BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 16 von 49 ErsteErste ... 612131415161718192026 ... LetzteLetzte
Ergebnis 151 bis 160 von 487

SARAJEVO - Bosnia [pictures & projects]

Erstellt von CoolinBan, 18.06.2006, 17:57 Uhr · 486 Antworten · 126.679 Aufrufe

 1. #151
  bosmix
  Sarajevo in the 70's 2. #152
  bosmix
  Sarajevo nekada


 3. #153
  bosmix

  Titova 1959. godine 4. #154
  bosmix
  nova pruga sarajevo-mostar(bradina,konjic, ivan sedlo...)


 5. #155
  bosmix


 6. #156
  bosmix


 7. #157
  bosmix


 8. #158
  bosmix


  Vila Orhideja


  [h1]Samo grad i Kanton Sarajevo finansirali izgradnju olimpijskog bazena na Otoci[/h1]

  Povodom saopćenja za javnost Općinskog povjerenstva Narodne stranke Radom za boljitak Novi Grad u kojem je iznesen niz netačnih navoda koje se odnose na projekt izgradnje olimpijskog bazena na Otoci želimo javnost obavijestiti prije svega kako je izgradnja ovog bazena kapitalni projekt Grada Sarajeva, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.
  Do sada su jedino Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo osigurali novac za ovaj projekt i u izgradnju bazena uložili 9.000.000 KM. Grad Sarajevo nikada na račun Općine Novi Grad nije uplaćivao novac za bazen Otoka jer za to nema potrebe kada se radi o projektu Grada.

  Gradonačelnica Sarajeva vodi pregovore o izgradnji bazena i iznalaženju nedostajućih iznosa za završetak projekta, a ne načelnik Općine Novi Grad.

  O svim ovim detaljima javnost je najvećim dijelom upoznata putem medija koji redovno prate sve aktivnosti u vezi s izgradnjom bazena. Dakle ne radi se o nezvanačnim navodima na koje se poziva spomenuta Stranka u svom saopćenju.  Obala Kulina bana
  Počela prodaja stanova

  Na radost većine Sarajlija, ali i drugih građana BiH i dijaspore „House Milos“, kao glavni investitor i izvođač radova u novoizgrađenom naselju „Vrtovi sunca“, zvanično je objavio prodaju stanova u ovom rezidencijalnom naselju na Breki. U ponudi je 320 stanova ukupne površine oko 21.000 kvadratnih metara, te još 1.500 kvadrata poslovnog prostora.

  „Ponosan sam što Sarajevu i BiH možemo ponuditi život u jednom ovakvom naselju. Riječ je o ugodnom ambijentu okruženom prekrasnim panoramama, u kojem je u završnoj fazi gradnja stambenog i poslovnog prostora od najkvalitetnijih materijala i prema najsavremenijim građevinskim standardima“, kaže Franjo Milos, generalni menadžer kompanije „House Milos“.

  Osim za gotovinu, stanovi će zainteresiranim kupcima biti dostupni i putem dugoročnih kredita.

  «Izgradili smo 21 poslovni prostor površine oko 70 kvadrata i to je prilika za otvaranje 22 privredna subjekta i dosta novih radnih mjesta. To me posebno raduje ako se u obzir uzme veliki procenat nezaposlenost u našoj zemlji. Osim toga, Sarajevo boluje od manjka stambenog prostora i ovo naselje pruža priliku mnogima da se dugoročno skrase u novim i za život ugodnim prostorima“, kaže Milos.  S novim pristupnim putem kvalitetnija veza s centrom

  Gradnja rezidencijalnog naselja “Vrtovi sunca” u elitnom sarajevskom naselju Breka odvija se prema utvrđenom dinamičkom planu. Trenutno je težište aktivnosti usmjereno ka građevinskim radovima na objektima i za taj dio posla zadužena je firma “Apex-Mont” d.o.o. iz Bihaća.

  “House Milos”, kao glavni investitor gradnje i izvođač radova u naselju “Vrtovi sunca”, zadovoljan je radom “Apex Monta”. Osim što kvalitetno obavljaju svoj posao, svakodnevno angažiraju oko 100 radnika različitih profila (tesari, zidari, armirači i pomoćni radnici)“, kaže Munir Ramić, dipl. ing. građevinarstva i šef gradilišta u naselju „Vrtovi sunca“.


  Takozvani grubi građevinski radovi u završnoj su fazi. Do sada je obavljeno oko 70 posto posla i to je u skladu s dinamičkim planom „House Milos“.

  I nabavka, kao i doprema materijala na gradilište teče prema utvrđenom planovima.

  „Gradilište je snabdijeveno svim potrebnim materijalima i sredstvima rada, tako da nismo imali značajnih zastoja u tehničkom i organizacijsko-tehnološkom smislu. Sredinom augusta firma „Metal-Export“ d.o.o. iz Sarajeva počet će instalaterske radove. Trenutno ugovaramo izvedbu radova oko vanjske vodovodne i kanalizacione mreže i vrlo brzo ćemo odabrati najpovoljnijeg ponuđača i otpočeti i ove radove. Važno je napomenuti da ćemo zemljišne radove izvoditi u vlastitoj režiji i vlastitim kapacitetima „House Milos“, objašnjava Munir Ramić.

