BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 10 von 10

17 mart dan stradanja Srba na Kosmetu

Erstellt von Niko Belic, 16.03.2009, 18:39 Uhr · 9 Antworten · 715 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  09.03.2009
  Beiträge
  397

  17 mart dan stradanja Srba na Kosmetu

  Sutra se obelezava petogodisnjica stradanja srba na kosmetu!

  Evo vam detalirano sta i kada se neke stvari dogodili!

  Creveno markirano pokazuje laz Albanaca!

  Pozdrav Braco i Sestre!

  Ponedeljak 15. mart

  19h
  Nakon ovog dogadjaja i pretresa sela od strane vojnika KFOR, Srbi blokirali magistralne puteve prema Skoplju i Gnjilanu, uz incidente sa lokalnim Albancima

  U Čaglavici, selu nadomak Prištine ranjen dečak Jovica Ivić koji je u teškom stanju prenesen u bolnicu u Severnoj Mitrovici. Došlo do protesta meštana ovog sela kao i ostalih srpskih sela u okolini (Gračanica, Sušica, Laplje selo, Preoce…)

  Utorak 16. mart

  24h
  Kosovski elektronski mediji javili o pogibiji trojice albanskih decaka (8, 11,12 godina) koji su se utopili u Ibru u albanskom selu Čabra kraj Zubinog Potoka (region Mitrovice). Prema ovim medijima, dečaci su bežeći pred starijim srpskim mladicima bili prinudjeni da spas potraze u nabujaloj reci


  Sreda 17. mart
  12h
  Više hiljada Albanaca prešlo je preko mosta na Ibru, iz južnog u severni deo grada, posle čega je došlo do sukoba sa Srbima. UNMIK-policija koristi šok-bombe i "suzavac", a iz pravca južnog dela grada čuje se pucnjava iz vatrenog oružja. Na ulicama se vide Albanci sa automatskim oružjem uperenim ka severnom delu grada iz kog je pucano u više navrata.
  15h
  Potvrdjene vesti o napadima i na druge srpske enklave na Kosovu – Čaglavicu, Laplje selo, Lipljan, Zubin Potok, Obilić...

  Desetoro Srba ranjeno u Čaglavici hicima iz snajperskog oružja kojim Albanci pucaju na selo sa uzvišenja iz pravca Prištine. Sukobi u Čaglavici počeli su posle 13 časova kada je nekoliko hiljada Albanaca iz Prištine krenulo u to selo, u kome Srbi u blokadi drže saobraćajnicu Priština-Skoplje od pretprošle noći, zbog oružanog napada na Jovicu Ivića.

  Jedanaest francuskih pripadnika Kfora povređeno je u nemirima u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je Kfor. "Pet francuskih vojnika Kfora je ranjeno u eksploziji bombe dok su ostali povređeni kamenicama", rekao je portparol KFOR-a.

  Potvrdjeno da je najmanje sedam osoba poginulo dok je preko 200 ranjeno u neredima u Kosovskoj Mitrovici. AP javio da je poginulo četiri Albanca i troje Srba. Bolnički izvori u južnom, albanskom delu Mitrovice potvrdili da su u sukobima povređena 84 Albanca, dok je bolničko osoblje na srpskoj strani reklo da su 22 Srbina povređena, od kojih pet teško. Srpske žrtve ubijene snajperskim hicima iz južnog dela Mitrovice.
  16h
  Na Kosovu u ovom trenutku situaciju ne kontrolišu ni politički lideri niti međunarodne mirovne snage.

  UNMIK i KFOR evakuisali žene, decu i starce iz Čaglavice i okolnih sela u centralnom Kosovu. Spaljene kuće povratnika u Belo Polje. Posebno teska situacija za preostale Srbe u većinski albanskim gradovima – Gnjilanu i Peci.
  18h
  Jedinstvena medjunarodna osuda eskalacije nasilja na Kosovu. Šef UNMIK-a Hari Holkeri apelovao na stanovnike Kosova da ostanu mirni.

  Potvrdjeno da će jedan broj jedinica SFOR-a biti prebačen iz Bosne i Hercegovine na Kosovo.

  Održana vanredna sednica Vlade Srbije, kojoj su prisustvovali i ministri državne zajednice, predstavnici BIA i Vojske i šef Koordinacionog centra Nebojša Čović. Premijer Vojislav Koštunica saopštio da će predstavnici državne zajednice zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

  Dramaticni napadi na srpske enklave se nastavljaju, kao i sukobi izmedju Albanaca i snaga UNMIK policije
  19h
  Proglašen policijski čas u Kosovskoj Mitrovici. Situacija u tom gradu se smiruje.

