BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 3 von 3 ErsteErste 123
Ergebnis 21 bis 27 von 27

State Investigation and Protection Agency Bosnia // SIPA // СИПА

Erstellt von Emir, 21.11.2010, 04:56 Uhr · 26 Antworten · 19.707 Aufrufe

 1. #21
  Avatar von Enver M.

  Registriert seit
  01.08.2011
  Beiträge
  53
  Akcijom “Lutka” uzdrmana najjača zločinačka organizacija u BiH

  Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Goran Zubac rekao je da je akcijom “Lutka” uzdrmana i načeta najjača zločinačka organizacija u BiH i najavio da će trajati najmanje naredne dvije godine, prenose agencije. Zubac je poručio da će istražioci SIPA pružati maksimalnu pomoć Tužilaštvu i Sudu BiH.

  Nakon sastanka sa ministrom bezbjednosti BiH Sadikom Ahemtovićem, Zubac je istakao da neće biti zaboravljeni svi koji su učestvovali ili pružili bilo kakvu pomoć članovima zločinačke organizacije, te da je pitanje kada će po njih doći istražioci SIPA.
  - Riječ je o mnogo većem broju lica nego što to javnost zna. Rezultati akcije su mnogo veći nego što javnost u ovom trenutku može da zna. Mi smo ovim akcijama pokazali da su policijske agencije mnogo jače i organizovanije nego bilo koji pojedinac i zločinačka organizacija - rekao je Zubac.
  Prema njegovim riječima, sada tek počinje prava istraga.
  - Mi sada stvaramo realne pretpostavke da tokom istrage, nakon određenih analiza i dokaza, bude riješen i drugi dio teških krivičnih djela za koja imamo indicije da su počinjena na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva - kaže Zubac.
  Direktor SIPA je optimista kada je riječ o toj istrazi jer, kako je naveo, već imaju velike rezultate.
  Govoreći o narkobosu Naseru Keljmendiju, koji je bjekstvom iz BiH izbjegao hapšenje u okviru akcije “Lutka” , Zubac je poručio da od SIPA niko neće pobjeći.
  - Oni će nama biti dostupni. Svako lice koje je počinilo zločin biće procesuirano - pojasnio je Zubac.
  Najavljujući da će SIPA 4. oktobra obilježiti svojo dan i deset godina od osnivanja, Zubac je rekao da će imperativ i prioritet Agencije i u budućnosti biti rješavanje svih teških krivičnih djela koja su se dogodila u BiH.
  On je naveo da je sa Ahemtovićem razgovarao i o daljem kadrovskom jačanju i materijalnom opremanju SIPA, te izgradinji baze Specijalne jedinice.
  Ahmetović je rekao da službe znaju gdje je Keljmendi, ali da bi bilo neproduktivno sa aspekta same istrage da se to kaže.
  On je zahvalio i čestitao direktoru Zupcu i cijelom timu SIPA koji je radio na predmetu “Lutka”.
  - Uvjeren sam da su i javnost i institucije BiH prepoznali važnost i ulogu SIPA s ciljem pružanja još veće podrške njenom nesmetanom, nezavisnom i profesionalno radu u budućnosti - istakao je Ahmetović.
  Prema njegovim riječima, SIPA će narednih godina biti još jača, a trenutno je, što se pokazalo i zadnjim akcijama, najjača policijska agencija u BiH koja je spremna da riješi najteža i najveća krivična djela u BiH.
  - Analizirali smo razvoj SIPA i definisali mogućnosti daljnjeg unapređenja i rada SIPA u smislu jačanja njenih kapaciteta u svim oblastima kako bi u narednom periodu bila još sposobnija da se bori protiv svih vidova organizovanog kriminala, terorizma i svega onoga što je danas prijetnja BiH i cijelom svijetu - rekao je Ahmetović. 2. #22
  Ero
  Uskoro najveća akcija: SIPA sprema hapšenja poznatih osoba u BiH

  (24SI) - Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) će uskoro pokrenuti jednu od najvećih akcija do sada, a hapšenja će voditi i do nekih poznatih osoba, objavio je Večernji list pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi.

