BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 10 von 11 ErsteErste ... 67891011 LetzteLetzte
Ergebnis 91 bis 100 von 105

Serbische Dörfer im Kosovo weiterhin ohne Strom

Erstellt von danijel.danilovic, 29.04.2009, 18:55 Uhr · 104 Antworten · 4.920 Aufrufe

 1. #91
  Bloody
  Zitat Zitat von danijel.danilovic Beitrag anzeigen
  Suzavcem po "žutoj liniji" u Brđanima

  Euleks šesti dan suzavcem i šok bombama brani "žutu liniju" koja razdvaja Albance i Srbe u Brđanima. Rusija optužila međunarodne snage da su na strani kosovskih Albanaca. Kosovska policija oduzima dokumenta koja je izdao MUP Srbije na teritoriji pokrajine. Tači najavio nastavak gradnje, Srbi nove proteste.
  Pripadnici Euleks policije i danas su suzavcem sprečili srpske demonstrante u naselju Brđani, na severu Kosovske Mitrovice, da se približe mestu gde Albanci, već šesti dan, obnavljaju kuće.
  Suzavcem po "žutoj liniji" u Brđanima


  Odbor podržao mirne proteste Srba u Mitrovici
  Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju u potpunosti je podržao mirne proteste Srba u Kosovskoj Mitrovici protiv nasilne izgradnje i obnove albanskih kuća u naselju Brdo, za povratak Albanaca koji u tom delu grada nisu nikada živeli, saopštilo je Odeljenje za odnose sa javnošću Skupštine Srbije.
  Odbor je apelovao na Srbe da se uzdrže od bilo kakvih provokacija i incidenata koji bi ugrozili živote građana, navedeno je u zaključku sa sednice odbora.
  Apelovano je i na međunarodnu zajednicu da se pridržava i poštuje "Protokol o održivom i organizovanom povratku", potpisan 2006. godine, sa ciljem da obezbedi siguran povratak 230.000 Srba na Kosovo i Metohiju, koji su 1999. godine proterani sa svojih ognjišta, a u njihovim domovima se nalaze Albanci.
  Odbor je posebno apelovao na policiju i KFOR da ne vrše pritisak na Srbe, već da u skladu sa svojim mandatom, obezbede mir, bezbednost i sigurnost svih koji žive na Kosovu i Metohiji.


