BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 70 von 185 ErsteErste ... 206066676869707172737480120170 ... LetzteLetzte
Ergebnis 691 bis 700 von 1841

Bauprojekte in Mazedonien

Erstellt von MaKeDoNiJa e VeCnA, 09.03.2010, 20:22 Uhr · 1.840 Antworten · 162.459 Aufrufe

 1. #691
  tetovë1
  Ich hoffe es!

  Abfall trennen ist für viele ein Fremdwort in MK

 2. #692
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von tetovë Beitrag anzeigen
  Ich hoffe es!

  Abfall trennen ist für viele ein Fremdwort in MK
  Ganz großes Problem in MK, wobei schon Fortschritte zu erkennen sind.

 3. #693
  Avatar von papodidi

  Registriert seit
  30.12.2011
  Beiträge
  14.028

  Cool

  Zitat Zitat von Salios Beitrag anzeigen
  Ja klar aber was macht er den mit den Steuern von Ohrid? Er muss ja nicht alles auf einmal aber wennschon etwas.
  Ohrid ist im Sommer überfüllt und ständig das Problem mit den Parkplätzen. Dan sollen die mal ein Parkhaus einrichten weisste was ich meine Schritt für Schritt.
  Parkhaus aber hoffentlich weit weg von See und Altstadt?!?!

  Zitat Zitat von tetovë Beitrag anzeigen
  Ich hoffe es!

  Abfall trennen ist für viele ein Fremdwort in MK
  Ich wollte für meine Bierflaschen Pfand haben, die haben mich angekuckt wie ein Auto...:balkangrins::balkangrins:

  Und mit dem ganzen Plaste-Zeug (Verpackungen, Flaschen etc.) kann man richtig Geld verdienen, recyceln, neue Flaschen machen...
  Will aber wohl keiner...

 4. #694
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Општина Штип се мисли помеѓу две варијанти за гасификација на градот

  Гасот како енергенс се повеќе станува атрактивна тема на интерес, иако оформувањето на магистралната гасоводна мрежа во државава е сеуште е на ниво на документација. Локалната самоуправа на Штип заедно со претставници на бугарската фирма „Овергас“, ги претставија двете решенија за гасификација на индустриските објекти во градот. Во согласност со првата варијанта, процедурата треба да започне со изработка на физибилити студија на ниво на главен проект за гасификација, која би се реализирала во период од три до шест месеци, а втората опција е да се направи локална гасификација за индустриските објекти. Конкретни рокови сеуште не се објавуваат, но проценките се дека потребната документација би можела да се изработи во краток временски период.

  По примерот на Струмица, локалните власти од Штип размислуваат да изведат виртуелна гасификација во градот, при што овој начин на донесување на гасот би се користел додека не се оствари планираниот крак од магистралниот гасовод, кој од Клечовце преку Штип треба да се изгради до Неготино. Македонски енергетски ресурси (МЕР) и „Стројтранс гас“ веќе потпишаа Меморандум за соработка за овој проект, при што изминатиов период забрзо се одвива експропријацијата на приватното земјиште на кое треба да минуваат цевките. До крајот на 2012 година треба да се парафира финалниот договор со руската страна. Ако се испочитуваат ветувањата, тогаш во првата половина од 2013 година треба да започне долгонајавуваната инвестиција во вредност од 75 милиони долари.

  Пуштени во употреба првите фабрики во индустриската зона „Раброво“

  Во индустриската зона „Раброво“, во близина на Валандово, ќе се произведува текстил наменет за извоз. Денеска се отворени првите два производствени капацитета во зоната, реализирани од страна на македонската компанија „Дока текстил“ и на групацијата „ДМИСС“. Во фабриките се вложени 2,5 милиони евра и во нив работа ќе обезбедат околу 300 лица од валандовскиот регион. Индустриските објекти се изградени на земјиште кое државата го понуди на јавно наддавање пред две години. Со успешното остварување на овие проекти, во индустриската зона „Раброво“ започнува циклусот на инвестиции што треба да следуваат во наредниот период.

  Според информациите на градоначалникот на Валандово Николче Чурлиновски, во зоната се продадени сите 48 парцели. Доколку се изградат сите производствени погони, тогаш само по основа на вложување во градежните активности во зоната се очекуваат да влезат 15 милиони евра. Во индустриската зона „Раброво“ во наредниот период се очекува да финишираат работите врз осум нови објекти, меѓу кои погони за производство на сончеви колектори, флаширање вода, изолациски панели, урбана опрема и фабрика за конзервирање зеленчук. Целото земјиште при продажбата беше наменето за лесна индустрија, сервиси и стоваришта.  Државно земјиште во вредност од 57 милиони евра е продадено во изминативе пет години

  Министерството за транспорт и врски денеска излезе со рекапитулација на своето работење во доменот на продажба на државното неизградено земјиште во изминатите пет години. Според информациите на министерот Миле Јанакиески, јавните наддавања за парцелите резултирале со склучување на 955 договори со домашни и странски субјекти, а врз основа на уплатените финансиски средства за купување на земјиштето се инкасирани 3.533.545.597 денари или околу 57 милиони евра, заклучно со 2011 година. На дел од отуѓените локации веќе се изградени 142 објекти, така што заокружена е реализацијата на проектите кај 14,86 отсто од вкупниот број на продадени парцели. Во тек е изведбата на уште 291 објект, при што се очекува инвеститорите да ги остварат зацртаните критериуми при купување на земјиштето.

