BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 10 von 10

Javnost: Dobra vest

Erstellt von Beograd, 22.07.2008, 01:02 Uhr · 9 Antworten · 391 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Beograd

  Registriert seit
  23.06.2008
  Beiträge
  743

  Javnost: Dobra vest

  Javnost: Dobra vest 22. jul 2008. | 00:43 -> 00:50 | Izvor: B92 Beograd -- Predstavnici domaće javnosti, bivši državni funkcioneri, novinari i analitičari, uglavnom se slažu da je za Srbiju hapšenje Karadžića dobro.

  Zoran Živković, bivši predsednik Vlade Srbije, smatra da je hapšenje dobra vest i da je kroz to moguće da se da podsticaj novoj vladi, koja je "napravljena uz jedan težak i bljutav kompromis, ali da se da šansa da neko uradi ono što pre toga neko nije hteo ili mogao da uradi".

  Ono što je novo u poslednjih par dana, jedino novo lice, promena, jeste novi šef BIA i očigledno da je posledica te promene ovo hapšenje“, kaže on za B92.

  "Čudno je da se MUP Srbije, odnosno SPS, ograđuje od te akcije i očigledno je da oni žele da nastave politiku iz 90-ih godina i koju je na žalost u novoj demokratskoj Srbiji uspevao jedno vreme da vodi i Vojislav Koštunica", rekao je Živković za B92.

  "Ovog puta nije u pitanju nikakva donatorska konferencija i nikakva donacija, ma koliko vredna, radi se o izvesnijoj evropskoj budućnosti građana Srbije, a to donosi mnogo više", kaže novinar Miša Brkić za B92.

  Dušan Pavlović, docent Fakulteta političkih nauka,, smatra da hapšenje pokazuje da je Vlada ozbiljna u nameri da ukloni sve prepreke Srbije na putu ka EU.

  On smatra da se Vlada verovatno povela principom da je one najbolnije poteze potrebno uraditi na početku jer svaka vlada na početku ima najveću snagu. Moguće da nas čeka još neki događaj takve vrste, smatra Pavlović.

  O ograđivanju MUP-a od hapšenja Pavlović kaže da je to pokušaj, kao i pri nekim prethodnim hapšenjima, da se gurne odgovornost od sebe ili da se prebaci na nekog drugog "jer je događaj kontroverzan i neće ga oduševljeno dočekati celo građanstvo", kaže Pavlović.

  Ivan Vejvoda iz Balkanskog fonda za demokratiju, smatra da je hapšenje važna vest za Srbiju, region, pa i Evropu, jer se pokazalo na delu da postoji politička volja, iskazana pobedom Tadića, a zatim i ZES-a, da Srbija ubrzano krene u hvatanje koraka sa ostalima u regionu, za šta su građani i glasali na izborima.

 2. #2
  Avatar von Toxic

  Registriert seit
  02.07.2008
  Beiträge
  197
  Svijet pozdravlja uhićenje

  Video Kroatische Nachrichten :Prvi incident: Zbog Karadžića novinare vijeđao i gađao limenkom! - Dnevnik.hr
  Kako javljaju novinari, nepoznati čovjek je iz automobila vrijeđao novinare i prijetio im, a brojne policijske snage nisu reagirale ni kad je novinare ovaj čovjek gađao limenkom.
  Novinari javljaju i kako ulicom prolaze automobili iz kojih se čuje "četnička glazba.
  Naime, brojni novinari okupili su se, nakon vijesti o uhićenju Karadžića, pred zgradom Specijalnog suda, koju osiguravaju pojačane snage policije.
  Pripadnici policije, pod punom opremom, ne dozvoljavaju pristup sudu, a novinari se nalaze s druge strane ulice.
  Luka Karadžić, brat uhićenog Radovana, koji je nedugo bio u zgradi specijalnog suda, rekao je po izlasku novinarima da "koliko zna Radovana Karadžića nisu doveli u zgradu Specijalnog suda".
  Rekao je da je o uhićenju saznao iz vijesti u medijima. 3. #3
  Avatar von Beograd

  Registriert seit
  23.06.2008
  Beiträge
  743
  Reakcije u BiH 22. jul 2008. | 01:30 -> 10:21 | Izvor: B92, Beta, BBC, Tanjug Sarajevo, Zagreb, Banja Luka -- Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak saopštio je da je "vest da je Radovan Karadžić uhapšen veoma pozitivna za BiH i za celi region".

  Pzitivna vest za BiH i region, ocenjuje Miroslav Lajčak (FoNet, arhiv) "Iako su još dva begunaca, Ratko Mladić i Goran Hadžić na slobodi, jasno je da je ovo početak kraja najtragičnijeg poglavlja istorije Bosne i Hercegovine", ocenio je visoki predstavnik. Lajčak je kratko rekao da "današnje hapšenje dokazuje da pravda stigne svakoga".

  Hapšenje Radovana Karadžića doneće olakšanje porodicama žrtava genocida u BiH, kaže predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić.

  "Ovo je dobar dan za pravdu. Istovremeno moramo da se posetimo da sada kada je Karadžić uhapšen, a Milošević mrtav, da je taj projekat živ i da u Bosni živi stotine hiljada ljudi koji su proterani iz svojih kuća", rekao je on.

  "Svima nam je dužnost da izbrišemo posledice tog genocida. Mladić je i dalje na slobodi i moram da priznam da sam pre ovog hapšenja bio veoma skeptičan, ali sad je više nade da će i on biti uhapšen. Drago mi je da su Vlada Srbije i predsednik Tadić našli hrabrost da ovo urade", rekao je Silajdžić.


  Predsednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija ocenio je da hapšenje Radovana Karadžića dokazuje da "kad država nešto hoće, ona to i može".

  "Očigledno je da je država odlučila da se reši Karadžića. Odlukom te države uhapšen je i Slobodan Milošević. To pokazuje da Srbija ima državu" izjavio je Lagumdžija.

  On je rekao da "Karadžića doživljava kao simbol ubijanja različitosti i simbol ubijanja sveta u 21. veku, koji sve više postaje multietnički".

  "Očekujem posle Karadžićevog hapšenja da se Milorad Dodik odrekne ordena kojeg mu je Karadžić dao", kazao je Lagumdžija i rekao da se nada da će od danas "i oni koji žele ubijati različitosti, početi drugačije da razmišljaju".

  On je rekao da je uveren da će Srbija uskoro kao nagradu za hapšenje optuženog za ratne zločine, dobiti novi poticaj za članstvo u EU, "čime i BiH može dobiti šansu da postane kandidat za članstvo u EU zajedno sa Srbijom".

  Predsednik Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića i naveo da je "Republika Srpska njegovo delo".

  Tihić je za Televiziju Federacije BiH rekao da će "sam proces koji će se voditi protiv Karadžića dati mnoge odgovore o karakteru rata u BiH, ali i o ulozi Karadžića u tome".