  Sporadičnim bacanjem suzavca, u nekoliko navrata, pripadnici Euleks policije su sat vremena rasterivali meštane Brđana, koji su pokušali da pređu "žutu liniju", koja razdvaja Albance i Srbe u ovom mitrovačkom naselju.
  Komandir severne policijske stanice Milija Milošević rekao je novinarima da strahuje da incidenti u Brđanima mogu imati ozbiljnih posledica, kao i da Albanci, koji obnavljnjaju kuće u tom naselju, ne žele pregovore sa srpskom zajednicom.
  Predstavnici naselja Brđani najavljuju da će se protesti nastaviti i sutra, sve dok se ne postigne dogovor i Albanci odustanu od obnove pet kuća u tom delu Kosovske Mitrovice.
  Srbi traže da se zaustavi obnova kuća u žutoj liniji razdvajanja jer je dogovorom precizirano da se tu može graditi samo uz odobrenje obe zajednice - srpske i albanske. Srbi takođe traže da počne obnova njihovih kuća u južnom delu Mitrovice koja je stopirana istim sporazumom iz 2000. godine.
  Predstavnik Brđana Siniša Lazić rekao je da su se oko ponoći i oko pet sati ujutro iz pravca albanskih kuća u žutoj liniji razdvajanja, kao i iz pravca albanskog sela Suvi Do, čuli pucnji iz vatrenog oružja. U Brđanima nije bilo povređenih.
  Istovremeno, premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da neće dozvoliti sprečavanje obnove kuća za albanske povratnike u naselju Brđani, naglašavajući da je pravo na povratak garantovano svima, bez obzira na etničku pripadnost.
  "Oni koji nameravaju da spreče proces povratka, bez obzira koje su nacionalnosti, i oni koji su zainteresovani da na Kosovu ne bude mira, integracije i dostojanstvenog života, neće uspeti", rekao je Tači.
  Rusija: Euleks na strani kosovskih Albanaca
  Reagujući na nedelju dana duge nemire na severu Kosova, stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Anvar Azimov rekao je u Beču da je Moskva zabrinuta zbog pogoršavanja stanja u tom delu Kosova i optužio "međunarodne snage da su se u potpunosti stavile na stranu kosovskih Albanaca".
  "Posebno uznemiravaju sukobi između srpskog stanovništava, koje pretežno naseljava taj deo Kosova, i međunarodnih snaga, koje su se u potpunosti stavile na stranu kosovskih Albanaca... Ono što se događa ukazuje na opasnost od destabilizacije situacije, ekslacije napetosti u celom regionu", upozorio je Azimov.
  Komentari ruskog predstavnika u OEBS-u usledile su svega dan nakon što je Moskva upozorila da su nasilne akcije protiv Srba na Kosovu nedopustive i u supronosti sa odlukama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
  Policija oduzima dokumenta MUP-a Srbije izdata na Kosovu
  Kosovska policija građanima po zakonu, nezavisno od nacionalnosti, oduzima vozačke dozvole izdate u izmeštenim sekretarijatima unutrašnjih poslova MUP-a Srbije, potvrdio je portparol regionalne policije u Gnjilanu Ismet Hašani.
  Prema njegovim rečima, policija samo "sprovodi zakon, uredbe UNMIK-a i kojima je propisano da se na Kosovu priznaju samo dokumenta koje izdaju nadležne službe na Kosovu čije je sedište na Kosovu".
  Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić rekao je agenciji Beta da je Kosovska policija tokom prethodnih sedam dana oduzela vozačke dozvole od više desetina Srba koji su dokumenta uzeli u Policijskoj upravi Gnjilane pri MUP-u Srbije, uz objašnjenje da ta policijska uprava ne postoji.
  "Nikakve mere ne preduzimaju se protiv onih koji imaju važeće vozačke dozvole izdate u policijskim upravama u opštinama Srbije. Mi poštujemo zakon i sve tako oduzete dozvole dostavljamo sudu koji će konačno odlučiti da li će dozvole biti oduzete", rekao je Hašani.  RTS :: Suzavcem po "?utoj liniji" u Br?anima

  ima video!!!
  Deutsch ?

 2. #92
  Avatar von danijel.danilovic

  Registriert seit
  03.03.2008
  Beiträge
  2.585
  Sukobi na severu Kosova, Srbija nezadovoljna Euleksom

  Novi sukobi u Brđanima. Euleks još jednom zasuli demonstrante suzavcem. Poslednji događaji na severu Kosova povećali sumnju u ispravnost delovanja misije EU, rekao ministar za Kosovo Goran Bogdanović.


