BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 5 von 45 ErsteErste 12345678915 ... LetzteLetzte
Ergebnis 41 bis 50 von 444

Infrastruktur-Projekte in Mazedonien

Erstellt von Zoran, 04.09.2012, 08:31 Uhr · 443 Antworten · 50.047 Aufrufe

 1. #41
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Stavrevski bei der feierlichen Zeremonie des South Stream

  P1020305-450x600.jpg

 2. #42
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  CORNERSTONE-LAYING CEREMONY FOR CONSTRUCTION OF TECHNOLOGICAL-INDUSTRIAL DEVELOPMENT ZONE IN GEVGELIJA
  12/23/2012 4:39:48 PM
  Gevgelija, 23 December 2012 (MIA) - Increasing of domestic and direct foreign investments is a priority of Macedonia's Government, Prime Minister Nikola Gruevski said Sunday at the cornerstone-laying ceremony for construction of a technological-industrial development zone in Gevgelija.
  This project creates conditions for entrance of larger investments in Gevgelija region and hence opening of many new jobs, Gruevski said.
  "For the last few years we have introduced a series of measures for improving the business climate and competitiveness of the Macedonian economy. In addition to our suggestions, we have incorporated the best practices of many successful countries, as well as the recommendations of the World Bank, International Monetary Fund, Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) and many others," the PM said.
  As a result, he said, many international companies have already started to invest and operate in Macedonia by new greenfield or investments of existing companies, he said.
  "Intensive occupancy of the free economic zones throughout Macedonia tells us that this model for attracting direct foreign investments is excellent. A great number of foreign companies, mainly representatives of the automotive industry, taking advantage of the favorable conditions these zones have been offering, decided to construct brand new plants on the green fields as the zones were referred to till recently," Gruevski said.
  Hence, he added, the Government has decided to construct eight new free industrial zones in addition to the existing ones in Skopje and Stip.
  "Construction works on the zones in Kicevo and Prilep are underway. Today we are commencing the work on this one in Gevgelija and in the next period the construction of industrial zones in Tetovo, Struga, Radovis, Strumica and Rankovce will kick off. These zones will set ground for arrival of new investors, who will build new factories and open new jobs throughout the entire country," the PM said.
  Viktor Mizo, Director of the Technological Industrial Development Zones, also addressed the ceremony.

 3. #43
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Gevgelija auf der Karte der mazedonsichen technologisch-industriellen Zonen

  И Гевгелија на мапата на македонските технолошко – индустриски развојни зони

  Во близина на селото Прдејци, денеска стартуваше изградбата на седмата по ред технолошко – индустриска развојна зона во Македонија. Во присуство на премиерот Никола Груевски беше поставен камен – темелникот на зоната со површина од 50 хектари, наменета за привлекување на поголеми странски инвестиции. ТИРЗ „Гевгелија“ ќе биде лоцирана на десната страна од патот Е-75, а во нејзина близина поминува и пругата од железничкиот коридор 10. Како исклучителна поволност за лоцирање на бизнисот во оваа зона од страна на заинтересираните компании е и близината на пристаништето во Солун. Индустриската зона е поделена на 11 урбанистички блокови за производство, дистрибуција и сервисирање за јавни административни и комерцијални услужни дејности.

  Според плановите на Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони, во претстојниот период ќе се изгради неопходната инфраструктура за да се подготви теренот за привлекување на капиталот од странските компании. Ќе се изведе патна мрежа, водоводна, канализациона и телекомуникациска инфраструктура и ќе се подигне административен објект во кој ќе биде сместен и идниот царински терминал. Изведувач на градежните работи е компанијата „Бауер БГ“ од Скопје. Во моментов се градат индустриските зони во Кичево и Прилеп, а во наредниот период е планирано да започне реализацијата на зоните во Тетово, Струга, Радовиш, Струмица и Ранковце.
 4. #44

  Registriert seit
  12.09.2009
  Beiträge
  9.978
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  Einweihung neuer Zebrastreifen in der Konjska Ulicata in Skopje-Ost ... Präsident Obama hatte auch zugesagt aber dann leider doch kurzfristig abgesagt

  Are Blackjack entsperr dich wieder ...