  On je izrazio nadu da će suđenje Kradžiću potaknuti preispitivanje opstanka njegovog dela, odnosno Republike Srpske.

  Tihić je rekao da je vest o hapšenju Karadžića "veoma važna za Srbiju koja je ovime ispunila obavezu prema Haškom tribunalu, ali i za BiH".
  On je naveo i da je bio skeptičan kada se uopšte govorilo o njegovom hapšenju, te da je lično sumnjao da se Karadžić krio u Crnoj Gori i BiH, ali ne i u Srbiji.

  A šta o hapšenju Radovana Karadžića misle građani Sarajeva, možete pogledati sledećem snimku:  Dodik: Rasterećenje Republike Srpske

  Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da će hapšenje Karadžića rasteretiti RS, odnosno da će prestati pritisci koji su godinama u vezi s njegovim hapšenjem vršeni na vlasti tog entiteta BiH.

  "Hapšenjem Radovana Karadžića pritisak koji je na vlasti RS vršen godinama skinut je sa dnevnog reda i ne treba očekivati da se, kako su to neki saopštili posle vesti o njegovom hapšenju, preko ovog hapšenja obračunaju sa RS, jer Karadžić ima pojedinačnu odgovornost", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

  On je podsetio na zvanični stav RS da svi koji su optuženi za ratne zločine treba da odgovaraju, dodajući da je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba i predsednika RS pokazalo da on nije bio u tom entitetu BiH.

  "Svi oni koji su to godinama tvrdili, vršeći na pritisak na RS i kažnjavajući je, mogli da vide da ona i nije mogla da ga uhapsi, jer naprosto nije bio ovde", rekao je Dodik.

  Prema njegovim rečima, Srbija je "na dobar način" ispunila svoju obavezu prema Haškom tribunalu, otvarajući sebi vrata prema evropskim integracijama, što i treba da joj bude primarni cilj.

  Dodik je još kazao da bi, kako je to ranije i saopšteno iz Haškog tribunala, i sam bošnjački lider Alija Izetbegović, da nije preminuo, bio u Tribunalu, što "govori da je zločina bilo na svim stranama".

  On, ipak, smatra da će u BiH "večno ostati različiti aršini pravde".


  Federacija: Odobravanje i slavlje

  U anketi koju je sprovela državna BHT1 u Sarajevu i Banjaluci, anketirani stanovnici ta dva grada u BiH izkazali su uglavnom različit stav o hapšenju Radovana Karadžića.

  Nekoliko stotina Sarajlija je, vozeći se gradom sa uključenim sirenama i uzvikujući "ovo je Bosna", proslavilo Karadžićevo hapšenje.

  Nekoliko anketiranih Banjalučana ocijenilo je da je hapšenje Karadžića "tragedija za RS", dok su anketirani stanovnici Pala izrazili uverenje da će "sada prestati pritisak na Republiku Srpsku i Karadžićevu porodicu koja živi na Palama".

  Mladen Bosić, predsednik Srpske demokratske stranke, čiji je Karadžić bivši predsednik i osnivač, izjavio je da je šokiran hapšenjem i izrazio sumnju u fer suđenje nekadašnjem lideru bosanskih Srba.

  "Mi smo šokirani i iznenađeni i smatramo da će uslediti veliki pritisci na RS, na šta već ukazuju prve izjave onih koji se zalažu za ukidanje RS", rekao je Bosić. On je naveo da Haški tribunal nije mesto gde se deli pravda, nego politička institucija.

  "Zbog toga ne mislimo da će u Haškom tribunalu Karadžić imati fer suđenje", rekao je Bosić.

  Sarajevski elektronski mediji emituju specijalni program povodom hapšenja prvog predsednika RS u kome se uglavnom pozdravlja ova vest i ocenjuje da je to dobro i za BiH i Srbiju.

  Za razliku od sarajevskih televizija, televizije u RS, Alternativna i BN TV su se uključile u program televizije B92, dok RTRS emituje vanredne vesti na svakih sat vremena.

  Sarajevske televizije prikazuju i snimke sa ulica Sarajeva, gde se nose ratne zastave BiH i pozdravlja hapšenje Karadžića uz klicanje Bosni.

  Predsednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, kazala je da "13 godina obilazi masovne grobnice i očekuje da čuje vest da su Radovan Karadžić i Ratko Mladić u Hagu".

  "Jer, dok ne bude pravde, u BiH neće biti pomirenja", kazala je Subašićeva, reagujući na vest da je uhapšen optuženi za ratne zločine u BiH Radovan Karadžić.

  Ona je ocenila da je to važna vest za sve građane BiH, ali i za mnoge Srbe koji "trpe zbog politiku koju su provodili Karadžić i Mladić".

  Subašićeva je rekla da se nada da će u budućnosti "i Munira i Mara" biti isto tretirane u svim gradovima BiH.

  Načelik Opštine Srebrenica Abdurahman Malkić pozdravio je Karadžićevo hapšenje i ocenio da se ovim činom "pokazuje da Srbija doživljava katarzu".

  Malkić je rekao da je u Srebrenici "sve pod kontrolom i mirno".


  Hrvatska: Pozitivan iskorak Srbije

  Više hrvatskih političara pozdravilo je vest o hapšenju haškog begunca Radovana Karadžića, ocenjujući da je reč o pozitivnom iskoraku Srbije.

  Potrparol Vlade Hrvatske Zlatko Mehun izjavio je za zagrebački Jutarnji list da je Vlada zadovoljna Karadžićevim hapšenjem, jer je konačno urodilo plodom višegodišnje nastojanje Haškog tribunala da Karadžića bude priveden pravdi.

  On, međutim, nije želeo da komentariše kakve bi posledice to hapšenje moglo da ima na tok suđenja za ratne zločine u Hagu, kao i na političke procese u Srbiji.

  Visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice Andrija Hebrang izjavio je da je hapšenje Karadžića dobar znak koji daje optimizam da će i Srbija nadvladati sve ostatke nedavne prošlosti i okrenuti se Evropi.

  I članica Predsedništva opozicione Socijaldemokratske partije Željka Antunović ocenila je da je reč o dobroj vesti.

  "Punih 13 godina skrivanja i neuspešne potrage deluje neuverljivo, ali nije kasno da pravda bude izvršena", izjavila je ona, a prenosi Jutarnji list.

  List navodi i izjavu lidera Hrvatske stranke prava Ante Đapića, koji je rekao da je bilo samo pitanje vremena kada će vlast u Srbiji odlučiti da uhapsi Karadžića.

  On je ocenio, kako prenosi list, da će nova vlast u Srbiji sada trgovati Karadžićem u zamenu za ubrzanje evropskih integracija.


  Oven: Izvesniji i Mladić

  Nekadašnji izaslanik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, lord Dejvid Oven, u telefonskoj izjavi za BBC rekao je sada kada je uhapšen Radovan Karadžić daleko izvesnije da će biti uhapšen i Ratko Mladić.