  Stizu potvrde o unistavanju pravoslavnih objekata i hramova na Kosovu. Pored Bogorodice Ljeviške (14. vek), medju zapaljenim pravoslavnim objektima u Prizrenu su Bogoslovija, Saborna crkva Svetog Djordja, sedište Raško-prizrenske episkopije, Manastir svetih Arhangela i Crkva svetog Spasa. Obe crkve u Kosovu Polju su zapaljene

  Četvoro Srba ubijeno u Lipljanu, javio je izveštač Bete, pozivajući se na izvore iz lokalne policijske službe. Albanci upadaju u kuće preostalih Srba i pale ih. Vojnici Kfora pokušavaju da evakuišu Srbe u Lipljanu.

  Američki vojnici sa tridesetak bornih vozila pristigli su u Čaglavicu iz Uroševca, u čijoj se blizini nalazi američka baza Bondstil. Na samom ulazu u Čaglavicu gori desetak srpskih kuća, koje su zapaljene u naletu više hiljada Albanaca iz Prištine
  20h
  Na ulicama gradova u Srbiji okupljaju se demonstranti. U Beogradu blokirane ulice Kneza Miloša i Nemanjina i raskrsnica kod “Londona”. Demonstranti i na ulicama Novog Sada, Niša i drugih većih gradova.


  22h
  Novinari evakuisani iz zgrade UNMIK-a u Prištini pošto su zvaničnici međunarodne misije dobili informaciju da oko 2.000 Albanaca maršira prema zgradi u kojoj je sedište UNMIK-a
  24h
  Održana sednica Vrhovnog saveta odbrane. Upućen zahtev medjunarodnim snagama da zaštite kosovske Srbe.

  Portparol UNMIK policije Derek Čepel demantovao da su dva albanska dečaka nastradala bežeći od Srba, što je bio povod za današnje nasilje. Čepel je ocenio da je nasilje na Kosovu bilo unapred planirano, prenela je austrijska televizijska stanica ORF.


  Četvrtak 18. mart
  9h
  Poslednji bilans: najmanje 18 ljudi je poginulo u najgorem etnički motivisanom sukobu na Kosovu otkako su NATO i UN preuzele kontrolu pokrajine 1999. godine.

  U noćašnjim neredima u Beogradu povredjeno 30 policajaca.

  U Somboru i Apatinu tokom prošle noći napadnuto nekoliko objekata i privatnih kuća čiji su vlasnici Albanci.

  Zvanični kosovski izvori potvrdili su da je noćas poginulo 14 osoba - šestoro u Kosovskoj Mitrovici, troje u Lipljanu, troje u Čaglavici, jedna u Peći i jedna u Uroševcu, dok policija ima podatak o još jednoj žrtvi. Agencija Beta je javila da su tri osobe ubijene noćas i u Gnjilanu.
  11h
  Najavljena hitna sednica Saveta Bezbednosti UN posvećena situaciji na Kosovu.

  Broj žrtava na Kosovu porastao na 22, potvrdio UNMIK.
  12h
  Radio-televizija Kosova javila je da su glavne mete albanskih demonstranata u sredu bile pravoslavne crkve i da su u više od 90 odsto gradova na Kosovu one zapaljene
  13h
  Potvrdjeno da su snage bezbednosti SCG podigle borbenu gotovost na najviši nivo.

  NATO odbio ponudu ministra odbrane SCG Borisa Tadića za vojnu pomoć.

  Glavnokomandujuci juznog krila NATO admiral Gregori Džonson preuzeo komandu nad KFOR-om i odobrio razmeštaj dodatnih trupa
  14h
  Komandant KFOR Holger Kamerhof izdao naredjenje da vojnici mogu da upotrebe "neophodnu silu" kako bi osigurali sopstvenu bezbednost i živote svih gradjana Kosova.

  Predsednik Kosova Ibrahim Rugova pozvao medjunarodnu zajednicu da se hitno donese odluka o nezavisnosti Kosova.

  Nastavljeni su napadi na Srbe na Kosovu. U naselju Obilić kod Prištine više nema Srba, javljaju srpski izvori s Kosova. Napadi i u Uroševcu, Plemetini, Ugljarima i Kosovskoj Mitrovici, gde je zapaljen konak jedine pravoslavne crkve.

