BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Seite 11 von 36 ErsteErste ... 78910111213141521 ... LetzteLetzte
Ergebnis 101 bis 110 von 353

Infrastruktur-Projekte Bosnien und Herzegowina

Erstellt von Air-Bosna, 08.12.2015, 03:30 Uhr · 352 Antworten · 50.231 Aufrufe

 1. #101
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.624
  DANAS OTVARANJE NADVOŽNJAKA NA PEĆANIMA


  Prijedorčani će od danas i zvanično moći da koriste novoizgrađeni nadvožnjak u naselju Pećani koji ovaj dio grada povezuje sa naseljem Donja Puharska.

  Kako je najavljeno, svečanoj ceremoniji koja počinje od 16 časova, osim gradonačelnika Prijedora Marka Pavića prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kao i direktor JP „ Putevi RS“ Nenad Nešić.

  Nadvožnjak je dug 155 metara, a izgrađen je preko željezničke pruge i magistralnog puta Prijedor – Novi Grad.

  Radovi na izgradnji nadvožnjaka počeli su u martu 2014 godine. 2. #102
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.624
  Most Drivusa

 3. #103
  Avatar von daro

  Registriert seit
  15.07.2015
  Beiträge
  14.634
  IMG_4072.jpg
  Hier wird die Brücke in Svilaj gebaut

  IMG_4074.jpg

  IMG_4077.jpg

  Der Grundstein für die Brücke

  - - - Aktualisiert - - -

  IMG_4082.jpg

  Gewaltig so eine Autobahn eine fast 5m hohe Schicht und ein gewaltige Wasserumleitung um die Autobahn.

  Ich wollte eigentlich auf der Autobahn joggen ales ist jedoch abgesperrt.
  Für die 11km Svilaj-Odzak fehlt nur noch der Asphalt.

 4. #104
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.624
  Svilal-Odzak wird eine schöne kleine Strecke sein Freue mich auf das Endresultat!

 5. #105
  Avatar von daro

  Registriert seit
  15.07.2015
  Beiträge
  14.634
  Zitat Zitat von Air-Bosna Beitrag anzeigen
  Svilal-Odzak wird eine schöne kleine Strecke sein Freue mich auf das Endresultat!
  Aber nur eine Kurze von 11km, die Brücke sollte in mindestens 2 Jahren fertig werden die Autobahn muss nur noch asphaltiert und fertig gestellt weden der aufwändigere Teil ist fertig.

 6. #106
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.624
  Klopče - Pečuj (Donja Gračanica)

  Prije tri mjeseca počela je izgradnja poddionice Klopče – Pečuj (Donja Gračanica) koja se nadovezuje na poddionicu Drivuša – Klopče u zoni vijadukta Perin Han. U toku su pripremni radovi na podzemnom iskopu sa ulazne strane tunela Pečuj dug 870 m, gdje se radi izrada predusjeka na izlaznoj strani tunela Ričice. Ti radovi podrazumjevaju iskop, nanošenje mlaznog betona, ugradnju armaturnih mreža i ugradnju sidara. U proteklom periodu najveći dio radova se odnosio na izradu i uređenje pristupnih saobraćajnica i izmještanje lokalnih puteva. Također radovi se izvode i na izradi pristupnih puteva za radne platoe vijadukata Babina Rijeka i Ričice. Na otvorenoj trasi završena je izrada pristupnih puteva, a zbog kompleksnosti terena u pogledu geoloških uslova trenutno se izvode radovi na izradi dodatnih geoistražnih radova. Trenutno je na gradilištu angažovano 250 radnika. Radove izvodi konzorcij Euro-asfalt i Strabag AG. Vrijednost ugovora je 107.879.289,94 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem međunarodnih finasijskih institucija OPEC fonda za međunarodni razvoj i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Rok za izvođenje radova je 30 mjeseci. Značajniji radovi na dionici Klopče - Pečuj (Donja Gračanica) obuhvaćaju izgradnju četiri vijadukta i dva tunela.  ---

