BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 3 123 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 24

Aleksandar Stub: Referendum će samo naškoditi RS

Erstellt von Emir, 01.02.2010, 18:46 Uhr · 23 Antworten · 1.401 Aufrufe

 1. #1
  Emir

  Aleksandar Stub: Referendum će samo naškoditi RS

  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -
  -


  Moja preporuka političkim liderima bi bila da razmisle šta su prioriteti za članstvo u EU i na tome rade  Vlasti u RS troše vrijeme i energiju na aktivnosti koje će samo naškoditi RS, dok njenim građanima neće donijeti apsolutno nikakvu korist, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" Aleksandar Stub (Alexander Stubb), ministar vanjskih poslova Finske.

  Stub će danas boraviti u zvaničnoj posjeti Sarajevu. U razgovoru za naš list podsjeća da je osporavanje ovlasti visokog predstavnika kršenje Dejtonskog sporazuma.

  Političke stranke

  Politička situacija u BiH i dalje se pogoršava, uz nedovoljan napredak u procesima evropskih integracija. Nedavni pregovori u Butmiru, održani pod sponzorstvom EU i SAD, nisu uspjeli približiti političke lidere u njihovim stavovima. Da li vidite izlaz iz trenutnog zastoja?

  - Prije svega, dozvolite da naglasim da je Evropska unija, naročito ministri vanjskih poslova EU, u više navrata pozvala lidere u BiH da pokažu više odgovornosti i naprave neophodne kompromise kako bi osigurali budućnost BiH unutar EU. Bez političke volje da postignu dogovor, političke stranke će veoma teško uvjeriti birače da se bore za njihov najbolji interes. Zemlje članice EU su spremne pomoći BiH, ali u konačnici pridruživanje EU je dobrovoljan proces kojim moraju upravljati domaće snage. Ne zaboravite da je EU u BiH angažirala sve mehanizme vanjske politike koje ima na raspolaganju - vojnu misiju, policijsku misiju i političkog predstavnika - kako bi pomogla u tranziciji iz dejtonske faze u fazu Evropske unije.

  Vlada Republike Srpske tvrdi da je odlučna u namjeri da organizira referendum koji osporava autoritet visokog predstavnika i ranije reforme, bez obzira na opće protivljenje unutar BiH te međunarodne zajednice. Koji je odgovor EU na takve prijetnje?

  - Ovo je samo još jedan primjer kako se odvraća sa stvarnih izazova sa kojima se suočava BiH. Umjesto da rade s drugim partnerima kako bi unaprijedili proces evropskih integracija, za dobrobit svih građana, vlasti u RS troše vrijeme i energiju na aktivnosti koje će samo naškoditi RS, dok njenim građanima neće donijeti apsolutno nikakvu korist. Kao što su već u više navrata istakli i visoki predstavnik i međunarodna zajednica, referendum koji osporava odluke visokog predstavnika predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te kršenje nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. BiH i njenim građanima to ne bi omogućilo brži ulazak u Evropsku uniju.

  Odredbe Ustava

  Evropski sud za ljudska prava nedavno je osudio BiH zbog diskriminatorskih odredbi u njenom Ustavu, a EU je ustavne promjene proglasila preduvjetom za daljnje integracije. Do sada su mišljenja bh. lidera o ustavnoj reformi bila veoma podijeljena. Šta će se desiti ako se ništa ne uradi kako bi se ovo pitanje riješilo?

  - EU ne prihvata nijedan oblik diskriminacije, i u tom smislu BiH mora promijeniti Ustav kako bi garantirala jednaka prava svim svojim građanima. U isto vrijeme, EU nije zadovoljna tempom reformi u BiH. Mnogi uvjeti EU još nisu ispunjeni zbog nefunkcionalnih institucija i nedostatka koordinacije unutar BiH. Zbog toga su EU i SAD i pokušali pomoći političkim liderima da uspostave sistem donošenja odluka koji bi ubrzao proces evropskih integracija ove zemlje.

