BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 20 von 185 ErsteErste ... 101617181920212223243070120 ... LetzteLetzte
Ergebnis 191 bis 200 von 1841

Bauprojekte in Mazedonien

Erstellt von MaKeDoNiJa e VeCnA, 09.03.2010, 20:22 Uhr · 1.840 Antworten · 161.929 Aufrufe

 1. #191
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Аеродром доби уште едно паркиралиште
  Недела, 30 Октомври 2011 14:51

  На просторот меѓу спортската сала „Јане Сандански“ и новото фудбалско игралиште покрај кејот на Вардар во Општина Аеродром, денеска беше пуштено во употреба ново паркиралиште со капацитет од околу 80 возила.


  Новото паркиралиште чија површина изнесува 2.500 метри, го зголеми бројот за 75 слободни паркинг места за лесни возила и 5 места за автобуси.


  Изградбата на новиот паркинг се реализираше со средства во висина од 3,5 милиони денари издвоени од буџетот на Општина Аеродром.

  Сепак, она што најмногу ги интересира граѓаните е фактот што паркирањето ќе биде бесплатно.

  Изградбата на новото паркиралиште е доказ дека Општина Аеродром продолжува да ги решава проблемите со кои се соочуваат жителите од урбаниот дел, а тоа е недостигот од паркинг простор.

  Покрај решавање на проблемот со недостиг од паркиралишта, истовремено се уреди и просторот меѓу спортската сала „Јане Сандански“ и новото фудбалско игралиште покрај кејот на Вардар, кој подолго време беше запуштен и неискористен.

  TIME.mk - ???????? ?? ?????

 2. #192
  Avatar von Lahutari

  Registriert seit
  08.12.2010
  Beiträge
  5.050
  sk. sieht ganz gut aus nur sind es mir zu viele statuen
  vor allem bei der steinbrücke

 3. #193
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von EastsideArbnor Beitrag anzeigen
  sk. sieht ganz gut aus nur sind es mir zu viele statuen
  vor allem bei der steinbrücke
  Ich bin ganz deiner Meinung

  Die hätte man gut durch SK oder gleich ganz MK verteilen können!

 4. #194
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Alle News von kurir.com.mk

  Straßen Neubau in Makedonska Kamenica

  Почна изградбата на улица „Церска“ во М. Каменица
  Вторник, 01 Ноември 2011 10:48

  Општина Македонска Каменица започна со градежните активности за изградба на улицата “Церска“.


  Во тек е проширување на теренот околу постоечкиот коловоз на улицата како и инсталирање на цевководниот систем за атмосферската канализација кој ќе одводнува поголем дел од атмосферските води во тој реон.

  Овој дел од улицата, од раскрсницата со улица “Пиринска“ - чија изградба е планирана за во иднина па се до почетоткот на улицата “Валевичарска“ е со должина од над 720 метри и е проектирана според стандардите со широчина на коловозот од 6 метри и по 2 метри широки пешачки патека на двете страни од улицата. Општината изготви технички проект и изврши експропријација на приватното земјиште зафатено со оваа многу важна улица која го поврзува централното градско подрачје со населбата “Цинкара“ и останатите маалски населени места во “Стара Каменица“ како и селата Долна и Горна “Цера“.

  Проектот во целост е финансиран од буџетот на Општината и претставува чекор напред во подобрување на квалитетот на живот на своите граѓани.

  Kreisverkehr in Prilep wird beleuchtet

  Осветлување на кружниот тек во Прилеп
  Вторник, 01 Ноември 2011 09:53


  Јавно осветлување со вкупна должина од околку 300 метри и 8 столба од 12 метри на кои ќе бидат поставени 8 модерни енергетски ефикасни светилки, ќе го опфати потегот од кружниот тек до раскрсницата на улица ,, Александар Македонски,, со улица ,, 11 Октомври ,, т.е раскрсница кај Солидност како прва фаза, кој што според проценките на општина Прилеп беше послабо осветлен и е ставен како приоритет.


  Во втора фаза за наредната година е планирано да се доосветли делот од раскрсницата кај Солидност до Раскрсницата кај Табана како дел од целокупниот проект.

