BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 3 123 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 21

Albanci grade na srpskoj baštini

Erstellt von Gospoda, 02.11.2006, 17:07 Uhr · 20 Antworten · 1.201 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  26.02.2006
  Beiträge
  2.296

  Albanci grade na srpskoj baštini

  Šiptari grade na srpskoj baštini

  U blizini Spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu kod Prištine poslednjih nedelja izvode se obimni građevinski radovi. Tako je i pored srpskih manastira, na čijim imanjima Albanci grade divlje građevine

  Info služba Kosova i Metohije je nedavno objavila saopštenje u kome se kaže:

  - Još nisu preduzete nikakve konkretne mere za zaštitu srpske kulturne baštine od divlje gradnje i uzurpacije imovine, iako je specijalni izaslanik UN za pregovore o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari još 5. oktobra pismom obavestio šefa Unmika Joakima Rikera da očekuje da će građevinski radovi započeti u blizini Gazimestana, Velike Hoče i manastira Gorioč biti prekinuti zbog toga što mogu da "iskomplikuju pregovore i buduće sprovođenje dogovora".


  O čemu se radi

  U blizini Spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu kod Prištine poslednjih nedelja izvode se obimni građevinski radovi. Prema informacijama do kojih su došli novinari Radija iz Čaglavice, radove izvodi jedna albanska firma sa Kosmeta. Očevici kažu da su radovi stigli gotovo na stotinak metara od spomen-kule, pored koje se nalazi kontrolni punkt Kfora.

  U toku je intenzivan rad mehanizacije na poravnanju terena i izgradnji objekta, čija je namena za sada nepoznata. Istovremeno, pre mesec dana u blizini sela Velika Hoča, na udaljenosti od 1,5 kilometar od puta Orahovac - Suva Reka počela je izgradnja nekog industrijskog objekta.


  ZAUSTAVITE "DIVLjAKE"

  Nenad Popović, potpredsednik Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju i šef Ekonomskog tima za Kosmet i jug Srbije zatražio je da se hitno zaustavi divlja gradnja u blizini Gazimestana, Velike Hoče i manastira i ostalih lokacija na Kosmetu koje će, posle okončanja pregovora o zaštiti srpske kulturne baštine, biti proglašene zaštićenim zonama.

  - Tim povodom uputili smo protest šefu Unmika Joakimu Rikeru u kome smo ga detaljno obavestili o perfidnom pokušaju uništavanja srpske kulturne baštine, pod prividom ekonomskog razvoja - rekao je Popović prilikom posete opštini Zubin Potok u Kosovsko-mitrovačkom okrugu.

  On je istakao da je "nedopustiva namera pojedinih albanskih preduzetnika da u neposrednoj blizini srpskih kulturno-istorijskih spomenika grade fabrike, hotele i bazene, jer to predstavlja direktno podrivanje pregovora u Beču na kojima se razgovara o formiranju zaštitnih zona i očuvanju kulturnih i prirodnih celina".

  Od nadležnih u SO Orahovac saznaje se da se radi o izgradnji fabrike za proizvodnju kartonske ambalaže. Opšte mišljenje Srba u Hoči jeste da će ovaj objekat ozbiljno ugroziti čitav izgled okoline i samog sela u kome se nalazi 12 srednjevekovnih crkava.

  Istovremeno se saznaje da je jedan albanski biznismen već zakupio postojeću manju fabriku plastičnih proizvoda, koja se nalazi još bliže selu.

  Još prvog dana na toj fabrici je postavljena albanska zastava, gotovo na samom ulazu u ovo jedino srpsko selo u opštini Orahovac.

  Prema saznanjima Info-službe, u neposrednoj blizini manastira Gorioč kod Istoka planira se podizanje velikog hotela, nedaleko od jednog bazena za rekreaciju koji je podignut bez građevinske dozvole.

  Zbog sličnih namera krajem 2004. godine, kada je oko manastira Visoki Dečani jedan albanski biznismen hteo da otvori dve fabrike i majdan mermera, Unmikova administracija je proglasila zaštitnu zonu, prvu takve vrste na Kosmetu, u kojoj se zabranjuje gradnja privatnih i industrijskih objekata u cilju zaštite manastirskog kompleksa i prirodnih lepota dečanskog kanjona.

  Od tada je bilo više pokušaja i zahteva da se odobre izvesni projekti, čiju je realizaciju do sada sprečavala administracija UN.


  POLITIČKI PLAN

  Prema izveštaju srpskog Radija iz Čaglavice, zvaničnik UN administracije iz Prištine, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da albanski biznismeni žele da iskoriste vreme do utvrđivanja statusa zaštićenih zona oko srpskih kulturno-istorijskih objekata i da na lokacijama u blizini tih spomenika bespravno podignu industrijske i druge objekte ili privatizuju postojeću srpsku ili društvenu imovinu

  Najnoviji građevinski radovi u blizini Gazimestana, Hoče i pojedinih manastira izazivaju ogromnu zabrinutost među kosmetskim Srbima, pošto je predviđeno da ti objekti u okviru razgovora o budućem statusu Pokrajine dobiju zaštitne zone u kojima neće biti dozvoljena urbanizacija i industrijska gradnja, s ciljem očuvanja jedinstvenog kulturnog i prirodnog ambijenta.

