BalkanForum - das Forum fr alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum fr alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum fr alle Balkanesen.
Seite 39 von 185 ErsteErste ... 293536373839404142434989139 ... LetzteLetzte
Ergebnis 381 bis 390 von 1841

Bauprojekte in Mazedonien

Erstellt von MaKeDoNiJa e VeCnA, 09.03.2010, 20:22 Uhr 1.840 Antworten 162.617 Aufrufe

 1. #381
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beitrge
  27.867
  Stadt Skopje unterzeichnet mit der trkischen Limak Vertrag fr eine Unterfhrung in der Stadtmitte

  Skopje signs Limak to build Underground Highway
  Tuesday, 13 March 2012
  MINA Breaking News - Skopje signs Limak to build Underground Highway

  Turkey's Limak Holding has offered the best price in an auction for a land plot designated for the construction in Skopje of an underground road link as well as commercial and hotel facilities, Macedonia's transport ministry said on Tuesday.
  Limak Holding has offered to pay 201.15 million denars ($4.3 million/3.3 million euro) in the auction for the 31,929 square meter plot in Skopje’s downtown, the ministry said in a statement on its website.

  Skopje's mayor Koce Trajanovski will sign the agreement with Limak's executives today. The underground road will start right behind the old railway station.

  The company will also build commercial properties above ground. The undeground road will be owned and operated by the city of Skopje.
  Limak is one of the largest Turkish companies involved in building and owning the largest hotel chains in Turkey and Cyprus. It also operates Prishtina and Istanbul's international airports

 2. #382
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beitrge
  27.867
  Trasse von Glumovo bis zur Matka Schlucht neu beleuchtet.

  ОСВЕТЛЕНА ТРАСАТА ОД СЕЛО ГЛУМОВО ДО ХИДРОЦЕНТРАЛАТА МАТКА
  Официјален портал на Град Скопје - Дома
  Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Сарај, Беким Мурати, и министерот за правда на Република Македонија, Блерим Беџети, денеска /14.03.2012 година/ го промовираа уличното оветлување на трасата од село Глумово до влезот на хидроцентралата Матка.

  - Трасата на којашто е изградено улично осветлување е со должина од околу 2 километра и на неа се поставени 64 столбови со висина од 8 метри, а на секој столб светилка од 150 W. Оветлувањето коешто го направивме на овој потег ќе придонесе за поголема прегледност на патот, со што ќе се зголеми безбедноста на жителите на овие две села, на сопствениците на викенд куќите во околината на Матка, како и на туристите коишто во вечерните часови го посетуваат Кањонот Матка- истакна градоначалникот Трајановски.

  Проектот за уличното осветлување е изработен од ЗУАС Скопје, а напојувањето на осветлувањето ќе се врши од 3 разводни ормари, согласно со енергетските согласности добиени од АД ЕВН Македонија.

  Изведувач на работите на терен е фирмата ЕЛТРА-Скопје, а вкупната вредност на изведените работи изнесува 4.932.400 денари, со пресметан ДДВ.

  Neue Inline und Radler Trasse links neben den Vardar, lnge 3000 meter.

  ПРОМОВИРАНА НОВАТА РОЛЕРСКА ПАТЕКА ПО КЕЈОТ НА ВАРДАР
  Официјален портал на Град Скопје - Дома
  Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, денеска /13.03.2012 година/ ја предаде во употреба новата ролерско-велосипедска патека на левата страна од кејот на Вардар, што во изминатиов период се градеше на потегот од булеварот Гоце Делчев до булеварот 8.Септември.

  - Новата ролерско-велосипедска патека е долга 3 000 метри, а широка 4,4 метри. На терен беше направен ископ, беше нанесен тампонски слој и беа поставени рабници. Патеката е асфалтирана и обележана. Како дел од градежните работи на новата ролерско-велосипедска патека, по нејзината должина е изграден и потпорен ѕид на делот каде што не е регулирано коритото на Вардар. Ѕидот е долг 80 метри, со променлива висина од 0 до 4 метри во зависност од конфигурацијата на теренот. На изградба на новата патека работеа екипите на градежната компанија „Жикол“ ДООЕЛ Струмица. За реализација на овој проект Градот Скопје издвои околу 16,5 милиони денари. По должината на патеката е поставено и ново улично осветлување, со 98 метални столба високи по 6 метри. На секој столб е поставена по една светилка од 150 W. На осветлувањето на патеката работеа екипите на „Магнус инженеринг“, а за овој зафат Градот Скопје одвои 5,3 милиони денари – рече денеска градоначалникот Трајановски.

