BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 4 von 14 ErsteErste 12345678 ... LetzteLetzte
Ergebnis 31 bis 40 von 135

Srpsko-albansko prijateljstvo

Erstellt von Laleh, 02.04.2009, 23:20 Uhr · 134 Antworten · 9.880 Aufrufe

 1. #31

  Registriert seit
  05.09.2004
  Beiträge
  7.890
  Zitat Zitat von kiwi Beitrag anzeigen
  skenderbeg ist türkisch und ein beg war er nie vielmehr ein möchtegernbeg
  was haben diese serben/albaner noch zusammen gemachtausser singen und texte schreiben?
  Er heisst Gjergj Kastrioti.

 2. #32
  Hamëz Jashari
  Zitat Zitat von Jastreb Beitrag anzeigen
  DRENICA je bila najsnažnije uporište šiptarskih separatista i terorista, koje je nekada sa svojih pedeset osam sela slovilo kao Srpska sveta gora. Prema turskom popisu (1445), tu je bilo 13 manastira i pet crkava, u centru sa manastirom Devičem, moćnim i bogatim svetilištem pravoslavlja. Sva drenička sela, do polovine osamnaestog veka, isključivo su naseljavali Srbi, uostalom, kao i čitav prostor Kosova i Metohije. Međutim, nasilnim nametanjem islama, polovinom 18 veka, a potom arnaućenjem i iseljavanjem Srba u druge krajeve Pokrajine, u Toplicu i po Srbiji, sva drenička sela postaju čisto arnautska.
  Malobrojne su arnautske porodice koje su se doselile iz Albanije ili iz drugih krajeva, dok su preci gotovo svih današnjih familija srpskog porekla, a poneka vlaškog. Upravo su ti potomci odrođenih Srba bili najkrvoločniji progonitelji potomaka svojih predaka.
  Naučna istraživanja profesora Tatomira Vukanovića, sabrana u monografiji o Drenici, očigledan su dokaz kako je sveta srpska zemlja postala uporište islama. I terorista…
  Jedan od prvih kolovođa organizovanih bandi u Drenici, koje su počele s napadima na miliciju, Adem Jašari iz Donjeg Prekaza, ima srpski koren. Posle prelaska u islam njegovi preci su se prezivali Jašarevići, a potom je prezime skraćeno u Jašari. Doselili su se u Donje Prkaze iz Zubinog Potoka.
  Šiptari u selu Turućevac su poreklom od srpskog bratstva Martinovići. Sulejman Selimi zvani Sultan, i njegove komšije iz sela Lauše kod Srbice, Sabit i Jetula Geci, prvi su pohitali da poharaju obližnji manastir Devič. Iz Lauše su bili i vojvode manastira Devič, u vreme kada je morao da bude čuvan, i prezivali su se Vojvodići, a potom su se poarnautili i prišli fisu Gaši.  wo hast du denn den mist her ???

 3. #33
  Car-Lazar
  Zitat Zitat von puella Beitrag anzeigen
  Srpsko-albansko prijateljstvo je odnos prijateljstva između dva susedna balkanska naroda, koji se tokom istorije ispoljavao u većoj ili manjoj meri. Krajem 20-og i početkom 21. veka ovaj odnos je umnogome zatomljen srpsko-albanskim sukobom oko Kosova i Metohije.

  Zajednički junaci i preci [uredi]

  Skenderbeg


  Narodna predanja o zajedničkom poreklu ili nekim zajedničkim precima postoje i kod Srba i kod Albanaca. Poznata su predanja o tome da su neka crnogorska i neka arbanaška plemena narasla od jednog lica, odnosno razgranala se od rođene braće. Tako su, na primer, albanski Krasnići i crnogorski Vasojevići, prema predanju, dva plemena narasla od dva rođena brata.[1]
  Jedan od zajedničkih junaka, koje opevava i srpska i albanska epska poezija, je Đurađ Kastriot Skenderbeg, slavni ratnik iz 15. veka koji se borio protiv Osmanlijskih osvajača.

  Crnogorsko-albansko prijateljstvo [uredi]


  Marko Miljanov [uredi]


  Marko Miljanov


  Marko Miljanov (1833-1901), narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči, je sa svojim delima pisao o običajima Crnogoraca i Arbanasa, njihovom suživotu i prijateljstvu. U knjizi Život i običaji Arbanasa, Miljanov je pisao o dvojici srpskih hajduka, Raku Đuriću i Iliji Turovu, odnosno Ili-Kuču, kako su ga arbanaške narodne pjesme nazvale. Svojoj želji da posluži boljem međusobnom razumevanju susednih plemena on je namenio celo delo. O Arbanasima je Marko Miljanov pisao najlepše, govoreći:
  “Niko nije više od Arbanasa s malijem dobrim zadovoljan, i malijem zlim ogorčen![2]”

  Prvi svetski rat [uredi]


  Povlačenje srpske vojske u oktobru 1915.


