BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 74 von 185 ErsteErste ... 246470717273747576777884124174 ... LetzteLetzte
Ergebnis 731 bis 740 von 1841

Bauprojekte in Mazedonien

Erstellt von MaKeDoNiJa e VeCnA, 09.03.2010, 20:22 Uhr · 1.840 Antworten · 162.060 Aufrufe

 1. #731
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  es werden 1,4 millionen euro für die sanierung für den weg nach "boskov most" verwendet

  Со 1,4 милиони евра ќе се рехабилитира патот кон Бошков мост

  Градежната компанија „Илинден“ од Струга ќе ја реконструира делницата Гарски мост – Бошков мост, која е дел од регионалниот пат Р-2246 од селото Извор до Бошков мост, со што жителите и посетителите на населените места во мијачкиот крај ќе добијат поефикасна врска со останатиот дел од земјава. Агенцијата за државни патишта склучи договор со струшкото претпријатие во висина од 88.269.075 денари односно над 1,4 милиони евра за изведба на активностите за реконструкцијата. Компанијата доби рок од 36 месеци за да ги изврши неопходните градежните активности на патот кој се одликува со сложена конфигурација на планинскиот терен, а во одредени негови сегменти коловозот е оштетен и му е потребна санација.

  Агенцијата за државни патишта, патната врска помеѓу Бошков мост и Извор е во вкупна должина од 33,56 километри. Само 12,041 километри од целокупната траса се прекриени со асфалт, додека на останатиот сегмент од 21,511 километри сообраќајот се одвива по макадам.

 2. #732
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  der neue stadt-markt in gevgelija wird Ende 2014 fertig sein.

  Новиот градски пазар во Гевгелија ќе биде готов до крајот на 2014

  Градежната компанија „Бауер БГ“ од Скопје ќе го гради новиот градски пазар во Гевгелија. Локалната самоуправа од градот потпиша договор со скопското претпријатие во вредност од 68.241.598 денари или над 1,1 милиони евра за реализација на првата етапа од проектот. Објектот поделен во три блока е предвидено да се гради на површина од 5.888 метри квадратни заедно со отворен паркинг простор, пристапни патеки и простор за контејнери за ѓубре. Идниот пазар ќе биде лоциран во северозападниот дел од Гевгелија во седмата урбана единица, за разлика од досегашниот кој се наоѓаше во строгиот центар на градот. „Бауер БГ“ доби рок од 24 месеци за да го изгради градскиот пазар, а од Општината истакнуваат дека локацијата е веќе расчистена и подготвена за почеток на градежните работи.

  По комплетирањето на објектот, во втората фаза, на просторот ќе се изгради голем супермаркет од страна на приватен инвеститор. Зданието е дел од проектот „Гевгелија 2013“ со кој се планира изведба на нова меѓуградска автобуска станица и на модерен градски плоштад. На локацијата на некогашниот пазар во централното градско подрачје ќе се подигнат станбено – деловни објекти и подземен паркинг простор.

  - - - Aktualisiert - - -

  der Verkauf bietet 16 weitere Grundstücke zum Kauf

  На продажба се нудат уште 16 парцели во Жабени

  Локалната власт од Битола објави оглас за продажба на 16 локации во индустриската зона „Жабени“. На заинтересираните инвеститори им се нудат градежни парцели со површина од 3.579 до 13.102 метри квадратни за изградба на објекти за комерцијални и деловни дејности и за индустриски објекти со намена на производство, дистрибуција и сервис. Вкупната големина на огласеното земјиште изнесува 99.472 метри квадратни. Општина Битола ја проценила вредноста на понудените локации на 900 денари за метар квадратен кај оние со намена за комерцијални и деловни дејности, додека почетната цена на парцелите наменети за производство, дистрибуција и сервис изнесува 61 денари за метар квадратен. Доколку успешно се реализира електронската аукција, тогаш во државниот буџет и во оној на локалната самоуправа ќе се слеат најмалку 18 милиони денари, односно 300 илјади евра. Пријавите за учество на електронското јавно наддавање треба да се достават најдоцна до 27 декември, додека новите инвеститори во индустриската зона „Жабени“ ќе се знаат на 8 јануари 2013 година.