  [24 sata info]
  Navodno se osim trgovine drogom, terorizma i pokušaja terorizma, prometa eksplozivom i preprodajom u BiH i regiji, istražuje i kriminal u institucijama vlasti, uključujući ministarstva i pronevjere javnog novca u stranačke svrhe.

  Prema tvrdnjama Večernjaka, radnici SIPA u saradnji s drugim policijskim agencijama već mjesecima prikupljaju dokaze.

  -Postoji odlučnost da sve afere koje su prijavljene i za koje se vodi istraga, ili se imaju saznanja o kriminalu i zloupotrebama, dovedu do kraja, odnosno da se dokazi s izvještajima što prije predaju Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje, rekao je neimenovani pravosudni funkcioner, prenose Nezavisne.

  SIPA je, prema njegovim navodima, o pojedinim saznanjima već izvijestila pravosuđe i utvrđeni su nepobitni dokazi za svaki od predmeta koji se odnose na visoke funkcionere.

  -Prikupljeno je dovoljno dokaza za mnoge zloupotrebe, kriminalne radnje i korupciju, kaže izvor.

  24sata.info - Uskoro najve

 3. #23

  Registriert seit
  01.02.2013
  Beiträge
  30
  State Investigation and Protection Agency?? Warum heisst es nicht auf bosnisch? Vojna policija oder so? Na weil bosnien der faschistischen EU gehört ohne Mitglied zu sein.. Ich spucke auf diese Flagge mit ihren dreckssternen! Zur Hölle mit dennen und ihren Plänen.

 4. #24
  Ero
  SIPA istražuje terorističku jedinicu "Ševe"

  Policijski službenici Centra za istraživanje ratnih zločina Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u cilju prikupljanja obavještenja i informacija, u istrazi koriste, između ostalog, i informacije iznesene u medijima, rečeno je „Dnevnog avazu“ iz SIPA-e na upit o istragama o zločinima terorističke jedinice „Ševe“, svojevrsnih bošnjačkih „crvenih beretki“. Iz SIPA-e su jučer potvrdili za naš list da vode istragu o događajima u sarajevskom Velikom parku, koji se pripisuju „Ševama“, a nedavno je i direktor ove državne policijske agencije Goran Zubac najavio da će istrage o zločinima ove jedinice biti pomjerene s mrtve tačke.

  Sve ovo potvrđuje saznanja našeg lista prema kojima nije isključeno da svoje iskaze u SIPA-i daju i pojedinci koji su u posljednje vrijeme u medijima potvrdili brojna saznanja o zločinima koje su počinili pripadnici terorističke jedinice “Ševe”.

  SDA “šura”

  To se, prije svega, odnosi na goste u nedavnoj emisiji FTV-a, bivšeg načelnika Štaba Armije RBiH Sefera Halilovića, bivšeg šefa sarajevskog SDB-a Munira Alibabića, penzionisanog generala Armije RBiH Fikreta Muslimovića, čije je reagiranje objavljeno u biltenu u vlasništvu Hilme i Muje Selimović. Niko od njih, naime, nije osporio postojanje terorističke jedinice i zločina koje su činili njeni pripadnici.

  Halilović je, naime, kazao da postoji osnovana sumnja da su pripadnici “Ševa” izvršili atentat na njega, a u kojem su poginuli generalova supruga i njen brat. Posebno dramatičan bio je iskaz Alibabića, koji je izjavio da je još početkom agresije na BiH o zločinu u Velikom parku, za koji se, također, sumnjiče pripadnici “Ševa”, obavijestio rahmetli predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića te da su za postojanje ove jedinice znali gotovo svi u tadašnjem državnom i vrhu SDA, takozvanoj “šuri”.