  U više gradova u Srbiji srednje škole su prekinule nastavu, a djaci su protestovali zbog situacije na Kosovu. U nekoliko gradova protestuju i studenti. Povremeni sukobi sa policijom. Više hiljada građana okupljeno je ispred zgrade Vlade Srbije. Policijske snage obezbedjuju zapadne ambasade u Beogradu
  15h
  Portparol francuske Vlade izjavio je da se, na zahtev Pariza, u četvrtak ujutro sastao Savet NATO-a kako bi razmotrio stanje na Kosovu. Velika Britanija poslaće još 750 vojnika na Kosovo, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Londonu
  16h
  U delu jedinica Vojske Srbije i Crne Gore podignut je stepen borbene gotovosti, saopšteno iz Generalštaba. U saopštenju se navodi da su ostvareni intenzivni kontakti Generlaštaba sa komandantom KFOR-a, ali i jedinica na jugu Srbije sa jedinicima KFOR-a na teritoriji Kosova i Metohije.

  Predstavnici tri najveće političke stranke kosovskih Albanaca u Skupštini Kosova konstatovali su u četvrtak na sednici parlamenta da je jedini način da se smiri i normalizuje situacija na Kosovu, proglašenje nezavisnosti.

  Komandant južnog krila NATO-a admiral Gregori Džonson stigao u Prištinu.

  U saopštenju dostavljenom Beti iz Koordinacionog centra za Kosovo navodi se da je Nebojša Čović na Kosovu i da radi na organizovanju odbrane u onim srpskim sredinama koje su najugroženije.

  Medju onima koji su osudili paljenje džamija u Srbiji i Vojislav Koštunica i Episkop šumadijski Jovan. Nezadovoljstvo reakcijom policije izrazili velikodostojnici muslimanske zajednice u Srbiji.

  Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je u poslednjim sukobima na Kosovu uništeno 14 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve.

  Premijer Srbije Vojislav Koštunica zatražio zavođenje vanrednih mera na Kosovu kao jedini način da se zaštite Srbi. Koštunica je nakon vanredne sednice Vlade ocenio da je na Kosmetu izvršen pokušaj pogroma Srba koji ima razmere pokušaja etnickog cišcenja i humanitarne katastrofe.

  Vlada Srbije pozvala sve građane da danas u 16.00 časova zajedno sa patrijahom srpskim Pavlom, mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i članovima Vlade krenu ka hramu Svetog Save i paljenjem sveca iskažu svoju solidarnost.
  18h
  U prisustvu više hiljada građana i najvisih državnih zvaničnika, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle i drugi crkveni velikodostojnici održali moleban ispred hrama Svetog Save u Beogradu. Premijer Srbije Vojislav Koštunica poručio je okupljenima da Srbija "neće dati Kosovo".

  Zapaljena crkva Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici. U ranim popodnevnim časovima zapaljeni i konaci crkve
  19h
  Tokom večeri i dalje pokusaji okupljanja pre ambasadama SAD i Albanije u Beogradu.

  U dvodnevnim sukobima na Kosovu povređeno je 35 vojnika KFOR-a.

  NATO razmislja o slanju 2.000 novih vojnika u pokrajinu zbog smirivanja sukoba.
  20h
  Bela kuća apelovala da na Kosovu prestane nasilje. Predsednik SAD Džordž Buš sastao se sa svojim timom za nacionalnu bezbednost da bi razmotrili i pratili situaciju na Kosovu.

  Albanski demonstranti bacili bombe na stanice Kosovske policijske sluzbe u Lipljanu i Obiliću.

  Eparhija rasko-prizrenska primila informaciju da su monahinje iz manastira Devič kod Srbice, južno od Mitrovice evakuisane od strane snaga KFOR-a. Najmanje 1.000 naoruzanih Albanaca okruzilo manastir koji je odmah po evakuaciji monahinja opljačkan i zapaljen.
  21h
  Kosovski premijer Bajram Redžepi obišao Albance okupljene na brdu Veternik, koji pokušavaju da prodru do sela Čaglavica, i zatražio od njih da se raziđu.

  Broj žrtava u sukobima na Kosovu porastao na 31, a broj povređenih na više od 500, potvrdio UNMIK.
  22h
  Komandant južnog krila NATO-a Gregori Džonson izjavio u Prištini da nasilje koje već drugi dan ne prestaje na Kosovu deluje orkestrirano i organizovano. Razvoj dogadjaja na Kosovu poslednjih dana ukazuje na postojanje organizovanog obrasca u tom nasilju, rekao je Džonson.

  Pripadnici UNMIK policije i Kfora upotrebili uveče suzavac kako bi rasterali Albance koji su zapalili crkvu Svetog Nikole u Prištini.
  24h
  Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da se Srbi i Albanci na Kosovu moraju najpre fizički razdvojiti kako bi se izbegao pogrom kosovskih Srba.

  Šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da se Vojska Srbije i Crne Gore mora vratiti na Kosovo i učestvovati u zaštiti srpskog stanovnistva.

  Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je da vlada ima predlog da se Kosovo i Metohija podele na entitete ili kantone kao sto je izvršeno u Bosni i Hercegovini.

  Osoblje UNMIK-a iz južne Kosovske Mitrovice evakuisano je na bezbednu lokaciju, izjavio je portparol UNMIK-a Djordji Kakuk.

  Predstavnici medjunarodne policije ocenili su na vanrednoj sednici Vlade Kosova, da je naredba o napadu na srpske enklave izdata iz jednog centra, rekao je ministar u Vladi Kosova Goran Bogdanović i dodao da je pokrenuta istraga.

  Šef UNMIK-a, komandant južnog krila NATO-a, komandant Kfora, predstavnici zemalja članica Kontakt grupe i najviši albanski politički zvaničnici zajednički pozvali na hitan prekid nasilja u pokrajini.

  Nastavljam kasnije

 2. #2
  Avatar von Pelinkovac

  Registriert seit
  10.01.2009
  Beiträge
  1.791

 3. #3

  Registriert seit
  19.09.2008
  Beiträge
  16.602

 4. #4

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Bilanz:

  -19 Tote

  -954 Verletzte, davon 143 serbischer Nationalität

  -4000 Vertriebene Serben

  -6 Städte und 9 Dörfer ethnisch gesäubert

  -935 Häuser und 10 öffentliche Gebäude (Schulen etc.) zerstört und niedergebrannt

  -35 religiöse Gegenstände (Reliquien etc.) sowie 18 Zeugnisse der Kultur wurden zerstört oder stark beschädigt

  Bis zu den Grundmauern zerstört oder niedergebrannt wurden die Köster

  -Devič bei Srbice
  -Sv. Arhangela bei Prizrena
  -Bogorodice Ljeviške aus dem 14 Jahrhundert
  -Sv. Đorđa aus dem 16 Jahrhundert

  Auf den Klöstern Bogorodice und Dorda fanden sich Schriftzüge von Grafiti mit der Nachricht "Tod den Serben"  Nun sind fünf Jahre vergangen und außer der mündlichen Verurteilung seitens der UN und europäischer Staaten gab es keine gerichtlichen Prozesse oder Sanktionen gegen die Kosovo-Albaner, im Gegenteil, man gab als Dank dem Kosovo die Unabhängigkeit

  Soviel zum Thema ethnsiche Säuberungen und Unterdrückung seitens der Serben

  HEUCHLER


  Vesti dana : Pet godina od martovskog nasilja : POLITIKA

 5. #5

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Diese krawalle fanden aufgrund von albanischer Propaganda durch Medien statt, in denen den Serben der Mord von drei ertrunkenen albansiche Kinder angehängt wurde, ohne jegliche Beweislage oder Indizien

 6. #6

  Registriert seit
  12.04.2007
  Beiträge
  16.107
  Wen Juckts , Irgendwo Irgendwann stirbt immer jemand.

 7. #7

  Registriert seit
  09.03.2009
  Beiträge
  397
  Nije bitno koliko bitke izgubis dobi poslednju i dobices rat!

 8. #8
  Pejani1
  Zitat Zitat von Niko Belic Beitrag anzeigen
  Nije bitno koliko bitke izgubis dobi poslednju i dobices rat!
  Irgendwie bin ich da anderer Meinung..!

 9. #9

  Registriert seit
  17.03.2008
  Beiträge
  2.087
  Zitat Zitat von Perun Beitrag anzeigen
  Wen Juckts , Irgendwo Irgendwann stirbt immer jemand.
  kein problem irgendwann, im krieg wird ja kroatien ach so brennen und ihre söhne ach so sterben aber wen juckts überall stirbt mal jemand.

  djubre, stvarno si veliko djubre.

 10. #10

  Registriert seit
  12.04.2007
  Beiträge
  16.107
  Zitat Zitat von TeslaNikola Beitrag anzeigen
  kein problem irgendwann, im krieg wird ja kroatien ach so brennen und ihre söhne ach so sterben aber wen juckts überall stirbt mal jemand.

  djubre, stvarno si veliko djubre.

  Das einzige was Brennt ist dein Schwuler Arsch , aber nicht wegen Feuer.
  Du Witzfigur wirst eher noch von deinen eigenen Leuten abgeknallt.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 32
  Letzter Beitrag: 13.08.2010, 07:36
 2. Godišnjica stradanja Srba u Bradini
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.05.2010, 13:30
 3. 18. godišnjica stradanja Srba
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.03.2010, 19:00
 4. Bratunac: 17 godina stradanja Srba
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 12.07.2009, 11:30
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 16.01.2007, 15:28