Zadar na meti terorista iz BiH? Autor Frane Šarić Arhivska fotografija


Upravo o tome piše današnji Zadarski list, lokalni dnevnik iz Zadra. Oni navode kako dvojica plaćenika s podebljim krim-dosjeom iz BiH namjeravaju u Zadru aktivirati eksplozivnu napravu, a zbog čega su navodno dignute na noge sve policijske uprave u zemlji. Navodno se zbog te informacije pojačano nadzire i granica. U tekstu se špekulira s motivima i navodi se da je cilj mogućeg bombaškog napada možda destabilizacija cijele Hrvatske u turističkoj sezoni, te se između ostalog navodi da su potencijalne mete i Dubrovnik i Zagreb.
No, potom se pak špekulira da je navodnim teroristima iz BiH meta možda netko "iz zadarskog krim-miljea zbog neraščišćenih računa". U Zadru je, podsjetimo, prije gotovo tri godine policija u centru grada uhitila dvojac s eksplozivnom napravom koja se aktivira na daljinu, no unatoč špekulacijama da je eksploziv bio namijenjen terorističkom napadu, pa i za jednog od "Zemunaca" koji su trebali proći Zadrom, nikad se nije doznalo kome je eksploziv bio namijenjen.
Iz PU zadarske navode: "U vezi s danas objavljenim člankom u Zadarskom listu obavještavamo vas da policijski službenici PU zadarske u pripremi i za vrijeme svake turističke sezone pa tako i ove, provode pojačane aktivnosti radi prevencije svih vrsta kriminaliteta, što između ostalog uključuje i pojačani nadzor svih graničnih prijelaza. Isto tako, policija u svom radu raspolaže s brojnim informacijama i dojavama koje provjerava i kojima pristupa krajnje profesionalno i ozbiljno te držimo da se ovakvim iznošenjem neprovjerenih informacija posve nepotrebno uznemirava javnost i šalje kriva poruka o sigurnosti u gradu Zadru. Naglašavamo da je Zadar siguran grad te da policijski službenici poduzimaju i da će i nadalje poduzimati sve aktivnosti radi postizanja što optimalnijeg stanja sigurnosti na području naše policijske uprave koje se i do sada potvrdilo kao jedno od sigurnijih turističkih odredišta u Europi".