  On je izjavio da bez suđenja Mladiću i Karadžiću neće biti prave satisfakcije za žrtve. Oven je ocenio da je hapšenje Karadžića dobra vest za Haški tribunal.

  "Sada je ima više izgleda da će vlada u Srbiji krenuti i na Mladića, koji je daleko teža osoba što se tiče javnog mnjenja u Srbiji, a njega sigurno štiti i vojska", kaže on.

  "Ali, pošto je Karadžić uhapšen, logično je da će se sada pozabaviti hapšenjem Mladića. Dok to ne učine, međunarodno priznanje neće biti potpuno", navodi on.

  "U svakom slučaju, ovo je dobra odluka nove vlade u Srbiji i mislim da je veoma interesantno da je koalicioni partner u toj vladi Socijalistička partija Slobodana Miloševića", rekao je Oven.

 4. #4
  Avatar von Beograd

  Registriert seit
  23.06.2008
  Beiträge
  743
  Karadžić u Beogradu pod lažnim imenom

  Nekadašnji politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, do hapšenja, krio se na Novom Beogradu koristeći lažni identitet. Akcija prvobitno bila usmerena protiv mreže pomagača Ratka Mladića.
  Predsednik nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević pokazali novinarima novu fotografiju Radovana Karadžića, koji se 13 godina skrivao od međunarodnog suda.

  Jučerašnja akcija pokazala je da "ne biramo ni mesto ni vreme kada ćemo uhapsiti haške begunce", rekao je Ljajić i dodao da su svi očekivali da prvo bude uhapšen Mladić, a malo ko je očekivao da se to desi Karadžiću.
  Karadžić je uhapšen u okolini Beograda pri premeštanju sa jedne na drugu lokaciju, rekao je Ljajić dodavši da tokom akcije nije pokušavao da pobegne.
  Vukčević je ponovio da je bivši lider bosanskih Srba "uhapšen u večernjim časovima 21. jula u akciji koja je počela juče popodne uz najmanji bezbednosni rizik," odnosno da se vodilo "računa o svim licima i službama koje su učestvovale u hapšenju."

  Najtraženiji haški begunac koristio je lažna dokumenta na ime Dragan Dabić, a tokom skrivanja bavio se alternativnom medicinom i tako zarađivao novac. Radio je u privatnoj ordinaciji i poslednje mesto prebivališta bilo je Novi Beograd.
  "Karadžić slobodno kretao kroz Beograd i da je njegov lažni identitet bio toliko ubedljiv da niko nije mogao da ga prepozna, ni stanodavci, ni poslodavci" rekao je Vukčević.
  Akcija hapšenja pokrenuta je posle operacije kojom je obuhvaćena grupa za koju se verovalo da je pružala podršku bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

  pogledaj | preuzmi: 18.49MB

 5. #5
  Avatar von Beograd

  Registriert seit
  23.06.2008
  Beiträge
  743
  Cvetković poziva na predaju 22. jul 2008. | 00:37 -> 16:02 | Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug Beograd, Novi Sad, Novi Pazar -- Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pozvao je preostalu dvojicu haških begunaca da se dobrovoljno predaju.

  Premijer Mirko Cvetković pozvao preostale begunce da se predaju (FoNet) Cvetković očekuje da će Haški tribunal suditi pravedno i jednako tretirati sve osobe optužene za ratne zločine. Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić prvi je zvaničnik Srbije koji se oglasio povodom hapšenja bivšeg lidera bosanskih Srba. Hapšenje Karadžića komentarisali su i ministar odbrane Dragan Šutanovac i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović. Većina stranaka pozdravila je hapšenje.

  "Jedan od osnovnih principa prilikom formiranja ove vlade jeste princip poštovanja međunarodnog prava. Poštovanjem obaveza prema Hagu mi istovremeno poštujemo i domaće i međunarodno pravo", naveo je premijer Cvetković u izjavi dostavljenoj medijima.

  "Država Srbija je učinila krupan korak i ja pozivam preostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju, što će biti mnogo bolje, kako za njih, tako i za srpski narod", ocenio je predsednik srpske vlade.

  Prema njegovim rečima, poštovanje međunarodnog prava je univerzalni princip, čije će poštovanje omogućiti pomirenje u regionu, a Srbiji osigurati osnovu za bolji život i efikasniju odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na temeljima međunarodnog prava.


  Dačić: Hapšenje nasleđe prethodne vlade

  Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da je hapšenje Radovana Karadžića deo "primopredaje vlasti" u Srbiji i "nasleđa prethodne vlade" i da nema veze sa ulaskom SPS-a u vlast.

  Dačić je objasnio da će SPS, upravo zbog pogrešne procene da je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba povezano sa ulaskom socijalista u Vladu Srbije, tražiti da se razmotre okolnosti pod kojima je Karadžić uhapšen.

  "Ne želim da umanjujem značaj i ulogu novog direktora BIA Saše Vukadinovića, ali ne verujem da je hapšenje Karadžića posledica njegovog četvorodnevnog rada na tom mestu, već mislim da je to deo 'primopredaje dužnosti i nasleđa predhodne Vlade Srbije", rekao je Dačić.

  Nijedan pripadnik MUP-a nije učestvovao u otkrivanju niti hapšenju Karadžića, već su to učinile bezbednosne službe, ponovio je on i dodao da saradnja sa Haškim sudom mora da bude dvosmerna.


  Reakcije fukcionera

  Vuk Jeremić (FoNet, arhiv) Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić se u obraćanju novinarima pred početak zasedanja Saveta ministara EU osvrnuo na hapšenje Karadžića.

  "Nova vlada Srbije ima veoma ambicioznu evropsku agendu. Mi smo veoma ozbiljni po pitanju naše budućnosti u EU i to smo juče pokazali", izjavio je Jeremić.

  "Želimo da budemo članica EU, okosnica mira, regionalan igrač za regionalnu stabilnost", dodao je srpski šef diplomatije.

  "Mi smo istinski opredeljeni za mir i vladavinu međunarodnog prava i kada se radi o našoj saradnji s Haškim tribunalom i kada se radi o odbrani našeg suvereniteta nad Kosovom", naglasio je Jeremić.

  Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac ocenio je da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića pokazatelj da je "nova vlada opredeljena za poštovanje kako domaćih, tako i međunarodnih pravnih obaveza".

  "Hapšenjem haškog optuženika Radovana Karadžića preskočili smo veliki stepenik na putu evropskih integracija", istakao je Šutanovac u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

  Šutanovac je podsetio da je pored više poziva na dobrovoljnu predaju i ovog puta haški optuženik priveden. "Apelujem na preostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju jer je to kako u državnom, tako i u njihovom intresu", naveo je ministar.