  Raniji pokušaji su pokazali da će biti veoma teško u kratkom roku usaglasiti bilo kakav sveobuhvatan paket ustavnih promjena. Moja preporuka političkim liderima bi bila da razmisle šta su prioriteti za članstvo u EU i da što prije pokušaju usaglasiti konkretna pitanja koja će ubrzati proces evropskih integracija, bez prejudiciranja ishoda opsežnije reforme Ustava koja bi mogla biti dogovorena u drugoj fazi. U većini zemalja EU ustav je živući dokument koji se redovno mijenja. Mnoge zemlje članice EU i one sa statusom kandidata morale su mijenjati svoje ustave kao rezultat procesa integracija u EU, u nastojanju da ispoštuju nove zakone EU, odnosno kriterije za članstvo.

  Izbori su prilika

  Malo je onih koji očekuju da će politički lideri biti spremni napraviti teške kompromise u izbornoj godini. Kakva su Vaša očekivanja?

  - Znamo da je 2010. izborna godina za BiH i da će politički lideri pažljivo vagati svaku odluku u odnosu na njen mogući utjecaj na njihov izborni uspjeh. Međutim, izbori su također prilika, kako za kandidate tako i za birače, da govore o istinski značajnim pitanjima, kao što su životni standard, ekonomija i mogućnosti za zaposlenje. Očekujemo da se birači zapitaju šta su njihovi izabrani predstavnici učinili kako bi poboljšali njihov svakodnevni život i osigurali da oni uživaju ista prava i povlastice kao i ostali Evropljani.

  DNEVNIAVAZ.BA - Dogadjaji - Aleksandar Stub: Referendum ?e samo na?koditi RS  -------------
  -------------
  -------------
  -------------


  Valentin Inzko: "Međunarodna zajednica prati RS i priprema reakcije"


  Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da će njegova reakcija na zakon o referendumu o kojem će Narodna skupština Republike Srpske (RS) raspravljati 9. februara zavisiti od sadržine samog zakona.


  "Prvo moram da vidim šta će biti u tom zakonu, ako će to biti nešto u okviru onoga što može da radi RS, onda će moja reakcija biti takva, ako će biti nešto drugo moja reakcija će biti drugačija".
  On je naveo da je sasvim jasno da entitet ne može odlučivati o državi, već da sve što je na državnom nivou tu treba i da se rješava.
  "Međutim, moram prvo da vidim šta će biti u tom zakonu i da onda tek mogu da reagujem", rekao je Inzko.
  On je dodao da međunarodna zajednica pomno prati situaciju u RS povodom najava referenduma i da priprema reakcije.
  "Svakako da studiramo situaciju politički i pravno iz svih uglova i pripremamo naše reakcije. Kada to bude aktuelno, mi ćemo svakako jasno reagovati", rekao je Inzko, ali nije želio da precizira o kakvim bi reakcijama moglo biti riječ.
  On je naveo da njegove odluke o produžetku mandata međunarodnim sudijama i tužiocima nisu usmjerene protiv RS i da ne razumije zašto bi zbog toga bio održan bilo kakav referendum.
  "U mojim odlukama nema ništa što je protiv RS i srpskog naroda. Produžio sam mandat međunarodnim sudijama i tužiocima na određeno vrijeme da taj posao kasnije preuzmu domaće sudije. To su obaveze koje su primile sve države u regionu", rekao je Inzko.
  Podsjećajući da je Srbija isporučila Haškom tribunalu Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića, Hrvatska Antu Gotovinu, Inzko je rekao da i BiH ima obavezu da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.


  plbih.org-24sata

  ---------------
  ---------------
  ---------------
  ---------------

  Raffi Gregorian: "Referendum je antidejtonski i bespotreban trošak"


  Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian ocijenio je da je referendum u Republici Srpskoj antidejtonski čin koji unosi strah i predstavlja bespotreban trošak da bi bio dobijen već poznat odgovor.