  Инвестицијата е околу 1 000 000.00 денари средства обезбедени од буџетот на општина Прилеп. Веднаш после завршувањето на земјените работи во овај потег ќе се отпочне со реализација на осветлување на градската река исто така со модерни економични светилки и метални столбови од 12 метри при што ќе биде опфатен потегот од автобуската станица до мостот кај табана од двете страни на кејот. Вкупната инвестиција во тој дел ќе биде од 4.000 000 денари средства обезбедени од буџетот на општината.

  neue Straßenbeläge in Delchevo

  Асфалтирана улицата кај старата противпожарна зграда во Делчево
  Вторник, 01 Ноември 2011 09:30

  ГД Гранит од Делчево ја асфалтираше новата улица во населбата 3-ти реон, позади зградата на стариот противпожарен дом.


  Асфалтерските работи следуваат по обемните градежни работи спроведени на оваа локација со кои целосно се уреди овој простор кој претходно беше целосно во многу лоша состојба, во делови претворен во мини депонија, без никаква подземна инфраструктура, при што се изгради ново детско игралиште кое повеќе од потребното ја оправда својата улога (со оглед на фактот што во поголемиот дел од денот постојано е посетено од дечиња и нивните родители), мултинаменското спортско игралиште кое е осветлено за вечерни спортски активности на граѓаните, новата водоводна и канализациона мрежа, новата фонтана, простор за седење, како и партерно уредување на целиот простор.

  Асфалтирањето на оваа улица следуваше по претхотно направените целокупни подготовки за оваа фаза, со поставување на ивичници, тампонирање на трасата и целосно планирање на теренот од страна на ЈПКД Брегалница од Делчево.

  Средствата за сите градежни работи направени на оваа локација се обезбедени од Буџетот на општина Делчево, како и од учество на ЈПКД Брегалница.

  На овој начин со изградбата на оваа нова улица се заокружи една мултифункционална целина, како за граѓаните кои живеат во овој дел од градот, така и за луѓето кои поминуваат од тука. Во иднина преостанува уредување на просторот помеѓу мултинаменското игралиште и реката Брегалница, но реализацијата на овој проект ќе се решава интегрално со оформувањето на мини и макси коритото на реката Брегалница.
  Neue Straßen und Wasserversorgung für Usje

  Нови улици и водовод за жителите на Усје
  Понеделник, 31 Октомври 2011 14:20


  Градот Скопје го заврши проектот за проширување и реконструкција на неколку улици во населбата Усје коишто пред неколку години беа раскопани заради поставување водоводна мрежа.


  Реконструираните улици денеска ги промовираа градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на општината Кисела Вода, Марјан Ѓорчев и претседателот на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева.

  -Денеска ја промовираме реконструираната Улица број 1 во населбата Усје, на којашто се работеше во изминативе два месецa. Оваа улица се реконструираше во должина од 400 метри и по проширувањето е широка четири метри. Асфалтирана е вкупна површина од 1 600 квадратни метри. Во населбата Усје деновиве беа проширени уште четири улици - Улиците број 2, број 3, број 4 и број 22 во вкупна должина од 600 метри. Притоа е саниран и прекопот од претходно поставената водоводна мрежа. За проширување и асфалтирање на улиците во населбата Усје Градот Скопје од Буџетот одвои 3,3 милиони денари. На терен работеа екипите на ЈП „Улици и патишта“, рече градоначалникот Трајановски.  Градоначалникот Коце Трајановски и градоначалникот Марјан Ѓорчев денеска ја предадоа во употреба и новата водоводна мрежа за горниот дел од населбата Усје, со којашто се решаваат долгогодишните проблеми на локалните жители. Во населбата Усје е поставена водоводна мрежа во должина од 2,5 километри со потисен цевковод. Новата водоводна мрежа е инвестиција на општината Кисела Вода.

  -Изградбата на водоводот се одвиваше во две фази. Првата фаза се реализираше во 2009 година и опфати изградба на армирано – бетонски резервоар за вода со капацитет од 2x150 кубни метри. Втората фаза се реализираше во 2010 и 2011 година при што се изгради нов потисно - повратен цевковод со полиетиленски цевки Ф 160 мм во должина од 1364 метри и Ф 110 мм во должина од 644 метри и Ф75 мм од 526 метри, истакна градоначлалникот Ѓорчев.