  "Čestitam svima koji su učestvovali u ovom velikom i važnom državnom poslu, apsolutno svesni činjenice da Haški tribunal u poslednje vreme nije pokazivao da podjednako i na pravičan način tretira sve zločine", zaključio je Šutanovac.

  Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je, povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića, da "međunarodno pravo i domaći zakoni moraju da budu poštovani". "To je težak postupak, sada predstoji provera identiteta i sve ostale radnje koje su uobičajene", rekla je ona.


  Egereši: Veliki korak ka EU

  Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši ocenio je da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića veliki korak koji potvrđuje ozbiljnu nameru Srbije da se priključi evropskim integracijama.

  "Ovim činom Vlada Srbije je pokazala odlučnost u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza, koje su preduslov za pridruživanje Evropskoj uniji. Uklanjanjem jedne od najvećih prepreka koje su stajale na tom putu, sa mnogo više optimizma možemo da nastavimo veliko posao koji nas očekuje, a čiji je cilj Evropa", naveo je Egereši u saopštenju.

  On je rekao da je hapšenje haških begunaca "odraz poštovanja države prema svim njenim građanima, koji su godinama bili taoci pogrešne politike i haških begunaca jer su svojim skrivanjem ugrožavali njihovu budućnost".

  Predsednik Skupštine Vojvodine nada se da će u najskorije vreme svi preostali haški begunci biti locirani i izručeni Međunarodnom sudu u Hagu "kako bi konačno stavili tačku na jedan od najružnijih perioda naše istorije i okrenuli se budućnosti".


  SPS za dvosmernu saradnju

  Socijalistička partija Srbije saopštila je da saradnja sa Haškim tribunalom mora biti dvosmerni proces i da se ne sme svoditi samo na izručivanje optuženika.

  U saopštenju SPS-a, koje je usledilo nakon objavljivanja informacije o hapšenju bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, navodi se da se ta stranka protivi izručivanju građana Srbije i pored toga što je saradnja sa tim sudom međunarodna obaveza Srbije i što su promenom zakonskih i ustavnih rešenja posle 2000. godine stvorene mogućnosti za izručenje.

  "SPS će razmotriti okolnosti pod kojima je uhapšen Radovan Karadžić i tražiti da se javnost Srbije upozna sa podacima od kada se Radovan Karadžić nalazi u Srbiji pod kontrolom službi bezbednosti", navodi se u saopštenju te stranke.

  SPS, kako se navodi, neće dozvoliti da bude predmet političke manipulacije jer su punu saradnju sa Haškim tribunalom, uključujući i izručenja, podržavale i sve stranke koje su činile prethodnu Vladu Srbije.

  Ta stranka navodi da MUP Srbije, kojim od nedavno rukovodi lider SPS Ivica Dačić, nema nikakve veze sa lociranjem i hapšenjem Karadžića.


  Reakcije G17 i SPO-a

  Hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića dokazuje da je Srbija ozbiljna država koja sprovodi svoje zakone i ispunjava međunarodne obaveze, saopšteno je danas iz G17 plus.

  U saopštenju je navedeno da pravda mora da bude zadovoljena, da svi optuženi za ratne zločine sa prostora bivše Jugoslavije moraju da budu uhapšeni i izvedeni pred sud, kao i da su pred Srbijom ostala "još samo dva koraka do završetka haške epizode".

  "Vreme kolektivne krivice biće završeno tek individualizacijom zločina. Srbija mora brže napred i sada je vreme da se sve države regiona okrenu Evropi i budućnosti", navedeno je u saopštenju.

  I druga članica vladajuće koalicije, Srpski pokret obnove, ocenila je da se jedino privođenjem svih optuženih za ratne zločine može skinuti kolektivna krivica sa srpskog naroda, a Srbiji uklonjene prepreke na putu ka EU.

  U saopštenju SPO-a ističe se i da je važno da moraju uhapsiti i počinioci mnogih, još nekažnjenih zločina iz vremena "terora" režima Slobodana Miloševića.


  Ilić iznenađen

  Velimir Ilić iznenađen (FoNet, arhiv) Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je "iznenađen hapšenjem Radovana Karadžića", ali i ocenio da to hapšenje za Srbiju "predstavlja korak bliže EU".

  Velimir Ilić pita, međutim, "šta će nam ta EU doneti?". "Smatram da narod treba da se izjasni o ulasku u EU, a ne da to vodi jedan političar ili jedna partija", rekao je Ilić.

  Lider Nove Srbije istovremeno ocenjuje da hapšenje Karadžića dokazuje da će "sve što je srpsko biti izručeno i predato Haškom tribunalu".

  "Haški tribunal je oslobodio sve one koji su bili protiv Srbije. Oslobođen je i Ramuš Haradinaj i neki hrvatski generali. Haški tribunal nije bio pravedan kada su u pitanju zločini počinjeni nad Srbima. Taj sud nije bio iskren prema Srbiji", kazao je Ilić.

  On je rekao da se pred Haškim sudom "sudilo samo Srbiji i srpskim optuženicima, dok su svi ostali oslobađani i sklonjeni, što nije korektno prema jednom narodu koji je kažnjen i uzimanjem dela teritorije".

  "Poslednji vid revolta Srbije bilo je skrivanje Karadžića i Ratka Mladića", smatra Ilić i navodi da "srpsko rukovodstvo ispunjava sve obaveze, a ne pita zašto se ne ispunjavaju obaveze prema Srbiji".


  SRS: Nije zločinac, već legenda

  Radovan Karadžić je mit i legenda, smatra Tomislav Nikolić (FoNet, arhiv) Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je danas da je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić uhapšen u petak, 18. jula, u 21.30 sati, u autobusu na liniji 73.

  SRS neće da "trpi ovakav RTS"
  Tomislav Nikolić je kazao da SRS neće više da "trpi ovakav RTS" jer RTS mnogo više pripada onima koji su zgranuti hapšenjem Karadžića nego onima koje to raduje i dodao da im neće biti teško da zaustave rad RTS.

  Na pitanje kako će to da učine, on je odgovori "videli ste šta je rađeno bastilji".
  "Njegovo hapšenje je težak dan u istoriji Srbije. On nije ratni zločinac, već je zasluženo postao legenda i mit u srpskom narodu", rekao je Nikolić na vanrednoj konferenciji za novinare.

  Prema Nikolićevim rečima, predsednik Srbije Boris Tadić vuče "veleizdajničke poteze" i radikali će preduzeti sve vidove političke borbe za rušenje njegovog režima.

  Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića predstavlja "jezivu vest" za Srbiju.

  Vučić je rekao da je Srbija na putu nestanka jer je predsednik Srbije Boris Tadić počeo da "učvršćuje diktaturu" i naveo da on ovim hapšenjem vraća uslugu onima koji su mu pomogli da formira "neprirodnu vladu sa socijalistima".

  Kako je rekao, prva usluga je vraćanje ambasadora u zemlje EU iz kojih su povučeni nakon priznanja nezavisnosti Kosova, druga je hapšenje Karadžića, a treća usluga će, prema njegovoj oceni, biti priznavanje nezavisnosti Kosova za godinu dana.

