BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 5 von 11 ErsteErste 123456789 ... LetzteLetzte
Ergebnis 41 bis 50 von 110

Vor 20 jahren aus der Sicht eines Serben....

Erstellt von Beogradjanin, 21.10.2010, 16:35 Uhr · 109 Antworten · 6.331 Aufrufe

 1. #41
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.638
  Ihr könnt sagen was ihr wollt aber Metkovic als einen Idioten zu bezeichnen könnt ihr euch sparen, vorallem du Fitnesstrainer. Du lebst in einer Traumwelt wie sie du dir selbst im Kopf zusammen gebastelt hast. Du versuchst hier alle Seiten gleich zu stellen in vergangen Fehlern aber womit du nur scheitern kannst.

  Wach wieder auf.

 2. #42
  Beogradjanin
  Zitat Zitat von Metkovic Beitrag anzeigen
  wenn ich nach Knin fahre und dort erleben müsste, was in Bosnien durch die RS entstanden ist, dann hätte ich Hass in mir.......aber so bin ich dort entspannt und trinke gemütlich meine Limo....
  Metko, was willst du eigentlich ?

  Wenn ich an den Geburtsort meines Vaters und sehe was deine Helden veranstaltet haben bekomme ich auch Zorn.

  Hasse ich deswegen Kroaten? Nein....


  Aber ich weiß so eine Denkweise ist dir zu hoch.


  Und nun zum Thema

 3. #43

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  Zitat Zitat von Impressionen Beitrag anzeigen
  Metko, was willst du eigentlich ?

  Wenn ich an den Geburtsort meines Vaters und sehe was deine Helden veranstaltet haben bekomme ich auch Zorn.

  Hasse ich deswegen Kroaten? Nein....


  Aber ich weiß so eine Denkweise ist dir zu hoch.


  Und nun zum Thema

  in welchem Land ist denn der Geburtsort deines Vaters ?

 4. #44
  Beogradjanin
  Zitat Zitat von Metkovic Beitrag anzeigen
  in welchem Land ist denn der Geburtsort deines Vaters ?

  Seite 1....


  Aber da du nicht gern anderes liest, Kroatien.

 5. #45

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  Zitat Zitat von Impressionen Beitrag anzeigen
  Seite 1....


  Aber da du nicht gern anderes liest, Kroatien.


  Wenn ich an den Geburtsort meines Vaters und sehe was deine Helden veranstaltet haben bekomme ich auch Zorn.


  hoffe, du hast dich auch über die Schmiereien beschwert.... 6. #46
  Beogradjanin
  Zitat Zitat von Metkovic Beitrag anzeigen
  hoffe, du hast dich auch über die Schmiereien beschwert....  So auf wiedersehen...

 7. #47
  Neutralist
  es ist wahr das beide seiten schuld sind..denn es kann nie für eine sache ein land schuld sein es sind viele faktoren davon..aber was wir nicht vergessen dürfen ist.. unsere MEDIEN haben unser volk manipuliert, hass geschürt.

 8. #48
  Cvrcak
  Vor 19 Jahren aus der Sicht serbischer Medien Heute

  Kako su Večernje novosti i Politika izveštavali o Vukovaru (1)
  Olovka piše mržnjom

  Veličina slova:


  Šovinizam, pozivanje na ubistva različitih i nasilje svake vrste, mobilizacija vojno sposobnih i ostalih i mržnja koja je prevazilazila dotad poznate jezičke figure obeležili su štampane medije u Srbiji 1991.

  Priredili: Bojan Tončić i Milica Jovanović

  I površan pregled provladinih listova koji su novembra 1991. prizivanjem Drugog svetskog rata abolirali angažovanje Jugoslovenske narodne armije u sukobima na teritoriji Hrvatske, kao i sve očigledniju finansijsku i organizacionu podršku države paravojnim jedinicama, dovoljan je za lekciju o medijskom trovanju nacije, koje sa „oslobađanjem” Vukovara ulazi u dotad neviđenu fazu. Dominiraju priče o klanju srpske dece po slavonskim selima, genocidnim planovima ustaša, te slike razorenih naselja. Izveštaji o galopirajućoj hiperinflaciji i počecima sistematske pljačke srbijanske privrede zauzimaju sve skromniji prostor. Za srbijansku vlast, rat više nema alternativu. Front prema Evropi i svetu takođe poprima osnovne obrise – na delu je „informatička blokada” o stradanju Srba, zavera svetskih sila protiv malog slobodarskog naroda, sa Slobodanom Miloševićem na čelu. U začelju su paravojske koje za sobom ostavljaju tragove užasnih zločina.


  Šovinizam, pozivanje na ubistva različitih i nasilje svake vrste, mobilizacija vojno sposobnih i ostalih i mržnja koja je prevazilazila dotad poznate jezičke figure obeležili su štampane medije u Srbiji 1991.