 5. #195
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Tender startet für den "Luna Park Skopje"

  Градот бара фирма за изградба на Луна-паркот

  Градската власт распиша оглас за концесионер за Луна-паркот, односно избор на фирма која ќе го изгради и ќе управува со забавниот парк. Проценетата вредност, како што пишува во огласот е 12 милиони евра. Градоначалникот Kоце Трајановски, неодамна изјави дека веќе има заинтересирани фирми за реализација на овој скап проект. Понудите може да се доставуваат до 26 декември годинава

  Strassen in Lisice erneuert

  Уште две улици се асфалтирани во Лисиче
  Четврток, 03 Ноември 2011 15:24  Општина Аеродром деновиве заврши со асфалтирање на уште две улици и тоа „Богомилски Поход“ во Горно Лисиче и кракот од улицата „Гаврил Константиновиќ“, кој ги спојува населбите Реонски центар „Аеродром“ и Лисиче.


  Исто така, претходно по налог на општина Аеродром беше асфалтирана улица „3“, поточно кракот 3 од улицата „Маршал Тито“ во Долно Лисиче, како и „Мите Богоевски“ број 4 и број 6 во Лисиче.

  Градежни активности се изведуваат и на улицата „11“, додека за асфалтирање се подготвува и улицата „9“, која во моментов се тампонира.

  Во наредниот период доколку дозволат временските услови, се предвидува да се асфалтираат и краците „2“, „5“ и „7“, каде претходно беше поставена фекална канализација.


  Neue LKW Spur am Grenzübergang Tabanovce nach Serbien

  Нова лента на граничниот премин Табановцe
  Четврток, 03 Ноември 2011 15:25

  На граничниот премин Табановце од утре ќе почне да функционира посебна лента за излез на празни товарни возила и товарни возила натоварени со лесно расиплива стока и стока со ризик од измама.
  Како што информира Царинската управа, веќе се обезбедени неопходните услови за функционирање на посебната лента и направена е потребната координација со полициската служба.

  - Тоа е направено согласно препораките од Рамката на стандарди на Светската царинска организација за олеснување на меѓународната трговија, како и согласно европските стандарди и најдобри пракси, а со цел да се обезбеди олеснување на протокот на лица и стоки преку државната граница, на граничниот премин Табановце, велат од Царинската управа.

  Со ставање во употреба на посебната лента престанува потребата од претходна најава на вакви пратки на царинскиот орган, што беше досегашна пракса.

 6. #196
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Macedonia Promises Bulgaria Progress on 'Corridor 8'
  Business | November 3, 2011, Thursday| 676 views  Pan-European Transport Corridor No. 8 has been the dream of generations in the Balkans. Map by corridor8.org
  Macedonia's government has agreed with Bulgaria's that the still imaginary project for Pan-European Transport Corridor No. 8 is a priority, the Bulgarian Transport Ministry announced.

  Macedonia's new promises to help launch at last the transport corridor have come at a meeting of Bulgaria's Deputy Transport Minister Kamen Kichev with his Macedonian counterpart Tehir Hani.

  Pan-European Corridor No. 8 – a parallel linking the Bulgarian Black Sea ports to the Albanian Adriatic ports via Macedonia along and its extension to Italy, a supposedly vital chain in the proposed shortest route between East and Central Asia and Western Europe – has been talked about for years with grand expectations for boosting trade and development in the Balkans – but has seen little realization.

  Probably the most important obstacle for the project is the lack of a railway connection between Bulgaria and Macedonia, with the Macedonian state balking at the construction of several dozen kilometers of line on its territory.

  Bulgaria's Deputy Transport Minister Kichev has presented to the Macedonian government the transport road and railway section under construction and/or rehabilitation in Bulgaria that are part of the proposed route of Corridor 8, the Transport Ministry in Sofia said.

  These include the Trakiya Highway and the Lyulin Highway; sections from the Sofia-Burgas railway and the Karnobat-Sindel railway; and the modernization of Port Varna and Port Burgas on the Black Sea.