  "Tadić je učinio sve da Srbija nestane i da ljudi koji su simbol patriotizma nestanu", kazao je Vučić.


  LDP: Jedini način da se krene napred

  Liberalno-demokratska partija ocenila je da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića jedini put za otkrivanje pune istine i suočavanje sa zločinima počinjenim u ime građana Srbije.

  Kamenovan kraljevački LDP
  Kancelariju opštinskog odbora LDP-a u Kraljevu kamenovale su nepoznate osobe, rekao je opštinski menadžer te partije Branko Đokić.

  On je agenciji Beta rekao da je kancelarija LDP-a u centru Kraljeva u Ulici cara Lazara kamenovana protekle noći, a počinioci još nisu poznati, ali u stranci veruju da incident ima veze sa hapšenjem Karadžića.
  Ta stranka je u saopštenju navela da je to osnovni preduslov da bi Srbija krenula napred.

  "Građani Srbije godinama su bili taoci Miloševićeve politike i haških begunaca koji su svojim skrivanjem ugrožavali interese naroda Srbije. Hapšenje Karadžića je jedini put za otkrivanje pune istine", navodi LDP.


  Čanak: Razotkriti i jatake

  Razotkriti mrežu jataka, poručuje Čanak (Beta, arhiva) Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i zatražio da se konačno razotkrije i "mreža Karadžićevih jataka".

  "Ključno je da se raskrinka i mreža jataka jer sam uveren da oni čine važne elemente državnih službi u Srbiji", rekao je Čanak. On je podsetio da već dugi niz godina tvrdi da "neko može da ne bude uhapšen samo ako se zna gde je, pa se zna gde da se ne traži".

  Povodom hapšenja Karadžića, predsednik Socijaldemokratske Unije Žarko Korać je za B92 izjavio da je to veliki skok napred za Srbiju. Korać je naglasio da je to udarac za one koji se protive saradnji sa Hagom, odnosno tzv. antihaški lobi.

  Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovila je dans zahtev da se razotkrije mreža Karadžićevih jataka.


  B. Pastor: Dobro je što Vlada izvršava obaveze

  Šef poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića navodeći da je dobro što vlada Srbije ispunjava svoje međunarodne obaveze.

  Balint je agenciji Beta rekao da je hapšenje ostalih optuženika uslov za ubrzane evropske integracije Srbije i naveo da se nada da će vlada do kraja godine učiniti sve da završi saradnju sa Haškim tribunalom i "otkloni sve političke prepreke na putu ka budućnosti".

  Blint je kazao da hapšenje Karadžića "može da pokaže" da se politika Socijalističke partije Srbije menja, s obzirom na to da je on uhapšen u trenutku kada je predsednik te stranke Ivica Dacić ministar unutrašnjih poslova.

  Balint je, međutim, naveo da Mađari, kada je SPS u pitanju, "nisu spremni na kolektivnu amneziju ni amnestiju".


  SDU: Poštovanje obaveza

  Hapšenje Radovana Karadžića je svakako dobra vest jer ono pokazuje da nijedan čovek optužen za teške ratne zločine neće moći da izbegne suočavanje sa posledicama svojih postupaka, ali i da su promenom vlasti u Srbiji stvoreni uslovi da Karadžić bude uhapšen, saopštila je danas Socijaldemokratska unija.

  SDU podržava sve akcije koje imaju za cilj hapšenje ljudi koji su dugogodišnji begunci od pravde, navodi se u saopštenju.

  Nema nikakve sumnje da je ovim činom Srbija, posle dužeg vremena, poslala poruku demokratskom svetu da svoje međunarodne obaveze shvata ozbiljno i da želi da se u potpunosti distancira od Miloševićeve ratne politike i njenih današnjih pomagača u Srbiji.

  Umesto praznih deklaracija o pomirenju, hapšenje Karadžića je pravi korak ka normalizaciji odnosa u regionu u kojem živimo, navedeno je u saopštenju SDU.


  DHSS: BIA imala podatke

  Demohrišćanska stranka Srbije (DHSS) ocenila je danas da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića pokazalo da je Bezbednosno-informativna agencija imala operativne podatke o tome da se on već duže vreme krije u Srbiji.

  DHSS ocenjuje da su za to što Karadžić nije ranije uhapšen odgovorni bivši šef bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatovići i bivši premijer Vojislav Koštunica.

  "Zato DHSS zahteva od nadležnog tužilaštva da hitno pokrene krivični postupak i privede pravdi Koštunicu i Bulatovića i druge koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem pomagali skrivanju haških optuženika", navodi se u saopštenju.

  Ta stranka je uverena da su Bulatović i Koštunica "na isti način omogućili i skrivanje preostalih haških optuženika".


  Džudžević: Pravda spora, ali dostižna

  Predstavnik Bošnjačke liste za evropski Sandžak i narodni poslanik Esad Džudžević pozdravio je danas hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića.

  "Pravda je spora, ali dostižna. Hapšenjem Radovana Karadžića porodice ubijenih u Srebrenici doživljavaju satisfakciju", rekao je Džudžević za agenciju Beta.

  Prema njegovim rečima, tim hapšenjem Vlada Srbije je na praktičan način demonstrirala čvrsto opredeljenje za ulazak u Evropsku uniju jer je hapšenje haških optuženika jedan od uslova za integracije.

 6. #6
  Avatar von Beograd

  Registriert seit
  23.06.2008
  Beiträge
  743
  Ren: Sporazum da stupi na snagu 22. jul 2008. | 13:19 -> 17:37 | Izvor: B92, Beta, Glas Amerike, Tanjug Brisel, Beč -- Predložiću da sporazum Evropske unije i Srbije odmah stupi na snagu, izjavio Oli Ren posle sastanka sa Vukom Jeremićem u Briselu.

  EU pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića (FoNet) Oli Ren kaže da Evropska komisija smatra da bi posle hapšenja Karadžića Privremeni sporazum između EU i Srbije trebalo da stupi na snagu. Evropski komesar za proširenje na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem rekao je da će dalje korake razmatrati ambasadori EU na nekom od narednih sastanaka.

  Oli Ren je rekao da će predložiti da se stupi na snagu privremeni sporazum o trgovini između Srbije i Evropske Unije.

  Hapšenje Radovana Kradzića u Beogradu, Ren je ocenio kao istorijski trenutak za međunarodnu pravdu i žrtve koje su toliko dugo čekale na ovo hapšenje.

  "Srbija time pokazala da želi da zatvori ovo poglavlje i zaboravi na nacionalističku prošlost", kazao je Ren.

  Govoreći o evropskoj budućnosti Srbije, Oli Ren je rekao da je uslov za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju i dalje hapšenje svih begunaca, pre svega Ratka Mladića.

