Nijemci traže da se ide posredstvom bh. ambasade, a ne lobističkih kuća

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i njegov stranački i politički šef, premijer RS Milorad Dodik doživjeli su proteklog mjeseca pravi diplomatski šamar od Njemačke, saznaje "Dnevni avaz" iz više pouzdanih izvora.
Bez potvrde

Dodik je sredinom aprila boravio u posjeti Njemačkoj, ali nije naišao na topao prijem zvaničnika, niti je imao očekivane susrete na visokom nivou zbog činjenice da njegovu posjetu nije koordinirala niti je o njoj bila obaviještena Ambasada BiH u Berlinu.

No, još gore je prošao Radojičić, koji je, kako saznajemo, nekoliko sedmica planirao posjetu Njemačkoj, ali je prije nekoliko dana odustao, jer je dobio hladno upozorenje Nijemaca da sve sastanke sa zvaničnicima mora dogovoriti s državnim diplomatskim predstavništvom.

Radojičić je trebao učestvovati na konferenciji u Tucingu kod Minhena, koju organizira socijaldemokratska fondacija, a planirao je i "svratiti" do Berlina i susresti se s nekoliko zastupnika u Bundestagu iz Socijaldemokratske partije (SPD) Njemačke, između ostalih s Gernotom Erlerom, državnim sekretarom u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova.

Svi njemački zvaničnici odbili su potvrditi susrete zbog činjenice da Radojičićevu posjetu, kao ni Dodiku, nije organizirala bh. ambasada.

Ostali hladni

Dodik je, naime, za svoju posjetu angažirao privatnu lobističku kuću "Hill and Knowlton", dok je Radojičić isprva tražio da mu sastanke dogovori Fondacija "Friedrich Ebert".

Ali, kako su mu iz Fondacije toplo preporučili da ne zaobilazi Ambasadu BiH, i on je pokušao ugovoriti sastanke putem privatne lobističke kuće. No, kako saznajemo, Nijemci su ostali hladni i nisu htjeli potvrditi susrete, zbog čega je Radojičić u posljednji trenutak odustao od putovanja.

Rukovanje umjesto susreta

Dodik je, za razliku od Radojičića, boravio u Berlinu, i to na konferenciji o energetskom sektoru. Ali, nije se proslavio u svojoj diplomatskoj misiji. Tražio je sastanak s njemačkim ministrom za ekonomiju Rajnerom Briderleom (Reiner Bruederle), koji je učestvovao na konferenciji, ali ga nije dobio. No, iz Dodikovog kabineta saopćeno je da se susreo s ministrom Briderleom i da je on dao podršku ulaganju njemačkog koncerna RWE u energetski sistem.

Kako saznajemo, Dodik se samo stigao rukovati s njemačkim ministrom u pauzi, a nikakvog sastanka niti podrške RWE nije bilo, o čemu je obaviještena i bh. ambasada u Berlinu.DNEVNIAVAZ.BA - Dogadjaji - Propale posjete zvani?nika RS: Njema?ki ?amar Miloradu Dodiku i Igoru Radoji?i?u