  Drivuša - Klopče

  Na poddionici Drivuša – Klopče trenutno se izvode radovi na rasponskoj konstrukciji mosta Drivuša. Do sada je urađeno 10 parova stubova i tri raspona lijevog mosta, a izvodi se betoniranje na četiri raspona. Betoniranje se izvodi na pomičnoj skeli (MSS). Nakon uočavanja pojave pukotina poduzete su hitne mjere sanacije kojima je klizište efektno umireno i sanirano, te nisu zabilježena daljnja pomjeranja terena. Također u toku su radovi na betoniranju stubova vijadukta Perin Han s lijeve strane. Radovi na potputnjaku su već izvedeni. Na gradilištu je angažovana građevinska operativa od 100 radnika, 10 kamiona te 25 drugih mašina neophodnih za rad. Izvođač radova na poddionici Drivuša – Klopče je Hering d.d. Široki Brijeg. Vrijednost ugovora je 33.527.849,36 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana od Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAER). Rok za izvođenje radova je 30 mjeseci. Značajni objekti su most Drivuša (650 m) i vijaduk Perin Han (400 m).
 7. #107
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.624
  Izvođenje radova na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum-Stolac: asfaltiranje dionice ceste Stari Neum - Babin Do, izgradnja ceste Babin Do - Oštrovac, izgradnja tunela Oštrovac i izgradnja dionice ceste Oštrovac - Broćanac

  POZIV ZA DOSTAVU PONUDA


  Država: Bosna i Hercegovina

  Naziv projekta: Modernizacija cesta u Federaciji BiH (P152406)

  Zajam br. IBRD 8640 i EIB 24315


  Naziv Ugovora: Izgradnja magistralne ceste M-17.3 Neum-Stolac Lot 1 i Lot2:

  Lot 1 Asfaltiranje dionice ceste Stari Neum - Babin Do L=5,3 km, Izgradnja ceste Babin Do - Oštrovac L= 1,7 km i Izgradnja tunela Oštrovac L=190m1

  Lot 2 Izgradnja dionice ceste Oštrovac - Broćanac L=5,0 km


  Poziv br: BA/FBH/RMP/RFB/1/W/16


  1. Bosna i Hercegovina/Federacija Bosne i Hercegovine je aplicirala za finansiranje kod Svjetske banke za troškove Projekta modernizacije cesta u Federaciji BiH i namjerava koristiti dio sredstava za plaćanja po ugovoru za izgradnju magistralne ceste M -17.3 Neum - Stolac Lot 1 i Lot 2. Ovi ugovori biće zajednički finansirani od strane Evropske Investicijske banke i Svjetske banke. Proces nadmetanja će biti vođen prema pravilima i procedurama Svjetske banke.

  2. JP Ceste Federacije BiH d.o.o. ovim poziva prihvatljive ponuđače na dostavu zapečaćenih ponuda za:

  Izgradnju magistralne ceste M-17.3 Neum-Stolac

  • Lot 1. Asfaltiranje dionice ceste Stari Neum - Babin Do L=5,3 km, Izgradnja ceste Babin Do - Oštrovac L= 1,7 km i Izgradnja tunela Oštrovac L=190ml i

  • Lot 2. Izgradnja dionice ceste Oštrovac - Broćanac L=5,0 km.

  Period izgradnje za svaki Lot biće deset mjeseci u 2017. godini.

 8. #108
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.624


  ---

  Razmatrana informacija o projektu izgradnje autoputa Brčko-Bijeljina

  ​Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatrala je Informaciju o stanju projekta „Autoput Brčko - Bijeljina“, te ovlastila Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ da nastavi pregovore sa kineskom kompanijom China Road & Bridge Corporation za realizaciju projekta izgradnje autoputa Brčko - Bijeljina u dužini 31 km.

  Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo finansija su zaduženi da provedu aktivnosti u cilju obezbjeđenja potrebnih sredstava za realizaciju projekta.

  Autoput Vukosavlje - Brčko – Bijeljina – granica sa Republikom Srbijom, predstavlja Prostornim planom Republike Srpske definisan dio tzv. „Posavskog razvojnog pojasa“: granica Republike Srbije – Bijeljina – Brčko – Modriča – Doboj – Prnjavor – Laktaši – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad – granica Republike Hrvatske.