  Euleks i kosovska policija još jednom su se sukobili sa srpskim demonstrantima u naselju Brđani nedaleko od centra severnog, srpskog dela Kosovske Mitrovice, ali u ovom incidentu nije bilo povređenih.
  Novi sukobi izbili su pošto su srpski demnstranti, koji već nedelju dana protestuju zbog obnove nekoliko albanskih kuća u ovom naselju, probili kordon kosovske policije i zaputili se ka "žutoj liniji" u Brđanima.
  Posle probijanja kordona oni su, na stotinak metara od mesta na kojem Albanci popravljaju kuće, nastavili miran protest. Pripadnici Euleks policije su upotrebili suzavac, a jake snage Kfora prisutne su na okolnim brdima odakle prate razvoj situacije.
  Posle serije sukoba oko Brđana, Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da Srbija nije u potpunosti zadovoljna delovanjem misije EU na Kosovu, ali da je međunarodna zajednica jedini partner Vlade Srbije u Pokrajini.
  "Vlada Srbije je prihvatila da se misija Euleks uspostavi na čitavoj teritoriji Kosova, a nažalost nismo do kraja zadovoljni njenim radom", rekao je Bogdanović agenciji Beta.
  Ministar je rekao da "sumnju u rad misije EU" izazivaju i poslednji događaji u naselju Brđani u severnoj Kosovskoj Mitrovici gde Srbi demonstriraju jer je prekršen dogovor o zabrani obnove albanskih kuća u određenom delu naselja.
  "Vlada Srbije mora nekome verovati i sa nekim sarađivati na Kosovu, a to možemo samo sa predstavnicima međunarodne zajednice, Euleksom, UNMIK-om, Kforom, bez obzira na to što su više puta pokazali da su pristrasni, da rade možda za jednu stranu. Na nama je da u razgovorima ukažemo na te probleme i bukvalno smo svakodnevno u kontaktu", rekao je ministar.
  Suštinu problema u naselju Brđani predstavlja srpski zahtev da se, istovremeno sa obnavljanjem albanskih kuća u ovom naselju, i prognanim Srbima omogući povratak u južni deo podeljenig grada, koji je pod kontrolom Albanaca.
  Glvani argument srpske strane je podatak da u severnom delu Kosovske Mitrovice živi nekoliko stotina Albanaca, u naseljima Bošnjačka mahala i Tri solitera, dok su poslednji Srbi, sveštenici crkve Sveti Sava, proterani iz južnog dela grada marta 2004. godine.
  Srbija za sistemsko rešenje snabdevanja strujom
  Bogdanović je naveo da problem sa snabdevanjem strujom u srpskim sredinama traje već 10 godina i da je sada on poprimio dramatične razmere.
  "Srbi nemaju ništa protiv da plaćaju struju i to su pokazali time što su počeli da skupljaju novac i paušalno plaćaju. Međutim, mi želimo da rešimo taj problem sistemski. Ne možemo rešavati od sela do sela, od mesta do mesta. To je neprihvatljivo, kao i to da Kosovska elektroenergetska korporacija ili bilo ko drugi ucenjuje Srbe na taj način", rekao je ministar.
  Prema njegovim rečima, Srbi i drugi nealbanci na Kosovu su pod stalnim pritiskom, ne samo kada je reč o struji, već i po pitanju dokumenata, registarskih tablica.
  Bogdanović je rekao da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju ponudilo, ako Srbi odluče da plaćaju struju, da svim socijalno ugroženim porodicama plaća struju.
  "Ne stoje priče da iz Beograda stižu pritisci na Srbe da moraju da plaćaju struju. Niko iz Beograda nije za pritiske, već za pronalaženje rešenja za problem. Mi smo spremni da pomognemo", rekao je Bogdanović.


  RTS :: Sukobi na severu Kosova, Srbija nezadovoljna Euleksom

 3. #93
  Avatar von danijel.danilovic

  Registriert seit
  03.03.2008
  Beiträge
  2.585
  Brđani nastavljaju protest

  Protesti Srba u naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji već više od nedelju dana protestuju protiveći se obnovi pet kuća u tom naselju čiji su vlasnici Albanci, nastaviće se i danas, najavili su predstavnici tog naselja.


  RTS :: Br?ani nastavljaju protest

 4. #94
  Bloody

  Daumen hoch Kosovo-Serben von Viti kooperieren mit KEK

  Ein gutes Beispiel legten heute serbische Bürger aus der Kommune Viti im Kosovo an den Tag. Diese haben sich laut dem kosovarischen Sender RTK dazu bereit erklärt, mit den kommunalen Unternehmen und Institutionen zusammen zu arbeiten.
  Sie haben eine Vereinbarung mit dem kosovarischen Energieversorger KEK getroffen, um ihre Stromrechnungen zu bezahlen. Gleichzeitig haben in Gërqar rund 70% ihre Schulden an KEK bezahlt.
  Hintergrund:

  Viele der Kosovo-Serben bezahlten ihre Stromrechnungen nicht und erhielten lange Zeit Gratisstrom. Einige Schulden reichten sogar bis zum Jahre 1999 zurück. Insgesamt belaufen sich nach Angaben von KEK die Stom-Schulden der Kosovo-Serben auf rund 120 Millionen Euro.

  Der Grund für die Nachsicht gegenüber dieser Situation von Seiten der Administration im Kosovo war offenbar die politische Situation, in der man "unnötige Spannungen" zwischen der albanischen und serbischen Volksgruppe im Kosovo verhindern wollte.

  Doch das Fass zum Überlaufen brachte eine kaputte Stromleitung in einer serbischen Gemeinde im Kosovo. Der Energieversorger KEK weigerte sich die Stromleitung zu reparieren, solange die Serben ihre Verpflichtungen ihnen gegenüber nicht nachkomme.

