BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 81 von 185 ErsteErste ... 317177787980818283848591131181 ... LetzteLetzte
Ergebnis 801 bis 810 von 1841

Bauprojekte in Mazedonien

Erstellt von MaKeDoNiJa e VeCnA, 09.03.2010, 20:22 Uhr · 1.840 Antworten · 161.993 Aufrufe

 1. #801

  Registriert seit
  03.09.2012
  Beiträge
  680
  Zitat Zitat von mk1krv1 Beitrag anzeigen
  Ja ,Makedonien braucht sowas wirklich ..Außerdem wird der Flughafen weit genug von den Badesträndern und Tourismusbereichen gebaut werden.
  Nein man das braucht es sicher nicht!!! Ohrid hat einen Flughafen und wenn er zu klein ist dann sollen die denn Flughafen ausbauen . Die sollen lieber ein Flughafen in Zentral Mazedonien bauen oder so !!

  Der Ohridsee ist Unesco Weltkulturerbe. Die Zerstören ihn so dämmlich ! Sollen die lieber einige Parkhäuser, Strassen renovieren! Denn das braucht es wirklich !!!! Und nicht einen scheiss zweiten Flughafen am See !

 2. #802
  Avatar von Ölcrem_Drehcran

  Registriert seit
  23.12.2012
  Beiträge
  180
  Zitat Zitat von Salios Beitrag anzeigen
  Nein man das braucht es sicher nicht!!! Ohrid hat einen Flughafen und wenn er zu klein ist dann sollen die denn Flughafen ausbauen . Die sollen lieber ein Flughafen in Zentral Mazedonien bauen oder so !!

  Der Ohridsee ist Unesco Weltkulturerbe. Die Zerstören ihn so dämmlich ! Sollen die lieber einige Parkhäuser, Strassen renovieren! Denn das braucht es wirklich !!!! Und nicht einen scheiss zweiten Flughafen am See !
  Wenn es so wäre, daß Ohrid ein so hohes Fluggastaufkommen hätte, würde ich das ja noch irgendwo noch verstehen. Aber selbst der jetzige Flughafen ist unterlastet, es starten und landen ca 2 - 3 Flüge am Tag, meistens nach Zürich.

  Wobei, dann wäre ein Ausbau des jetzigen Flughafens sinnvoller als ein Neubau auf einem See. Ich hoffe, das kommt niemals.

 3. #803
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Nein man das braucht es sicher nicht!!! Ohrid hat einen Flughafen und wenn er zu klein ist dann sollen die denn Flughafen ausbauen . Die sollen lieber ein Flughafen in Zentral Mazedonien bauen oder so !!

  Der Ohridsee ist Unesco Weltkulturerbe. Die Zerstören ihn so dämmlich ! Sollen die lieber einige Parkhäuser, Strassen renovieren! Denn das braucht es wirklich !!!! Und nicht einen scheiss zweiten Flughafen am See !
  Jetzt beruhig dich mal!! Der Gruevski wird sich schon was dabei gedacht haben. Die Hälfte der Bauprojekte in Ohrid ,sind doch sowieso alles nur Bauprojekte im Tourismusberreich. Das letzte an das er dann denken würde ,wäre dem Ohrid-see zu schaden.

  - - - Aktualisiert - - -

  Serbien wird den Kanal Dunav-Morava-Vardar bauen.
  Министерството за природни ресурси, рударство и просторно планирање на Република Србија почнало со подготовката на документацијата за изработка на просторен план за посебна намена за пловен канал Дунав-Морава-Вардар  Проценетата вредност на вкупната инвестиција за изградба на каналот изнесува меѓу 15 и 17 милијарди долари, а само за делот кон Србија ќе треба да бидат обезбедени од 10 до 12 милијарди долари. Но тоа се проценките направени од експертите во седумдесеттите години од минатиот век, наведува ресорниот министер Милан Бачевиќ.
  Овој канал ќе биде поголем од каналот Рајна-Мајна или Сена - Рона, или Одра и Висла. За реализација на овој проект било разговарано со раководството на една кинеска компанија. Засега не се открива нејзиното име. Но се разговарало и со некои американски компании од Илиноис, а имало и заинтересирани партнери и од Германија.