  Nažalost, nepostojanje urbanističkih planova i nepoštovanje zakona u pojedinim opštinama, doveli su do opšteg procvata divlje gradnje. Na sve strane se gradi bez dozvola i bez urbanističkih planova. Posebno zabrinjava što gradnja ovakvih objekata u neposrednoj blizini kulturno-istorijskih spomenika očigledno predstavlja planski pokušaj da se onemogući očuvanje ovih kulturnih i prirodnih celina, na čemu posebno insistira Vlada Srbije, ali i sve zemlje Kontakt grupe koje su pregovore o kulturnoj baštini označili kao jedan od prioriteta.

  - Poseban problem u zaštiti srpskih verskih i istorijskih spomenika jeste činjenica da mnoge opštine na Kosovu i Metohiji nemaju urbanističke planove i da pojedinci postojeći pravni vakuum nastoje da iskoriste za zauzimanje što većeg zemljišta i to najčešće s punim znanjem i podrškom opštinskih moćnika.

  Osim toga, pojedine opštine ne poštuju osnovne norme o zaštiti kulturne baštine i relevantne odluke Unmika, kao ni stav Kontakt grupe da je zaštita srpske duhovne i kulturne baštine jedan od ključnih aspekata za rešavanje budućeg statusa KIM - ističe se u saopštenju Info službe Kosova i Metohije.

  Istovremeno s nastavkom gradnje kod Gazimestana KIM info služba dobila je obaveštenje iz manastira Gorioč da se nastavlja čišćenje terena na lokaciji nedaleko od samog manastira, na prostoru koji prema predlogu Unoseka treba da bude u sklopu zaštitne zone manastira. Monahinje su primetile bager koji raščišćava teren i kopa rov. Postoji sumnja da se sprema gradnja objekta bez dozvole opštinskih vlasti, a prema nezvaničnim informacijama planira se i podizanje izbegličkog naselja za Rome.

 2. #2
  jugo-jebe-dugo
  Sollten sie schnell verbieten.

 3. #3
  Avatar von skenderbegi

  Registriert seit
  27.09.2006
  Beiträge
  11.210
  Zitat Zitat von Sumadinac
  Sollten sie schnell verbieten.
  sorry um was gehts da.?
  bitte um aufklärung bezw. zusammenfassung.danke serbisch habe mir sagen lassen (fala) ?

 4. #4
  Zitat Zitat von skenderbegi
  Zitat Zitat von Sumadinac
  Sollten sie schnell verbieten.
  sorry um was gehts da.?
  bitte um aufklärung bezw. zusammenfassung.danke serbisch habe mir sagen lassen (fala) ?
  Albaner bauen illegal auf serbischen Grundstücken... es heisst HVALA..

 5. #5

  Registriert seit
  22.06.2006
  Beiträge
  3.485
  Zitat Zitat von Jastreb
  Zitat Zitat von skenderbegi
  Zitat Zitat von Sumadinac
  Sollten sie schnell verbieten.
  sorry um was gehts da.?
  bitte um aufklärung bezw. zusammenfassung.danke serbisch habe mir sagen lassen (fala) ?
  Albaner bauen illegal auf serbischen Grundstücken... es heisst HVALA..

  und wo?

 6. #6
  Lucky Luke
  Ist die herabwürdigende und beleidigende Bezeichnung "Šiptari" für Albaner nicht verboten?

 7. #7

  Registriert seit
  11.06.2006
  Beiträge
  807
  Was ihr sagt selber zu euch Siptari!
  Aber ihr schriebt es halt anders.
  Bei uns schreibt man es halt so wie man spricht.

 8. #8
  Lucky Luke
  Zitat Zitat von SchwarzeMamba
  Was ihr sagt selber zu euch Siptari!
  Aber ihr schriebt es halt anders.
  Bei uns schreibt man es halt so wie man spricht.
  Das stimmt nicht. Die albanische Variante wird auch anders ausgesprochen: "Schtschiptare" (das ende lang gezogen). So ähnlich wie der Unterschied zwischen Pole und Polak.

 9. #9

  Registriert seit
  29.01.2006
  Beiträge
  3.160
  Šiptar ist das serbische Wort für "Albaner".

  Nix Schimpfwort.

  Früher hat man Šćiptar gesagt aber das ist scheisse aus zusprechen.

 10. #10

  Registriert seit
  04.06.2005
  Beiträge
  7.678
  Und was wäre, würde man dir Serve sagen?

  Was wieder Synonym für Sklave sein soll?

Seite 1 von 3 123 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.04.2010, 14:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.12.2009, 19:00
 3. Referendum u Rep.Srpskoj!!!!
  Von Gast829627 im Forum Politik
  Antworten: 107
  Letzter Beitrag: 17.03.2008, 09:48
 4. Ko su Albanci
  Von Brizak im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 30.01.2008, 19:51