BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 5 von 5

Aufklärung des Schicksals der Vermissten

Erstellt von FloKrass, 31.08.2013, 19:43 Uhr · 4 Antworten · 714 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von FloKrass

  Registriert seit
  02.12.2011
  Beiträge
  10.247

  Aufklärung des Schicksals der Vermissten

  31.08.2013

  Das kosovarische Aussenministerium hat allen Staaten der Europäischen Union, dem Büro der hohen Vertreterin für Aussenpolitik und Sicherheit der EU Catherine Ashton und anderen verbündeten Staaten eine diplomatische Note gesendet, in dem um Hilfe für die Aufklärung des Schicksaal der Vermissten Personen aus dem Kosovokrieg gefordert wird.


  Wie das kosovarische Aussenminsterium mitteilt, wurde die diplomatische Note gestern am Tag der Vermissten in Lauf gebracht.


  Das kosovarische Aussenministerium ruft alle relevanten internationalen Institutionen auf, um bei der Aufklärung der 1726 noch Vermissten Personen behilflich zu sein und drückt den Schmerz der kosovarischen Familien auf, die seit 14 Jahren ihre Liebsten nicht gefunden haben.

  In der gesendeten Note wird hervorgehoben, dass Kosovo fortwährend an der Tragödie erinnert, die durch die systematische Vernichtung ihrer Bürger durch das Milosevic Regime verursacht wurde.

  Basierend auf internationale Konventionen und Akten für unversäle Menschenrechte, wiederhohlt das kosovarische Aussenministerium den Ruf an die serbische Regierung, um kooperativer bei der Aufklärung des Schicksals der gekidnappet Bürger während des Kosovokrieges in der Periode von 1998-1999.

  "Serbien hat die moralische Verantworung, sich für die Versuche Genozid und Verbrechen gegen die Menschlichkeit zu verüben, zu entschuldugen" - heißt es unter anderem in der diplomatischen Note des Kosovarischen Aussenminsteriums.

  Kosovë: Nga ndërkombëtarët kërkohet zbardhja e fatit të të pagjeturve

  Währenddessen protestierten in Gracanica vor den Toren Prishtinas eine symbolische Zahl von Serben am Tag der Vermissten, die ebenfalls die Aufklärung des Schicksas ihrer Vermissten während des letzten Kosovokrieges von der Regierung in Prishtina forderten, berichtet KTV. Der Vertreter für vermisste Personen der Serbischen Familien Milorad Trifunovic richtet hinter hasserfüllten und gegen Albaner gerichtete Protestkarten die Schuld für diese Tragödie an die Institutionen. Die Abgeordnete im Kosovarischen Parlament Rada Trajkovic sagte während der Kundgebung, dass sowohl Serben als auch Albaner einheitlich in der Sache auftreten sollten, und nicht vor der Sache die Augen verschließen sollten.

  Dem Roten Kreuz zufolge werden noch 541 Serben Vermisst.