  Dionica Brčko – Bijeljina – granica Republike Srbije duga je 31 km i počinje sa zapada od granice sa distriktom Brčko (kod Popovog polja, veže se na planirani koridor u Distriktu), te nastavlja prema Bijeljini i završava cca 9 km od Bijeljine na granici sa Republikom Srbijom. Autoput će biti projektovan sa dva, razdjelnim pojasom odvojena, kolovoza koji će imati dvije vozne trake i jednu zaustavnu traku i za brzinu Vp=130km/h.

  Predstavnici kineske kompanije China Road & Bridge Corporation izrazili su interes za projektovanje i izgradnju ove dionice autoputa.

  U aprilu 2014. godine potpisan je Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Srpske i kineske kompanije. Zajedno sa predstavnicima ove kompanije u više navrata izvršen je obilazak terena radi prikupljanja podataka o terenu, potencijalnim pozajmištima materijala, kamenolomima i slično. Preliminarna ponuda (prijedlog projekta) ove kompanije dostavljena je Ministarstvu saobraćaja i veza 07.07.2014. godine, nakom čega je ovo Ministarstvo zatražilo i dobilo mišljenje Ministarstva finansija Republike Srpske o ovom projektu (kreditu). Početkom marta 2016. godine, održan je sastanak sa predstavnicima kineske kompanije, nakon čega su 14.04.2016. godine kineski partneri dostavili Studiju izvodljivosti i Prethodnu Studiju uticaja. Slijedi nastavak pregovora sa ovom kompanijom, a u međuvremenu ostvaren je kontakt sa kineskom bankom koja je izrazila spremnost da povoljnim kreditnim aranžmanom finansira izgradnju ovog autoputa.


 9. #109
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.624

 10. #110
  Avatar von Air-Bosna

  Registriert seit
  04.01.2008
  Beiträge
  7.624
  Salčin: Radovi na izgradnji autoputa i pripreme novih dionica su u punom zamahu, BIH postaje veliko gradilište

  Direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Đenan Salčin u intervjuu za Klix.ba najavio je ubrzanje aktivnosti u izgradnji novih dionica autoputa u BiH.

  Na dužnosti direktora JP Autoceste ste od početka jula mjeseca ove godine. Kako vidite ovih 100 dana na čelu izuzetno važnog preduzeća za razvoj Federacije BiH ali i cijele Bosne i Hercegovine?

  Moj prvi zadatak bio je da ubrzam aktivnosti, koje su u proteklih godinu dana evidentno bile u zastoju. Nisam imao previše vremena da se bavim analizom rada prije mene, ali smo, uz saglasnost Nadzornog odbora, pokrenuli proceduru angažiranja medjunarodne revizorske kuće koja će sačiniti reviziju i dati odgovore na sva pitanja.

  Rad na pripremi i stvaranju uslova za zamah u izgradnji dionica Koridora 5C je bio moj prioritet i to je prioritet u radu sadašnje Uprave JP autoceste FBiH.
  U ovo kratkom periodu uspjeli smo da otklonimo uzroke ključnih zastoja. Naprimjer, problemi sa izmještanjem gasovoda na dionici kod Zenice su trajali više od 14 mjeseci i na ovoj dionici je za 80 posto predviđenog vremena uradjeno samo 17 posto radova. Tenderska procedura za izgradnju novih dionica Koridora 5C na jugu, Počitelj-Zvirovići i Most Počitelj je trajala neshvatljivo dugo i uspjeli smo da i ovaj posao privedemo kraju.

  Koje dionice Koridora 5C su prioritet u radu JP Autoceste FBiH u ovoj i narednoj godini?

  Kao što sam rekao, dionice na Jugu Počitelj-Zvirovići i Most Počitelj su dionice na kojima je tenderska procedura privedena kraju i veoma brzo se može očekivati dodjela ugovora i početak radova na ovim dionicama. Radove finansira Evropska investicijska banka (EIB) a vrijednost radova na ove dvije dionice je nešto više od 100 miliona EUR a dužina dionice 11,07 kilometara. Most Počitelj, je kolosalni objekat dug 945 metara i maksimalne visine iznad tla 100 metara, sa rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara. Radi se o jednom od najkompleksnijih mostova na Koridoru 5C.

  Također, u toku su pripreme za izgradnju još dvije dionice Počitelj-Buna dužine 7,2 km i Donja Gračanica-Tunel Zenica u dužini od 3,9 km, tako da ćemo već početkom naredne godine imati aktivna i ova dva gradilišta.