  Од целокупниот простор со вкупна планирана површина од 216 хектари досега се продадоа преку 34 хектари градежно земјиште, што претставува повеќе од половина од планираните парцели во првата од трите фази на реализација на индустриската зона. Германскиот гигант од автомобилската индустрија „Кромберг и Шуберт“ во моментов ја гради фабриката за производство на кабелски инсталации за автомобили со предвидена површина од 22.500 метри квадратни. Општина Битола константно вложува финансиски средства во изведба на неопходната инфраструктура во рамките на индустриската зона, а државата со средства од европските ИПА фондови ќе изгради пруга со која индустриските капацитети ќе се поврзат со железничката делница од Битола до грчката граница.  - - - Aktualisiert - - -

  die Universität in tetovo wurde modernisiert und umgebaut.

  Државниот универзитет во Тетово се всели во ново модерно здание

  Новата зграда на Државниот универзитет во Тетово денеска беше свечено пуштена во употреба. Образовниот објект се простира на површина од 19.330 метри квадратни и располага со 55 училници, 93 кабинети, лаборатории и читални, а во негови рамки се предвидени и пропратни содржини за задоволување на секојдневните потреби на студентите, професорскиот кадар и администрацијата на оваа високообразовна институција.

  За реализацијата на проектот се издвоија финансиски средства во висина од 11,5 милиони евра, од кои најголем дел или околу 10 милиони евра се обезбедени од Министерството за образование и наука. Во современото здание ќе се сместат Правниот, Економскиот, Филозофскиот и Филолошкиот факултет, ректорската управа и администрацијата на тетовскиот универзитет. Вселувањето во универзитетската зграда следува по тригодишните интензивни активности за нејзино завршување, а изведувач беше градежната компанија „Модинг“.

 3. #733
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Rekonstruktion den mazedonischen Parlaments.

 4. #734
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  der weg radovis - strumica wird bis jänner fertig sein.

  Долгонајавуваниот пат Радовиш – Струмица ќе биде готов до јануари

  Градежната механизација на претпријатието „Гранит“ од Скопје забрзано работи на завршување на магистралниот пат А4 (М-6) од Радовиш до Струмица. Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески и министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески денеска го посетија местото на кое одвиваат градежните активности за комплетирање на патната делница помеѓу селата Сурдулци и Радичево во должина од 10 километри, која што со низа на проблеми се гради уште од 2009 година. Според ветувањето на владините претставници, новата делница ќе биде пуштена во употреба во јануари 2013 година. Инвестицијата во овој проект изнесува 445 милиони денари или околу 7,2 милиони евра, средства обезбедени од државниот буџет.  * Асфалтирање на делницата Сурдулци – Радичево (извор: Агенција за државни патишта)


  Градежните работи за докомплетирање на магистралниот пат од Радовиш до Струмица со повеќе прекини се одвиваат веќе три години, а Агенцијата за државни патишта го раскина првичниот договор со хрватската компанија „Ингра“, поради непочитување на планираните рокови за изведба. На новиот патен правец се предвидени шест мостови, два подпатници и еден натпатник, две клучки кај селата Калуѓерица и Радичево, канали и објекти за одводнување. Во 2006 година беше отворена за сообраќај делницата од Радовиш до Сурдулци во должина од 4,56 километри. Покрај за комплетирањето на овој магистрален пат, вицепремиерот Ставрески во денешната изјава за медиумите говореше дека во иднина ќе се работи на проектот за проширување на патот од Велес до Кадрифаково кој би се состоел од две главни и две помошни коловозни ленти, за што Агенција за државни патишта ќе треба да направи проектна документација. 5. #735

  Registriert seit
  03.09.2012
  Beiträge
  680
  jänner ?? was heisst denn das?