  "The project for the construction of the Sofia-Skopje railway is of strategic significance both because it would connect the railway networks of the two states, and because it would held for the completion of the Corridor 8 route," Kichev told his Macedonian counterpart.

  He further said the Bulgarian government needs to construct only 2.5 km of railway from the village of Gyueshevo to the Macedonian border.

  "We are ready to build it right now if the Republic of Macedonia starts constructing their section," Milcho Lambrev, Director-General of Bulgaria's National Company "Railway Infrastructure."

  The Bulgarian Transport Ministry further says that Macedonia's Ministry of Transport and Communication "is in an advanced phase of the feasibility study for the railway line from Kumanovo to Deve Bair", the missing railway section on Macedonian territory.

  "We are optimistic that we will complete the railway in 5 years," the Macedonian Transport Ministry is quoted as saying.

  Bulgaria: Macedonia Promises Bulgaria Progress on 'Corridor 8' - Novinite.com - Sofia News Agency

 7. #197

  Registriert seit
  04.11.2011
  Beiträge
  12
  Na endlich mal was gute nachrichten aus Mazedonien!!!!!

 8. #198
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Stromnetz in Saraj durch EVN erneuert/verbessert

  Реконструирана дистрибутивната мрежа во општина Сарај
  Петок, 04 Ноември 2011 14:46


  ЕВН Македонија, во својата програма за подобрување на електричната мрежа, денес ја реализираше првата фаза во општина Сарај.

  Од страна на ЕВН велат дека изградена и пуштена во употреба е нова трафостаница 10(20)/0,4кВ во село Копаница, целосно е реконструирана и нисконапонската мрежа во должина од 2 км.

  Според надлежните, направена е замена на дотраените стари дрвени столбови со нови бетонски, дислоцирани се броила, заменети се старите проводници и направено е растоварување на постоечките изводи.

  Во завршна фаза е и изградбата на нова трафостаница во с. Сарај, целиот проект за 2011 за општина Сарај изнесува 150.000 евра.

  "Radischanska" erneuert

  Реконструиран дел од „Радишанска“
  Петок, 04 Ноември 2011 14:01

  Градоначалниците на Град Скопје и општина Бутел, Коце Трајановски и Петре Латиновски, денеска извршија увид на градежните работи на реновираната улица Радишанска, која се реконструираше изминатиов период.


  - Саниран е потег од улица Радишанска од 700 метри, по должината на трите влеза во населбата Радишани. Во текот на градежните работи на улицата Радишанска беа санирани претходно направените прекопи од поставената водоводна мрежа, а беа поставени нови рабници и три нови сливници за одведување на атмосферските води. Вкупно е асфалтирана површина од 5 400 квадратни метри, а поставени се и нови тротоари по должината на оваа делница, рече градоначалникот Трајановски.

  Градоначалникот на Општина Бутел Латиновски, изрази благодарност до Градот Скопје за одличната соработка и големиот број реализирани проекти на територијата на оваа скопска општина, кои имаат за цел да го подобрат животот на граѓаните.  Град Скопје наредната година ќе го реконструира и преостанатиот дел од оваа улица во насока кон населбата Бутел, во должина од 1000 метри.

  На обнова на коловозот на улицата Радишанска работеа екипите на градежната компанија „Хуљуси комерц“, а за реконструкцијата Градот Скопје одвои околу 12,5 милиони денари.

  Sportplatz im Romaviertel, Deutsche Spende

  Со германска донација се изгради игралиштето во Ромско Маало
  Петок, 04 Ноември 2011 14:23

  Со донација од Германската амбасада во висина од 19.000 евра, децата од Ромското Маало во Виница деновиве заедно со заменик амбасадорот Валтер Лојкс, градоначалникот Емил Дончев и министерот Неждет Мустафа заеднички ги одиграа првите спортски натпревари.

  - Долги години во Ромското маало немаше ваков тип на објект и децата играа каде ќе стасаат. Пред 6 месеци ја ветивме оваа изградба и еве денес начекавме и заеднички да играме на новиот терен кој ќе овозможи децата своите таленти да ги докажуваат токму овде на ова место, истакна градоначалникот Дончев.

