-
-
-
-
-
-
-
-
-
Petak, 18 Lipanj 2010 10:36 Mato Zovkić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i kardinalov vikar za odnose s drugim vjerskim zajednicama u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje govori o negodovanjima zbog najavljenog postavljanja spomenika papi Ivanu Pavlu II pred sarajevskom Katedralom, te odnosu Ivana Pavla prema Sarajevu i BiH

Kako gledate na negodovanja iz Sarajeva zbog najavljenog postavljanja spomenika papi Ivanu Pavlu II pred sarajevskom Katedralom?

- Nakon posjete pape Ivana Pavla II Sarajevu 1997. godine rodila se ideja kako bi bilo dobro u Sarajevu postaviti spomenik u znak poštovanja prema Papi koji je tijekom ratnoga sukoba stotine puta govorio kao je BiH moguća država triju naroda i ostalih građana. Kada je referendumom odlučeno da BiH postane samostalna država, onda je Sveta stolica među prvima priznala BiH. Imenovali su tada i svoga veleposlanika. Postavljanje spomenika pokojnom Papi je stoga samo znak poštovanja prema moralnom velikanu koji je uvidio naše patnje i dao nam podršku. Ivan Pavao II je papa dijaloga i on se na svojim putovanjima nebrojeno puta susretao i s muslimanima. Tako je 1985. u Casablanci pred 80.000 Marokanaca održao govor koji je ušao u sve knjige svijeta koje govore o toleranciji. Ovo je jedna od karika u lancu izražavanja respekta prema Papi kao moralnoj veličini 20. stoljeća.

No, kako gledate na negodovanja?

- Razumijem ljude koji su iskoristili svoje demokratsko pravo i izrazili svoje neslaganje s postavljanjem spomenika Papi. To je demokratska procedura i građani imaju pravo reći što žele. Bilo je nekoliko vrsta protivljenja. Tako su neki govorili o tome kako bi Hrvatima bilo da pred mostarskom Katedralom postavimo spomenik nekom muslimanskom velikanu? To jednostavno nije isto.
Također, neki su govorili kako će fanatici srušiti spomenik i kako će sramota biti na cijelom Sarajevu. Ni to nije jak argument jer mi idemo korak po korak u dogovoru s građanskim vlastima Sarajeva. Mislim kako od ovoga ne treba praviti veliki incident. Ti vikači su iskoristili svoje demokratsko pravo da izraze svoje neslaganje, no stvari idu dalje i spomenik Papi će biti postavljen.

Koja je osnovna poruka postavljanja tog spomenika?

- Želja nam je da spomenikom trajno podsjećamo na poruku dijaloga koju je papa Ivan Pavao II tako snažno pronosio svijetom pa tako i među građanima Sarajeva i cijele BiH.

Rijaset cijeni papine napore

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini cijeni napore koje je papa Ivan Pavao Drugi uložio radi sprečavanja i okončanja stradanja naroda u Bosni i Hercegovini tijekom agresije na našu domovinu i njegovo zalaganje za izgradnju multietničkog društva i međureligijske suradnje i razumijevanja na principima istine, pravde i jednakopravnosti. Rijaset Islamske zajednice uvažava napore onih koji žele odati priznanje papi Ivanu Pavlu Drugom za njegovu brigu i riječi nade za izgradnju mira i suživota u našoj zajedničkoj domovini. Ovo je rečeno iz Rijaseta Islamske zajednice na upit iz Oslobođenja o izgradnji spomenika

Podsjećanja radi, Općinsko vijeće Starog Grada na posljednjoj sjednici usvojilo je nacrt odluke o provođenju urbanističkog projekta Katedrala - Spomen-obilježje papi Ivanu Pavlu II, uz zaključak da se spomenik dislocira u pravcu sjevera, prema Katedrali.

No, na momente burnoj javnoj raspravi, pojedini građani bunili su se što se spomenik uopće postavlja, bez obzira što je to OV ranije usvojio, tako da je ustvari trebalo biti riječi samo o tome gdje će spomenik biti postavljen. U svakom slučaju, zaključci sa javne rasprave koji se u vremenskom roku od tri dana dostave u pisanoj formi, bit će upućeni Zavodu za planiranje razvoja Kantona.

Idejno rješenje spomen-obilježja rad je akademskog kipara Hrvoja Urumovića i, prema njemu, ispred Katedrale će biti postavljena Papina skulptura visine 2,92 metra. Materijal od kojeg će spomenik biti izgrađen je segetski kamen, otporan na vremenske prilike i udarce...