  За бележење на хоризонталната сигнализација на патеката беа задолжени работниците на ЈП „Улици и патишта“, а околното зеленило го уредија екипи на ЈП „Паркови и зеленило“.

  - Градот Скопје целосно ја заврши ролерско-велосипедската патека на кејот на реката Вардар од десната страна и таа наиде на многу позитивен одѕив кај граѓаните коишто ја користат за рекреација. Како што ветивме, минатата година Градот Скопје ја изгради ролерската патека на кејот на Вардар и од левата страна, од Камени мост до мостот „Близнак“ – нагласи градоначалникот Трајановски.

 3. #383
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beitrge
  27.867
  Trasse von Glumovo bis zur Matka Schlucht neu beleuchtet.

  ОСВЕТЛЕНА ТРАСАТА ОД СЕЛО ГЛУМОВО ДО ХИДРОЦЕНТРАЛАТА МАТКА
  Официјален портал на Град Скопје - Дома
  Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на Општина Сарај, Беким Мурати, и министерот за правда на Република Македонија, Блерим Беџети, денеска /14.03.2012 година/ го промовираа уличното оветлување на трасата од село Глумово до влезот на хидроцентралата Матка.

  - Трасата на којашто е изградено улично осветлување е со должина од околу 2 километра и на неа се поставени 64 столбови со висина од 8 метри, а на секој столб светилка од 150 W. Оветлувањето коешто го направивме на овој потег ќе придонесе за поголема прегледност на патот, со што ќе се зголеми безбедноста на жителите на овие две села, на сопствениците на викенд куќите во околината на Матка, како и на туристите коишто во вечерните часови го посетуваат Кањонот Матка- истакна градоначалникот Трајановски.

  Проектот за уличното осветлување е изработен од ЗУАС Скопје, а напојувањето на осветлувањето ќе се врши од 3 разводни ормари, согласно со енергетските согласности добиени од АД ЕВН Македонија.

  Изведувач на работите на терен е фирмата ЕЛТРА-Скопје, а вкупната вредност на изведените работи изнесува 4.932.400 денари, со пресметан ДДВ.

  Neue Inline und Radler Trasse links neben den Vardar, lnge 3000 meter.

  ПРОМОВИРАНА НОВАТА РОЛЕРСКА ПАТЕКА ПО КЕЈОТ НА ВАРДАР
  Официјален портал на Град Скопје - Дома
  Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, денеска /13.03.2012 година/ ја предаде во употреба новата ролерско-велосипедска патека на левата страна од кејот на Вардар, што во изминатиов период се градеше на потегот од булеварот Гоце Делчев до булеварот 8.Септември.

  - Новата ролерско-велосипедска патека е долга 3 000 метри, а широка 4,4 метри. На терен беше направен ископ, беше нанесен тампонски слој и беа поставени рабници. Патеката е асфалтирана и обележана. Како дел од градежните работи на новата ролерско-велосипедска патека, по нејзината должина е изграден и потпорен ѕид на делот каде што не е регулирано коритото на Вардар. Ѕидот е долг 80 метри, со променлива висина од 0 до 4 метри во зависност од конфигурацијата на теренот. На изградба на новата патека работеа екипите на градежната компанија Жикол ДООЕЛ Струмица. За реализација на овој проект Градот Скопје издвои околу 16,5 милиони денари. По должината на патеката е поставено и ново улично осветлување, со 98 метални столба високи по 6 метри. На секој столб е поставена по една светилка од 150 W. На осветлувањето на патеката работеа екипите на Магнус инженеринг, а за овој зафат Градот Скопје одвои 5,3 милиони денари рече денеска градоначалникот Трајановски.