  Најголем дел од купувачите на државното земјиште сеуште не ја отпочнале градбата на објектите или пак се наоѓаат во фаза на подготовка на теренот за градење. Сопствениците на 480 градежни парцели или околу 50 отсто од вкупниот број допрва ќе треба да ја започнат реализацијата на своите проекти или ќе се соочат со одземање на земјиштето, доколку не се обезбеди потребното одобрение за градење или пак ако не се заврши ветениот објект во законскиот рок. Министерот Јанакиески напомена дека досега е одземено правото на сопственост врз земјиштето во 42 случаи, односно 4,39 отсто од склучените договори се раскинати, поради непочитување на дадените законски услови.

  Министерството во текот на наредната недела ќе распише оглас за продажба на дополнителни 30-тина локации на кои е планирано да се градат хотелски комплекси, индустриски објекти, винарии, откупни центри и комерцијално – деловни згради. Од јули минатата година до денес вкупно 39 македонски општини ги презеле ингеренциите за управување со државното градежно неизградено земјиште. Во согласност со законската регулатива, 80 отсто од обезбедените средства од лицитацијата на земјиштето е наменета за буџетот на локалната самоуправа, на чија територија истото се наоѓа.
  Нацрт ГУП-от на Град Скопје изгласан по втор пат

  Не поминаа ниту три месеци, а Нацртот на Генералниот урбанистички план на главниот град за периодот 2012 – 2022 година во изменета верзија повторно се изгласа од страна на Советот на Град Скопје. Градоначалникот Коце Трајановски на денешната седница објасни дека бројните забелешки и барања на општините довеле до повторување на целокупната постапка од почеток. „Направивме една консултација на координативното тело со нив и констатиравме дека е подобро да го пролонгираме рокот за донесување на ГУП – от за еден месец“, истакна градоначалникот Трајановски. Новата нацрт – верзија ја задржува идејата за поделба на градот на 11 градски зони и 143 градски четврти, но и определбата главниот град да не ги шири своите граници.

  Наспроти првичната верзија, дел од тогаш предвидените индустриски локации се пренаменуваат за домување и комерцијални дејности. Изгласаниот документ ги содржи реакциите во однос на изнаоѓање поквалитетни сообраќајни решенија, со кои ќе се исцртаат идните проекти кои би требало да го решат постоечкиот метеж во градскиот транспорт. Опозициските советници од Социјалдемократскиот сојуз ја искажаа својата воздржаност во однос на новата верзија за Нацрт – планот за ГУП-от, а дел од нив изнесоа конкретни забелешки во однос на истиот. Следен чекор во постапката за подготовка на Генералниот урбанистички план е повторно организирање на стручна расправа, која дополнително треба да биде закажана. Ако активностите се одвиваат во согласност со сегашната динамика, тогаш кон крајот на октомври треба да биде усвоен стратешкиот документ за урбанистичкото планирање на главниот град за наредните 10 години.

  Токму забрзаното темпо на работа е главниот недостаток на кој укажуваат експертите во изминатиов период. Претседателската на Асоцијацијата на архитекти на Македонија Даница Павловска веќе упати апел за да се овозможи период во кој ќе се преиспита изготвениот материјал, како и стручно да се дебатира за дел од неговите теми. „Предвидената процедура според важечкиот систем на просторно и урбанистичко планирање се следи како законска обврска, но низ несоодветни форми, со нелогично одминување на хиерархиски повисокиот стратешки Просторен план на регионот и со необјасниво куси рокови“, истакна претседателката Павловска во неодамнешното интервју за „Билд“.


  Продадени првите парцели во идната населба „Градина“ во Прилеп, се нудат уште 21

  Успешен почеток на идејата за изградба на новата населба „Градина“ во Прилеп. Компанијата „Новоградба“ ги купи првите три градежни парцели со површина од по 500 метри квадратни на кои ќе градат објекти за индивидуално домување, при што истата во наредниот период ќе треба да ги обезбеди одобренијата за градење. Локалните власти од Прилеп во најновата објава за продажба на државно неизградено земјиште нудат уште 21 локација за подигнување на индивидуални живеалишта во новата населба што треба да се оформи на 1,5 километри оддалеченост од денешниот центар на градот, на местото на поранешните оранжерии. Понуденото земјиште е со индивидуална големина од 164 до 444 метри квадратни, при што неговата вкупна површина изнесува 6.292 метри квадратни.

