BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 80 von 185 ErsteErste ... 307076777879808182838490130180 ... LetzteLetzte
Ergebnis 791 bis 800 von 1841

Bauprojekte in Mazedonien

Erstellt von MaKeDoNiJa e VeCnA, 09.03.2010, 20:22 Uhr · 1.840 Antworten · 162.142 Aufrufe

 1. #791
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Ja jetzt zeigt er mir nur ne Reihe % mit Buchstaben und Zahlen dazwischen.

  Edit: Ging doch. Wie ich verstanden habe steht da nur etwas davon das sie wieder 28 neue Statuen hinstellen wollen.
  Ist ja auch nur der Touristische Teil ,in dem investiert wird. Das befasst aber nicht das ganze Projekt.
  Ja , Statuen, Denkmäler ,Erneuerung der Fassaden und der Ausbau des Hauptplatz etc.

 2. #792
  Bendzavid
  Zitat Zitat von mk1krv1 Beitrag anzeigen
  Ist ja auch nur der Touristische Teil ,in dem investiert wird. Das befasst aber nicht das ganze Projekt.
  Ja , Statuen, Denkmäler ,Erneuerung der Fassaden und der Ausbau des Hauptplatz etc.
  Das Projekt an sich ist in Ordnung, 30 Statuen aber sind wirklich viel zu viel.

 3. #793
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  In Ohrid wird ein Flughafen direkt auf dem Ohrid-See gebaut.

  Аеродромот на вода во Охрид нема да биде бетонизирана градба
  Сабота, 15 Декември 2012 15:36

  Аеродромот на вода во Охрид нема да се гради како цврста и бетонизирана градба, туку станува збор за обележување на Охридското Езеро за да се воспостават одредени норми за полетување и слетување, истакна министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески при денешната посета на Струга.  Тој рече дека за изградба на најавениот аеродром веќе се пријавила една заинтересирана компанија, но претходно мора да се создаде правна регулатива.

  - Екипа составена од повеќе институции работи на разгледување на таа иницијатива, а во наредниот период ќе имаме и средба со заинтересираната компанија. Треба да создадеме правна регулатива, но внимаваме да се запазат високите еколошки стандарди, што значи работиме заедно со Министерството за животна средина. Правилниците ќе бидат доставени до други релевантни меѓународни институции. Внимаваме максимално на еколошките стандарди бидејќи занеме дека Охридското Езеро е заштитено од УНЕСКО и затоа тие мора да бидат високи, истакна Јанакиески.

  За оваа инвестиција во Охрид се работи во координација со турската компанија ТАВ која управува со аеродромите во Македонија.

  - Заедно работиме со турската компанија бидејќи во самиот концесионерски договор стои дека доколку друг аеродром или друга полетна патека се даде на управување, мора да се согласува со самиот концесионер. Така што, се уште е рано да се изјасниме и треба да се разгледа внимателно доставената документација од една компанија, додаде Јанакиески.


 4. #794
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Die Gebetshäuser in Makedonien werden rekonstruiert

  Со европски пари ќе се реконструираат верски храмови

  Црквата Свети Архангел Михаил во тетовско Непроштено и Хаџи беј Џамија во Битола ќе се реконструираат во рамки на проектот насловен Обновувајќи го нашето минато ја градиме нашата иднина.

  Проектот во Тетово ќе го спроведува Центарот за Развој и унапредување на јавниот живот, а архитектонско-конзерваторските работи кои ќе се спроведат на верските објекти ќе ги реализира Националниот Конзерваторски Центар.

  -Се формира координативно тело од претставници на иституции, организации, невладини организации, жители на Непроштено и други, кои ќе имаат задача во следниот период да ги координинараат работите околу обновта на црквата Свети Архангел Михаил, изјави Борислав Павловски од Центарот за Развој и унапредување на јавниот живот од Тетово.

  Покрај технички проектот има и едукативен карактер. Ќе се спроведуваат обуки и работилници на тема меѓукултурен дијалог.

  -Преку мултикултурниот дијалог сакаме да ги споиме различни културни средини и да го зачуваме културното наследство, изјави проф.др. Елеонора Петрова, стручен соработник во проектот.

  Проектот за реконструкција на црквата и џамијата е имплементиран од италијанската невладина организација Меѓународна сорботка Југ-Југ, а финансиски поддржан од Фондовите на Европската унија.

 5. #795
  Avatar von Ibrišimović

  Registriert seit
  30.11.2005
  Beiträge
  3.623
  Zitat Zitat von mk1krv1 Beitrag anzeigen
  In Ohrid wird ein Flughafen direkt auf dem Ohrid-See gebaut.

  Аеродромот на вода во Охрид нема да биде бетонизирана градба
  Сабота, 15 Декември 2012 15:36

  Аеродромот на вода во Охрид нема да се гради како цврста и бетонизирана градба, туку станува збор за обележување на Охридското Езеро за да се воспостават одредени норми за полетување и слетување, истакна министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески при денешната посета на Струга.  Тој рече дека за изградба на најавениот аеродром веќе се пријавила една заинтересирана компанија, но претходно мора да се создаде правна регулатива.

  - Екипа составена од повеќе институции работи на разгледување на таа иницијатива, а во наредниот период ќе имаме и средба со заинтересираната компанија. Треба да создадеме правна регулатива, но внимаваме да се запазат високите еколошки стандарди, што значи работиме заедно со Министерството за животна средина. Правилниците ќе бидат доставени до други релевантни меѓународни институции. Внимаваме максимално на еколошките стандарди бидејќи занеме дека Охридското Езеро е заштитено од УНЕСКО и затоа тие мора да бидат високи, истакна Јанакиески.