 5. #45
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  New 474 Social Appartments in Macedonia

  JANUARY 3, 2013BY KURIR.MKIN MACEDONIACOMMENTS


  The Government of Republic of Macedonia had accepted the program for building new social appartments.

  Macedonian Government will build new 474 social appartments throughout 5 cities in the Republic. Most of them will be in Butel, Skopje (312), while the others social buildings will be in Resen, Demir Hisar, Kocani and Prilep. The company that will manage this project will be chosen at an electronic auction – the one that will offer lowest price. The deadline for the building is until 2014 – 2015.
  These appartments will be shared to single parents, children without parental care, disabled citizens, people from Roma ethnicity and to recipients of welfare and social help. The Government will invest about 870 mil. denars in this project.
  Additionaly, offers for around 14 locations for new social appartment buildings are being processed. The recipients of this benefit will not pay any charge, the only criteria is that they can not sell this appartments.


 6. #46
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Скопски „Бетон“ ќе го реализира надвишувањето на браната „Леуново“

  ЕЛЕМ склучи договор со градежната компанија „Бетон“ од Скопје за довршување на браната „Леуново“ [»мапа], која е составен дел на мавровскиот хидроенергетски систем. Проектот за надвишување на постоечкиот објект е во вредност од 57.729.435 денари, односно нешто помалку од еден милион евра и ќе овозможи подигнување на работната кота на акумулацијата Мавровско езеро. Активностите на терен е планирано да завршат до 20 март 2013 година. На распишаниот тендер од државната ЕЛЕМ учествуваа четири компании, а скопски „Бетон“ е избран поради задоволување на пропишаните критериуми во документацијата, меѓу кои е и најниската цена.

  Надвишувањето на браната е дел од втората фаза на ревитализацијата на македонските хидроелектрани, чија главна цел е зголемување на постоечкиот капацитет на овие енергетски објекти. „Леуново“ е една од двете брани со која е заградено Мавровското езеро. Се работи за земјано – насипна брана со јадро од глина и нафрлени камења, сместена на 1.235,2 метри надморска височина во близина на истоименото село. Должината на круната изнесува 820 метри, нејзината широчина е 6 метри и има вкупен волумен од околу 730.000 метри кубни земјен насип. 7. #47
  tetovë1
  Gute sache geht voran in MK!
  Meine Familie ist vom Urlaub in Tetovo zurück und sie sagen es sieht Katastrophal aus dort..

  Diese "Politiker" in Tetovo dumme Hunde

 8. #48
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Das Ufer der "Bregalnica" im Stadtgebiet von Berovo wird neu gestaltet und revitalisiert. Eine Promenade entlang dem Ufer mit Roller-skatingbahn und Fahradweg plust Skatepark soll entstehen.


  Кејот на реката Брегалница во Берово ќе добие нов лик

  09.01.2013 0 Коментари

  Започнува реконструкцијата и надградбата на кејот на река Брегалница во Берово, каде ќе се направат пешачка и велосипедска патека како и скејт парк.


