BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Vehabije in der Republika Srpska

Erstellt von Chavo, 04.12.2011, 21:41 Uhr · 1 Antwort · 685 Aufrufe

 1. #1
  Chavo

  Vehabije in der Republika Srpska

  Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske evidentiralo je sve učestalije, brojnije i permanentno djelovanje vehabijskog pokreta u naseljima 14 opština Republike Srpske, kao i da u posljednje vrijeme masovno podižu lovačke kuće na kotama dominantnima nad nekim bitnim objektima, gdje pod okriljem lova i pčelarstva vrše obuke rukovanja vatrenim oružjem.
  Riječ je o mjestima i lokacijama u rubnim opštinama Srpske, gdje je do sada zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta - Krivdića brdo u opštini Kozarska Dubica, Urije i Vidorija, te Blagaj u opštini Novi Grad, Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska i Petrovo, opština Prijedor, kao i Dubrave i Orahova u opštini Gradiška.
  Vehabije su locirane i naseljima Lišnja i Donja Mravica u opštini Prnjavor, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoši, Kotorskom nedaleko od Doboja, bijeljinskom naselju Janja, te u Lokvanjskoj rijeci, Šepku, Zvorničkoj Kamenici u opštini Zvornik, Konjević Polju, Glogovoj i Cerskoj u opštini Bratunac, srebreničkom naselju Sućeska i u blizini sela Drum u opštini Vlasenica, precizirali su u MUP-u RS.
  Većina ovih zajednica se nalazi u blizini magistralnih puteva pa će vjerovatno u slučaju da se dogode određeni incidenti, ti magistralni putevi biti eksploatisani, navodi se odgovoru MUP-a Srpske na pitanje poslanika DNS-a u Narodne skupštine RS Rankice Panić.
  "Postoje operativna saznanja da u posljednje vrijeme asfaltiraju i prosjecaju nove puteve velike širine na području opština Goražde, Foča, Kalinovik, na pravcu tzv. zelene transverzale koja ih povezuje sa Sandžakom i Kosovom", ističe se u informaciji.
  MUP RS u odgovoru na poslaničko pitanje koje se odnosilo na bezbjednosna saznanja Ministarstva u smislu aktivnosti vehabijskog pokreta u rubnim opštinama Srpske navodi da se vehabije okupljaju, osim na seminarima i ljetnim školama, u pojedinim džamijama, omladinskim kulturnim centrima i na nepristupačnim mjestima, kao što su stari napušteni objekti, rubna područja i lovačke kuće.
  "Analizirajući djelovanje pripadnika vehabijskog pokreta i drugih ekstremističkih i radikalnih organizacija na području BiH, prvenstveno na području RS, evidentno je njihovo sve učestalije, brojnije i permanentno djelovanje na cjelokupnom području, sa posebnim fokusom na mjestima u pograničnim dijelovima Srpske sa Federacijom BiH", navode u MUP-u.
  U praćenju pojave vehabizma evidentno je bitno izražen međunarodni element organizovanosti i povezanosti između vehabijske zajednice u BiH sa vehabijskim zajednicama u okruženju, što se manifestuje u vidu učestalih, predavanja, zajedničkih iftara u vrijeme Ramazana, javnih skupova, pisanje plakata i letaka kojima izražavaju svoje nezadovoljstvo i daju poziv na džihad, organizovanje ljetnih škola pod okriljem vjerskih predavanja.
  Tu se okupljaju sve istaknutije regionalne vehabijske vođe, te se pod strogo ograničenim uslovima pristupa navedenim skupovima, dogovaraju konkretne aktivnosti i pravci djelovanja, koji se naknadno prenose na lokalni nivo, u lokalne vehabijske zajednice, navodi se u odgovoru koji je potpisao ministar Stanislav Čađo.
  "Jedna od aktivnosti jeste pridobijanje novih članova pokreta i širenje tog načina vjerovanja kroz javne tribine. Ideološke vođe aktivno rade s ciljem uvođenja šerijatskog društvenog uređenja. Vrše organizovanje i proširenje na pogranična mjesta - po naredbi lokalnih imama kupuju zemljište uz granicu prema Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj gdje imaju svoje ogranke tako da je moguće izbjegavati kontakte sa policijom", ističu u MUP-u RS.
  U informaciji se dodaje da je primijećeno da u posljednje vrijeme tokom vjerskih praznika, nema pucanja iz vatrenog oružja - poštuju disciplinu s obzirom da su, kao ostale grupe, dobili jasna naređenja o mirovanju u smislu ispoljavanja terorističkih aktivnosti prema neprijateljima islama i nevjernicima, te su aktivnosti usmjerili na organizovanje i uvezivanje širom BiH.
  Srna je u maju objavila da pripadnici vehabijskog pokreta vrše vojnu obuku na Mahnjači, na granici opština Teslić u Srpskoj i Zenica u Federaciji BiH. Tada je Ljubomir Malivojević, predsjednik Savjeta teslićke mjesne zajednice Blatnica, koja se na ovom području graniči sa zeničkom opštinom, ispričao Srni da se u nekoliko navrata nedaleko od nekadašnjeg vojnog objekta na Mahnjači čula rafalna pucnjava iz automatskog oružja.
  Srpski povratnici u ovaj dio blatničkog kraja, koji je do rata pripadao opštini Teslić, tada su potvrdili da svake srijede čuju pucnjavu u tom rejonu i naglasili da vehabije žive u graničnom planinskom pojasu opština Teslić, Zenica i Travnik.
  Prethodno je u Policiji RS Srni potvrđeno da je u teslićkom selu Kamenica vidno prisustvo "osoba koje svojim izgledom i načinom oblačenja podsjećaju na pristalice vehabijskog pokreta". Te osobe, naime, imaju veoma čvrste rodbinske, prijateljske i druge veze s pripadnicima vehabijskog pokreta iz federalnih mjesta Željezno Polje, Šerići i Orahovica.
  Vehabije locirane u 14 op

 2. #2
  PašAga
  "Postoje operativna saznanja da u posljednje vrijeme asfaltiraju i prosjecaju nove puteve velike širine na području opština Goražde, Foča, Kalinovik, na pravcu tzv. zelene transverzale koja ih povezuje sa Sandžakom i Kosovom", ističe se u informaciji."


  InsAllah zeljena tranzversala

Ähnliche Themen

 1. Die REPUBLIKA SRPSKA
  Von Tesla im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 610
  Letzter Beitrag: 15.04.2013, 18:45
 2. REPUBLIKA SRPSKA (BiH)
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 194
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 22:59
 3. Republika Srpska
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 676
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 22:59
 4. Prnjavor, Republika Srpska!
  Von Monte-Grobar im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 03.03.2006, 20:08
 5. Republika Srpska
  Von Albanesi im Forum Politik
  Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 01.01.2005, 13:46