  Einige politische Vertreter der Serben versuchten die Situation zu politisieren. Einerseits behauptete man, dass einer Bezahlung der Stromschulden einer indirekten Anerkennung der Unabhängigkeit des Kosovo gleich käme, anderseits, dass man nicht die finanziellen Mittel hätte, sie zu begleichen. Der Präsident Serbiens bezeichnete die Situation der Kosovo-Serben gar eine "humanitäre Katastrophe".

 5. #95
  Bloody
  Serbët paguajnë një pjesë borxhi dhe u lexohen njehsorët


  Komuniteti serb në disa mjedise i ka shlyer borxhet për energjinë e shpenzuar në masën 70 për qind, ndërsa hapi i qytetarëve serbë flet se ata gjithnjë e më tepër po integrohen në jetën institucionale


  Koha Ditore - Kosovë


  Einige Serben haben ihre Schulden bei KEK zu 70 % bezahlt.  Anscheinend sind einige zur Vernunft gekommen ...

 6. #96

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  11.391
  einige serben haben sich im forum lächerlich gemacht...

 7. #97
  sky
  Avatar von sky

  Registriert seit
  21.10.2008
  Beiträge
  1.360
  Serben aus Kosovsko Pomoravlje ersuchen um Empfang bei Tadic 07.05.09 17:10
  Über 1.000 Serben aus Kosovsko Pomoravlje haben im Dorf Silovo in der Gemeinde Gnjilane protestiert, das seit über zwei Wochen ohne Strom ist. Vom Protest, den Vertreter einiger Gemeinden und Leiter des Kreises Kosovsko Pomoravlje organisiert haben, wurde ein Brief an Präsident Tadic gerichtet, mit der Bitte um Empfang. Unsere Versuche eine Lösung für das Problem der Stromabschaltung mit anderen Vertretern der Behörden zu finden, waren erfolglos, und daher ersuchen wir um Empfang bei Präsident Tadic, um unsere Probleme und Lösungsvorschläge persönlich vorzulegen, erklärte der Präsident der Gemeinde Gnjilane, Predrag Stojkovic. Er erinnerte daran, dass Serben die Stromrechnungen bezahlen möchten, aber die Bedingungen, welche die Elektroenergetische Korporation des Kosovo aufzwingt, nicht annehmen möchten.

 8. #98
  Avatar von danijel.danilovic

  Registriert seit
  03.03.2008
  Beiträge
  2.585
  Suzavac posle pregovora

  Euleks policija ponovo suzavcem zasula Srbe iz Brđana. Novi protest održan nedugo nakon što je propao novi krug pregovora o rešenju problema nastalog odlukom Euleksa da podrži obnovu albanskih kuća u tom naselju. Srbi iz Brđana najavljuju radikalnije proteste. Ministarstvo za KiM poziva na prekid nasilja.
  Policija Euleksa još jednom je ispalila patrone suzavca na srpske demonstrante u naselju Brđani u Kosovskoj Mitrovici, nedugo nakon što je propao novi pokušaj o rešenju problema zbog koga su značajno podignute tenzije na severu Kosova.
  Izjave Siniše Lazića i Nebojše Milića


  Ministarstvo poziva na mir
  Ministarstvo za Kosovo i Metohiju osudilo je povodom poslednjih dešavanja u Brđanima svaku vrstu nasilja na severu Kosova i Metohije i pozvalo na mir sve stanovnike.
  U saopštenju je navedeno da Ministarstvo "poziva na hitan i istovremeni povratak svih raseljenih lica sa prostora Kosova i Metohije i insistira na recipročnom, dvosmernom povratku"


