuen Patriach ab?
  Ähnlich wie bei den Katholiken?

 4. #4
  Avatar von Singidun

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.113
  Zitat Zitat von Bärenjude Beitrag anzeigen
  Wie rennt eigentlich die Wahl zum neuen Patriach ab?
  Ähnlich wie bei den Katholiken?
  Ich weiß nicht hunderprozentig wie es bei den Katholiken ist.

  Bei den Serbisch-Orthodoxen, kommen für das Amt des Patriarchen nur "Erzbischöfe", die mindestens 5 Jahre im Amt des "Erzbischofs" sind in Betracht.
  Ich weiß nicht, ob man das als Erzbischof übersetzen kann deswegen die ""

  Die Wahl selbst erfolgt in einer "Wahlversammlung", wo zwischen drei Kandidaten entschieden wird. Diese drei Kandidaten werden widerum auf der "Wahlversammlung der Erzbischöfe der serbisch orthodoxen Kirche" gewählt. Voraussetzung ist, dass 2/3 aller "Erzbischöfe" anwesend ist.
  Bei der "Wahlversammlung" selbst (das ist wohl der Unterschied zur katholischen Kirche, es nehmen nicht nur die Erzbischöfe Teil sondern auch andere Würdenträger der Kirche wie zB Vorsteher der Klöster, der Dekan der Theologischen Fakultät in Belgrad usw....

 5. #5
  Avatar von Singidun

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.113
  Tadic: Ein nicht kompensierbarer Verlust

  Tadić: Nenadoknadiv gubitak

  15. novembar 2009. | 12:27 -> 13:41 | Izvor: Beta, Tanjug
  Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je smrt patrijarha srpskog gospodina Pavla ogroman i nenadoknadiv gubitak za srpski narod.

  Boris Tadić (FoNet, arhiva)

  "Postoje ljudi koji samim činom svog postojanja povezuju čitav narod. Takav je bio patrijarh Pavle", izjavio je predsednik Srbije. "Njegov odlazak je i moj lični gubitak", rekao je Tadić. Predsednik Srbije je naveo da se u teškim i kompleksnim trenucima kroz koje je prolazila Srbija uvek konsultovao sa partijarhom i dobijao njegovo mišljenje.

  Es gibt Menschen die nur mit ihrem Dasein, ein komplettes Volk verbinden. So einer war Patriarch Paul, sagte heute der Präsident Serbiens. Sein Forgang ist auch mein persönlicher Verlust, sagte Tadic. Der Präsident Serbien gab bekannt, dass er in schwieriegen Zeiten, durch die Serbien lief, immer den Patriarchen konsultiert und seine Meinung bekommen hat.

  Patrijarh Pavle imao je ogroman ugled u čitavom hrišćanskom svetu. Uživao je poštovanje kako moskovskog i vaseljenskog patrijarha, tako i rimskog pape, zaključio je predsednik Srbije Boris Tadić.
  Der Patriarch paul hatte ein riesengroßes Ansehen in der christlichen Welt. Er genoß das Ansehen der Patriarchen von Moskau und Konstantinopel, aber auch das des römischen Papstes.

  Odlazak Patrijarha Srpskog gospodina Pavla veliki je gubitak za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod i ceo hrišćanski svet, izjavio je ministar za dijasporu Srđan Srećković.
  Der Fortgang des Serbischen Patriachen Herr Paul ist ein großer Verlust für die serbisch-orthodoxe Kirche, für das serbische Volk un die gesamte christliche Welt. Dies sagte der serbische Diaspora Minister Sreckovic.

  "U teškim vremenima bio je glas razuma i pomirenja, glas nade da naša država i naš narod imaju budućnost, a da nije bilo njega i njegovih prethodnika i sledbenika srpski narod organizovano u dijaspori ne bi postojao", rekao je Srećković povodom smrti patrijarha Pavla.
  In schwierigen Zeiten war er die Stimme des Verstandes und der Aussöhnung, die Simme der Hoffnung, dass unser Volk und unser Staat eine Zukunft haben. Wenn es ihn, seine Vorgänger und seine Nachfolger nicht gebe, gebe es keine organisierte Diaspora der Serben, sagte Sreckovic

  Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je danas da je smrću patrijarha Pavla pravoslavni svet izgubio jednog od svojih najvećih duhovnika.
  Der Präsident der serbischen Erneuerungsbewegung Vuk Draskovic sagte heute, dass der Tod des Patriarchen Paul, einen Verlust, eines der größten Geistlichen in der orthodoxen Welt bedeute.

  Stranka G17 plus uputila je danas telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve povodom smrti njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla.
  Die Partei G17 Plus schickte heute, dem erzbischöflichen Rat der serbisch orthodoxen Kirchen ein Telegramm

  "Dobrota i mudrost patrijarha Pavla biće upamćeni ne samo među srpskim narodom i vernicima Srpske pravoslavne crkve već i šire. Njegova smrt je veliki gubitak za srpski narod i zbog toga izražavamo naše najdublje sučešće", kaže se u telegramu saučešća G17 plus.
  Die Güte und der Mut des Patriarchen werden nicht nur dem serbischen Volk und den Gläubigen der serbisch-orthodoxen Kirche in Erinnerung bleiben, sondern viel weiter. Sein Tod ist ein großer Verlust für das serbische Volk und deswegen bekunden wir unser tiefstes Beileid, steht in dem Telegramm von der Partei.

 6. #6

  Registriert seit
  31.01.2009
  Beiträge
  6.317
  Möge er in Frieden "ruhen" und im Paradies weiterleben

 7. #7
  Avatar von Hercegovac

  Registriert seit
  06.04.2008
  Beiträge
  15.011
  Zitat Zitat von Greko Beitrag anzeigen
  Möge er in Frieden "ruhen" und im Paradies weiterleben

  danke bruder, das wird er...möge Gott uns alle bschützen...

 8. #8
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.854
  Der Mann ist 95 Jahre alt geworden! Was will man mehr??

  RIP

 9. #9
  Samoti
  hab zwar noch nie was von ihm gehört aber trotzdem
  rip

 10. #10
  Avatar von Krosovar

  Registriert seit
  20.09.2008
  Beiträge
  9.171
  r.i.p

Seite 1 von 7 12345 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Serbien: Irinej Gavrilovic neues Oberhaupt der serbisch-orthodoxen Kirche
  Von Der_Buchhalter im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 23.01.2010, 20:07
 2. Beitritt zur Orthodoxen Kirche
  Von Zmajček im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 54
  Letzter Beitrag: 10.12.2009, 14:50
 3. Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 24.05.2009, 20:20
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.12.2008, 15:09
 5. Besuch der serbisch-orthodoxen Geistlichen in den USA
  Von Partibrejker im Forum Politik
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 03.04.2005, 01:21