  Međutim, njegov predlog je da se u svetlu ovih dešavanja, Srbiji na neki način da podstrek.

  "Sa tačke gledišta Evropske komisije, mislim da treba da počnemo da primenjujemo Privremeni sporazum koji se tiče trgovinskog dela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Između ostalog i zato da bismo pomogli Srbiji na putu ka evropskim integracijama, kako bi ona što pre mogla da se uzme u obzir kao kandidat za članstvo", rekao je Ren.

  Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, rekao je da Srbija veruje da će status kandidata moći da dobije do kraja 2008. godine ili najkasnije do prve polovine 2009. godine. On veruje da je to moguće iako je za to, kako Jeremić kaže, potrebno je ispuniti i političke uslove.

  "Što se tiče političkog uslova to je saradnja sa Tribunalom. Mislim da je nova srpska vlada nesumnjivo dokazala da je ozbiljna u ispunjavanju ove naše međunarodne i domaće obaveze. Mislim da smo pokazali koliko smo ozbiljno posvećeni međunarodnom pravu", rekao je Jeremić.


  EU: Važan korak za Srbiju

  Predsedavajući zasedanja šefova diplomatija EU, francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner izjavio je danas u Briselu da bi do kraja jula trebalo da se donese odluka o mogućoj primeni prelaznog sporazuma EU-Srbija.

  Kušner je izjavio da će odluku o tome da se stavi na snagu prelazni trgovinski sporazum EU-Srbija doneti ambasadori zemalja članica EU, koji će se još dva puta sastati do kraja jula, pre avgustovskih letnjih odmora. Kušner je dodao da EU svakako želi da Srbija postane članica Unije.

  Prethodno je Savet ministara EU pozdravio u zaključima sa sastanka u Briselu hapšenje Karadžića kao važnu etapu u približavanju Srbije i EU.

  Oni su ocenili da hapšenje označava važnu etapu u približavanju Srbije i Evropske unije i ohrabruju Beograd da nastavi tim putem.

  "Taj razvoj događaja pokazuje opredeljenost nove vlade u Beogradu da doprinese miru i stabilnosti u regionu Balkana. On označava važnu etapu u približavanju Srbije i EU", ističe se u zaključcima koje su usvojili ministri EU.

  "Savet ohrabruje Vladu Srbije da nastavi tim putem. On podseća na zaključke Saveta EU od 19. i 20. juna 2008. godine, u kojima se ističe da Srbija može da ubrza napredak na putu ka svom približavanju EU, uključujući i dobijanje statusa kandidata, čim neophodni uslovi budu ispunjeni", dodaje se u tekstu.

  Savet je takođe "ohrabrio novu Vladu Srbije da održava pozitivne odnose sa EU i sa njenim državama-članicama, te da razvije konstruktivan odnos prema naporima Evropske unije da doprinese miru i stabilnosti u regionu Balkana".

  "Savet takođe ponavlja svoju privrženost dijalogu o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom i poziva novu vladu da se usredsredi na punu primenu kriterijuma koji se nalaze u ’mapi puta’", stoji u zaključcima usvojenim na današnjem sastanku.

  Hapšenje Karadžića mnogi ministri i zvaničnici EU ocenili su kao "ključni korak" za buduće veze Beograda i EU, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.


  Ban odao priznanje Srbiji

  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban odao je priznanje srpskim vlastima zbog "odlučnog koraka napred u smeru okončanja nekažnjivosti za one koji su optuženi za ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava tokom sukoba u bivšoj Jugoslavji".

  "To je istorijski trenutak za žrtve koje su 13 godina čekale da Karadžić bude priveden pravdi", ističe se u izjavi Bana.


  Teri Dejvis: Divna vest

  Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića uz ocenu da je to "divna vest". Dejvis je rekao da će hapšenje haškog optuženika "značajno doprineti poboljšanju imidža koji Srbi imaju u Evropi".

  "Taj čovek je odgovoran za neka od najgorih kršenja ljudskih prava u Evropi u poslednjih 60 godina", navodi se u saopštenju Terija Dejvisa, koji je izrazio zadovoljstvo što je do hapšenja došlo "samo nedelju dana posle godišnjice masakra u Srebrenici".

  Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Luis Marija de Puč izjavio je danas da je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića "jasan i nedvosmislen signal" o rešenosti vlasti u Beogradu da još više povežu Srbiju sa evropskim institucijama.

  "Primili smo ovu glasnu i jasnu poruku u Strazburu, i siguran sam da će je i Brisel uzeti u obzir veoma praktično i brzo", saopštio je Puč i ocenio da je "ovo veliki dan za budućnost Srbije".

  Puč je, međutim, dodao da posle ovog "velikog napretka za međunarodno pravo" mora brzo da usledi i izručenje bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića, Haškom tribunalu.


  Predsedavajući OEBS pozdravlja hapšenje

  Predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju Aleksander Stub pozdravio je danas hapšenje bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića i ocenio da je taj čin "pozitivan znak sposobnosti nove srpske vlade za saradnju s Haškim tribunalom".

  Stub, ministar spoljnih poslova Finske, istakao je u saopštenju da je hapšenje lidera bosanskih Srba za vreme rata važan korak za pravosudje i regionalno pomirenje.

  "Hapšenje Karadžića je pozitivni znak sposobnosti nove srpske vlade za saradnju s Haškim tribunalom", dodao je Stub.


  Vejvoda očekuje zeleno svetlo od EU

  Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da je hapšenje Radovana Karadžića dobra vest za proces evropske integracije Srbije.

  "Ovo je svakako jedna od najvažnijih vesti u poslednje vreme, s obzirom na to da je hapšenje preostala tri haška optuženika obaveza Srbije kako bi mogla da napreduje, na svaki način, u svim svojim daljim reformama, integracijama i mestu u Evropi", rekao je Vejvoda za Glas Amerike.

  Vejvoda je naveo da je Srbija bila talac već duže vreme činjenice da begunci nisu bili uhapšeni i da se nada da će ovo zaista sada Srbiji otvoriti vrata bržeg napretka u svakom pogledu.

  "Mislim da bi trebalo očekivati da EU sada da zeleno svetlo da se krene dalje", rekao je Vejvoda.

 7. #7
  Avatar von Beograd

  Registriert seit
  23.06.2008
  Beiträge
  743
  Holandija: Stav Bramerca, pa SSP 23. jul 2008. | 00:16 -> 12:37 | Izvor: FoNet, Beta, Blic Hag, Brisel, Beograd -- Holandska vlada želi da od tužioca Haškog suda čuje mišljenje o saradnji Beograda i kad su u pitanju preostala dva optuženika.

  Bramercovo mišljenje presudno (Tanjug) Tek nakon mišljenja Serža Bramerca Holanđani će partnerima u Evropskoj uniji predočiti da li smatra da treba staviti na snagu prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom. To je rekao holandski ministar za Evropu Frank Timermans, koji je naglasio da "još dva optuženika nisu uhvaćena i potrebna je puna saradnja i u ta dva slučaja - posebno kad je u pitanju Ratko Mladić".

