BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 39 von 65 ErsteErste ... 2935363738394041424349 ... LetzteLetzte
Ergebnis 381 bis 390 von 641

Skopje - Bauprojekte

Erstellt von mk1krv1, 26.04.2012, 18:44 Uhr · 640 Antworten · 91.756 Aufrufe

 1. #381
  Avatar von mk1krv1

  Registriert seit
  24.04.2012
  Beiträge
  3.307
  Die neuklassische Fassade der Regierung in Skopje soll innerhalb von einem Jahr fertig sein.

  Започна реконструкцијата на објектот во кој е сместена македонската Влада. Идното градилиште деновиве почна да се оградува, а владината администрација веројатно е дека привремено ќе ги користи просториите на поранешната деловна зграда на Комерцијална банка кај Македонска опера и балет. Познатото владино здание во центарот на Скопје ќе добие неокласична фасада во духот на „Скопје 2014“. „Реализацијата на целиот проект ќе се одвива во три фази, првата која ќе биде конструктивниот дел, втората е нанесувањето на фасадата и третиот дел е самата илуминација, односно осветлување на објектот. Целокупните градежни активности ќе чинат 9.299.052 евра, со вклучен ДДВ“, се наведува во денешното соопштение на македонската Влада.Реконструкцијата на владината фасада ќе се реализира во наредните 12 месеци и ќе ја изведува фирмата „Бауер БГ“. Во тендерската постапка се пријавиле четири компании, а одлуката за најповолниот понудувач била направена на 27 март. Почетокот на градежните активности беше одложен за неколку месеци, меѓу другото и поради фактот што првиот тендер за избор на најповолен понудувач заврши неуспешно. Од Владата засега се откажуваат од првичната намера за проширување на постоечкиот објект, така што неговата површина ќе остане 35.200 метри квадратни. Во денешното соопштение се наведува дека зафатот ќе обезбеди „повеќекратен бенефит, вклучувајќи го естетскиот момент, заштедата на енергија и дополнително зацврстување на сигурноста на самиот објект“.Идејното решение за неокласичната фасада на владиниот објект го изработија Жарко Чаушевски и Филип Богатинов, а основниот проект студиото „Архитектоника“ од Скопје. Архитектот Петар Муличковски кој е автор на оригиналниот проект за владиното здание од 1970 година во неколку наврати се спротивстави на менувањето на изворниот изглед. Македонската Влада организираше интернет – анкета, на која според соопштените резултати 32% од граѓаните коишто гласаа се одлучија за неокласичната фасада на Чаушевски и Богатинов.» Форумска дискусија за овој проект

  Ein neues Objekt soll am der Stelle des Hauptsitz von VMRO-DPME gebaut werden.

  Денеска започна уривањето на „жолтата куќа“ во центарот на Скопје, во која е сместена централата на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, а истовремено работници на ЈП „Паркови и зеленило“ го отстрануваа и зеленилото околу објектот. На просторот со површина од 1.224 метри квадратни, владејачката партија во партнерство со приватен инвеститор ќе гради нова комерцијално – деловна зграда. Засега не се соопштува кој е соинвеститорот, но извесно е дека на партијата ќе треба да и отстапи најмалку 30% од површината на идниот објект, додека остатокот ќе може да го користи за свои потреби.

  „Тоа земјиште се гради во соинвеститерство, односно понудувачите понудија процент од бруто развиената површина кој ќе му го отстапат на сопственикот на градежното земјиште (во случајов ВМРО-ДПМНЕ), што воедно беше еден од основните критериуми за избор на најповолен понудувач, а кој процент не смее да биде под 30% од бруто развиената површина. Што значи приватен инвеститор го гради земјиштето во сопственост на ВМРО-ДПМНЕ за свои комерцијални цели, а за возрат треба да отстапи најмалку 30% од корисната изградена површина на ВМРО-ДПМНЕ. Во овој случај ВМРО-ДПМНЕ нема никакви трошоци за изградба на објектот“ објаснуваат во соопштението лиферувано од партијата.
  Новата зграда ќе има приземје, осум спрата и поткровје, со најголема висина до венец од 29 метри, а над таа висина се дозволени архитектонско – естетски декоративни обликувања. Деталниот урбанистички план „Мал Ринг“, предвидува максималната бруто развиена површина на објектот да биде 12.240 метри квадратни. Соинвеститорот на ВМРО-ДПМНЕ е должен делот што ќе и го отстапи на партијата да го изгради како посебна функционална целина со посебен влез, во рок не подолг од 10 месеци од денот на правосилност на одобрението за градење.