  За бележење на хоризонталната сигнализација на патеката беа задолжени работниците на ЈП Улици и патишта, а околното зеленило го уредија екипи на ЈП Паркови и зеленило.

  - Градот Скопје целосно ја заврши ролерско-велосипедската патека на кејот на реката Вардар од десната страна и таа наиде на многу позитивен одѕив кај граѓаните коишто ја користат за рекреација. Како што ветивме, минатата година Градот Скопје ја изгради ролерската патека на кејот на Вардар и од левата страна, од Камени мост до мостот Близнак нагласи градоначалникот Трајановски.

 4. #384
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beitrge
  27.867
  Agreements on construction of 21 small hydro power plants
  Skopje, 19 March 2012 (MIA) - Twenty-one small hydro power plants with total installed capacity of 23MW and projected annual output of 87GWh are to be constructed in Macedonia over the next three years, an investment estimated at EUR 40 million.

  Two Italian and eight Macedonian companies will build the hydro plants, following Monday's signing of the concession agreements at the Ministry of Economy.

  Minister Valon Saraqini said the plants would be constructed at rivers Bistrica, Pena, Brza Voda, Kriva Reka, Odranska, Beloviska, Baciska, Jablanica, bringing the total number of concession agreements for small hydro plants to 68.

  "The prior 47 agreements include plants with total installed capacity of 34,7MW and annual output of 140GWh", he added.

  The total investment for all hydro power plants is worth EUR 100 million.

  The next procedure for allocation of water concessions for electricity production would be implemented by the Ministry of Environment and Physical Planning, in line with the Law on Waters.
  neue Sporthalle in Negotino erffnet

  Во Неготино отворена нова училишна спортска сала
  18.03.2012 - 14:24 | Македонија
  Во Неготино отворена нова училишна спортска сала | Sitel
  Премиерот Никола Груевски заедно со министерот за образование и наука Панче Кралев денеска ја пуштија во употреба новата спортска сала во ОУ „Страшо Пинџур“ во Неготино. Објектот е дел од проектот за 145 училишни спортски сали, а за нејзината изградба се издвоени 24 милиони денари.


  Премиерот Груевски во обраќањето пред граѓаните истакна дека Владата продолжува да вложува во спортот, спортските објекти, но и во развојот на младите таленти кои во иднина ќе ја преставуваат Македонија.

  - Спортот и часот по физичко образование значат здравје, насочување кон други вредности на младите луѓе наместо кон пороците на денешното време. Спортот значи учење уште од мали нозе да се победува, да се претрпи пораз и младите да се подготват за следниот натпревар и да победат. Спортот ги учи младите да се борат во животот, да учествуваат во колективна игра и да станат силни индивидуи, рече Груевски.

  Посочувајќи на истражување од 2005 и 2006 година, истакна дека дека се покажало оти две третини од учениците имаат проблеми со рбетот заради невежбање или несоодветно третирање на часот по физичко образование и немање спортски сали.

  - Од овие причини Владата се одлучи на изградба на 180 спортски сали низ цела Македонија. Почнати се два проекта, едниот преку МОН, а другиот преку Агенцијата за млади и спорт. Во завршна фаза, рече Груевски, се 35 спортски сали кои се градат преку АМС, додека МОН треба да реализира 145 сали.

  Министерот за образование и наука Панче Кралев истакна дека новата спортска сала обезбедува услови за практикување на сите групни спортови - кошарка, мал фидбал и одбојка, а со опремувањето со спортски реквизити ќе овозможи и вежбање гимнастика. Со тоа, додаде тој, се создаваат соодветни услови за реализирање на наставата по спорт и спортски активности за 787 ученици од ОУ „Страшо Пинџур“.

  - Преку импелементација на овој проект Владата и МОН се стремат да придонесат за искоренување на лошите навики, поттикнувајќи ги младите да се занимаваат со спорт со што ќе се стимулира не само правилен раст и развој, туку и подобрена концентрација, натпреварувачи дух и амбициозност кај младите, рече Кралев.

  По Неготино, премиерот Груевски заминува за Дојран каде што ќе присуствува на пуштањето во употреба на пешачка патека долж крајбрежјето на Дојранското Езеро во должина од 2.650 метри со инвестициска вредност од 53,4 милиони денари.