  Najtiražniji jugoslovenski dnevnik, kako je sebe titulisala tiskovina mračne provenijencije Večernje novosti, svoju je uređivačku koncepciju dokazao tokom Vukovarske operacije. Laž i mržnja bili su temelj svih napisa o uništavanju Vukovara koji su našli svoje mesto na prvim stranama ovog beogradskog dnevnika. Maštovitost je ponekad prevazilazila razmere zdravog razuma. Glavni i odgovorni urednik bio je Radislav Rade Brajović. Glavni i odgovorni urednik Politike bio je Aleksandar Prlja, pod čijom se komandom ostvarila uređivačka politika gebelsovskog tipa koja se temeljila na laži i sumanutom komentaru koji poziva na masovna ubistva Hrvata i rušenje svega pred sobom. Naravno, i afirmisanje svake granate koja pada na razoreni Vukovar.

  Kadijević: Sprečićemo ponavljanje genocida

  Prva epizoda rastanka Večernjih novosti sa moralom, a bilo ih više i nastavljaju se, počela je pred kraj Vukovarske operacije. Vukovar o koncu, čitamo sa naslovne strane lista od 17. novembra 1991. Saznajemo da su „udružene snage JNA i Teritorijalne odbrane dospele do najstrožeg centra Vukovara”, te da je „od juče popodne Borovo naselje u rukama jedinica JNA”. Izveštači Novosti koji su bili u blizini mesta radnje (iza haubica JNA) D. Stojić i M. Petrović saopštavaju da se najžešće borbe vode oko dvorca grofa Elca, Pošte, Gradske vijećnice, policijske stanice i Gradske bolnice:

  Ustaške snage u Vukovaru i Borovu Naselju razbijene su na četiri više delova koji međusobno nemaju nikavu komunikaciju. S druge strane, napredujući iz četiri pravca – iz Sotina i Negoslavaca, sa trpinske ceste kod Borova sela i iz Bršadina preko Lušca i Vukovarskog silosa na Dunavu, jedinice JNA i Teritorijalne odbrane i srpskih dobrovoljaca su se na više mesta spojile, nastavljajući zajednička dejstva”.

  Najavu pada Vukovara izriče samouvereni predsednik vlade izmišljene države Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, docnije haški optuženik u bekstvu pod zaštitom države Srbije, Goran Hadžić, i ispostavlja se da je bio u pravu: „Vukovar je pred padom, centar je slobodan, ostalo je da se od ustaša očisti njihovo gnezdo Mitnica. Moram da istaknem da naše snage u ova dva dana oslobađanja Vukovara nisu imale mrtvih. Bilo je samo nekoliko ranjenih”.

  Novosti pišu i o drugim frontovima – Ofanziva ustaša u Lici, Potisnuti bojovnici (Perušić i Stari Lički Osik) – kao i pregovorima na Dubrovačkom ratištu. Puno toga se saznaje i od izbeglica koje su, nekim čudom, iz Dubrovnika dospele u Herceg Novi: „Izbezumljeni, slomljeni novim porazima u borbi sa pripadnicima JNA, 'branioci' Dubrovnika koriste uveliko alkohol i drogu. U takvom stanju izlaze na ulice i maltretiraju pre svega žene, ne raspitujući se mnogo koje su vere i nacije. Zabeleženo je više slučajeva drskog silovanja koje neretko izvode na ulici”, uvereni su izveštači Novosti Savo Gregović i Momir Čabarkapa.

  Istog dana ovaj dnevnik donosi izveštaj o obilasku jedinica Prve vojne oblasti saveznog sekretara za narodnu odbranu Veljka Kadijevića, pod naslovom Sprečićemo ponavljanje genocida. On je u ime Armije rekao: „Ne možemo i nećemo dozvoliti da se bilo ko igra životima pripadnika JNA u blokiranim garnizonima i sudbinom srpskog naroda u kriznim područjima. Sprečićemo ponavljanje genocida i odbraniti pravo naših naroda koji žele da nastave zajednički život u Jugoslaviji”.

  Najava defilea oslobodilaca i trubača

  Politika dan kasnije na naslovnoj strani saopštava: Vojska ovladala gotovo celim Vukovarom, uz dodatno objašnjenje u podnaslovu da „paravojne jedinice Hrvatske imaju jako uporište u vukovarskom naselju Mitnici i okolini vodotornja".

  Vukovar pod kontrolom Vojske udarni je naslov Novosti od 18. novembra; ostali tekstovi se slažu sa izveštajima Politike, kao da ih je, ne daj Bože, pisao isti čovek. U Novostima saznajemo da „Armija i teritorijalci čiste poslednja ustaška uporišta u centru grada”, te da su poražene „ustaške snage u Borovu”. „Zenge još drže Mitnicu, u oslobođenom Slunju razbijeno najmanje dve hiljade ustaša”, pišu Novosti.

