BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 75 von 185 ErsteErste ... 256571727374757677787985125175 ... LetzteLetzte
Ergebnis 741 bis 750 von 1841

Bauprojekte in Mazedonien

Erstellt von MaKeDoNiJa e VeCnA, 09.03.2010, 20:22 Uhr · 1.840 Antworten · 162.104 Aufrufe

 1. #741
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Ministerium für Außenpolitik.

  BOMBE!!

  ist die brücke eigentlich schon fertig?

 2. #742
  clk
  Avatar von clk

  Registriert seit
  07.03.2012
  Beiträge
  4.470
  Die Brücke ist zwar schön aber sind wirklich so viele Statuen nötig

 3. #743
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Umweltschützer wollen Transparenz für den Bau der touristischen Komplexe in Ljubanishta (Ohrid) verwenden.

  ТЕМА: Еколозите бараат транспарентност при изградбата на туристичкиот комплекс во Љубаништа

  Државните институции и претставниците на индискиот милијардер Субрата Рој во претстојниот период треба да покажат максимална транспарентност и отвореност во рамките на подготвителната процедура за изградба на големиот туристичко – рекреативен комплекс во Љубаништа. Највисок степен на значење треба да и се даде на студијата за оценка на влијанието врз животната средина. Охридските еколошки здруженија првично се запознаени со плановите за изградба на хотелите, казината и терените за голф на овој дел од охридското крајбрежје, но сеуште не ја имаат на увид целокупната документација. Од Хидробиолошкиот институт во Охрид даваат позитивно мислење за еколошкото влијание на проектот „Сахараја Македонија“, но истовремено напоменуваат дека ставот се однесува исклучиво на објектите што ќе се градат на копно бидејќи им било укажано дека градежни зафати во водите на Охридското езеро нема да има.

  Еколошкото друштво „Грашница“ од Охрид е консултирано при изготвувањето на проектната документација. Тие сметаат дека планираната индиска инвестиција во вредност од околу 250 милиони евра би можела да има незначително влијание врз Охридското езеро и непосредната околина. Оттаму напоменуваат дека просторот предвиден за градење ги нема заштитените крајбрежни клифови, а при изградбата на комплексот нема да има интервенции врз дното на езерото. „Површината наменета за градба е силно изменета од човечки активности – тоа се земјоделски површини кои редовно се обработуваат и веројатно придонесуваат за внесување на нутриенти во езерото“, велат за „Билд“ од еколошкото друштво „Грашница“. Како и повеќето останати субјекти со кои контактиравме, од здружението се претпазливи со конечната оценка бидејќи не ја анализирале целокупната документација. „Сеуште го немаме целиот проект на увид, ниту студијата за оценка за влијание врз животната средина. Би полемизирале повеќе кога ќе ги имаме овие документи на увид“, истакнуваат тие.

  Хидробиолошкиот завод во Охрид излезе со став дека е запознаен со проектот за изградба на рекреативно – туристичкиот комплекс, но во доставената документација до нив ги немало вештачките острови, полуострови и канали кои се публикуваа во македонските медиуми. Од нивна страна е дадено позитивно мислење за еколошка издржливост на проектот, но единствено доколку нема градба на објекти во езерото. Покрај од оваа институција, индискиот инвеститор ќе мора да се консултира со УНЕСКО пред да започне каков било градежен зафат во водите на Охридското езеро, бидејќи истото претставува заштитен екосистем кој е вметнат на списокот на светското природно наследство на специјализираната агенција на Обединетите Нации. Од општина Охрид истакнуваат дека комплексот во Љубаништа на индискиот милијардер ќе го оспорат пред судските органи, доколку локалната самоуправа не биде детално запознаена и вклучена во реализацијата на проектот и ако не добие цврсти гаранции дека предвидената градба нема да го загрози статусот на Охридското езеро во УНЕСКО.