  Knapp 760.000 € werden für die neuen Fassaden der Objekte in Karpos verwendet.

  Продолжува реализацијата на втората фаза од реконструкцијата на старите фасади на станбените згради во општина Карпош. Градежните компании „Аполо инженеринг“, „Сандра инженеринг“ и „Изградба комерц“ од Скопје ќе ги вршат санационите зафати врз објектите, кои беа избрани на распишаниот конкурс од страна на локалната самоуправа. Проектот „Да го вратиме сјајот на старите згради“ ќе се спроведе во наредните 12 месеци и во рамките на истиот во континуитет ќе се менува постоечкиот оштетен изглед на станбените зданија со нови фасади, во чии рамки ќе биде изведена термичка изолација на фасадата и поставување нови прозорци. Вкупната вредност на зафатот изнесува 47 милиони денари или над 760.000 евра.

  Локалната самоуправа во претстојниот период ќе излезе со точната бројка на објекти кои ќе се реконструираат и со обемот на градежни активности што ќе се изведе врз секој од нив. Во јануари годинава беше објавен јавниот повик за пријавување на куќните совети за овој проект, а истовремено беше објавен и огласот за избор на изведувачи на работите. Општина Карпош го започна проектот за обнова на фасадите од станбените објекти на нејзина територија пред три години, кога беа одбрани 14 зданија како дел од првата фаза.  - - - Aktualisiert - - -

  Die neuklassische Fassade der Regierung in Skopje soll innerhalb von einem Jahr fertig sein.

  Започна реконструкцијата на објектот во кој е сместена македонската Влада. Идното градилиште деновиве почна да се оградува, а владината администрација веројатно е дека привремено ќе ги користи просториите на поранешната деловна зграда на Комерцијална банка кај Македонска опера и балет. Познатото владино здание во центарот на Скопје ќе добие неокласична фасада во духот на „Скопје 2014“. „Реализацијата на целиот проект ќе се одвива во три фази, првата која ќе биде конструктивниот дел, втората е нанесувањето на фасадата и третиот дел е самата илуминација, односно осветлување на објектот. Целокупните градежни активности ќе чинат 9.299.052 евра, со вклучен ДДВ“, се наведува во денешното соопштение на македонската Влада.Реконструкцијата на владината фасада ќе се реализира во наредните 12 месеци и ќе ја изведува фирмата „Бауер БГ“. Во тендерската постапка се пријавиле четири компании, а одлуката за најповолниот понудувач била направена на 27 март. Почетокот на градежните активности беше одложен за неколку месеци, меѓу другото и поради фактот што првиот тендер за избор на најповолен понудувач заврши неуспешно. Од Владата засега се откажуваат од првичната намера за проширување на постоечкиот објект, така што неговата површина ќе остане 35.200 метри квадратни. Во денешното соопштение се наведува дека зафатот ќе обезбеди „повеќекратен бенефит, вклучувајќи го естетскиот момент, заштедата на енергија и дополнително зацврстување на сигурноста на самиот објект“.Идејното решение за неокласичната фасада на владиниот објект го изработија Жарко Чаушевски и Филип Богатинов, а основниот проект студиото „Архитектоника“ од Скопје. Архитектот Петар Муличковски кој е автор на оригиналниот проект за владиното здание од 1970 година во неколку наврати се спротивстави на менувањето на изворниот изглед. Македонската Влада организираше интернет – анкета, на која според соопштените резултати 32% од граѓаните коишто гласаа се одлучија за неокласичната фасада на Чаушевски и Богатинов.» Форумска дискусија за овој проект

  Ein neues Objekt soll am der Stelle des Hauptsitz von VMRO-DPME gebaut werden.

  Денеска започна уривањето на „жолтата куќа“ во центарот на Скопје, во која е сместена централата на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, а истовремено работници на ЈП „Паркови и зеленило“ го отстрануваа и зеленилото околу објектот. На просторот со површина од 1.224 метри квадратни, владејачката партија во партнерство со приватен инвеститор ќе гради нова комерцијално – деловна зграда. Засега не се соопштува кој е соинвеститорот, но извесно е дека на партијата ќе треба да и отстапи најмалку 30% од површината на идниот објект, додека остатокот ќе може да го користи за свои потреби.

