24SI - Na lokalitetu mjesne zajednice Domanovići u čapljinskoj opštini nalazi se mjesto Surdupi gdje se prije skoro godinu dana ponovo pojavilo jezero, prvi put nakon 26 godina.

Zadnji put kada su mještani okolnih naselja (Domanovići, Rečice i Potkosa) bili svjedoci pojavljivanja jezera bilo je davne 1984. godine. Neki od njih su za portal "24sata.info" ispričali da se jezero tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka pojavljivalo u redovnim vremenskim intervalima, otprilike svake četvrte godine, ali bi se zadržavalo svega petnaestak dana, i bilo bi veoma malo u odnosu na jezero koje danas postoji u Surdupima.

Vlasnici zemljišta na ovom lokalitetu su većinom povratnička populacija, te su misleći da se jezero više neće ni pojavljivati, svoje parcele prije desetak godina zasadili voćem i vinovom lozom. Međutim, 2010. godine, mjesto Surdupi je u potpunosti poplavljeno sve do danas, kao i zemljišta u vlasništvu domicilnog stanovništva.

Mnogobrojni voćnaci i vinogradi su u potpunosti ili djelimično potpoljeni, a voda je ugrozila čak i kuće sagrađene u blizini jezera. Ugroženi stanovnici su se obratili za pomoć Opštini Čapljina koja im je izašla u susret i dala sredstva tek da se prokopa odvodni kanal. Ali u tome nije bilo rješenje, navode mještani, jer se prokopavanjem toga kanala samo riješio problem daljnjeg punjenja jezera, ali ne i njegovo isušivanje.

"Zemljište je moguće u potpunosti isušiti pravljenjem odvodnih kanala, te bi se na taj način trajno riješio problem plavljenja ovog područja. Kako su vlasnici zemljišta većinom povratnička populacija i nisu u mogućnosti finansirati takav projekat, ka niti mjesna zajednica Domanovići, primorani smo tražiti sredstva od Opštine Čapljina i ostalih viših organa vlasti", kazao je za "24sata.info" jedan od mještana koga smo zatekli na obalama jezera Surdupi.

Neki od njih su nam čak kazali da bi se od sada trebali početi baviti ili ribarstvom ili turizmom, jer od bavljenja poljoprivredom više nemaju nikakve koristi.

Saznajemo također da je prema nadležnima u Opštini Čapljina u više navrata upućivan zahtijev da se ovaj problem riješi, ali već godinu dana problem se ne rješava.

24sata.info - FOTO / Samo u BiH: Dr