BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 12 von 65 ErsteErste ... 289101112131415162262 ... LetzteLetzte
Ergebnis 111 bis 120 von 641

Skopje - Bauprojekte

Erstellt von mk1krv1, 26.04.2012, 18:44 Uhr · 640 Antworten · 91.193 Aufrufe

 1. #111
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Во 2011 година се граделе помалку и помали станови

  Според информациите од Државниот завод за статистика, забележан е пад во изведувањето на станбени објекти од страна на градежните компании во текот на минатата година, а истовремено просечната квадратура на станбените единици се намалила во однос на 2010 година. Деловните субјекти кои се занимаваат со градежна дејност во текот на 2011 година изградиле 835 станови со вкупна површина од 52.019 метри квадратни и просечна корисна површина од 62,3 метри квадрати, наспроти 2010 година кога статистичарите пресметале дека се завршени 871 стан со површина од 55.944 метри квадратни, при што нивната просечна големина изнесувала 64,2 метри квадратни.

  Во согласност со информациите од статистичкиот извештај, најмногу станови се подигнале во општина Струмица (178), општина Охрид (165) и општина Штип (104), додека кај скопските општини предничи Аеродром со 97 комплетирани живеалишта. Кога станува збор за подигањето домови во индивидуална режија, во 2011 година се завршени вкупно 4.419 станови со вкупна големина од 407.042 метри квадратни и просечна површина од 92,1 метри квадратни. Граѓаните најмногу индивидуални домови изградиле во Скопскиот, Полошкиот и Југозападниот регион.

  Намалување на градежната активност не е забележана само кај изградбата на станови. Деловните субјекти во минатата година извеле 1.441, наспроти 1.497 објекти во текот на 2010 година. Поголем пад е констатиран кај бројката на изведени објекти во индивидуална режија, од 4.526 на 4.030 објекти. Сепак, вредноста на извршените градежни работи пораснала од утврдените 12.750.651.000 на 14.998.411.000 денари во рамки на претходните 12 месеци. Во 2011 година најмногу се градело во Скопскиот регион, потоа следуваат Пелагонискиот и Југозападниот регион. Кога станува збор за поделбата по сектори, во Македонија градежната оператива најмногу е сконцентрирана на изведување работи во областа на високоградба. Податоците покажуваат дека вредноста на извршените активности во овој сектор изнесува 5.998.829.000 денари. Нискоградбата незначително заостанува со комплетирани зафати во вредност од 5.841.982.000 денари.

 2. #112
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Нови споменици во Центар и во Кисела вода

  Уште еден коњанички споменик денеска беше поставен во главниот град, овој пат кај „Чешма“ во населбата Кисела Вода, на местото каде што се спојуваат улиците „Првомајска“ и „Иван Козаров“. Официјално именуван „Македонски војвода на коњ“, споменикот на Тодор Александров е висок 5 метри, изработен е од бронза и поставен е на постамент висок 3,5 метри. Хонорарот за авторот Миле Брцески и леењето во српската леарница „Јеремиќ“ чинеа околу 345 илјади евра, додека постаментот кој го изведе фирмата „Нела-ар“ и уредувањето на околниот простор ја чини Општина Кисела Вода 73 илјади евра.

  Денеска се поставуваа и споменичните скулптури од спомен обележјето на основачите на ВМРО во паркот „Жена Борец“, како и споменикот на револуционерот Димитар Поп-Георгиев Беровски на Плоштадот Македонија. Цената на обележјето на основачите на ВМРО беше најавено дека ќе биде вкупно околу 1,2 милиони евра, додека за изработка на Димитар Беровски во хрватската леарница „Ујевиќ“, беа издвоени 67 илјади евра, сума во која не е врачунат хонорарот на авторот Гоце Наневски.  Споменик „Македонски војвода на коњ“

  Споменик на основачите на ВМРО


  Споменик на Димитар Поп-Георгиев Беровски


 3. #113
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Предадено во употреба модуларното училиште во општина Илинден

  Во присутво на министерот за образование и наука Панче Кралев, градоначалникот Жика Стојановски и словенечкиот амбасадор Ален Брајан Бергант, денеска во општина Илинден беше пуштено во употреба новото модуларно основно и средно училиште. На површина од 2.300 метри квадратни, образовниот објект со капацитет за 420 ученици во една смена има 14 училници, 8 кабинети, кабинет за наставници и кујна со трпезарија. Училишниот двор се протега на 6.500 метри квадратни. Иновативноста на училишната зграда произлегува од специфичната градба со модули, фабрички подготвени елементи кои на градилиштето единствено се монтираат од страна на работниците. Благодарејќи на нив, изградбата на училиштето се заврши во период од осум месеци.
  Според информациите од локалната самоуправа, станува збор за еколошки и високо енергетски ефикасен објект, каде енергетската ефикасност се остварува преку инсталирање на систем за греење и ладење со геотермални топлотни пумпи. Изградбата на модуларното училиште чинеше 1,5 милиони евра, од кои 1 милион евра се обезбедија од општинскиот буџет, додека преостанатите 500 илјади евра се грант од словенечката влада. Изведувач на градежните работи беше компанијата „Тримо Македонија“, проектирањето го изврши „Тагора“, а за надзорот беше задолжен „Веинг“.