  Neue Schule in Ilinden vor der Fertigstellung  Mehr Bilder ????: ??????????? ???????? ?? ??????? ????

 5. #385
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beitrge
  27.867
  Namhafte Firmen werden in Skopje City Mall angekndigt

  ЗА ZARA ПОВЕЌЕ НЕМА ДА МОРА ДА ОДИТЕ ВО СОЛУН
  Carrefour, Inditex и Cineplexx од септември доаѓаат во Skopje City Mall
  Carrefour, Inditex
  Текст: Kајгана/МакфаксБизнис | 20 март 2012
  Интернационалните брендови "Carrefour", "Inditex" и "Cineplexx" се трите најголеми закупци во трговскиот центар "Skopje City Mall", инвестиција вредна 90 милиони евра, што треба да биде отворен во септември.  Овие три големи светски компании со договорот за закуп со компанијата инвеститор Балфин МК добија загарантирани позиции во новиот трговски центар.

  Балфин МК го најавува влезот на вториот најголем ланец на супермаркети во светот и најголемиот во Европа - Францускиот интернационален трговец "Carrefour", кој го потпиша договорот за закуп за носечка хипермаркет продавница со вкупна квадратура од 4.650 метри. Договорот бил потпишан уште во јули минатата година, но поради клаузула за доверливост, информацијата за истиот морала да остане во тајност.

  Уникатната позиција и предностите на "Skopje City Mall" како регионален шопинг центар со огромно значење за локалниот пазар, ја поттикна компанијата "Carrefour" експанзијата на просторот на бившите југословенски републики да ја започне со отворање на клучен хипермаркет, токму во "Skopje City Mall". Со отварањето на овој хипермаркет, "Carrefour" ќе има преку 9.500 продажни локали, во 33 земји во светот.

  Истовремено, Балфин МК објавува дека еден од најголемите модни трговци во светот, интернационалната компнија од Шпанија "Inditex", во рамки на првиот современ шопинг центар во Македонија од европски размери, ќе се претстави со петте реномирани модни концепти: "Zara", "Bershka", "Massimo Dutti, "Pull & Bear" и "Stradivarius" на вкупна површина од 4.350 м2.

  Само продавницата на "Zara" ќе зафаќа 2.190 метри квадратни, распоредени на два ката, што ја прави најголемата "Zara" на Балканот. И останатите 4 реномирани бренда ќе го имаат најголемиот можен концепт по квадратура - пракса замо во најголемите светски метрополи.

  "Inditex" како докажан лидер во светот на модната индустрија и уникатен бизнис модел со проверен маркетинг концепт кој функционира од 1975 година, денес има повеќе од 5.000 продавници распоредени на пет континенти. Со влезот на "Индитекс" во "Скопје Сити Мол", Македонија станува 80 земја од светот во која Групацијата ќе биде присутна со своите афирмирани модни брендови.

  "Cineplexx" во рамки на "Skopje City Mall" ќе се претстави со девет кино сали опремени со современа дигитална технологија преку која македонската публика ќе го искуси најновиот "Real 3D" ефект. Планот на "Cineplexx" не е само да прикажува филмови туку и да овозможи уживање во спортски и музички настани на големото платно, повторно во "Real 3D".
  Сите три компании го привршуват процесот на опремување на просторот и го дооформуваат менаџерскиот тим кој со забрзано темпо се подготвува за периодот на отворање.

  "Може да се уверите дека "Skopje City Mall" привлече некои од светски најбараните бренд имиња кои меѓудругото за прв пат ќе се претстават на македонскиот пазар. "Skopje City Mall" ќе се етаблира како центар со најдобра селекција на интернационални трговци, давајќи му една поинаква димензија на шопинг искуството . Ова е одличен показател за силата на "Skopje City Mall" и јасна индикација за растот и развојот на Македонија во една динамична и зрела држава. Всушност "Skopje City Mall" отвора нова, современа ера и ги поместува границите на купувањето. "Skopje City Mall" ќе биде место каде уживањето и шопингот се спојуваат во ново, возбудливо друштвено и културно искуство", изјави Петер Џ. Варден Главен извршен директор на Балфин МК и член на RICS.