  Tokom Prvog svetskog rata, povlačenje desetkovane srpske vojske kroz Albaniju, koje je u istoriji ostalo upamćeno kao Albanska golgota, omogućeno je zahvaljujući vernom srpskom savezniku Esad-paši Toptaniju, koji je rekao da srpsku vojsku niko ne sme napasti, a da će onaj ko je napadne veliki greh učiniti.[3]. Esad-paša je kasnije sahranjen na vojničkom groblju na Tijeu u Bolonjskoj šumi, zajedno sa srpskim vojnicima, gde i dan-danas u moru krstova stoji i jedan polumesec.

  Drugi svetski rat [uredi]


  Boro i Ramiz [uredi]


  Boro Vukmirović i Ramiz Sadiku, narodni heroji Jugoslavije


  Tokom narodnooslobodilačke borbe jugoslovenskih naroda za oslobođenje od tokom Drugog svetskog rata (od 1941. do 1945. godine) bilo je brojnih primera zajedničke srpsko-albanske borbe protiv fašističkih okupatora. Legendarni primeri te borbe su narodni heroji Boro Vukmirović i Ramiz Sadiku, koji su aprila 1943. godine zarobljeni na putu iz Đakovice u Prizren, mučeni od strane fašističke policije i nakon toga streljani zajedno zagrljeni, jer su odbili da se razdvoje. Boro i Ramiz simbolizuju bratstvo Albanaca i Srba na Kosovu. Nakon rata je dodeljivana plaketa Boro i Ramiz[4], u Prištini je velika sportska dvorana nazvana po njima, a oni su opevani u mnogim pesama.
  Jedno smo nebo
  dva lista s iste grane
  dva kamička iz iste rijeke
  čiste Bistrice
  dva tijela iz iste krvi
  prečiste krvi Dukađina
  prsti sa iste ruke
  jedna smo lasta
  ja desno krilo njeno
  ti njeno lijevo krilo
  oči moje tvoje trepavice
  tvoji nabori moje čelo
  pričaju o putevima u budućnost
  pričaju o putevima ka slobodi
  Pušketaše nas
  od istog smo metka pali —
  jer šta sam ja bez tebe
  šta je jedno krilo
  bez drugog krila.

  (Adem Gajtani, Boro i Ramiz) Enver Hodža (1908—1985) je uz pomoć jugoslovenskih komunista, osnovao i postao vođa Komunističke partije Albanije (kasnije preimenovane u Partiju rada) u novembru 1941. godine. Bio je i vođa Narodnooslobodilačke borbe u Albaniji u toku Drugog svetskog rata. Njegova Narodnooslobodilačka armija je 1944. godine preuzela vlast u zemlji. Nakon rezolucije Informbiroa 1948. godine, dolazi do prekida odnosa sa jugoslovenskim komunistima, jer Enver Hodža ostaje veran Staljinu.[5]

  SFRJ [uredi]

  Zvanična politika SFRJ je propagirala bratstvo, jedinstvo i ravnopravnost svih naroda i narodnosti. Međutim, u drugoj polovini 20. veka dolazi do serije protesta i etničkih sukoba na Kosovu. Ipak, i u tim vremenima je bilo iskrenog prijateljstva Srba i Albanaca. Albanski pesnici su prevođeni na srpsko-hrvatski jezik, a albanski muzičari su svirali zajedno sa Srbima u mnogim bendovima.

  Vreme sadašnje [uredi]


  "Živelo srpsko-albansko prijateljstvo", grafit u Pančevu


  U današnje vreme su mnogo češći slučajevi sukoba i neprijateljstva, nego prijateljstva među Srbima i Albancima. Međutim i dalje postoje pojedinci i organizacije koji nastoje da održavaju prijateljske odnose između ova dva naroda.
  U periodu od jeseni 1994. do jeseni 2000. godine Omer Karabeg je u emisiji "Most" Radija Slobodna Evropa vodio neprekidan serijal srpsko-albanskih dijaloga.[6]
  Nakon nasilnih nemira na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine, u Pančevu su na zgradi Skupštine opštine osvanuli grafiti "Živelo srpsko-albansko prijateljstvo" i "Ne damo naše Albance, Vojvođani", koje je načinio Nenad Živković, a koji su izazvali buru reakcija u Pančevu.[7] U tim danima nasilja i bezvlašća na Kosovu, retko mesto srpsko-albanskog dijaloga bio je internet sajt B92.[8]
  Srpsko-albansko prijateljstvo - ??????????