  Srbi su, posle neuspešnih pregovora, održali još jedan protest, koji je, kao i prethodnih dana, okončan pošto je Euleks policija ispalila suzavac, kako bi demonstrante sprečila da priđu albanskim kućama, čija je obnova počela pre dve sedmice.
  Povređenih nije bilo a protest je završen nešto pre podneva.
  Novi incidenti izbili su nedugo pošto Srbi i Euleks nisu uspeli da se dogovore oko srpskih zahteva da, istovremeno sa obnovom albanskih, počne i rekonstrukcija porušenih srpskih kuća u tom naselju.
  Jedan od predstavnika Srba, Siniša Lazić istakao je da nikakav konstruktivan predlog nije dobijen od predstavnika Euleksa i naglasio da su se predstavnici misije EU na Kosovu proglasili nenadležnim, što Srbi ocenjuju kao nespremnost na saradnju.
  "Mi uopšte nismo imali problema oko rekonstrukcije albanskih kuća, međutim, predlog da mi započnemo rekonstrukciju i izgradnju naših kuća u Brđanima nije prihvaćen", istakao je Lazić.
  Lazić je rekao da su Srbi imali samo jedan zahtev i da Euleks nije bio u stanju da ispuni taj zahtev, a to je da se započne raščišćavanje i rekonstrukcija srpskih kuća.
  "Naš zahtev je bio da radimo po etapama, sedam dana albanska, a sedam dana srpska strana, međutim, taj zahtev nije usvojen", naveo je Lazić.
  Protesti će biti masovniji i radikalniji
  Lazić je istakao da ukoliko u toku dana bude postignut dogovor s predstavnicima UNMIK-a da radovi mogu da teku odvojeno, po etapama od sedam dana, protesti neće biti nastavljeni.
  U suprotnom, protesti će biti nastavljeni i biće radikalniji i masovniji nego do sada, najavio je Lazić.
  U Brđanima, gde su pre petnestak dana Albanci započeli obnovu svojih kuća koje su porušene tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, nalaze se i porušene kuće čiji su vlasnici Srbi, na čijoj obnovi sada insistiraju.
  U naselju Brđani u 146 kuća živi oko 2.000 Srba, među kojima preko 500 dece.
  Tokom protesta Srba minulih dana Euleks policija koristila je suzavac protiv demonstranata, dok su prvih dana protesta korištene i šok bombe.
  Srbi već 13 dana protestvuju zahtevajući da se prekine obnova kuća čiji su vlasnici Albanci, dok se ne stvore uslovi za povratak raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju.
  Razgovori Euleksa i predstavnika Srba usledili su posle serije sukoba i oblaka suzavca koji su prethodnih dana ispaljivali pripadnici međunarodne policije, ali i jasnih upozorenja da bi neredi niskog intenziteta lako mogli eskalirati u naslje širih razmera.


  RTS :: Suzavac posle pregovora

 9. #99
  Avatar von Knutholhand

  Registriert seit
  15.07.2004
  Beiträge
  4.881
  Zitat Zitat von MIC SOKOLI Beitrag anzeigen
  einige serben haben sich im forum lächerlich gemacht...
  Das stimmt. Wie immer eigentlich.

  Na wenigstens verstehen die serbischen Kosovobewohner, dass sie für Strom zu zahlen haben. Die Zeiten des Raubrittertums sind vorbei.

 10. #100
  Bloody
  Eskalon protesta e serbëve, lëndohen dy policë
  Serbët e fshatit Kerrminjan të rajonit të Gjilanit janë duke mbajtur një protestë të dhunshme, si shenjë pakënaqësie për furnizim jo të mirë me energji elektrike.
  ------------------------------------------------------------------------------------  2 Polizisten wurden von Protestierenden Serben verletzt, da sie nicht zufrieden mit dem Strom waren.


  Das alles spielte sich in einem Dorf in Gjilan ab .

Seite 10 von 11 ErsteErste ... 67891011 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Mehrere serbische Dörfer im Kosovo wieder ohne Strom
  Von danijel.danilovic im Forum Kosovo
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 24.04.2009, 14:04
 2. EU weiterhin ohne balkanländer
  Von Dzek Danijels im Forum Politik
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 03.07.2008, 16:21
 3. Serben im Kosovo IMMER noch ohne Strom!!!!
  Von Krajisnik im Forum Politik
  Antworten: 37
  Letzter Beitrag: 10.03.2008, 03:10
 4. GROSSMACHT ohne STROM
  Von skenderbegi im Forum Wirtschaft
  Antworten: 18
  Letzter Beitrag: 31.01.2008, 13:55
 5. Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 15.12.2005, 13:38