  - Очекуваме до мај следната година успешно да се завршат многу разговори кои сега се водат, рекол министерот Бачевиќ. Тој не кажал дали ќе биде даден под концесија, граден со стратешко партнерство или некој друг облик на соработка.

  Просторниот план на проектот , кој ќе се вика пловен канал Белград-Солун треба да покрие површина од околу 10.500 квадратни километри, што е големина како Косово и Метохија.

  Голема корист од него би имале и Македонија и Грција . Тој ќе ги промени економските, политичките и геостратешките односи во Европа, на корист на сите луѓе до овој регион.

  Српските медиуми наведуваат дека при последната посета на српскиот претседател Томислав Николиќ биле добиени позитивни сигнали од политичкото раководство на Македонија и Грција.

  http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=11847

 4. #804
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Bitola bekommt neue Verkehrsschilder

  Одделението за комунални дејности и уредување на градежното земјиште и секторот за спроведување на урбанистички планови, урбанистичко планирање, заштита на животната средина, комунални дејности и уредување на градежното земјиште во општина Битола, ја утврдија програмата за обновување на хоризонталната и вертикалната сообраќајна сигнализација во градот.

  Во програмата за одржување на комунални објекти и инсталации, локална патна мрежа и улици во општина Битола за 2013 година планирани се 23,4 милиони денари, а од нив 10,9 милиони денари за реконструкција на улици додека поголемиот дел од средствата или 12,5 милиони се планирани инвестиции за подобрување на хоризонталната и вертикалната сообраќајна сигнализација во општината.
  За поквалитетен и побезбеден режим на сообраќајот во оваа година ќе бидат вложени 4 милиони за хоризонталната сигнализација на новоизградените улици и сообраќајници, како и за кружните текови во градот кои што ќе бидат стандардно обележани, 2,5 милиони денари ќе бидат искористени за поставување на нови и обновување на старите сообраќајни знаци и патоказни табли на подрачјето на општината. Oколу еден милион денари се планирани за одржување и поправка на постоечката светлосна сигнализација и семафори, а планирани се средства и за купување на друга опрема, информираат од општина Битола.
  Обезбедувањето на потребните средства за реализација на програмата за одржување на комунални објкети и инсталации во 2013 година ќе се врши од буџетот на Агенцијата за државни патишта во Република Македонија, како и од надоместоци за комунална дејност.


 5. #805

  Registriert seit
  03.09.2012
  Beiträge
  680
  Zitat Zitat von mk1krv1 Beitrag anzeigen
  Jetzt beruhig dich mal!! Der Gruevski wird sich schon was dabei gedacht haben. Die Hälfte der Bauprojekte in Ohrid ,sind doch sowieso alles nur Bauprojekte im Tourismusberreich. Das letzte an das er dann denken würde ,wäre dem Ohrid-see zu schaden.
  Ich bin beruhigt Warst du schonmal in Ohrid? Ich komme von dort und die könnten viel wichtigeres bauen als einen Flughafen!!
  Mich nervt dein Kommentar so quasi Mazedonien braucht das... Ohrid braucht "noch" keinen Zweiten Flughafen sondern bessere Strassenstruktur, strassenschilder, parkplätze usw.

  Aber er schadet dem See mit dem flughafenprojekt... Es ist ein See kein Meer... Schaut man aufs See hinaus sieht man einen Flughafen... die spinnen. Verlieren sofort touristen glaub mir !!!

  Wenn du dann noch diesen Projekt unterstützt dann spinnst du und sollst mal nach Ohrid gehen und sehen was das schönste ist... Die Aussicht ...!!!


  Salios

 6. #806
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Ich bin beruhigt Warst du schonmal in Ohrid? Ich komme von dort und die könnten viel wichtigeres bauen als einen Flughafen!!
  Mich nervt dein Kommentar so quasi Mazedonien braucht das... Ohrid braucht "noch" keinen Zweiten Flughafen sondern bessere Strassenstruktur, strassenschilder, parkplätze usw.

  Aber er schadet dem See mit dem flughafenprojekt... Es ist ein See kein Meer... Schaut man aufs See hinaus sieht man einen Flughafen... die spinnen. Verlieren sofort touristen glaub mir !!!

  Wenn du dann noch diesen Projekt unterstützt dann spinnst du und sollst mal nach Ohrid gehen und sehen was das schönste ist... Die Aussicht ...!!!