  За оваа инвестиција во Охрид се работи во координација со турската компанија ТАВ која управува со аеродромите во Македонија.

  - Заедно работиме со турската компанија бидејќи во самиот концесионерски договор стои дека доколку друг аеродром или друга полетна патека се даде на управување, мора да се согласува со самиот концесионер. Така што, се уште е рано да се изјасниме и треба да се разгледа внимателно доставената документација од една компанија, додаде Јанакиески.

  Wie der Flughafen Kansai hier, aber braucht FYROM sowas wirklich? Das verschandelt doch den ganzen idyllischen See! Der Fluglärm, die Abgase etc!!

 6. #796
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Zitat Zitat von mk1krv1 Beitrag anzeigen
  In Ohrid wird ein Flughafen direkt auf dem Ohrid-See gebaut.

  Аеродромот на вода во Охрид нема да биде бетонизирана градба
  Сабота, 15 Декември 2012 15:36

  Аеродромот на вода во Охрид нема да се гради како цврста и бетонизирана градба, туку станува збор за обележување на Охридското Езеро за да се воспостават одредени норми за полетување и слетување, истакна министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески при денешната посета на Струга.  Тој рече дека за изградба на најавениот аеродром веќе се пријавила една заинтересирана компанија, но претходно мора да се создаде правна регулатива.

  - Екипа составена од повеќе институции работи на разгледување на таа иницијатива, а во наредниот период ќе имаме и средба со заинтересираната компанија. Треба да создадеме правна регулатива, но внимаваме да се запазат високите еколошки стандарди, што значи работиме заедно со Министерството за животна средина. Правилниците ќе бидат доставени до други релевантни меѓународни институции. Внимаваме максимално на еколошките стандарди бидејќи занеме дека Охридското Езеро е заштитено од УНЕСКО и затоа тие мора да бидат високи, истакна Јанакиески.

  За оваа инвестиција во Охрид се работи во координација со турската компанија ТАВ која управува со аеродромите во Македонија.

  - Заедно работиме со турската компанија бидејќи во самиот концесионерски договор стои дека доколку друг аеродром или друга полетна патека се даде на управување, мора да се согласува со самиот концесионер. Така што, се уште е рано да се изјасниме и треба да се разгледа внимателно доставената документација од една компанија, додаде Јанакиески.


  Was machen die bloß mit dem wunderschönen Ohridsee. Bin absolut gegen das Projekt.

 7. #797
  Avatar von hippokrates

  Registriert seit
  30.12.2005
  Beiträge
  13.211
  Zitat Zitat von Oh_Mann Beitrag anzeigen
  Wie der Flughafen Kansai hier, aber braucht FYROM sowas wirklich? Das verschandelt doch den ganzen idyllischen See! Der Fluglärm, die Abgase etc!!
  Der Ohrid-See würde dann automatisch seinen Tourismus-Reiz komplett verlieren. Wer will schon beim Essen am Ufer sitzen und dabei ein Monstrum in der Ferne sehen.
  Hippokrates

 8. #798
  Avatar von Ölcrem_Drehcran

  Registriert seit
  23.12.2012
  Beiträge
  180
  Zitat Zitat von Makedonier Beitrag anzeigen
  Was machen die bloß mit dem wunderschönen Ohridsee. Bin absolut gegen das Projekt.

  Das frage ich mich allerdings auch, zumal Ohrid ja einen Flughafen doch bereits hat. Sinnvoller wäre es den zu moderniesieren und auf Vordermann zu bringen, so das es auch mehr Flüge gibt als die 2 Flüge am Tag. Sinnvoll wäre es auch z.b. innermakedonische Flüge nach Skopje anzubieten.

  Mir wäre es lieber, wenn die Straßeninfrastruktur auf ein einheitliches Niveau gebracht wird, wie z.b. gute Beschilderung, Autobahnausfahrten die auch ihren Namen verdient haben, das Mautsystem reformieren (das jetzige ist nur Verarschung. Mit guter Planung kann man, wenn man will, die Maut umgehen), die Namen der Straßen ordentlich beschildern, Verkehrsregeln auch überwachen und ahnden, Schienenverkehr ausbauen, neue Züge einsetzen, geregelten Fahrplan, etc... ich denke das wäre als hohe Priorität anzusehen. Dadurch ist man auch für Investoren deutlich attraktiver. Der jetztige Zustand ist leider nicht so gut.

 9. #799
  Bendzavid
  Was wird dann aus dem Flughafen den die jetzt haben?

 10. #800
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Wie der Flughafen Kansai hier, aber braucht FYROM sowas wirklich? Das verschandelt doch den ganzen idyllischen See! Der Fluglärm, die Abgase etc!!
  Ja ,Makedonien braucht sowas wirklich ..Außerdem wird der Flughafen weit genug von den Badesträndern und Tourismusbereichen gebaut werden.

Ähnliche Themen

 1. Griechische Bauprojekte
  Von El Greco im Forum Bauprojekte
  Antworten: 673
  Letzter Beitrag: 12.01.2018, 20:37
 2. Skopje - Bauprojekte
  Von mk1krv1 im Forum Bauprojekte
  Antworten: 640
  Letzter Beitrag: 16.02.2016, 19:53
 3. Zenica Bauprojekte
  Von bosmix im Forum Bauprojekte
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 26.09.2009, 00:22
 4. Sarajevo Bauprojekte
  Von CoolinBan im Forum Bauprojekte
  Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 28.09.2008, 23:45