  Nastavak radova koji obuhvataju završne radove postavljanja asfalta, horizontalne i vertikalne signalizacije na dionici Svilaj – Odžak je krajem ove odnosno početkom 2017. godine, što bi se uskladilo sa završetkom mosta na rijeci Savi, uz očekivano puštanje u promet krajem 2017. godine.

  Koja su gradilišta u ovom trenutku aktivna?

  Aktivna su dva gradilišta u zeničkoj regiji. To su Drivuša – Klopče i Klopče Donja Gračanica. Ovi radovi su vrijedni 107 miliona EUR-a a izvode se planiranom dinamikom iako i na ovoj dionici postoje složeni gradjevinski objekti poput tunela Pečuj, ali naši gradjevinari ne znaju za prepreke i uz primjenu inovativnih sistema gradnje odgovorno obavljaju svoj posao.

  Kada se mogu očekivati konkretne aktivnosti na izgradnju tunela Prenj, odnosno spajanju Sarajeva i Mostara?

  Formirali smo tim za implementaciju ovog projekta, koji će definirati projektni zadatak te pripremiti neophodne akte koje moraju usvojiti Vlada FBiH i Parlament. Tunel Prenj je generacijski projekat koji će sasvim sigurno biti od izuzetne važnosti za našu državu i najzahtjevniji je objekat na Koridoru Vc. Prema procjeni sam tunel koštaće oko 250 miliona EUR, i biće najduži u ovom dijelu Evrope. Planirano je da se ovaj objekat radi po sistemu "projektuj-finansiraj-izgradi", te će pripremna dokumentacija biti uradjena u skladu sa tim. Već ima zainteresiranih za ovaj sistem izgradnje, kao primjer ću navesti predstavnike azerbejdžanske kompanije AZVIRT koji su iskazali interes za ovaj projekat.

  Imate podršku Izetbegovića, Radončića i Čovića koji su obećali da će BiH biti veliko gradilište. No, da li će biti dovoljno sredstava za ovaj projekat?

  Podrška lidera stranaka je neupitna i oni su lično angažirani na uklanjanju svih eventualnih prepreka. BIH već postaje veliko gradilište. Nakon sastanka u JP Autoceste FBiH i sastanka investitora i ambasadora Azerbejdžana sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem stigla je konkretna ponuda za finansiranje izgradnje tunela Prenj, ali i dionice Mostar-Jug,Mostar-Sjever, odnosno mostarske obilaznice, koju je Azerbejdžan takodjer spreman finansirati. Iznos finansiranja je veći od 600 miliona EUR-a i ovo će sasvim sigurno doprinjeti bržoj dinamici izgradnje Koridora 5C. Također, dionica od Tarčina do Ovčara će biti finansirana zajednički od strane EIB-a i EBRD-a u iznosu od 170 miliona EUR-a.

  Naš plan je da radove na ovim dionicama otvorimo što je prije moguće kako bi za pet godina imali završen koridor na relaciji Zenica-Sarajevo-Mostar-Jadransko more i u tome ćemo uspjeti.


  S obzirom da Autoceste rade i na upravljanju do sada 92 kilometra izgrađenog dijela autoputa, možete li našim čitateljima pojasniti šta to tačno podrazumjeva?

  Iako je fokus naših aktivnosti usmjeren na izgradnju novih dionica Koridora Vc, ne bismo trebali gubiti iz vida značajnih 92 km autoceste u prometu a za nekoliko godina i dodatnih 100 km i to je jedan veliki i veoma važam sistem u Autocestama FBiH. Naime sistem održavanja i naplate je veoma kompleksan, jer imate jasno propisane norme po kojima se morate ponašati. Na prvom mjestu je sigurnost korisnika. Između ostalog, osposobili smo i vatrogasnu jedinicu, koja mora biti u sastavu Autocesta i na svaki određeni broj kilometara morate imati punkt sa vatrogasnom jedinicom, posebno kada je riječ o tunelima. Novac za održavanje osiguravamo iz vlastitih prihoda. Moram napomenuti da se novac od akciza koristi isključivo za gradnju novih dionica, a ne za održavanje. Pokrenuli smo određene korake da bismo smanjili te troškove koji su iznosi oko 30 miliona KM godišnje. Prije svega, radi se o tome da određene poslove, koje sada obavljaju vanjski partneri, preuzmemo mi. Na taj način ćemo uštedjeti značajan iznos. Da bismo to proveli, moramo proći sigurnosne provjere i obučiti kadrove za obavljanje tih poslova.