  Isti izveštači iz Vukovara kažu da se prema uhvaćenim radio porukama može zaključiti da je „među ustašama zavladalo rasulo” i da su predaju ponudili i „mupovci” i „zenge”. „Ni iz Mitnice, koja je, takođe, opkoljena sa svih strana, ustaše nemaju kud. Do konačnog sloma ostaje im da iz mitničkih bara i šikara mučki napadaju oslobodioce. Taj čas je već kucnuo, jer razrušenim vukovarskim ulicama koje u 90 odsto slučajeva kontrolišu snage JNA, TO i srpskih dobrovoljaca, sloboda uveliko korača. Dan oslobođenja biće, kažu meštani i oslobodici, proslavljen defileom oslobodilaca ulicama Vukovara, uz muziku dragačevskih trubača”. U blizini Šida su „razbijene ustaše”, a „energičnim dejstvima JNA oslobođeni Nijemci”, pišu Novosti. Prenose i izjavu generala Andrije Biorčevića, koji saopštava da je palo Borovo, odnosno da su „poražene ustaške snage”.

 9. #49
  Avatar von Fitnesstrainer NRW

  Registriert seit
  26.09.2010
  Beiträge
  3.309
  @Dzeko

  Wer sagt das alle Seiten GLEICH sind?

  Auf allen Seiten gibt es aber Verantwortliche und auf allen Seiten gibt es auch Unschuldige Opfer. Dieser Thread diente doch gar nicht der Intention irgendetwas das von serbischen Verbrechen zu rechtfertigen, sondern lediglich dazu aufzuzeigen, wie es dazu kommen konnte und auch ins Bewußtsein zu rufen das es noch überlebende Opfer aus dem 2. WK gab, die durch ihre Erfahrungen geprägt entsprechend sensibel auf die politischen Veränderungen reagiert haben und diese haben natürlich auch die Wahrnehmung ihrer Nachkommen entsprechend beeinflusst.
  Ich habe sowohl serbisch als auch kroatische Vewandte und alle sind sich bewußt das es auf allen Seiten Verantwortliche gab. Wie auch schon im 2. WK. Damals waren die Serben die Hauptopfer der Ustasa und deren bosniakischer Helfer und auch der SS Handzar. Aber auch Serben haben in dieser Zeit Verbrechen an den anderen Bevölkerungsgruppen verübt.
  Im letzten Krieg waren die Bosniaken die Hauptopfer (was die Zahl der Toten betrifft).
  Aber auch sie haben, kollektiv betrachtet, Schuld an unschuldigen Opfern der anderen Bevölkerungsgruppen.

  Nirgends habe ich alle gleich gestellt, aber ich habe dir ja schon in einem anderen Thread geschrieben, dass Du mich offensichtlich irgendwie falsch verstehen willst.

  Hier ging es im Eingangstext nicht um einseitige Schuldnegierung, sondern um einen Perspektivwechsel und eine Erklärung wie das eine zum aderen geführt hat, also alles zusammenhängt, abgschlossen mit dem Aufruf im 1. Kommentar das man soetwas
  nie wieder zulassen soll.
  Es soll nie wieder soweit kommen. Da sind wir uns doch hoffentlich alle einig.

 10. #50
  Avatar von marko92

  Registriert seit
  01.08.2010
  Beiträge
  745
  Zitat Zitat von Impressionen Beitrag anzeigen
  Es gab keine Anzeichen ? Nun gut ich bin anderer Meinung. Nehme nichts als Legitimation. Nur sollte man berücksichtigen was mit den Menschen davor passiert ist. Das wussten Politiker für sich auszunutzen. Und die Angst war absolut gerechtfertigt mit einem Tudjman an der Spitze des kroatischen Staates. Es geht darum dass wir zu unseren Gemeinsamkeiten zurückfinden, verhindern dass sich so etwas jemals wiederholt.

  Lese noch einmal mein Kommentar.
  das glaubste ja selbst nicht!!

Seite 5 von 11 ErsteErste 123456789 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 01.02.2007, 03:26
 2. Bombe auf Haus eines Serben im Kosovo
  Von port80 im Forum Politik
  Antworten: 32
  Letzter Beitrag: 23.01.2006, 23:07
 3. Sicht eines Bulgaren über die "Makedonier"
  Von Albanesi im Forum Politik
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 13.07.2005, 21:21
 4. Antworten: 48
  Letzter Beitrag: 09.07.2005, 16:48
 5. Heute vor 10 Jahren: Angriff der NATO gegen die Serben
  Von lupo-de-mare im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 30.06.2005, 19:18