  "Bramerc je taj koji treba da nam kaže da li ta saradnja postoji. Ukoliko kaže da je tako, ocenićemo da li je to dovoljno da bismo mogli da idemo napred", objasnio je stav vlade u Hagu Timermans.

  "Bramercov stav je veoma značajan, mada konačan stav ne zavisi samo od stava Bramerca, već postoje i drugi uslovi. Moramo da vidimo da li Srbija ispunjava sve uslove", rekao je Timermans novinarima na zasedanju šefova diplomatija EU u Briselu.

  "Treba prvo sačekati izručenje Karadžića Haškom sudu, a potom čuti mišljenje Bramerca, pa da onda o daljim potezima u odnosima sa Srbijom razmene mišljenje i donesu moguću odluku ambasadori – stalni predstavnici zemalja članica Unije", rekao je on.

  Šefovi diplomatija EU neće se sastajati do septembra, a stalni predstavnici članica Unije sastaju se sutra i 29. jula i moraće da, na temelju stavova svojih vlada, dođu do jednoglasne odluke o tome da li staviti na snagu prelazni trgovinski sporazum EU-Srbija.

  To bi onda moglo da znači i da se daje zeleno svetlo za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Unije.


  Solana: Uložiti velike napore

  Srbija će morati da uloži sve napore na planu reformi ako želi da što pre postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i u tom svetlu je hapšenje Radovana Karadžića odlična vest, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.

  Komentarišući prognoze da bi Srbija mogla da postane članica EU do 2014, Solana je rekao da se nada da je taj cilj ostvariv. "U svakom slučaju, proces ulaska u EU je dug i težak, što mogu da posvedoče zemlje koje su kroz njega prošle", rekao je on u razgovoru za Blic,

  Visoki predstavnik EU veruje da je Srbija spremna za te napore i da je predsednik Srbije Boris Tadić svestan toga.

  "Video sam intervju koji je dao za Vreme (sreda 16. jun) i pažnju mi je privukla njegova ocena da će članstvo u EU zahtevati da Srbija uloži najveće napore na planu reformi za proteklih 100 godina. Predsednik Tadić veruje da je Srbija spremna za te napore i ja se s njim slažem", rekao je Solana.

  On je ukazao da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom u aprilu bio prelomni trenutak, kako za Srbiju, tako i za EU i najavio za danas prvu raspravu među ministrima o najnovijim događajima u Srbiji, a zatim i razgovor s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.


  Kiprijanu: Za sporazum Srbije i EU

  Ministar spoljnih poslova Kipra Markos Kiprijanu izjavio je da njegova zemlja podržava što skoriju primenu prelaznog trgovinskog sporazuma između Evropske unije i Srbije, kao i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

  Kiprijanu je, posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, rekao da je odluka Srbije da vrati ambasadore u države EU dobar potez i ponovio stav svoje zemlje da ona ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

 8. #8
  Avatar von Beograd

  Registriert seit
  23.06.2008
  Beiträge
  743
  "Karadžić nije izgubio identitet" 24. jul 2008. | 00:24 | Izvor: B92 Beograd -- Stručnjaci smatraju da je pojavljivanje Radovana Karadžića u javnosti posledica lične potrebe da i dalje manipuliše masom.

  Radovan Karadžić promenio ime i identitet, ali ne i strukturu ličnosti, kažu stručnjaci (FoNet) Nakon 13 godina skrivanja bilo je očekivano da Radovan Karadžič promeni ime i identitet, međutim, on nije promenio strukturu svoje ličnosti, naveli su gosti sinoćne emisije Uvećanje televizije B92 info. Karadžićevi javni nastupi su veoma inteligentno prikrivanje sebe, ali ovakav način skrivanja za njega nije značio gubitak identiteta, smatra psihoanalitičarka Tamara Štajer-Popović.

  "Što se skrivanja tiče, ja ne mislim da je on sakrio identitet. Kažu kada hoćete dobro da sakrijete knjigu, onda je najpametnije da je stavite u policu između drugih knjiga. Ljudi očekuju da se begunci kriju po gudurama i pećinama, delom što je tako pisano u masovnim medijima, delom što se begunci obično stvarno kriju po gudurama i pećinama", kazala je ona.

  Činjenica da je Karadžić odlučio da se krije stvorivši drugi identitet jeste pokušaj da očuva nešto od svoje harizme među ljudima koji veruju da on poseduje određene nesvakidašnje kvalitete, smatra sociolog Vladimir Vuletić.

  On dodaje da je Karadžićeva potreba da dokazuje svoju harizmu poticala iz činjenice da je iznova morao da oduševljava svoje mecene, koji su mu pomagali materijalno.

  "A šta je neobičnije, šta je to što može da pleni i da pokazuje vašu izabranost, hajde i to je ono što je karakteristično za harizmatske ličnosti, nego da se na izvestan način sprdate sa čitavim svetom, time što javno nastupate, javno delujete, a traže vas sve tajne službe", kaže Vuletić.

  Gosti emisije Uvećanje smatraju da Karadžić ima veliki broj scenarija nastupa pred Tribunalom za ratne zločine, kao i da, sudeći prema podacima iz života doktora Dabića, nije imao nameru da se preda.

  "Ja očekujem transformaciju u prethodni lik. Ja očekujem ostarelog Radovana Karadžića, onakvog kakvog ga mi vizuelno znamo, da se takav pojavi pred Haškim tribunalom. Pod znacima navoda, kao vođa bosanskih Srba", kazala je Tamara Štajer-Popović.

  Oboje smatraju da građani Srbije imaju pravo na to da se sa njih skine odgovornost za zločine za koje su optuženi pojedinci, kao i da je hapšenje Karadžića ozbiljna šansa da Srbija zatvori poglavlje zvano devedesete.

 9. #9
  Avatar von Beograd

  Registriert seit
  23.06.2008
  Beiträge
  743
  Das finde ich ganz schön krass !

  Karadžić general bioenergetike 24. jul 2008. | 17:24 -> 20:09 | Izvor: B92, Beta Beograd -- Za vreme bekstva Karadžić je stigao da završi kurs bioenergetike i stekne titulu generala za otrove, zlato i pogodak minskih polja

  Radovan Karadžić je kurs završio u Beogradu i sam se nudio da radi u beogradskim ordinacijama, a često je posećivao i skupove Udruženja bioenergetičara, koji su se održavali po Srbiji. Niko od ljudi sa kojima je komunicirao nije znao da je to Radovan Karadžić.

  General za otrove, zlato i pogodak minskih polja - tu je titulu Radovan Karadžić alijas Dragan Dabić dobio u školi koja je smeštena u privatnoj kući na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

  Mina Minić, vlasnik te neobične škole, priča kako je jednog dana Dabić došao sa buketom cveća za njegovu ženu i zamolio da uči kod, kako ga je nazvao, maestra. Od tada je provodio i dane i noći kod čoveka od koga je želeo da izuči zanat.