  Kako „House Milos“ vodi računa o svemu, tako je u toku i gradnja pristupnog puta naselju. Izgradnjom ovog puta naselje će dobiti kvalitetnu vezu s centrom grada, a to je posebno značajno za buduće stanovnike naselje „Vrtovi sunca“. Prve stanare „House Milos“ očekuje krajem ove godine.

  Angažiraju se isključivo domaće firme

  Tokom gradnje naselja „Vrtovi sunca“ do sada je iskopano i odvezeno 50.000 kubika zemlje, ugrađeno oko 10.000 kubika kamenog materijala iz kamenoloma „House Milos“, izgrađeno oko 250 metara drenaža dubine 4-6 metara, položeno 250 metara cijevi, izgrađeno oko 400 metara buduće saobraćajnice u naselju, ugrađeno oko 3.500 kubika betona, oko 350.000 kg armature kao i značajne količine drugih materijala. Radilo se danonoćno kako bi bili ispoštovani predviđeni rokovi.


  Postojeća pristupna saobraćajnica gradilištu je lošeg kvaliteta. Izgrađena je mimo svih standarda i tehničkih propisa. Široka je 3,5 do 4 metra, ali ovim projektom je predviđena izgradnja moderne pristupne saobraćajnice iz Nahorevske ulice do „Vrtova sunca“, sa dvije trake i pješačkim stazama, a u dužini od oko 300 metara. Njena izgradnja će brzo početi.
  Grubi građevinski radovi u naselju „Vrtovi sunca“ bit će završeni do sredine augusta. Potom slijedi izvođenje tzv. faznih radova (uvođenje instalacija) i završni radovi u objektima (elektro i vodoinstalaterski radovi), te završni radovi u stanovima i poslovnim prostorima (parketarski i stolarski radovi).


  „Koristit ćemo najsavremenije i najkvalitetnije materijale, jer gradimo prema evropskim standardima. Zanimljivo je da poslove koje sami ne možemo izvesti povjeravamo isključivo domaćim firmama, iako smo imali dosta ponuda iz inostranstva. Za ovaj projekat se čulo i van granica BiH.


  Raspisujemo tendere, prikupljamo ponude, i odabiremo najpovoljnije i najkvalitetnije izvođače radova. Cijena usluga nije odlučujući faktor, jer mi ne biramo najjeftinije izvođače, nego one koji imaju referense, potrebnu opremu i stručne kadrove. Cilj nam je samo uspješno izvođenje posla“, naglašava Munir Ramić, diplomirani inžinjer građevinarstva i šef gradilišta u naselju „Vrtovi sunca“ na Breki.


  „House Milos“ će se pobrinuti i za vanjsko uređenje naselja, i to izgradnju saobraćajnice, potom oko 400 javnih parking mjesta, uličnu rasvjetu, uređenje zelenih površina (humizacija zemljišta i sadnja visokog i niskog rastinja), te gradnju zabavnog parka za djecu. U projekat će biti uloženo ukupno oko 20 miliona maraka, a prodajnu cijenu stanova diktirat će tržište.


  Gradnja naselja je možda počela u nepovoljnom trenutku, jer su cement, armatura i beton, kao ključni materijali, poskupjeli za 30-40 posto, pa je to uveliko povećalo troškove od kojih će zavisiti cijena stambenog prostora.


  „Nema potrebe za izgradnjom nekih drugih pratećih sadržaja, jer su u blizini bolnica, osnovna škola, porodilište, tenisko i golf igralište, stadion, izletišta Uroševo Vrelo, Barice i Nahorevo... Dakle, tu je sve ono što je potrebno za normalan, ugodan i savremen život. Ovo je atraktivna lokacija. Naselje je okrenuto sunčanoj, istočnoj strani Sarajeva. Udaljeno je od Pionirske doline samo 70 metara vazdušne linije, 400 metara od Olimpijske dvorane „Zetra“ i stadiona „Koševo“, 700 metara od kliničkog centra „Koševo“, 100 metara od trolejbuskog, a samo 50 metara od autobuskog stajališta. Pješke do centra grada možete stići za 20-ak minuta“, kaže Ramić.

  House Milos

  Vrtovi Sunca Breka 9. #159
  bosmix


 10. #160
  bosmix
  Boračkoj populaciji dodijeljeno 106 stanova


  http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/borackoj-populaciji-dodijeljeno-106-stanova


  Kamere na Baščaršijskom trgu  http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/sarajevo/kamere-na-bascarsijskom-trgu

  Prva faza radova košta 123.000 KM...


Ähnliche Themen

 1. ZAGREB - Croatia - [Pictures & Projects]
  Von cro_Kralj_Zvonimir im Forum Bauprojekte
  Antworten: 237
  Letzter Beitrag: 06.10.2012, 11:11
 2. TUZLA - Bosnia [construction & projects]
  Von insomniac im Forum Bauprojekte
  Antworten: 9
  Letzter Beitrag: 29.06.2010, 19:38
 3. SARAJEVO - Bosnia [pictures & projects]
  Von CoolinBan im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 91
  Letzter Beitrag: 12.11.2007, 23:24
 4. Sarajevo Bauprojekte (Last 5 Projects)
  Von bosmix im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 23.09.2007, 21:04
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.03.2005, 16:48