  Xhelati akuzon viktimat - Lajme - Koha Net

 2. #2
  Avatar von Dissention

  Registriert seit
  25.02.2010
  Beiträge
  10.182
  Sudbina 11.859 ljudi nerazjašnjena, trećina Srbi
  BEOGRAD – Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, na listi nestalih nalazi se još 11.859 lica, a od tog broja jednu trećinu čine Srbi, rečeno je danas na konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih.
  Tom prilikom predstavnici koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih na prostorima bivše Jugoslavije apelovali su da se pokrenu ozbiljne i efikasne istrage, odgovornost za organizatore i počinitelje svih zločina, ali i otvaranje arhiva.
  Oni su zatražili sistemsko rešenje za civilne žrtve rata, rešavanje pravnog i socijalnog statusa porodica žrtava rata u svim segmentima, ali i da se efikasno sprovede istraga o svim detaljima vezanim za trgovinu organima Srba na Kosovu i Metohiji.
  Predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da je važno istaći da je Amnesti internešnel najzad „otvorio dušu”.
  „Ništa novo nisu napisali, ništa novo nisu rekli, samo su najzad imali dovoljno snage da stave potpis i obnaroduju dokument koji govori o svim nesrećama, stradanjima i posledicima”, rekao je Odalović.
  On je izrazio nadu da će se doći do zajedničke knjige nestalih u regionu koja će, kako je istakao, na najtransparentniji način predstaviti sve ovo o čemu se govori kada su u pitanju nestala lica.
  Predsednica Srpske koordinacije Nataša Šćepanović rekla je da je iz godine u godinu sve manji broj novih identifikacija i dodala da, ako se nastavi tim tempom, taj proces će trajati još 30 godina.
  „Nedostaju informacije o masovnim i pojedinačnim grobnicama, usporene su ekshumacije, na identifikacije se dugo čeka”, rekla je Šćepanović.
  Ona je istakla da su neke identifikacije pogrešno urađene, kao i da po tom pitanju nedostaju odlučnost i volja vlada u regionu.
  Ona je istakla da nedostaju poštovanje i primena potpisanih sporazuma, kao i postavljanje pitanja za počinjene zločine mnogih koji su na značajnim pozicijama.
  Ona je istakla da, prema podacima kojima raspolaže Dokumentaciono informacioni centar „Veritas”, od ukupnog broja poginulih i nestalih do sada je sahranjeno 5.101 lice, dok se 1.938 lica još vodi u kategoriji nestalih, a da je za godinu dana identifikovano samo 20 lica.
  Predsednik Upravnog odbora Srpske koordinacije Dragan Pjevač uputio je apel svim vladama u regionu da se sve zemlje u potpunosti posvete rešavanju pitanja nestalih lica i dodatno unapredi svaka vrsta međusobne saradnje kako bi došlo do bržeg pronalaska nestalih.
  „Osamnaest godina od prestanka rata u Hrvatskoj za 2.000 nestalih Srba još se ne zna. Prema evidenciji, poznatih neekshumiranih grobnica je 270, a 306 čeka na identifikaciju, a za više od 1.400 se ne zna”, rekao je Pjevač.
  Delegacija Koordinacije srpskih udruženja položila je venac na spomen ploču srpskim stradalnicima u regionu u Tašmajdanskom parku, a nakon toga u sali Skupštine grada održan je program povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih.
  Šćepanović je tom prilikom istakla da oni koji su počinili zločine ne smeju da prođu nekažnjeno i ostanu pod velom tajne i ćutanja.
  Navodeći da je osnovno ljudsko pravo, pravo na život, ona je istakla i da porodice nastradalih imaju pravo da znaju sudbinu svojih čclanova koji se još uvek vode kao nestali.
  Die Repräsentanten der serbischen Vereinigung der Verschwundenen im ehem. YU haben dazu aufgefordert, dass ernsthafte und effektive Untersuchungen vorgenommen werden, Verantwortliche und Täter ermittelt werden und die Archive geöffnet werden.
  Der Vorsitzende der Kommission für Verschwundene hofft, dass es zu einem gemeinsamen Buch der Vermissten in der Region kommt.
  Natasa Scepanovic, Vorsitzende der serbischen Koordination kritisiert, dass es von Jahr zu Jahr weniger Identifikationen gibt und bei dem Tempo noch 30 Jahre dauern wird, bis alle identifiziert sind. Es fehlen Informationen über Einzel- und Massengräber und Exhumierungen und Identifizierungen sind zu langsam.
  Der Vorsitzende Dragan Pjevac hat alle Regierungen aufgefordert, dass alle ihre Anstrengungen zur Aufklärung der Verschwundenen maximieren und jegliche Form der Zusammenarbeit unternommen wird, um die verschwundenen zu finden.
  11859 Menschen fehlen insgesamt noch in der Region, ca. 1/3 sind Serben – allein in Kroatien 2000.