  "S obzirom na finansijsku situaciju to bi bio gubitak sedam miliona KM, i to da bi se odgovorilo na pitanje za koje premijer RS (Milorad Dodik) tvrdi da već zna odgovor", rekao je Gregorian.

  On je rekao da su u BiH skoro četiri godine uzalud utrošene u nastojanjima da se krene ka EU i NATO.

  "Čini mi se da su razlozi za ovakvo stanje namjerno ciljani i potpuno nepotrebni. Kada je Dodik preuzeo vlast u martu 2006. godine, a kasnije ponovo izabran u oktobru te godine, nismo očekivali da ćemo imati ovakve probleme sa RS. Naprotiv, međunarodna zajednica osjetila je tada veliko olakšanje i osjećaj da se više nećemo brinuti zbog RS. Na iznenađenje svih desilo se upravo suprotno", rekao je Gregorian za sutrašnje "Nezavisne novine".

  Gregorian je za Dodikovu izjavu da neće biti referendum o secesiji i statusu rekao da pozdravlja činjenicu da premijer RS pokušava da smanji tenzije i da bi bilo dobro ako ostane dosljedan toj poruci.

  "On (Dodik) je rekao da to nije na dnevnom redu, šta god to značilo, ali protekle četiri godine mogli smo vidjeti brojne izjave koje pokazuju suprotno", rekao je Gregorijan.

  Gregorian je rekao da nema neki lični problem sa Dodikom, ali da je on glavni krivac za ostanak OHR-a u BiH i da ne očekuje da će Savjet za provođenje mira u februaru odustati od bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

  On je istakao da zna da ga pojedinci ne žele u BiH, ali da ima pismene instrukcije i naloge i da planira ih ispoštuje u potpunosti.

  "I ne mislim da ću otići uskoro", rekao je Gregorian.
  plbih.org-24sata

 2. #2
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.916
  opet referendum...

 3. #3
  Emir
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  opet referendum...
  spremi i samo cekaj ..... :wink:

 4. #4
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.916
  Zitat Zitat von Emir88 Beitrag anzeigen
  spremi i samo cekaj ..... :wink:


  hehe taj ti je dobar...

 5. #5

  Registriert seit
  03.11.2009
  Beiträge
  13.141
  Einmal übersetzen bitte.

 6. #6
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.916
  Zitat Zitat von Albanischer Patriot Beitrag anzeigen
  Einmal übersetzen bitte.


  ist nur mal wieder das unabhänigkeits geschwätz...

 7. #7

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Wisst ihr eigentlich, worum es bei dem Referendum geht, dass Dodik auschreiben will?
  Es geht nicht um die Unabhängigkeit!

 8. #8
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.916
  Zitat Zitat von Idemo Beitrag anzeigen
  Wisst ihr eigentlich, worum es bei dem Referendum geht, dass Dodik auschreiben will?
  Es geht nicht um die Unabhängigkeit!


  ich habs mir nicht durchgelesen hab nur das blöde wort referundum gelesen hat mir schon gereicht...

 9. #9

  Registriert seit
  16.01.2009
  Beiträge
  17.122
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  ich habs mir nicht durchgelesen hab nur das blöde wort referundum gelesen hat mir schon gereicht...
  Es geht nicht um die Unabhängigkeit. Daher verstehe ich eh dieses ganze Geweine nicht, aber so ist es, alle plappern etwas nach, was einer mal erzählt... mir egal!

  Das steht sogar im Text:

  Vlada Republike Srpske tvrdi da je odlučna u namjeri da organizira referendum koji osporava autoritet visokog predstavnika i ranije reforme (...)

 10. #10
  MagicSeite 1 von 3 123 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. N.N. minirao stub dalekovoda struje
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.08.2010, 13:31
 2. Referendum samo uz rebalans
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 26.06.2010, 10:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 21.05.2010, 12:00
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.04.2010, 17:00
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 20.10.2009, 18:00