BalkanForum - das Forum fr alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum fr alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum fr alle Balkanesen.
Seite 76 von 185 ErsteErste ... 266672737475767778798086126176 ... LetzteLetzte
Ergebnis 751 bis 760 von 1841

Bauprojekte in Mazedonien

Erstellt von MaKeDoNiJa e VeCnA, 09.03.2010, 20:22 Uhr 1.840 Antworten 162.344 Aufrufe

 1. #751
  tetov1
  Gute verdienende Brger MK's und Diaspora Leute.

 2. #752
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beitrge
  3.307
  Die Bauarbeiten des Einkaufszentrums "Euroitalia" in Petroves gehen voran

  Напредува изградбата на трговскиот центар на „Еуроиталиа“ во Петровец

  Општина Петровец наредната година ќе добие модерен трговски центар на површина од 10.000 метри квадратни. Градежните активности на терен забрзано се одвиваат, а во моментов се подигнува вториот кат од идниот мултифункционален комплекс кој ќе се простира на приземје и четири ката. За посетителите е планирана изградба на паркинг простор со капацитет од 80 возила. Инвеститор во новиот трговски центар е италијанската компанија „Еуроиталиа“. Висината на оваа странска директна инвестиција изнесува 10 милиони евра. За изведувач на градежните работи е избрана компанијата „Ники градба“ од Скопје.

  Засега не се објавуваат информации кои брендови и ланци на продавници ќе бидат дел од трговскиот центар. Предвидувањата се дека идниот комерцијален објект ќе отвори 100 нови работни места. Камен – темелникот беше поставен кон крајот на октомври минатата година и тогаш инвеститорот најави дека зданието ќе биде завршено до крајот на 2012 година, но според последните информации официјалното пуштање во употреба е пролонгирано за наредната година. Локалната власт соопштува дека италијанската компанија има купено уште една парцела од 6.000 метри квадратни во Катланово, каде што е предвидено да се реализира современ спортско – рекреативен комплекс и спа – центар на површина од 27.000 метри квадратни.

 3. #753
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beitrge
  10.296
  Rekonstruktion den mazedonischen Parlaments. 4. #754
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beitrge
  3.307
  In kratovo wird ein spa gebaut (ist noch nicht sicher!)

  Втора шанса за реализација на идниот спа – центар во Кратово

  Недопрената природа и чистиот воздух, близината на атрактивниот локалитет „Куклица“ препознатлив по уникатните камени фигури и богатството на геотермални води го прават кратовскиот регион идеален за инвестирање во банско – рекреативниот туризам. Неискористеноста на геотермалниот потенцијал би можела да се надмине во наредниот период, доколку се оствари идејата за изградба на огромниот спа – центар во близина на кратовското село Вакув. Министерството за транспорт и врски го распиша огласот за продажба на 78.107 метри квадратни распределени во седум градежни парцели со различна големина. Планираниот спортско – рекреативен и бански комплекс ќе содржи хотели, објекти за времено сместување, затворен олимписки базен и бројни спортски содржини со вкупна површина од 162.402 метри квадратни.

  Урбанистичката документација предвидува во рамките на замислениот комплекс да се изградат три зданија за здравство и социјална заштита, поточно бањи и сместувачки капацитети за посетителите. За оваа намена на огласот се нудат три градежни парцели од 12.976, 12.107 и 9.720 метри квадратни. Во рамки на комплексот би се подигнал и луксузен хотел со приземје и четири ката со вкупна површина од 79.523 метри квадратни. Вредноста на државното земјиште е различно проценета во зависност од намената на зданијата што е предвидено да се градат, започнувајќи од 73 денари од метар квадратен за објектите за времено сместување, 148 денари од метар квадратен за хотелскиот комплекс и 175 денари од метар квадратен за парцелите на кои би се подигнале објектите за спорт и рекреација.

  Истите градежни парцели веќе беа огласени за продажба во текот на пролетните месеци, но на електронското јавно наддавање не се појави заинтересиран инвеститор што би го реализирал проектот. Вториот обид за продажба на локациите ќе се одржи на 15 јануари, а компаниите кои сакаат да вложат во овој капацитет треба да се пријават за електронската аукција најдоцна до 8 јануари. Општина Кратово уште од пред неколку месеци ја има подготвено целокупната документација за успешно завршување на комплексот, со што најповолните понудувачи не би се соочиле со проблеми при имплементирањето на проектот. Доколку успешно се спроведе лицитацијата на земјиштето, тогаш тие ќе имаат рок од шест години од денот на добивањето на градежните дозволи да го изградат спортско – рекреативниот и банскиот комплекс кој би го заживеал туризмот во кратовскиот регион.