  Inače, postoje ozbiljne indicije da je zločin u Velikom parku u Sarajevu, kada su likvidirana osmorica rezervista JNA i četvero civila srpske nacionalnosti, počinio Nedžad Herenda, jedan od pripadnika “Ševa” kojeg je Halilović optužio i za saučesništvo u planiranju i izvršenju atentata na njega. Upravo se ovaj zločin smatra prvim koje su počinile “Ševe”, a nakon kojeg su počinjene brojne likvidacije i politička ubistva.

  Iz SIPA-e su nam kazali da policijski službenici Centra za istraživanje ratnih zločina i krivičnih djela već duže vrijeme poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u okviru istrage koju je Tužilaštvo BiH otvorilo i koju vodi zbog dešavanja u Velikom parku. S obzirom na to da istragu vodi Tužilaštvo BiH, koje je ujedno i jedino nadležno za informiranje javnosti o navedenom predmetu, nisu nam mogli dati više detalja o aktivnostima koje se poduzimaju u ovom predmetu.

  Inicijalna kapsula

  Upravo bi istraga o zločinu u Velikom parku, budući da je u poodmakloj fazi, mogla biti, kako saznajemo, inicijalna kapsula koja će izazvati intenziviranje istraga u brojnim drugim zločinima, s obzirom na to da sve imaju nešto zajedničko - „Ševe“! Osim toga, u nedavnom svjedočenju Edina Garaplije u Haškom tribunalu bivši pripadnik AID-a prenio je iskaz Herende, koji je priznao da su „Ševe“ počinile ovaj, ali brojne druge zločine poput ubistva pripadnika SFOR-a i atentata na Halilovića.

  Pripadnici jedinice dostupni

  Brojni članovi „Ševa“ poput Seada Gološa, kućnog arhitekte Bakira Izetbegovića, koji je priznao pripadnost jedinici, nalaze se u Sarajevu i dostupni su istražnim organima. Osim toga, organima su dostupni i pojedinci poput Fikreta Muslimovića i Envera Mujezinovića, koji su, prema brojnim iskazima, učestvovali u formiranju „Ševa“.

  SIPA istra?uje teroristi?ku jedinicu "?eve"

 5. #25
  Ero
  Pripadnici SIPA-e u UN mirovnoj misiji u Sudanu

  Šest policijskih službenika iz BiH, od kojih su dva pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), 6. aprila je otputovalo u jednogodišnju UN mirovnu misiju u Sudan.

  U mirovnoj misiji UN-a u Sudanu policijski službenici boravit će minimalno godinu dana, a zadatak im je da svoja znanja prenesu lokalnoj policiji. Pripadnici mirovne misije pružat će podršku lokalnoj policiji savjetovanjem, treningom i monitoringom rada.
  U Sudanu su trenutno raspoređena 33 policijska službenika iz BiH, a sada će ih biti 39, od kojih je 11 policijskih službenika SIPA-e. Policijski službenici iz BiH su raspoređeni u mirovnim misijama UN-a u Sudanu, Liberiji i na Kipru, a u navedenim zemljama u mirovnim misijama je 14 pripadnika SIPA-e.

  Misija UN-a u Sudanu uspostavljena je 2005. godine rezolucijom 1590 (2005) a cilj je pružanja podrške implementaciji mirovnog sporazuma, pružanje humanitarne asistencije, te promocija ljudskih prava i sloboda.

  Učešće u mirovnim misijama je međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine i predstavlja doprinos međunarodnom miru, znak stabilnosti i razvoja BiH i njenih institucija, te doprinosi porastu ugleda naše zemlje u svijetu. Zato je SIPA posebno ponosna zbog učešća svojih pripadnika u mirovnim misijama UN-a.

  Pripadnici SIPA-e u UN mirovnoj misiji u Sudanu | Avaz | Online izdanje

 6. #26
  Avatar von Enver M.