  Министерот без ресор во Владата на РМ, Неждет Мустафа, потенцираше дека веќе се договорени нови проекти со општината за асфалтирање улици, реконструкција на канализационата мрежа, а се со цел да се реализираат зацртаните цели од Декадата на Ромите чии претседавач годинава е РМ.

  Заменик амбасадорот Лојкс ја поздрави успешно реализираната инвестиција со апел и од тука да излезат големи спортисти. Покрај средствата од амбасадата, со земјени работи свое учество даде и Локалната Самоуправа, а изведувач на работите беше градежната фирма “Бау-инвест“.

  Skopje bekommt definitiv Straßenbahn!!!!!

  Скопје дефинитивно ќе добие трамвај
  Четврток, 03 Ноември 2011 17:16


  Децениски старата идеја конечно ќе се реализира. Скопје ќе добие трамвај, а скопјани можност да се возат со него.


  За трамвајот заврши првата фаза, односно изработката на физибилити студија од страна на консултантот „Виалто“.

  Проектот трамвај сега се наоѓа во втората фаза, а тоа е подготовката на тендерската документација, која треба да биде готова во јануари месец 2012 година. Веднаш потоа се објавува тендер за концесионер на трамвајот. Таа постапка ќе трае 3-4 месеци, што значи дека следната година во мај или јуни веќе ќе има избрано концесионер, најави градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски.

  -Изградбата на трамвајската линија во должина од 15 километри, од Ново Лисиче до Ѓорче Петров е многу значаен проект за Градот Скопје. Анализата покажува дека оваа инвестиција е исплатлива, со тоа што постои можност Градот Скопје и Владата на РМ да дотираат во годишните трошоци за функционирањето на трамвајот со одреден процент, изјави Трајановски.

  Првата линија на трамвајот ќе ги поврзувa скопските населби Ново Лисиче, Аеродром, Центар, Карпош, Влае и Ѓорче Петров, а неофицијално трамвајската траса би се одвивала по крајната десна лента по булеварите Партизански одреди, Димитрие Чуповски, комплексот банки и Јане Сандански.

  Со спроведувањето на проектот „Трамвај“ ќе се намали сообраќајниот метеж во главниот град и ќе се заштити животната средина.
  Tram is Coming to Skopje
  Friday, 04 November 2011

  Decades-old idea about a tram in Skopje will be finally realized. The feasibility study has been carried out by consultants of Vialto.

  The project has thus entered the second phase, which includes preparation of the tender documentation, which should be completed in January 2012.

  Afterwards, a tender for a tram concessionaire will be invited. This procedure will last three or four months. This means that a concessionaire will be chosen already in May or June, announced Skopje mayor Koce Trajanovski.
  Analyses show that the investment is profitable, with the possibility of the Town of Skopje and the Macedonian government participating in annual costs, Trajanovski said.

 9. #199

  Registriert seit
  02.11.2011
  Beiträge
  3.316
  Also diese Bauprojekte kenne ich nicht in Makedonia.
  Auf welchen Planeten werden diese Projekte gebaut?
  oder reden wir hier über den Film Planett der Affen?Da sind nämlich Vergleichbare Projekte.

 10. #200
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von Apache Beitrag anzeigen
  Also diese Bauprojekte kenne ich nicht in Makedonia.
  Auf welchen Planeten werden diese Projekte gebaut?
  oder reden wir hier über den Film Planett der Affen?Da sind nämlich Vergleichbare Projekte.
  Hier ist überwiegend vom freien Teil Makedoniens die Rede. Also auf der Karte des obere, nördliche.Ähnliche Themen

 1. Griechische Bauprojekte
  Von El Greco im Forum Bauprojekte
  Antworten: 673
  Letzter Beitrag: 12.01.2018, 20:37
 2. Skopje - Bauprojekte
  Von mk1krv1 im Forum Bauprojekte
  Antworten: 640
  Letzter Beitrag: 16.02.2016, 19:53
 3. Zenica Bauprojekte
  Von bosmix im Forum Bauprojekte
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 26.09.2009, 00:22
 4. Sarajevo Bauprojekte
  Von CoolinBan im Forum Bauprojekte
  Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 28.09.2008, 23:45