  Salios
  Ja ,ich bin fast jedes Jahr in Ohrid. Und du musst mir nicht sagen wie schön die Aussicht in Ohrid ist Ich beschäftige mich jeden Tag mit den Bauprojekten in Mazedonien. Und ich weiß was gebaut wird und welche Pläne es gibt. Natürlich braucht Ohrid viel Wichtigeres .Aber das kommt noch alles ,glaub mir
  Außerdem ist der See groß genug und der Flughafen wird nicht bei den Badestränden und Tourismuszonen gebaut ,sondern weiter weg.
  Habe vorhin schon gesagt ,das ich auch nicht dirket dafür bin ,aber solange ich nicht nähere Infomartion zum Bauvorhaben habe ,werde ich auch nichts mehr dazu sagen

 7. #807
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  In 2013 werden 474 weitere Wohnungen in ganz Makedonien gebaut.

  Владата и Акционерското друштво за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор од значење за Републиката (АДСДП), годинава планираат да отпочнат со градба на 474 станови за лица со социјален ризик и други ранливи групи. Најмногу, односно 312 станбени единици ќе се реализираат во скопската општина Бутел. Во прилепската населба Точила ќе се градат 76 станови, во Кочани 43, во Демир Хисар 25, а во Ресен 18. За оваа намена се предвидени вкупно 867.833.000 денари или околу 14,1 милиони евра. Рокот за изградба за некои згради е 2014, а за некои 2015 година. Проектот е кофинансиран од ЦЕБ (CEB – Council of Europe Development Bank), а првично се планираше да заврши до јуни годинава.

  За становите ќе може да конкурираат деца без родители или родителска грижа (лица над 18 години кои до својата 18-та година биле згрижени во институции и други облици на згрижување за деца без родители), корисници на социјална или постојана парична помош, лица погодени од елементарни – природни непогоди без разлика на правниот статус на нивните постојани (примарни) живеалишта, инвалидни лица и лица на кои им е потребна помош и грижа од друго лице и семејства со инвалидизирани лица, лица припадници на Ромската заедница (Декада на Роми) кои се социјално загрозени, самохрани родители со малолетни деца и слепи лица корисници на социјална или постојана парична помош.

  Истовремено од Владата најавуваат дека годинава ќе се започне со разгледување и припрема на дополнителни 14 локации кои евентуално ќе служат за изградба на згради со социјални станови. Оваа припрема подразбира проектирање, обезбедување на земјиштето за градба, стекнување на право на градба, како и обезбедување на потребната техничка документација.
 8. #808
  tetovë1
  Das mit den Wohnungen find ich gut!!

  Und das mit dem Flughafen wird niemals realisiert,aber solche airports gibts in Asien

  1Airport ist genug.ich möchte mal wissen wieviele Flugzeuge pro Tag in Ohrid landen?

 9. #809
  Bendzavid
  Zitat Zitat von A2D2 Beitrag anzeigen
  Das mit den Wohnungen find ich gut!!

  Und das mit dem Flughafen wird niemals realisiert,aber solche airports gibts in Asien

  1Airport ist genug.ich möchte mal wissen wieviele Flugzeuge pro Tag in Ohrid landen?
  TAV Ohrid Airport, Macedonia

  300.000 Passagiere jährlich.

  Edit: Heute wird nur ein Flieger landen und wieder starten. Ohrid wird meistens saisonal angeflogen.

 10. #810
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Es gibt wahscheinlich Pläne den Flughafen von Bitola auszubauen und zu modernisieren.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Logovardi_Airport

Ähnliche Themen

 1. Griechische Bauprojekte
  Von El Greco im Forum Bauprojekte
  Antworten: 673
  Letzter Beitrag: 12.01.2018, 20:37
 2. Skopje - Bauprojekte
  Von mk1krv1 im Forum Bauprojekte
  Antworten: 640
  Letzter Beitrag: 16.02.2016, 19:53
 3. Zenica Bauprojekte
  Von bosmix im Forum Bauprojekte
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 26.09.2009, 00:22
 4. Sarajevo Bauprojekte
  Von CoolinBan im Forum Bauprojekte
  Antworten: 55
  Letzter Beitrag: 28.09.2008, 23:45