  „Тоа земјиште се гради во соинвеститерство, односно понудувачите понудија процент од бруто развиената површина кој ќе му го отстапат на сопственикот на градежното земјиште (во случајов ВМРО-ДПМНЕ), што воедно беше еден од основните критериуми за избор на најповолен понудувач, а кој процент не смее да биде под 30% од бруто развиената површина. Што значи приватен инвеститор го гради земјиштето во сопственост на ВМРО-ДПМНЕ за свои комерцијални цели, а за возрат треба да отстапи најмалку 30% од корисната изградена површина на ВМРО-ДПМНЕ. Во овој случај ВМРО-ДПМНЕ нема никакви трошоци за изградба на објектот“ објаснуваат во соопштението лиферувано од партијата.
  Новата зграда ќе има приземје, осум спрата и поткровје, со најголема висина до венец од 29 метри, а над таа висина се дозволени архитектонско – естетски декоративни обликувања. Деталниот урбанистички план „Мал Ринг“, предвидува максималната бруто развиена површина на објектот да биде 12.240 метри квадратни. Соинвеститорот на ВМРО-ДПМНЕ е должен делот што ќе и го отстапи на партијата да го изгради како посебна функционална целина со посебен влез, во рок не подолг од 10 месеци од денот на правосилност на одобрението за градење.

  Knapp 760.000 € werden für die neuen Fassaden der Objekte in Karpos verwendet.

  Продолжува реализацијата на втората фаза од реконструкцијата на старите фасади на станбените згради во општина Карпош. Градежните компании „Аполо инженеринг“, „Сандра инженеринг“ и „Изградба комерц“ од Скопје ќе ги вршат санационите зафати врз објектите, кои беа избрани на распишаниот конкурс од страна на локалната самоуправа. Проектот „Да го вратиме сјајот на старите згради“ ќе се спроведе во наредните 12 месеци и во рамките на истиот во континуитет ќе се менува постоечкиот оштетен изглед на станбените зданија со нови фасади, во чии рамки ќе биде изведена термичка изолација на фасадата и поставување нови прозорци. Вкупната вредност на зафатот изнесува 47 милиони денари или над 760.000 евра.

  Локалната самоуправа во претстојниот период ќе излезе со точната бројка на објекти кои ќе се реконструираат и со обемот на градежни активности што ќе се изведе врз секој од нив. Во јануари годинава беше објавен јавниот повик за пријавување на куќните совети за овој проект, а истовремено беше објавен и огласот за избор на изведувачи на работите. Општина Карпош го започна проектот за обнова на фасадите од станбените објекти на нејзина територија пред три години, кога беа одбрани 14 зданија како дел од првата фаза.


 2. #382
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Im Stadtteil Aerodrom entsteht ein Hilton Hotel  Фото: Хотел Хилтон ќе никне во скопската населба Аеродром

  29/04/2013 // Пред 42 минути // ИНФРАСТРУКТУРА // Коментирај

  Хотелот кој неодамна го навести бизнисменот Ајдован Адемовски ќе го носи брендот на Хилтон. Изградбата е веќе почната на локација во Аеродром, покрај кејот на Вардар, отспротива на универзитетот ФОН.
  Хотелот се очекува да биде со капацитет од 170 соби, ќе има 6 конференциски сали и спа центар од еден од најпознатите синџири на спа центри во светот. City Plazа и Stone Bridge се компаниите инвеститори на хотелот. Градбата, како што неодамна беше објавено ќе ја врши PERA Constuction, македонско-турска фирма, во која што Адемоски е еден од партнерите.

  Локацијата на хотелот:

  Инаку, Адемоски исто така тој е застапник на франшизите на турските брендови за бела техника BEKO и Arcelik, модните брендови Koton, Roman, Sarar и Casharel, а неговата градежна компанија ги градеше објектите на повеќе странски гринфилд инвестиции во Македонија.

 3. #383
  Avatar von Makedonec do Koska

  Registriert seit
  28.04.2012
  Beiträge
  4.978
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Im Stadtteil Aerodrom entsteht ein Hilton Hotel  Фото: Хотел Хилтон ќе никне во скопската населба Аеродром

  29/04/2013 // Пред 42 минути // ИНФРАСТРУКТУРА // Коментирај

  Хотелот кој неодамна го навести бизнисменот Ајдован Адемовски ќе го носи брендот на Хилтон. Изградбата е веќе почната на локација во Аеродром, покрај кејот на Вардар, отспротива на универзитетот ФОН.
  Хотелот се очекува да биде со капацитет од 170 соби, ќе има 6 конференциски сали и спа центар од еден од најпознатите синџири на спа центри во светот. City Plazа и Stone Bridge се компаниите инвеститори на хотелот. Градбата, како што неодамна беше објавено ќе ја врши PERA Constuction, македонско-турска фирма, во која што Адемоски е еден од партнерите.