  Porodice nestalih Srba i Albanaca:Kažite istinu o nestalima
  BEOGRAD – Porodice Srba i Albanaca nestalih na Kosovu i Metohiji tokom oružanih sukoba danas su, prvi put na zajedničkoj konferenciji za novinare, zatražili od nadležnih institucija Beograda i Prištine da im pomognu u rasvetljavanju sudbina najmilijih.
  Na konferenciji, organizovanoj povodom Međunarodnog dana nestalih je pročitano, na srpskom i albanskom i zajedničko „pismo nezadovoljstva” u kome članovi porodica Srba i Albanaca i drugih etničkih zajednica nestalih na KIM izražavaju jednako nezadovljstvo sporošću saznavanja istine o nestalima.
  „Vratite naše nestale ili nam konačno kažite istinu o njihovom stradanju”, osnovna je poruka pisma, čiju jednu polovinu je na srpskom pročitala predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KIM Nataša Šćepanović, a drugu, na albganskom jeziku, predstavnik Udruženja porodica nestalih „27.april 1999 - Meja” kod Peći Luš Krasnići.

  U pismu se ističe i da su porodice nestalih zaključile da problem svih nestalih i „ovu tešku bol koju nosimo mi koji za njima tragamo mogu rešiti samo aktuelne vlasti u Beogradu i Prištini” uz posredovanje i pomoć EU i raspoloživih mehanizama međunarodne zajednice.
  „Zahtevamo, tražimo, molimo Vas da učinite sve što je u vašoj moći da se postojeći mehanizmi pokrenu, a nadležne institucije počnu ozbiljno baviti pitanjem pronalaska nestalih”, navodi se u pismu.
  Članovi albanskih i srpskih porodicu u pismu „i ovom prilikom izražavaju veliko nezadovoljstvo zbog neangažovanja svih koji su nadležni da daju zvanične informacije i saopšte istinu o onima koje tražimo 15 ili 14 godina”.
  Upozorava se i da se proces lociranja pojedinačnih i masovnih grobnica, ekshumacije kao i broj indentifikacija i predaje posmrtnih ostataka smanjuje iz godina u godinu i ističe da „u poslednjih nekoliko godina taj proces stagnira i gotovo potpuno je stao”.
  „To je razlog što se, trenutno, na konsolidovanoj listi nestalih na KIM nalaze imena još oko 1.750 osoba čija sudbina nije razjašnjena”, navode porodice nestalih koje traže od nadležnih da pokažu „najelementarnije poštovanje prema žrtvama i da njihovim prodicama vrate dostojanstvo”.
  Ističe se i da su porodice nestalih došle do zajedničkog zaključka da se taj problem može rešitio u potpunosti i pravedno „samo odlučnošsću, iskrenom voljom i željom i usaglašenim zajedničkim aktivnostima obe strane - kako Beograda tako i Prištine”.
  Navodi se i da su se članovi porodica nestalih dogovorili da zatraže od pregovaračkih timova Beograda i Prištine kao i posrednika u tim pregovorima u Briselu da se i to pitanje što pre nađe na dnevnom redu i reši.
  Konferencija je organizovana uz podršku Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) čiji šef Iljber Morina je obajsnio da ta komisija blisko sarađuje sa svim vladama u regionu na planu rešavanja sudbine nestalih.