  Der neue Komplex wird auch 2.200 neue Arbeitsstellen schaffen!

  Skopje City Mall ќе отвори нови 2.200 работни места
  Вторник, 20 Март 2012 12:36
  http://www.kurir.mk/makedonija/vesti...-rabotni-mesta
  Извршниот директор на компанијата инвеститор на Skopje City Mall, Петер Варден денеска истакна дека со отворањето на трговскиот центар ќе се отворат 2200 работни места за македонските граѓани.


  - Skopje City Mall ќе направи голем удар врз невработеноста во Скопје и тоа главно врз младите граѓани. Се на се ќе се создадат приближно 2200 работни места, изјави Варден на прес-конференцијата на која беа објавени трите најголеми закупци „Carrefour“, „Inditex“ и „Cineplexx“.

  Оваа инвестиција беше поздравена и од вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

  -Од оваа есен и Македонија ќе биде на картата на вакви глобални, светски и европски компании, кои што несомнено ќе донесат нови стандарди во Македонија во однос на начинот на презентација, начинот на организација и секако ќе овозможат средствата, македонските пари да останат во Македонија, да креираме работни места. Она што е значајно во оваа ситуација за нас како Влада на Р. Македонија е дека оваа инвестиција максимално се вклопува во напорите да направиме Македонија да биде добра дестинација за инвестиции. Со овие имиња Македонија како земја добива бидејќи веќе не сме земја која ја заобиколуваат странските години како што беше пред 5-6 години и повеќе години. Веќе сме земја која што сите реномирани компании чувствуваат дека можат да го пласираат својот бизнис и да работат како што работат во сите европски земји, изјави Ставрески.

  Отворањето на Skopje City Mall ќе биде овој септември.

  14 alte Kinos werden Landesweit renoviert und erneuert

  Ќе заживеат 14 кино сали во Македонија
  Вторник, 20 Март 2012 12:05
  ?? ???????? 14 ???? ???? ?? ??????????
  Кино мрежата во Македонија повторно ќе заживее. 14 веќе постоечки кино сали ќе се активираат, а ќе се оспособи и кино-опремата која не е во функција.


  Проектот кој чини 11 милиони денари, ќе се реализира во три фази за три години.

  Првата која ќе започне оваа година ќе ги врати во функција кината во Куманово, Охрид, Струга, Прилеп, Крива Паланка, Неготино и Кочани.

  Во втората ќе бидат опфатени Тетово, Гостивар, Дебар и Кичево, додека во Велес, Струмица и Делчево кино салите ќе се реконструираат во третата фаза.

  Во Македонија во моментов функционираат четири кино сали, од кои трите се во Скопје и една во Битола, а со реализацијата на овој проект ќе се развие кино-мрежата низ целата земја.

 6. #386
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beitrge
  10.296
  Постигнати високи цени за земјиштето за изградба на станбени згради во битолската касарна  За поголемите површини немаше интерес, но затоа пак помалите градежни парцели во поранешната битолска касарна се продадоа по неколку пати повисока сума од почетно зацртаните 2.300 денари за метар квадратен, па така една од нив достигна цена од 17.000 денари за метар квадратен. На денешното електронско наддавање беа отуѓени шест од огласените 11 парцели со намена за изградба на станбени згради, опфатени со Деталниот урбанистички план АРМ четврт 1. Помалите пет парцели со големина од 192 до 695 метри квадратни се распродадоа, додека од поголемите со површина 2.248 до 3.164 метри квадратни се отуѓи само една. Од денешната аукција ќе се инкасираат 45.142.046 денари (околу 735.000 евра), кои во најголем дел ќе завршат на сметката на Општина Битола.

  Инвеститорите кои го купија земјиштето во поранешната касарна Стив Наумов ќе градат петкатни станбени згради со висина од 19,2 метри. Согласно со објавата, најповолните понудувачи имаат рок од 9 месеци за да добијат одобрение за градба, при што објектите ќе мораат да ги комплетираат во период од 72 месеци. Покрај денешното отуѓување, за 20 март е закажана уште една продажба на градежни парцели во поранешната битолска касарна за подигање на големи трговски единици и на хотелски комплекс. За преуредување на просторот во рамки на касарната се изработени три детални урбанистички планови со вкупен опфат од 103 хектари, на кои е предвидено да се изградат голем број зданија со различна намена.