  Registriert seit
  01.08.2011
  Beiträge
  53
  Goran Zubac, direktor SIPA-e koji me je uhapsio, '92. je ubio Bošnjaka na Ilidži!

  Hapšenje Šemsudina Mehmedovića je događaj dan u zemlji; u tome svijetlu krajnje je indikativno i interesantno da je on samo dan uoči svogo hapšenja, u intervju za Slobodnu Bosnu iznio vrlo teške optužbe na račun direktora SIPE Gorana Zupca

  Šemsudin Mehmedović, ratni načelnik policije u Tešnju, poratni ministar unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona koji je političku karijeru nastavio kao zastupnik u federalnom i Parlamentu BiH, u otvorenom razgovoru za „SB“ govori o dugogodišnjem neprijateljstvu sa Sredojem Novićem, sukobu s direktorom SIPA-e Goranom Zupcem, istrazi koja se protiv njega vodi u Tužiteljstvu BiH, unutarstranačkim odnosima u SDA.

  Kada ste prvi put zatražili provjeru ratne biografije Gorana Zupca?

  Kada je Zubac izabran za direktora SIPA-e, zainteresirao sam se ko je taj čovjek, jer o se njemu ništa nije znalo, osim da je bio načelnik CJB Trebinje. A poznato je kakav se sve kriminal veže za taj dio BiH, od ilegalnog prometa narkotika, visokotarifnih roba, do ukradenih automobila. Indikativno je i da su njegova dva sestrića, u vrijeme dok je Zubac bio načelnik policije, naglo ekonomski ojačala, da je on napravio vilu na samoj obali Trebišnjice.

  Onima koji se bave borbom protiv kriminala i korupcije predlažem da samo uporede zvanična primanja Gorana Zupca i vrijednost imovine koju je stekao, pa će dobiti sve odgovore. Tim povodom sam i pitao kako je Zubac mogao proći sigurnosnu provjeru, nakon čega sam dobio odgovor da je prošao provjeru za stepen «tajno», što nije dovoljno da bi on mogao svoj posao obavljati kako treba. Naravno, u BiH se sve ispolitizira, i kada bi neko pokrenuo inicijativu za njegovu smjenu, odmah bi iz Republike Srpske stali u zaštitu «nacionalnih interesa».

  O Zupčevoj policijskoj profesionalnosti najbolje govore njegovi susreti s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i vladikom Grigorijem.

  Kako ste došli do informacija da je direktor SIPA-e 1992. na Ilidži ubio jednog bošnjačkog civila?

  Napisao sam i potpisao prijavu, i stojim iza svakog navoda. Tražim da agencije za provjeru zakona ispitaju i provjere svaku informaciju, a ja sam tačno naveo imena i prezimena svjedoka. Očekujem da oni kojima je stalo do pomirenja i budućnosti BiH moraju raščistiti stvari do kraja, jer ne može niko obavljati odgovornu dužnost ako nema čistu ratnu prošlost. Ja se prvi stavljam na raspolaganje.

 7. #27
  Ero

Seite 3 von 3 ErsteErste 123

Ähnliche Themen

 1. СРБИЈА | SERBIEN - Natur & Städte
  Von Der_Buchhalter im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 93
  Letzter Beitrag: 26.10.2011, 10:08
 2. Antworten: 41
  Letzter Beitrag: 07.06.2010, 09:38
 3. Jna parada 1975 - ЈНА ПАРАДА 1975
  Von Mastakilla im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 63
  Letzter Beitrag: 05.06.2010, 15:43
 4. СРБИЈА - SERBIEN NEWS
  Von StankovicD im Forum Politik
  Antworten: 35
  Letzter Beitrag: 01.02.2010, 08:21
 5. СЕРБИЈАН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Von Šaban im Forum Rakija
  Antworten: 9
  Letzter Beitrag: 23.12.2008, 20:59