  Morina je objasnio i da ICMP pruža asistenciju i radi zajednički sa vladama, ali da nema mogućnosti da na njih vrši pritisak kako bi se ubrzalo rešavanje problema nestalih.
  Predstavnice udrženja poroda „Suze Majke” iz Gnjilana Elheme Pireva i Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KIM Olgica Božanić su ukazale da prodice žrtava dele istu bol i tugu i zajedničko nezadovoljstvo sporim saznavanjem istine o najmilijima.
  Božanić je ukazala i da za razliku od dobre saradnje sa predstavnicima albnaskih porodica nestalih nadležni „čuvaju informacije, trguju njima, razmenjuju ih”, istakavši da aktivnosti porodica nestalih nemaju, niti su ikada imali bilo koju političku konotaciju.
  Istaknuto je i da je danas u Prištini, uz podršku ICMP održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici srpskih i albanskih porodica nestalih pročitali isto pismo.
  Die Familien von verschwundenen Serben und Albanern: Sagt endlich die Wahrheit
  Zur ersten gemeinsamen Pressekonferenz nach dem Krieg haben die Familien der Verschwundenen aus dem Kosovo von den verantwortlichen in Beograd und Pristina gefordert, dass bei der Aufklärung der Schicksale geholfen wird.
  Auf dieser Konferenz, welche wegen dem Tag der verschwundenen abgehalten wurde, haben Serben und Albaner (und andere Ethnien) in einem zweisprachigem Brief gemeinsam ihren ihre Unzufriedenheit geäußert.
  „Gebt und unsere Vermissten zurück, oder sagt uns was mit ihnen passiert ist!“
  Der Brief wurde von Frau Scepanovic und Herrn Krasniqui in der jeweiligen Sprache verlesen.
  Auf der konsolidierten Liste der Verschwundenen befinden sich noch 1750 Namen.
  Der Brief wurde mit Unterstützung des ICMP (?) auch in Pristina verlesen.

  _________________________________________________

  Insgesamt hoffe ich, dass dieser Thread sauber bleibt ...

 3. #3

  Registriert seit
  26.08.2013
  Beiträge
  833
  Währenddessen protestierten in Gracanica vor den Toren Prishtinas eine symbolische Zahl von Serben am Tag der Vermissten, die ebenfalls die Aufklärung des Schicksas ihrer Vermissten während des letzten Kosovokrieges von der Regierung in Prishtina forderten, berichtet KTV. Der Vertreter für vermisste Personen der Serbischen Familien Milorad Trifunovic richtet hinter hasserfüllten und gegen Albaner gerichtete Protestkarten die Schuld für diese Tragödie an die Institutionen. Die Abgeordnete im Kosovarischen Parlament Rada Trajkovic sagte während der Kundgebung, dass sowohl Serben als auch Albaner einheitlich in der Sache auftreten sollten, und nicht vor der Sache die Augen verschließen sollten.
  Sie nennen die Albaner Terroristen obwohl sie sich das Ganze selber eingebrockt haben.

 4. #4
  Avatar von FloKrass

  Registriert seit
  02.12.2011
  Beiträge
  10.247
  Zitat Zitat von Valmir Beitrag anzeigen
  Sie nennen die Albaner Terroristen obwohl sie sich das Ganze selber eingebrockt haben.
  Die Serben im Kosovo sind sehr gespalten und in zwei Lager aufgeteilt. Während die einen sich ihrer Schuld bewusst sind, dies aber nicht offen aussprechen dürfen/können/wollen (?!) und eher langsam an die Albaner heran heran gehen wie bspw Rada Trajkovic, gibt es auf der anderen Seite Serben im Kosovo, die allein die Albaner (und ihre NATO-Verbündeten) für ihr Leid und ihr Schicksal verantwortlich machen, wie bspw dieser Milorad Trifunovic im obigen Artikel. Der Artikel ist sehr kurz aber veranschaulicht sehr gut diese Spaltung der Serben im Kosovo.

 5. #5

  Registriert seit
  26.08.2013
  Beiträge
  833
  Ja in dem Artikel steht ja Trifunovic beschuldigt alle drei Institutionen also denk ich auch an Serbien gerichtet. Naja diese Rada war ja früher bei Seseljs Partei.

Ähnliche Themen

 1. Internationaler Tag der vermissten Kinder am 25. Mai 2012
  Von Cobra im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 24.05.2012, 17:40
 2. 15 000 Vermissten als Jugo-Kriegs-Erbe
  Von ooops im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 30.08.2010, 16:57
 3. Die Vermissten aus Kosovo
  Von Jehona_e_Rahovecit im Forum Kosovo
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 02.05.2010, 18:29
 4. Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 10.12.2008, 17:40
 5. Die vermissten Ungarn in der Vojvodina
  Von Albanesi2 im Forum Politik
  Antworten: 17
  Letzter Beitrag: 05.09.2005, 19:06