  Mir wird manchmal echt schlecht wie du dich bei den Albanern einschleimst,das hab ich schon am ertsen Tag gemerkt. Es ist gut,dass du ekinen hass auf sie hägst aber das ist echt schon eckelhaft.

 4. #34
  Baader
  Ali Srbin pozdrav po granati salje...

 5. #35

  Registriert seit
  10.11.2008
  Beiträge
  8.629
  Zitat Zitat von Dzek Danijels Beitrag anzeigen
  puellachen meine kleine, man muss schon in einer ziemlich großen traumwelt leben wenn man an eine albanisch serbische freundschaft glaubt.............
  ich glaube nicht nur daran, ich bin davon überzeugt, dass dies möglich ist! ich weiß nicht in was für ein welt ihr lebt wenn ihr differenziert und euch lieber alle finger abhackt als dem gegenüber die hand zu reichen! das lässt niemanden sehr intelligent dastehen.

  warum sollte dies nicht möglich sein? wenn jede seite nur einen schritt auf die andere zumacht, dann sind das schon zwei schritte in die richtige richtung. ich bete dass die die nach euch kommen sich nicht wie einseitig denkende barbaren gegenüberstehen sondern wie freunde.

  ich bin ein bisschen enttäuscht von den serbischen leuten hier (natürlich bis auf außnahmen wie marija und nale) und werde mich deshalb jetzt am wochenende dransetzen den text ins deutsche zu übersetzen damit auch die albaner ihn verstehen.


  lg

 6. #36
  pqrs
  Zitat Zitat von Car-Lazar Beitrag anzeigen
  Mir wird manchmal echt schlecht wie du dich bei den Albanern einschleimst,das hab ich schon am ertsen Tag gemerkt. Es ist gut,dass du ekinen hass auf sie hägst aber das ist echt schon eckelhaft.
  Chaben du keine Dinar fur Dojckurs?


  Ich warte erst bis puella es auf Deutsch übersetzt bevor ich Stellung nehme. Aber ich finds gut das es Optimisten wie sie gibt.

 7. #37
  pejoni_ch
  Um was geht es hier?
  Ne Übersetzung wäre ganz nett!

 8. #38
  Car-Lazar
  Zitat Zitat von Ilan Beitrag anzeigen
  Chaben du keine Dinar fur Dojckurs?


  Ich warte erst bis puella es auf Deutsch übersetzt bevor ich Stellung nehme. Aber ich finds gut das es Optimisten wie sie gibt.

  Du hast es auch gerne wenn, dir wer in den Arschkriecht. VErsuch einmal du in der Arbeit einen Kommentar zu tippen, wenn dein Chef in der nähe ist.

 9. #39
  pqrs
  Zitat Zitat von Car-Lazar Beitrag anzeigen
  Du hast es auch gerne wenn, dir wer in den Arschkriecht. VErsuch einmal du in der Arbeit einen Kommentar zu tippen, wenn dein Chef in der nähe ist.
  Dann mach deine Arbeit und surf nicht so viel im BF rum!

 10. #40

  Registriert seit
  10.11.2008
  Beiträge
  8.629
  Zitat Zitat von Car-Lazar Beitrag anzeigen
  Mir wird manchmal echt schlecht wie du dich bei den Albanern einschleimst,das hab ich schon am ertsen Tag gemerkt. Es ist gut,dass du ekinen hass auf sie hägst aber das ist echt schon eckelhaft.
  bist du so begrenzt oder tust du nur so?

  ich schleime mich bei niemandem ein, ich kommuniziere mit den leute egal welcher ethnität und wer nett zu mir ist zu dem bin ich auch nett, und wenn das hier mehrheitlich albaner sind dann hab ich auch kein problem damit :

  Zitat Zitat von pejoni_ch Beitrag anzeigen
  Um was geht es hier?
  Ne Übersetzung wäre ganz nett!
  pejoni, es geht um die albanisch-serbische freundschaft ich werde den text am wochenende übersetzen.

Seite 4 von 14 ErsteErste 12345678 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.08.2010, 14:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 13.06.2010, 13:00
 3. Osu?ena albansko-srpska grupa
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.04.2010, 18:00
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.11.2009, 15:30
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.05.2009, 00:00