  Форумска дискусија за проектот Старите касарни за нов развој
  build.mk

 7. #387
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beitrge
  10.296
  Aktuelles Bild von der Makedonischen Philharmonie in Skopje.


 8. #388
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beitrge
  27.867
  Mazedonien: Kromberg&Schubert baut Werk in Bitola

  Mazedonien: Kromberg&Schubert baut Werk in Bitola
  Im mazedonischen Bitola haben die Arbeiten zum Bau eines neuen Produktionswerks des deutschen Automobilzulieferers und Kunststofftechnikunternehmens Kromberg&Schubert begonnen.

  Wie der trkische Honorarkonsul Ajduvan Ademovski bekannt gab, handelt es sich bei dem Auftragnehmer um das trkische Bauunternehmen Pera Construction, die Investitionen liegen bei rund 20 Mio. EUR.

  Anzeige

  Weiter sagte Ademovski nach einem Treffen mit Bitolas Brgermeister Vladimir Taleski, man hoffe auf eine Fertigstellung des Baus im Industriepark Žabeni bis Jahresende sowie mit einer Aufnahme der Produktion 2013. Allerdings hatten mazedonische Medien bereits im vergangenen November von einem Baustart berichtet. Die Behrden erhoffen sich bis zu 2.500 neue Arbeitspltze von dem neuen Werk, produziert werden sollen frheren Meldungen zufolge Kabelstze.

 9. #389
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beitrge
  10.296
  Хотелот и Офицерскиот ќе се градат - ветува Кондоминас

  Компанијата на грчкиот бизнисмен Кондоминас најавува дека наскоро ќе поднесе барање за одобрение за градба на Офицерскиот Дом и Хотелот на плоштад Македонија. На 20-тина дена до истекот на крајниот рок за оваа процедура за Офицерскиот Дом, од компанијата ветуваат дека ќе го испочитуваат договореното со министерството за транспорт .

  „Рокот за поднесување на документацијата за барање на градежна дозвола не е истечен и истиот ќе биде испочитуван. (ќе се почне со градба н.з.) по добивање правосилно одобрение за градба“ – велат застапниците на ДЦ Прајм Пропертис.

  Од грчката компанија сметаат и дека повеќе ја немаат обврската пред добивањето на дозвола за градба- решавање на односите со приватните сопствениците на околу 514 м2 квадратни под хотелот. Причината е новиот детален план на општина Центар, во кој објектите сега ја заобиколуваат приватната земја.

  „Согласно стариот ДУП, ние таа обврска ја имавме и преговаравме преку нашата Адвокатска канцеларија во Скопје, со оглед на фактот што во меѓувреме се смени ДУП, мислиме дека е излишно понатамошното продолжување на преговорите.“

  Грчкиот бизнисмен Кондоминас ги купи двете парцелите од вкупно 6308м2 на плоштадот за 630 000 евра, пред една година. Негова обврска е на нив да изгради хотел на светски бренд и зградата на Офицерскиот Дом. Проектите, кои се дел од Скопје 2014-та, претходно мора да поминат пред комисија во министертвото за транспорт, а по завршувањето, дел од Офицерскиот Дом треба да го врати на државата.
  ALFA TV -

 10. #390
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beitrge
  10.296
  Archiologisches Museum, Skopje.
  Plostad Skanderbeg.


hnliche Themen

 1. Griechische Bauprojekte
  Von El Greco im Forum Bauprojekte
  Antworten: 673
  Letzter Beitrag: 12.01.2018, 20:37
 2. Skopje - Bauprojekte
  Von mk1krv1 im Forum Bauprojekte
  Antworten: 640
  Letzter Beitrag: 16.02.2016, 19:53
 3. Zenica Bauprojekte
  Von bosmix im Forum Bauprojekte
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 26.09.2009, 00:22
 4. Sarajevo Bauprojekte
  Von CoolinBan im Forum Bauprojekte
  Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 28.09.2008, 23:45