  Локацијата на хотелот:

  Инаку, Адемоски исто така тој е застапник на франшизите на турските брендови за бела техника BEKO и Arcelik, модните брендови Koton, Roman, Sarar и Casharel, а неговата градежна компанија ги градеше објектите на повеќе странски гринфилд инвестиции во Македонија.

  Ovdeka ke spiat site Predsedateli koga ke flegne Makedonija vo EU i Nato


  Napred Makedonija , samo taka

 4. #384
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  haha ne bre juznite koa ke dojdat vo aleksandarland

 5. #385
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  ФОТО: Се комплетира „Карпошово востание“- плоштадот кој остава без здив

  Вторник, 30 Април 2013 13:27

  „Карпошово востание“ го добива финалниот изглед. Завршните работи на плоштадот кој се наоѓа меѓу Камениот мост и почетокот на Старата скопска чаршија, се одвиваат според предвидената динамика.


  Градежните активност кои вклучуваат- поставување на фонтаните и уредување на просторот, треба да завршат најдоцна до крајот на годината. Изградбата на овој проект, кој е дел од Скопје 2014 започна во јули 2011 година.

 6. #386
  Avatar von ZX 7R

  Registriert seit
  31.01.2012
  Beiträge
  30.142
  Ich vermute hier gehört das auch rein!


  Videoblog: In Wien fängt der Balkan an ... | tagesschau.de

 7. #387
  Avatar von Zoran

  Registriert seit
  10.08.2011
  Beiträge
  27.867
  Zitat Zitat von ZX 7R Beitrag anzeigen
  Ich vermute hier gehört das auch rein!


  Videoblog: In Wien fängt der Balkan an ... | tagesschau.de

  Lass mal deine täglichen Provokationen stecken.

  Erfreue dich lieber an den Schönheiten Makedoniens und seiner Hauptstadt Skopje, der neuen Perle des Balkans.

  16669_507765285935353_304342956_n.jpg
  Pozdrav

 8. #388
  Avatar von ZX 7R

  Registriert seit
  31.01.2012
  Beiträge
  30.142
  Zitat Zitat von Zoran Beitrag anzeigen
  Lass mal deine täglichen Provokationen stecken.

  Erfreue dich lieber an den Schönheiten Makedoniens und seiner Hauptstadt Skopje, der neuen Perle des Balkans.

  16669_507765285935353_304342956_n.jpg
  Pozdrav

  Provokationen? Aus Deiner Sicht!

  Zur Schönheit Deines Landes....als ich noch durchfuhr (bis ca. 1991 das letzte mal (leider)) sah ich die Schönheit! Kein Schmarrn. Weisst warum ich es schön fand? Weil es meinem Land ab da am ähnlichsten war. Der Geruch der Bäume z.B. und die Landschaft!

  Vielleicht auch unterschwellig, weil ich wusste ich bin bald daheim!

  Skopje sah ich nur aus der Ferne!

  Aber mal echt, in dem Video seh ich schon schönes aber die überzahl an Statuen, wie auch der Journalist und angeblich auch Euere Bevölkerung sagen, find ich nicht mehr schön! Eher wie ein Bühnenbild und sehr gekünstelt.

 9. #389
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  Objekt Leninova, Cubus etc.


 10. #390
  Avatar von Černozemski

  Registriert seit
  05.09.2009
  Beiträge
  10.296
  City Tower, sofort am Skopje City Mall.


Ähnliche Themen

 1. Tirana - Bauprojekte
  Von Arbanasi im Forum Bauprojekte
  Antworten: 719
  Letzter Beitrag: 04.04.2018, 23:25
 2. Bauprojekte in Mazedonien
  Von MaKeDoNiJa e VeCnA im Forum Bauprojekte
  Antworten: 1840
  Letzter Beitrag: 25.05.2017, 09:58
 3. Prishtina - Bauprojekte
  Von Arbanasi im Forum Bauprojekte
  Antworten: 995
  Letzter Beitrag: 03.03.2017, 16:20
 4. Bauprojekte in Bulgarien!
  Von Milabrya im Forum Bauprojekte
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 03.06.2008, 21:57