  „Билд“ се обиде да ја исконтактира управата на Националниот парк „Галичица“ како една од најзасегнатите страни во проектот, но оттаму не добивме одговори на поставените прашања. Според јавно публикуваните информации за паркот од нивна страна, строго заштитените делови се простираат на површина од 985 хектари. Од нив, дури три зони се наоѓаат во непосредна близина на најавениот туристички комплекс на индискиот милијардер. Крајбрежните карпи и клифови во Охридското езеро се простираат на потегот од селото Трпејца до плажата на автокампот Љубаништа и во нивната непосредна околина живее и се развива посебен и ендемичен растителен и животински свет. Втората зона е извориштето кај Свети Наум, кое претставува репрезентативен геоморфолошки и хидролошки објект кој се наоѓа во изворна состојба и се одликува со исклучителна пејсажна вредност.

  Третата и најголема заштитена зона на охридската страна од Националниот парк „Галичица“ е високопланинскиот предел со врвот Магаро кој се издигнува над селото Љубаништа. Реткиот растителен свет во просторот кој што истовремено претставува живеалиште на ретки и загрозени видови птици (златест орел, бел и белоглав мршојадец и сив сокол) се главните одлики на оваа околина под строга заштита од страна на надлежните власти. Експертите напоменуваат дека не треба да се земе во предвид единствено влијанието на самите зданија од туристички комплекс врз животната средина, туку и на неопходната инфраструктура за водовод, канализација и патишта што треба да се завршат паралелно со реализацијата на огромниот проект, како и искористувањето на природните ресурси од самиот комплекс. Како проект планиран за развој на масовниот туризам, од суштинско значење ќе биде изработката на студија за максималниот број на туристи и карактерот на нивниот престој во околината, документ што треба да покаже дали посетата на десетиците илјади нови туристи би можела да ја уништи недопрената природна околина.

  Првичните информации објавени пред неколку дена говорат дека големиот туристичко – рекреативен комплекс на индискиот милијардер Субрата Рој ќе се гради на површина од 234 хектари. Во проектот е зацртана изградба на луксузни хотели, казино на вода, марина, базени, рекреативни објекти и терени за голф. Вкупната инвестиција би изнесувала околу 250 милиони евра, при што по завршувањето со градба на зданијата би се привлекле десетици илјади туристи на годишно ниво. Проектот за комплексот „Сахарајан Македонија“ го изработи британското дизајнерско студио „Аткинс“.


 4. #744
  tetovë1
  Lil Dubai in ohrid

 5. #745
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Lil Dubai in ohrid
  das genau gleiche habe ich auch gedacht

 6. #746
  tetovë1
  Wie hoch ist die chance, das so ein Projekt realisiert wird?

 7. #747
  clk
  Avatar von clk

  Registriert seit
  07.03.2012
  Beiträge
  4.470
  Zitat Zitat von tetovë Beitrag anzeigen
  Wie hoch ist die chance, das so ein Projekt realisiert wird?
  Gute Frage solche spektakuläre Ankündigungen gibt es oft am Schluss wird selten etwas daraus.

 8. #748
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Wie hoch ist die chance, das so ein Projekt realisiert wird?
  abwarten..

 9. #749
  tetovë1
  Ist denke ich mehr für Ausländer gedacht dieses Projekt!

 10. #750
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von tetovë Beitrag anzeigen
  Ist denke ich mehr für Ausländer gedacht dieses Projekt!

  Und für die die Geld haben...

  - - - Aktualisiert - - -

  Zitat Zitat von clk Beitrag anzeigen
  Die Brücke ist zwar schön aber sind wirklich so viele Statuen nötig
  Klar, so war das ja im Projekt vorgesehen und auch das Konzept.

  Vermutlich war das hier das Vorbild:

  Karlsbruecke.jpg

Ähnliche Themen

 1. Griechische Bauprojekte
  Von El Greco im Forum Bauprojekte
  Antworten: 673
  Letzter Beitrag: 12.01.2018, 20:37
 2. Skopje - Bauprojekte
  Von mk1krv1 im Forum Bauprojekte
  Antworten: 640
  Letzter Beitrag: 16.02.2016, 19:53
 3. Zenica Bauprojekte
  Von bosmix im Forum Bauprojekte
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 26.09.2009, 00:22
 4. Sarajevo Bauprojekte
  Von CoolinBan im Forum Bauprojekte
  Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 28.09.2008, 23:45