 5. #755

  Registriert seit
  03.09.2012
  Beitrge
  680
  Sanierungen bei der Farbigen Moschee in Tetovo fertig

  Раскошната фасада на Шарената џамија во Тетово повторно блесна во препознатливиот сјај. Маркантната надворешна и внатрешна декорација на верскиот објект е целосно санирана по неколкумесечниот процес на конзервација и реставрација од страна на стручни екипи, раководени од Националниот конзерваторски центар и Управата за заштита на културното наследство. Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска и амбасадорот на САД Пол Волерс денеска присуствуваа на претставувањето на резултатите од реализираниот проект. Финансиските средства за зафатот се обезбедија преку грант од Амбасадорскиот фонд за културна заштита на Соединетите Американски Држави во висина од 94.700 долари, како и 500.000 денари од Годишната програма за 2012 година на Министерството за култура.


  Покрај комплетираните конзерваторски и реставраторски активности врз фасадата на Шарената џамија, во изминатите неколку години беше спроведена интервенција на ѕидното сликарство во внатрешноста, дренажа и заштита од атмосферски води и беше реставрирана фасадата на влезниот дел од џамијата и оградниот ѕид. Од 2008 година до денес во неколку наврати се работеше на ретуширање на декорациите на внатрешните ѕидови од верскиот објект, при што извршената санација ги задоволува меѓународните стандарди за заштита на спомениците на културата. Изградена во 1495 година покрај реката Пена, Шарената џамија претставува вреден споменик на архитектурата и сликарството од османлискиот период во Македонија. Бројните живописно насликани орнаменти и разновидните сликарски техники го вбројуваат објектот во антологијата на светската исламска архитектура.

  - - - Aktualisiert - - -

  Zum Zweiten Mal wird ein Privater Partner fr das TIRZ Tetovo gesucht

  После два неуспешни тендери, Дирекцијата за технолошки и индустриски развојни зони распиша трет повик за воспоставување на јавно – приватно партнерство за развој, финансирање, управување и вршење работи на основач на технолошко индустриската зона во Тетово. Најповолниот понудувач во наредните 96 години ќе треба да управува со индустриската зона која е со површина од над 974 илјади метри квадратни. Главен критериум при изборот на идниот партнер е цената што тој ќе ја понуди во доставената документација, но и бројот на вработени лица со македонско државјанство. Понудите од заинтересираните компании треба да се достават најдоцна до 15 јануари. Индустриската зона во близина на тетовското село Сараќино е планирана како простор за изградба на објекти за производство, дистрибуција и сервисни дејности.


  Од идниот инвеститор се очекува да вложи околу 15 милиони евра во изведба на неопходната внатрешна инфраструктура, а дополнителни 4 до 5 милиони евра е предвидено да се издвојат за сообраќајна инфраструктура, административен објект и терминал. Досега пропаднаа два тендера за пронаоѓање на партнер кој ќе управува со индустриската зона, при што во април годинава беше поништен вториот тендер иако беа пријавени две турски и една норвешка компанија. Државата се обиде сама да ја изгради потребната инфраструктура во ТИРЗ Тетово во текот на 2010 година со инвестиција од буџетот во износ од околу 5,5 милиони евра. Доколку успешно се спроведе третиот тендер и се изгради изведе инфраструктурата, во идната индустриска зона преку директни странски инвестиции би можеле да се вработат околу 7 илјади лица.


 6. #756

 7. #757
  tetov1
  Gibt es Projekte fr gnstiges wohnen in den Stdten?

 8. #758
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beitrge
  10.296
  Prilep plant ihren Stadion namens "Goce Delcev" komplett zu rekonstruieren. Der Brgermeister von Bitola will ebenfalls ihr Stadion "Tumbe Kafe" renovieren lassen.

  Ќе „пркне“ ли и ФК Пелистер: Градоначалникот на Битола најави многу повеќе пари за „зелено-белите“ | Bukvar.MK
 9. #759
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beitrge
  27.867
  Zitat Zitat von Makedonier Beitrag anzeigen
  Prilep plant ihren Stadion namens "Goce Delcev" komplett zu rekonstruieren. Der Brgermeister von Bitola will ebenfalls ihr Stadion "Tumbe Kafe" renovieren lassen.

  Œе €žп€кне€œ ли и Фš Ÿелис‚е€: “€адона‡алнико‚ на ‘и‚ола на˜ави многƒ повеœе па€и за €žзелено-бели‚е€œ | Bukvar.MK
  JA MANN SUPER!!!!! Nicht nur Prilep....Bitola, Strumica, Tetovo die anderen Fuballhochburgen sollten ihre Spielsttten renovieren. Bitola sieht aus wie ein Steinbruch

  - - - Aktualisiert - - -

  Zitat Zitat von tetov Beitrag anzeigen
  Gibt es Projekte fr gnstiges wohnen in den Stdten?