 6. #736

  Registriert seit
  15.02.2011
  Beiträge
  2.950
  januar, in österreich sagt man jänner^^

 7. #737
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  der 2 bauabschnitt für die "sveti klimentoviot" - universität wurde ausgeschrieben.

  Распишан тендер за втората фаза од изградбата на „Свети Климентовиот универзитет“

  Управата за заштита на културното наследство денеска објави тендер за избор на градежна компанија која што ќе ги врши изведбените работи на втората фаза од проектот за возобновување на „Свети Климентовиот универзитет“. Иако официјалните лица од установата пред помалку од еден месец истакнаа дека најпрвин ќе се работи на Музејот на Плаошник и на Свети климентовата библиотека предвидени во рамките на првата етапа, сепак во текот на наредната година ќе започне паралелна изградба и на Богословскиот факултет, Манастирскиот конак, Резиденцијалниот објект, Компјутерскиот центар и Афилијациите на светски универзитети кои беа најавувани за реализација дури по завршувањето на првично предвидените зданија. Според досегашните информации, нема никакви промени во проектната документација за возобновување на „Свети Климентовиот универзитет“ изработена пред повеќе од две години. Јавното отворање на доставените понуди од градежните компании ќе се одржи на 14 јануари 2013 година.
  Изградбата на Музејот на Плаошник, Свети климентовата библиотека и на неколку останати објекти од планираниот комплекс започна кон крајот на октомври годинава. Претпријатијата „Митан пром“ од Охрид и „МЗТ инженеринг“ од Битола треба да ги завршат градежните работи од првата фаза најдоцна до почетокот на февруари 2014 година. За целосна реализација на проектот во наредните четири години ќе бидат потребни барем 24 милиони евра, а на интернет – страницата на Бирото за јавни набавки веќе е публикуван првиот договор склучен со охридската градежна компанија за изведување на планираните објекти на ниво на карабина во вредност од 295 милиони денари или околу 4,8 милиони евра. Идејата за возобновување на „Свети Климентовиот универзитет“ е стара неколку години, а неговата изградба првично требаше да отпочне во 2010 година.


 8. #738
  Avatar von Almila

  Registriert seit
  03.12.2011
  Beiträge
  6.752
  Cevahir Holding starts US $365 million project in Macedonia (TR/MK)

  Thursday 19 July 2012

  Cevahir Holding, a Turkish construction and investment group, will build a four-tower 42 floor residential construction project in Macedonia’s capital city Skopje. Macedonian leaders officially launched the country’s largest ever residential construction project – an approximately €300 million (US $365 million), four-tower 42 floor complex in the capital Skopje.

  Cevahir Holding starts US $365 million project in Macedonia (TR/MK)

 9. #739
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Cevahir Holding starts US $365 million project in Macedonia (TR/MK)
  Thursday 19 July 2012

  Cevahir Holding, a Turkish construction and investment group, will build a four-tower 42 floor residential construction project in Macedonia’s capital city Skopje. Macedonian leaders officially launched the country’s largest ever residential construction project – an approximately €300 million (US $365 million), four-tower 42 floor complex in the capital Skopje.

  Cevahir Holding starts US $365 million project in Macedonia (TR/MK)


  gibt sogar einen eigenen thread darüber
  http://www.balkanforum.info/f58/proj...skopje-217919/

 10. #740
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Ministerium für Außenpolitik.


Ähnliche Themen

 1. Griechische Bauprojekte
  Von El Greco im Forum Bauprojekte
  Antworten: 673
  Letzter Beitrag: 12.01.2018, 20:37
 2. Skopje - Bauprojekte
  Von mk1krv1 im Forum Bauprojekte
  Antworten: 640
  Letzter Beitrag: 16.02.2016, 19:53
 3. Zenica Bauprojekte
  Von bosmix im Forum Bauprojekte
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 26.09.2009, 00:22
 4. Sarajevo Bauprojekte
  Von CoolinBan im Forum Bauprojekte
  Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 28.09.2008, 23:45