Cerić pozvao Tadića da se "bezrezervno izvini za ratne zločine bosanskih Srba i pokrene proces pomirenja"


Autor: F. V.
17.04.2010. 13:00

Reis Cerić: Uvjeti Beogradu


U intervjuu za vodeću svjetsku novinsku agenciju Reuters reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić pozvao je predsjednika Srbije Borisa Tadića da se "bezrezervno izvini za ratne zločine bosanskih Srba i pokrene proces pomirenja".

Reis Cerić optužio je Beograd da i dalje pokušava "prevariti svijet s lažnim riječima i praznim gestama", aludirajući na Tadićeve poruke na otvorenju Mostarskog sajma u utorak. Aludirajući na Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, u kojoj je izbjegnuta riječ genocid, reis Cerić je naveo da se oni "negiranjem i ruganjem žrtvama genocida pripremaju za drugi genocid".

- Moja poruka Evropskoj uniji je: Ne dozvolite ponovo da vas humane suze iz Beograda prevare. Srbija se nije uopće promijenila, a ono što Beograd radi s Tadićem samo je prevara - rekao je Cerić.

On je pozdravio potez predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, koji se izvinio za ulogu njegove države u proteklom ratu u našoj zemlji. Cerić je konstatirao da je Josipović iskren, i da je "veoma sretan zbog toga".

Otkrio je da ga je Josipović lično pozvao telefonom da s njim ide u Ahmiće. Na pitanje novinara Reutersa da li bi želio takav telefonski poziv i od predsjednika Tadića, Cerić je rekao da čeka taj poziv.

- Bit ću najsretnija osoba na svijetu da dobijem takav poziv od predsjednika Srbije kako bi otvorio proces bosansko-srbijanskog dijaloga koji bi vodio pomirenju. Međutim, Beograd mora ispuniti dva uslova - jasna osuda genocida, izvinjenje žrtvama "bez ijednog ali", te javno obećanje svijetu "da neće ponoviti genocid protiv ikoga na Balkanu" - naveo je Cerić za Reuters.

DNEVNIAVAZ.BA - Dogadjaji - Ceri? pozvao Tadi?a da se "bezrezervno izvini za ratne zlo?ine bosanskih Srba i pokrene proces pomirenja"