  Da so ein Projekt gibt es. Kurzer Auszug aus dem Programm der Regierung:


  Residential construction and communal infrastructure


  In order to realize the purposes of the housing strategies, the Government of the Republic of Macedonia will continue to implement the project for constructing apartments and houses for vulnerable groups of citizens, as well as residential units and houses for young married couples, single parents, children without parental care who have turned 18 and their right to live in an home for children without parental care has expired, as well as other vulnerable groups of people.


  For social cases and other vulnerable groups – in 2011 and 2012, the construction of the 220 residential units in Bitola, Berovo and Shtip will be finished. With the new program, by 2014, 1,314 residential units and houses will be built in the following cities: Skopje, Resen, Demir Hisar, Gevgelija, Prilep, Makedonski Brod, Kochani, Pehchevo, Vinica, Kumanovo, Kichevo, Sveti Nikole, Probishtip, Negotino, Strumica, Tetovo, Gostivar, Debar and Veles.


  For persons which have not solved their housing issue (young married couples, persons with disabilities, single parents, solitary and other persons) – by the end of 2011, residential buildings will be constructed in Bitola, while the construction of 450 new units will start in the cities: Skopje, Shtip, Sveti Nikole, Berovo, Pehchevo, Radovish, Makedonska Kamenica, Probishtip, Kratovo, Kriva Palanka, Demir Hisar, Kumanovo, Kavadarci, Tetovo, Gostivar, Debar, Kichevo and Veles (to be realized by 2015).


  Construction of apartments and houses intended for sale – in the period 2011–2015, 1,296 apartments and houses intended for sale on favorable conditions will be constructed or completed in Skopje, Bitola, Strumica, Tetovo and Ohrid.


  Completion of the municipal apartments sale process – according to the latest amendments to the legislation, the procedure for selling municipal residential apartments will proceed and this process will be completed by the end of 2012.


  Project: Buy a house, buy an apartment! – The Government of the Republic of Macedonia will support the citizens in buying a new or larger apartment or house. The project is intended for citizens who do not have their own place to live or who cannot solve their housing problems. To this end, the realization of two projects will commence:


  Fifty–fifty payment for the first 5 years – subsidizing half of the monthly payment for credits up to 50,000 Euros intended for the construction of a house or buying an apartment (commencing 1/01/2012);
  Subsidizing 50% of the initial participation in buying an apartment/constructing a house, for credits up to 50,000 Euros (commencing 1/01/2012).

 10. #760
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beitrge
  3.307
  Започна изградбата на технолошко – индустриската зона во Прилеп

  Македонскиот премиер Никола Груевски денеска го постави камен – темелникот на новата технолошко – индустриска зона во месноста Алдинци кај Прилеп. Идната локација наменета за привлекување на странски директни инвестиции има плански опфат од 67 хектари, со можност за нејзино проширување со дополнителни 35 хектари. Планирано е во претстојниот период да се изведат градежни активности за комплетирање на патната, електричната, водоводната и на канализационата инфраструктура во прилепската индустриска зона. Властите не објавија информации за висината на финансиските средства што ќе се одвојат од државниот буџет за овој проект.

  После Тетово, Кичево, Штип и двете кај Скопски Бунарџик, ТИРЗ Прилеп е шестата по ред економска зона од овој вид во земјава. Владата планира да основа вкупно 11 технолошко – индустриски развојни зони кои се реализираат со средства од централниот буџет или пак се бараат приватни инвеститори за нивно завршување по пат на јавно – приватно партнерство. Покрај почетокот на изградбата на зоната во Алдинци, локалната самоуправа од градот успешно ја заокружи продажбата на сите градежни парцели од индустриската зона „Прилеп 1“, во моментов активно се работи на зоната „Прилеп 2“, а се планираат уште две локации во прилепскиот регион кои ќе бидат наменети за малото стопанство и лесната индустрија.

hnliche Themen

 1. Griechische Bauprojekte
  Von El Greco im Forum Bauprojekte
  Antworten: 673
  Letzter Beitrag: 12.01.2018, 20:37
 2. Skopje - Bauprojekte
  Von mk1krv1 im Forum Bauprojekte
  Antworten: 640
  Letzter Beitrag: 16.02.2016, 19:53
 3. Zenica Bauprojekte
  Von bosmix im Forum Bauprojekte
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 26.09.2009, 00:22
 4. Sarajevo Bauprojekte
  Von CoolinBan im Forum Bauprojekte
  Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 28.09.2008, 23:45