 4. #114
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von mk1krv1 Beitrag anzeigen
  Предадено во употреба модуларното училиште во општина Илинден

  Во присутво на министерот за образование и наука Панче Кралев, градоначалникот Жика Стојановски и словенечкиот амбасадор Ален Брајан Бергант, денеска во општина Илинден беше пуштено во употреба новото модуларно основно и средно училиште. На површина од 2.300 метри квадратни, образовниот објект со капацитет за 420 ученици во една смена има 14 училници, 8 кабинети, кабинет за наставници и кујна со трпезарија. Училишниот двор се протега на 6.500 метри квадратни. Иновативноста на училишната зграда произлегува од специфичната градба со модули, фабрички подготвени елементи кои на градилиштето единствено се монтираат од страна на работниците. Благодарејќи на нив, изградбата на училиштето се заврши во период од осум месеци.
  Според информациите од локалната самоуправа, станува збор за еколошки и високо енергетски ефикасен објект, каде енергетската ефикасност се остварува преку инсталирање на систем за греење и ладење со геотермални топлотни пумпи. Изградбата на модуларното училиште чинеше 1,5 милиони евра, од кои 1 милион евра се обезбедија од општинскиот буџет, додека преостанатите 500 илјади евра се грант од словенечката влада. Изведувач на градежните работи беше компанијата „Тримо Македонија“, проектирањето го изврши „Тагора“, а за надзорот беше задолжен „Веинг“.


  Mit dafür verantwortlich - ehemaliger BF User Lou aka Monkeydonian. Der in der Gemeinde Ilinden arbeitet. Er hilft auch gern den "Rücksiedlern" aus der Diaspora. So wie mir und einigen anderen deutschsprachigen die ich in Skopje kenne

 5. #115
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von mk1krv1 Beitrag anzeigen
  Нови споменици во Центар и во Кисела вода

  Уште еден коњанички споменик денеска беше поставен во главниот град, овој пат кај „Чешма“ во населбата Кисела Вода, на местото каде што се спојуваат улиците „Првомајска“ и „Иван Козаров“. Официјално именуван „Македонски војвода на коњ“, споменикот на Тодор Александров е висок 5 метри, изработен е од бронза и поставен е на постамент висок 3,5 метри. Хонорарот за авторот Миле Брцески и леењето во српската леарница „Јеремиќ“ чинеа околу 345 илјади евра, додека постаментот кој го изведе фирмата „Нела-ар“ и уредувањето на околниот простор ја чини Општина Кисела Вода 73 илјади евра.

  Денеска се поставуваа и споменичните скулптури од спомен обележјето на основачите на ВМРО во паркот „Жена Борец“, како и споменикот на револуционерот Димитар Поп-Георгиев Беровски на Плоштадот Македонија. Цената на обележјето на основачите на ВМРО беше најавено дека ќе биде вкупно околу 1,2 милиони евра, додека за изработка на Димитар Беровски во хрватската леарница „Ујевиќ“, беа издвоени 67 илјади евра, сума во која не е врачунат хонорарот на авторот Гоце Наневски.  Споменик „Македонски војвода на коњ“

  Diese Statue ist zur Zeit heiß diskutiert...

 6. #116
  clk
  Avatar von clk

  Registriert seit
  07.03.2012
  Beiträge
  4.470
  Man kann es auch übertreiben hoffe das mit der Statue nicht wirklich der Typ Todor.....gemeint war. Ich denke es gibt doch langsam genug Statuen wieviel will man den noch machen

 7. #117
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von clk Beitrag anzeigen
  Man kann es auch übertreiben hoffe das mit der Statue nicht wirklich der Typ Todor.....gemeint war. Ich denke es gibt doch langsam genug Statuen wieviel will man den noch machen
  Doch, doch...

 8. #118
  clk
  Avatar von clk

  Registriert seit
  07.03.2012
  Beiträge
  4.470
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Doch, doch...
  Ja kein Wunder wen es diskutiert wird normalerweise macht man keine Statuen für Leute die unzählige Mazedonier geschlachtet haben

 9. #119
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von clk Beitrag anzeigen
  Ja kein Wunder wen es diskutiert wird normalerweise macht man keine Statuen für Leute die unzählige Mazedonier geschlachtet haben

  Na ja, also das generelle Problem beim Todor ist, dass durch die Serben ein verzerrtes Bild über ihn gelehrt wurde.

 10. #120
  clk
  Avatar von clk

  Registriert seit
  07.03.2012
  Beiträge
  4.470
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Na ja, also das generelle Problem beim Todor ist, dass durch die Serben ein verzerrtes Bild über ihn gelehrt wurde.
  Heisst das er ist nicht verantwortlich für viele Tote Mazedonier?

Ähnliche Themen

 1. Tirana - Bauprojekte
  Von Arbanasi im Forum Bauprojekte
  Antworten: 719
  Letzter Beitrag: 04.04.2018, 23:25
 2. Bauprojekte in Mazedonien
  Von MaKeDoNiJa e VeCnA im Forum Bauprojekte
  Antworten: 1840
  Letzter Beitrag: 25.05.2017, 09:58
 3. Prishtina - Bauprojekte
  Von Arbanasi im Forum Bauprojekte
  Antworten: 995
  Letzter Beitrag: 03.03.2017, 16:20
 4. Bauprojekte in Bulgarien!
  Von Milabrya im Forum Bauprojekte
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 03.06.2008, 21:57