  Minić kaže da nikada nije imao radoznalijeg učenika, pa mu je dao nadimak David jer je, kako objašnjava, Karadžić želeo sve da vidi. Iako nikada nije ni posumnjao u njegov identitet, njegovo ponašanje mu je bilo čudno.

  Minić je inače bivši vojnik i član Ruske akademije nauka za tradicionalnu medicinu, za koju je želeo da predloži i Dabića kao svog najboljeg učenika.

  Koliko su se sprijateljili govori i podatak da su zajedno počeli da pišu knjigu o tradicionalnoj medicini, ali Minić kaže da mu je Dabić neke podatke o sebi otkrio tek posle nekoliko meseci.

  Iako mediji danima istražuju Karadžićev privatni život. Minić kaže da ga nikada nije video ni sa jednom ženom, pa se zato trudio da ga upozna sa svojim prijateljicama, uglavnom udovicama.

  Niko od ljudi sa kojima se svakodnevno družio nije uspeo da ga prepozna. Neki od njih, poput Mine Minića, toliko su se zbližili sa njim da je želeo da mu pokloni i deo kuće u kojoj bi mogao da živi stalno.
  Sa Karadžićem se svakodnevno nije sretao samo Minić. Tu priliku imali su i u Specijalnoj bolnici za internu medicinu Nova Vita u Rakovici.

  Vlasnik klinike kaže da je Karadžić nudio svoje usluge, ali da on ipak nije stigao i da ga zaposli. U klinici su čak Dabića smestili u bolničku sobu kako bi mu pomogli da reši zdravstvene probleme.

  Iako u bolnici kažu da je Karadžić često svraćao i u obližnji manastir u Rakovici, tamo su ekipi B92 rekli da čoveka sa tim imenom i takvim izgledom nikada nisu videli.

  Da je Karadžić voleo da šeta po manastirima ukazuje i poseta Ravanici. U manastiru Ravanica to nisu želeli da potvrde, ali ni da demantuju, ali su meštani čuli da je Dabić dolazio.


  Negiranje iz obe Ravanice

  Prethodno je list Politika naveo da se Karadžić možda skrivao u manastiru Hilandar na Svetoj gori, kao i u manastirima Gornjak i Ravanica u Srbiji. Politika tvrdi da se Karadžić krio po manastirima pre nego što je preuzeo identitet Dragana Dabića.

  Pozivajući se na informacije do kojih je došao Akcioni tim za saradnju sa Haškim tribunalom, list navodi da se pretpostavlja, mada još nema sigurnih dokaza, da je Karadžić boravio čak i na Hilandaru, a kao moguće opcije navode se i manastiri Ravanica i Gornjak.


  Vujačić: Ne znam za pre
  Branilac haškog optuženika Radovana Karadžića advokat Svetozar Vujačić izjavio je da je njegov klijent pet godina koristio identitet Dragana Dabića, ali da ne zna šta je radio pre toga.

  Upitan o navodima da se Karadžić pre toga krio u manastirima, Vujačić je kazao da sa klijentom nije pričao gde je bio pre tog vremena.
  Radovan Karadžić nikada nije boravio u manastiru Vrdnik-Ravanica na Fruškoj gori, rečeno je agenciji Beta u tom ženskom manastiru. U manastiru Ravanica kod Ćuprije agenciji Beta nisu želeli da govore o tvrdnjama da se Karadžić skrivao u manastiru sa tim imenom.

  "Vrata manastira su širom otvorena svima, svako može da dođe na liturgiju, da tokom dana boravi u manastiru, ali mi imamo mogućnosti da nekoga primimo samo na jednu noć", rekla je sestra Marina iz manastira Ravanica, zadužbine kneza Lazara.

  Prema njenim rečima, čim su u medijima videli informaciju o tome da je Karadžić možda boravio u manastirima, znali su da će "biti problema".

  Monahinja je izveštača Bete uputila da se sa pitanjima o haškom optuženiku obrati vladiki braničevskom Ignjatiju ili igumaniji manastira Ravanica, ali za sada nije bilo moguće stupiti u kontakt sa njima.

  U Srbiji ima više manastira sa imenom Ravanica, a u "Politici" se ne precizira na koji se manastir misli.

 10. #10
  Avatar von Beograd

  Registriert seit
  23.06.2008
  Beiträge
  743
  Nove pretnje državnim funkcionerima 25. jul 2008. | 01:07 | Izvor: Blic Beograd -- MUP i BIA podigli na najviši stepen nivo bezbednosti visokim državim funkcionerima posle najnovijih pretnji, piše "Blic".

  Nove pretnje Vladimiru Vukčeviću i Rasimu Ljajiću, kao i predsedniku Tadiću i ministru Dačiću (FoNet) List navodi da je podignut stepen zaštite predsednika Srbije Borisa Tadića, šefa Nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića, ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i tužioca za ratne zločina Vladimira Vukčevića.

  "Na njihove adrese stigla su pisma u formi čitulja, i to su samo neke u čitavom nizu pretnji koje su usledile posle hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića", navodi se u "Blicu".

  Poruke za Vukčevića glasile su - "Gotov si", "Bomba ti je ispod auta", a najozbiljnije pretnje upućene su Ljajiću i to da će "završiti kao njegov Đinđić. Za početak, pucaćemo u kolena", navodi taj list.

  "Iako je i ranije dobijao preteća pisma, poruke sada stižu putem direktnih telefonskih linija njegovog kabineta, koje su danima blokirane tim pozivima", piše "Blic".

  Dodaje se da je prvi poziv, u kojem se najpre čulo guslanje, a potom muški glas poručio da mu je prebijen rođak, usledio odmah posle konferencije za novinare dan nakon hapšenja Radovana Karadžića.

  List navodi da MUP proverava pisma - čitulje i preteće pozive, kao i nezvaničnu informaciju da je muškarac koji se prilikom poziva Ljajićevom kabinetu nakon konferencije predstavio kao "načelnik policije Milovanović iz Sjenice", zapravao pozvao sa Banije u Hrvatskoj.

  U Tadićevom kabinetu nisu želeli ni da demantuju ni da potvrde tvrdnje o pretnjama jer su to, kako je rečeno, "stvari koje jednostavno nisu za komentarisanje", piše "Blic".

Ähnliche Themen

 1. "Tadi?eva poseta CG dobra vest"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.06.2010, 21:30
 2. Vuk?evi?: SSP dobra vest
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 16.06.2010, 10:30
 3. Petruši?eva: Informisati javnost
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.05.2010, 11:00
 4. Šabi?: Ignoriše se javnost
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.07.2009, 13:00
 5. Vest Hem ho?e Adrijana
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.11.2007, 14:20