BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 30 von 39 ErsteErste ... 20262728293031323334 ... LetzteLetzte
Ergebnis 291 bis 300 von 387

BELGRAD - Serbia - Bauprojekte

Erstellt von sky, 09.02.2009, 22:15 Uhr · 386 Antworten · 92.072 Aufrufe

 1. #291
  Dado-NS
  Kinezi presuđuju o gradnji u Ulici trešnjin cvet

  Po međudržavnom ugovoru, nova namena prostora gde se nalazi bombardovana ambasada mora da uvaži „čast i ugled kineske države”, što znači da ne može doći u ruke, recimo, investitora iz Japana, Amerike.


  Bombardovana kineska ambasada danas

  Šta će zameniti zgradu kineske ambasade u Novom Beogradu, porušenu u bombardovanju NATO-a, moglo bi da bude poznato do kraja godine ukoliko odluka o novoj nameni prostora od 60 ari uvaži „čast i ugled kineske države”. Tako nalaže ugovor Srbije i Kine, koja je zadržala pravo da odlučuje šta će da nikne na tom zemljištu iako je u zamenu za njega uzela plac na Dedinju gde se nalazi nova zgrada ambasade.
  Kako smo nezvanično saznali, Kinezi neće dozvoliti da lokacija u Novom Beogradu pređe u ruke investitora iz Japana, Amerike ili drugih zemalja sa kojima nemaju dobre odnose. Zainteresovani su da na tom mestu njihovi poslovni ljudi zidaju trgovinski centar.
  Član međudržavnog ugovora potpisan posle bombardovanja vezao je ruke Republičkoj direkciji za imovinu, kaže Srboljub Panić, pomoćnika direktora te institucije, da samostalno odluči šta će da uradi sa porušenim objektom i zemljištem.
  – To znači da naša država ne može prodati objekat, zemljište dati u zakup pre nego što se konsultuje sa Kinom. Do sada je bilo neformalnih razgovora sa kineskim atašeom za privredu, kontakti su u poslednje vreme intenzivirani i nadamo se da ćemo do kraja godine pronaći rešenje premda nije lako ispoštovati domaće zakone i zadovoljiti ugovorne obaveze – ističe Panić.
  Naime, porušena zgrada od oko 6.300 kvadratnih metara u Ulici trešnjin cvet u Novom Beogradu bila je u vlasništvu NR Kine. Posle bombardovanja Vlada Srbije je preuzela i ispunila obavezu da obezbedi novi prostor za ambasadu Kine. Korisnik oštećenog objekata postala je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda s obzirom na to da je naknada za uređivanje građevinskog zemljišta plaćena prilikom izgradnje ambasade u Novom Beogradu i to pravo je preneto na nove objekte u Užičkoj ulici.
  Direkcija za građevinsko zemljište nekoliko puta je tražila saglasnost od vlasnika, Republičke direkcije za imovinu, da proda staru zgradu. Odgovor nisu dobili.
  Problem je, međutim, u tome što se državna imovina prema zakonu može prodati raspisivanjem tendera na kome bi pobedio onaj ko ponudi najviše, bez obzira na to odakle dolazi. Tako se, na primer, može dogoditi da na konkursu učestvuju firme iza kojih stoji kapital iz zemalja koje nisu prihvatljive za Kineze. A međudržavni ugovor je sročen tako da ostavlja mogućnost Kinezima da daju poslednju reč.
  – Mi možemo da priželjkujemo da kineski investitor pobedi, ali šta ako se desi suprotno, a država mora da ispoštuje ugovor. Postavlja se pitanje da li hoćemo da zaradimo koji milion više ili da kvarimo diplomatske odnose sa velikom silom – objašnjava Panić.
  On dodaje da dvema direkcijama nije problem da se dogovore kako da lokaciju privedu nameni, ali će u ovom slučaju dve vlade ipak morati da preseku čvor.
  – Najlogičnije bi bilo da se zgrada proda. Obnova je preskupa, a država nema sredstva za to – naglašava Panić.
  Dok se na državnom nivou ne odluči šta će biti urađeno s privlačnom lokacijom koja bi pod drugačijim uslovima dobila novog vlasnika, u zgradi se skupljaju beskućnici, a ona zarasta u korov. Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište kaže da „njegova kuća” godinama izdvaja novac za održavanje objekta. Umesto da na tom placu zaradi, grad na njega troši pare.
  __________________

 2. #292

  Registriert seit
  02.05.2009
  Beiträge
  784
  Zitat Zitat von Iarti Beitrag anzeigen
  Wie heisst noch mal die serbische Mafia, die Geldwäsche betreibt indem sie Gebäude ohne Baugenehmigung errichtet?
  ZemunClan oder wie hießen sie alle ?
  ist es für dich wircklich so schwer die fresse zu halten?

 3. #293
  Dado-NS
  Airport City


 4. #294
  Dado-NS
  Zitat Zitat von Red-Way Beitrag anzeigen
  ist es für dich wircklich so schwer die fresse zu halten?
  Pusti ga druze. Nemoj da odgovaras na budale.

 5. #295
  Dado-NS
  Tri Lista Duvana

  Hotel Metropol


 6. #296
  Dado-NS
  Verano B23


 7. #297
  Dado-NS

 8. #298
  Dado-NS

 9. #299
  Dado-NS
  Energoprojekt


 10. #300
  Dado-NS
  Sava City
Ähnliche Themen

 1. KRAGUJEVAC - Serbia - Bauprojekte
  Von sky im Forum Bauprojekte
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 30.11.2009, 19:51
 2. Partizan Belgrad - Roten Stern Belgrad
  Von Drobnjak im Forum Sport
  Antworten: 7
  Letzter Beitrag: 28.02.2009, 17:08
 3. Visit Serbia - Enjoy Serbia (Clips)
  Von Der_Buchhalter im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 22
  Letzter Beitrag: 06.07.2008, 14:40
 4. Sarajevo Bauprojekte
  Von CoolinBan im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 49
  Letzter Beitrag: 03.10.2007, 00:57