  Со завршувањето на објавата за јавна набавка за „Реконструкција и надградба на кеј на река Брегалница“ во Берово, во просториите на општина Берово се потпиша Договор за градба помеѓу најповолниот понудувач при тендерската постапка „Изгрев Инжинеринг“ ДООЕЛ – Велес како понудувач и општина Берово претставувана од градоначалникот Драги Наџински како договорен орган.
  Според потпишаниот договор, изведувачот е должен да ги заврши градежните активности за Реконструкција и надградба на кеј на река Брегалница во временски период од 10 месеци, со вкупна вредност на изведбата од 189.500 евра без вклучен ДДВ, односно 223.610 евра со ДДВ.
  Јавната набавка за „Реконструкција и надградба на кеј на река Брегалница“ во Берово е со финансиска поддршка од ИПА- Програма за прекугранична соработка Бугарија – Република Македонија со партнерство со општина Сандански, а по проектот „Обнова на животната стредина за поквалитетен живот“ преку кој ќе биде уреден кејот на реката Брегалница по нејзиното течение низ Берово во потегот од мостот кај пазарот до мостот во близина на Здравниот дом во Берово.
  Со проектот предвидено е да се изгради пешачка и велосипедска патека по целата должина од двете страни на кејот со должина од 340м и ширина од 9 м, со што двете страни на кејот ќе бидат поплочени со бехатон плочки.
  На просторот пред поранешна Стопанска Банка предвидено е изградба на скејт парк со површина од 500 м2, кој ќе биде погоден за користење и за почетници и за професионални.
  Бидејќи коритото на реката Брегалница е длабоко се предвидува да се изгради и заштитна ограда од двете страни на кејот со должина од 340 метри за поголема безбедност на граѓаните, додека реконструирани и модернизирани ќе бидат мостот кај автобуската станица и дрвениот мост кај поранешниот хотел Македонија, каде во коритот на Брегалница ќе бидат поставени и две фонтани.
  Целокупната вредност на проектот изнесува 265 487 евра.

 9. #49
  tetovë1
  Find ich gut solche Projekte!

  Und in Tetovo kannst du mit Müll und Autos schwimmen im Fluss

 10. #50
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Stadtteil Aerodrom: Neuer Park mit Golf Anlage, Gaststätten, Seen, kleinem Zoo und Eisstadion, Fläche ca 25 ha.


  Ќе се гради урбан парк со голф терени, лизгалиште, езера...


  Петок, 11 Јануари 2013 13:48

  Нов урбан зелен парк ќе се гради во Аеродром, а во него ќе бидат застапени повеќе видови животни, тениски игралишта, ресторан, лизгалиште, терен за голф и езера.


  Општина Аеродром објави конкурс за изработка на идејно архитектонско–урбанистичко решение за голем зелен парк. Конкурсот, кој ќе трае до 11 март годинава е објавен на интернет страницата на Бирото за јавни набавки, заедно со условите за учество. Со носителот на избраниот најкреативен труд, општината ќе потпише договор за изработка на основен проект.
  Kреативност и инвентивност, оригиналност, репрезентативност, современ третман на објектот, економичност и задоволување на меѓународните прописи и нормативи се дел од потребните критериуми.
  Во идејното решение треба да бидат застапени содржини на површина од над 25 хектари. Во паркот ќе има повеќе видови мајмуни, срни, елени, пони коњчиња, желки, фазани и други видови домашна живина, зајаци, птици, диви кози, верверички, водена флора и фауна и друго.
  Паркот треба да биде хортикултурно уреден со висока и ниска вегетација и да содржи пешачки патеки, ресторан, детски катчиња со игралишта за најмладите, тениски игралишта, лизгалиште, терен за голф, едно големо и неколку помали меѓусебно поврзани езера, како и многу други содржини предвидени во проектната програма.

Seite 5 von 45 ErsteErste 12345678915 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 62
  Letzter Beitrag: 11.08.2009, 15:18
 2. Die Versäumnisse der Bush-Regierung - Infrastruktur der USA
  Von Mastakilla im Forum Aussenpolitik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.02.2009, 21:53
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 21.03.2008, 23:06
 4. Welche Ex-Jugo-Stadt hat die beste Infrastruktur?
  Von Zurich im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 58
  Letzter Beitrag: 10.02.2007, 00:01
 5. Makedonien investiert in Energiesektor und Infrastruktur
  Von Makedonec_Skopje im Forum Wirtschaft
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 20.07.2006, 03:36