  U posljednje vrijeme dosta se priča o novom načinu naplate. O čemu se tačno radi?

  U stvari radi se o tome da postojeću elektronsku naplatu cestarine (ACC uslugu) dižemo na veći nivo i tako pojednostavljujemo naplatu cestarine za korisnike. ACC usluga kreirana je prema preporukama Evropske komisije o interoperabilnosti DSRC uređaja, i s tim u vezi zahtijevala je da ACC TAG uređaji moraju puniti na posebnim uređajima na naplatnim mjestima, što je suštinski predstavljalo poteškoće korisnicima usluge. Uvođenjem obračunskog sistema JP Autoceste FBiH nude inovativnu uslugu gdje će se korisnicima ponuditi brojne mogućnosti (punjenje ACC TAG uređaja preko drugih medija, kao što su SMS, Voucheri, Internet bankarstvo…). Također, prvi put će biti omogućeno korištenje grupnih računa (posebno interesantno za korisnike koji imaju flote vozila ili više ACC TAG uređaja). Očekuje se da će ovaj sistem napraviti revoluciju u dosadašnjem poimanju ACC usluge, i time korisnicima pojednostaviti njeno korištenje i ponuditi dodatne pogodnosti…

  Sada, kada dođete na naplatno mjesto, morate izaći iz vozila i nadopuniti svoj TAG uređaj. Mi ćemo uskoro našim korisnicima ponuditi opciju da nadopunu izvrše putem SMS-a, interneta ili kupovinom bona na benzinskim pumpama ili kioscima. Na taj način ćemo pojednostaviti svoje usluge i pojeftiniti ih. Jedan određeni period, u trajanju od godinu, imat ćemo oba načina nadopune u upotrebi, dok se postojeći korisnici ne prebace na novi sistem.

  ---

  Raspisan medjunarodni tender za izvodjaca radova ceste Neum – Stolac

  Konačno su stvoreni uvjeti za nastavak izgradnje ceste Neum – Stolac, te je danas raspisan međunarodni tenderza izvođača radova magistralnog puta M-17.3, LOT1 i LOT 2.
  Planirano je izvođenje radova na dionici Stari Neum – Babin Do dužine 5,3 km, zatim Babin Do - Oštovac 1,7 km i tunela Oštrovac 190 m, kao i dionice Oštrovac – Broćanac 5 km.
  Planirani period izgradnje je deset mjeseci 2017. godine
  Ponude moraju biti dostavljene do 14. novembra 2016. godine u 12:00 po lokalnom vremenu. Nadmetanje će se provoditi putem procedura međunarodnog javnog nadmetanja, a elektronsko nadmetanje neće biti dozvoljeno.
  Iz preduzeća Ceste Federacije BiH podsjećaju kako će se izgradnjom magistralnog puta Neum – Stolac riješiti problem komunikacije obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom Bosne i Hercegovine.
  Inače, izgradnja ceste Neum – Stolac zaustavljena je prije neke četiri godine, a traje već 30 godina.
  Nova cesta će spojiti Stolac s Neumom bit će nešto duža od 20 kilometara, a njome će se moći voziti oko 80 kilometara na sat i prelazit će se za samo 20-ak minuta.
  Izgradnju zajednički finansiraju Evropska investiciona banka i Svjetska banka.


Ähnliche Themen

 1. Antworten: 190
  Letzter Beitrag: 17.03.2018, 21:17
 2. Die Juden Bosnien und Herzegowinas
  Von Südslawe im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 26
  Letzter Beitrag: 13.09.2011, 12:46
 3. Bundesheer bildet Offiziere aus Bosnien und Herzegowina aus
  Von Emir im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 12.03.2009, 05:50
 4. Moscheen in Bosnien und Herzegowina
  Von Dobričina im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 42
  Letzter Beitrag: 19.12.2006, 15:48
 5. 46 Mio. KM-Investment in Bosnien und Herzegowina
  Von FtheB im Forum Wirtschaft
  Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 30.09.2004, 18:17