  Почетната цена на електронското јавно наддавање ќе изнесува 61 денар за метар квадратен, заинтересираните субјекти можат да ги достават пријавите за учество најдоцна до 24 октомври, а лицитацијата ќе се одржи на 30 и на 31 октомври. Сите објекти што ќе се градат во населбата „Градина“ треба да ги задоволуваат критериумите за енергетска ефикасност, согласно со Правилникот за енергетска ефикасност на градежни објекти. Според идејата на Општина Прилеп, на површина од 42 хектари е предвидено да се изградат станбени згради, куќи, пропратни содржини и неопходна инфраструктура за 13.000 жители. На 368 локации ќе се градат објекти за индивидуално домување, додека 24 парцели се предвидени за згради за колективно домување. Предвидени се и седум трговски центри, супермаркети и затворени пазари, како и седум објекти наменети за мали комерцијални и деловни дејности. За задоволување на образовните потреби на граѓаните е предвидено ново училиште, а во комплексот ќе се подигнат и по два големи угостителски објекти и спортско – рекреативни сали.

  Покрај за остварувањето на овој проект, од локалната самоуправа во Прилеп во најновиот оглас за отуѓување се нуди и последната непродадена градежна парцела во индустриската зона „Металец“со големина од 3.374 метри квадратни, како и локација со површина од 2.935 метри квадратни за изведба на станбена зграда и земјиште од 5.299 метри квадратни наменето за изградба на комунална супраструктура – катна гаража. Пријавувањето за ова наддавање ќе се врши до 24 октомври, додека лицитацијата за државното неизградено земјиште ќе се одвива на 30 октомври.

 5. #695
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296

  Daumen hoch Skopje City Mall

  Aktuelle Bilder vom Skopje City Mall.

 6. #696
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  И куќи ќе се градат во некогашната битолска касарна

  Поранешната битолска касарна „Стив Наумов“ во иднина ќе прерасне во населба во која ќе има и индивидуални живеалишта. Граѓаните и компаниите пројавија желба за изградба на куќи за живеење на атрактивната локација, на која веќе започнаа да се издигнуваат станбени згради од домашни и странски инвеститори. На електронското јавно наддавање во текот на изминатава недела беа продадени 35 градежни парцели со намена за домување во станбени куќи, со вкупна површина од 21.101 метри квадратни. На лицитацијата се очекуваше и позначаен интерес, бидејќи локалната самоуправа од Битолапонуди 116 парцели за индивидуално домување, со вкупна површина од 85.328 метри квадратни. Сепак, досегашните резултати од електронската лицитација покажуваат дека во општинскиот буџет би требало да се слеат 28.981.335 денари или околу 470.000 евра, наспроти почетната вредност за целото земјиште проценета на околу 1,4 милиони евра.

  Општинските власти во наредниот период ќе треба да потпишат одделни договори со секој од купувачите на локациите за градба, по што финансиските средства треба да легнат во локалниот буџет. Инвеститорите во индивидуалните живеалишта имаат рок од 9 месеци за да прибават одобрение за градење, а објектите ќе треба да ги завршат во временски период од 72 месеци. Во меѓувреме, планирано е да се завршат и првичните инвестиции за реализација на станбени згради. Руски инвеститор во битолската касарна „Стив Наумов“ веќе започна да го гради станбено – деловниот комплекс „Јуриј“, кој е предвидено да се простира на 35.000 метри квадратни, а од неодамна колективни живеалишта на огромниот неискористен простор се реши да гради и битолската градежна компанија „Пелистер“.

  За 8 и 10 октомври се закажани уште две електронски лицитации за пет парцели наменети за станбени згради, 12 парцели за изградба на објекти за домување со посебен режим, како и неизградено земјиште за реализација на две катни гаражи, три големи трговски единици и еден хотел. Некогашниот имот на македонската армија во Битола е преточен во три детални урбанистички планови и има вкупна површина од 103 хектари.

 7. #697
  Avatar von Night0233

  Registriert seit
  09.05.2012
  Beiträge
  309
  Die City mall sieht gut aus^^

 8. #698
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  City Center Prilep.

 9. #699
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296


 10. #700
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Weitere Bilder vom Skopje City Mall.

Ähnliche Themen

 1. Griechische Bauprojekte
  Von El Greco im Forum Bauprojekte
  Antworten: 673
  Letzter Beitrag: 12.01.2018, 20:37
 2. Skopje - Bauprojekte
  Von mk1krv1 im Forum Bauprojekte
  Antworten: 640
  Letzter Beitrag: 16.02.2016, 19:53
 3. Zenica Bauprojekte
  Von bosmix im Forum Bauprojekte
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 26.09.2009, 00:22
 4. Sarajevo Bauprojekte
  Von CoolinBan im Forum Bauprojekte
  Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 28.09.2008, 23:45