BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 13 von 13 ErsteErste ... 3910111213
Ergebnis 121 bis 127 von 127

Amerika preuzima posao u BiH

Erstellt von Ludjak, 02.10.2009, 10:31 Uhr · 126 Antworten · 5.268 Aufrufe

 1. #121
  Avatar von Ludjak

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  3.577
  Zitat Zitat von Hajduk Mijat Tomic Beitrag anzeigen
  es ist was persönliches und das seit 500 jahren schon!! und jetzt noch mehr
  Aus welcher Anstalt bist du eigentlich entflohen ?

 2. #122

  Registriert seit
  26.01.2009
  Beiträge
  2.588
  Vijesti BiH - English: SAD i EU predvode konferenciju 9. oktobra, a sinoć je na TV bila i konf. za novinare u američkoj ambasadi na ovu temu.


  Napokon Amerikanci preuzimaju vodeću ulogu u pokušaju rješavanja trenutnog stanja kod nas.

  Sviđa mi se da su ovaj sastanak organizovali u vojnoj bazi, slično kao i Dejton, a poručili su liderima da budu spremni na kompromise i na konstruktivne razgovore. Treba ih zatvoriti u žicu i ne pustati van dok se nešto krupno ne potpiše i dogovori.

  Evo i dio iz pisanja New York Times

  "New York Times": Evropska unija nesposobna, Amerika preuzima posao u BiH
  02. 10. 2009. • 08:56 A. B.
  24sata.info 24SI - Evropski zvaničnici nisu sposobni donijeti napredak stotinama miliona uloženih eura, nacionalističke tenzije u BiH su jake i sve je više straha da bi nasilje u BiH ponovo moglo buknuti, piše jučerašnji "New York Times".

  Iako je Sarajevo tek nekoliko sati leta od Beča ili Rima, tu udaljenost je teško preći. Zbog malog napretka u procesu reformi, građani BiH su izostavljeni iz nedavnog plana bezvisnog režima za građane Balkana. Ovako počinje tekst u jučerašnjem "New York Timesu" pod naslovom "BiH je nefunkcionalna, ali ne kao Brisel".

  Ugledni američki list pozabavio se aktuelnom krizom u BiH koja dostiže vrhunac i ozbiljno prijeti nasiljem i raspadom naše države. Zaključak "New York Timesa" je nedvosmislen: "Na različite načine, Bosna i Hercegovina već je trebala biti pokazatelj uspjeha evropske "meke snage". Nakon što su Sjedinjene Američke Države postigle potpisivanje Dejtonskog sporazuma, Evropska unija je preuzela većinu nadležnosti nad BiH. Njen specijalni predstavnik Valentin Inzko ima široke ovlasti da nadjača feudalne lokalne političare. Dok evropski zvaničnici nisu sposobni donijeti napredak stotinama miliona uloženih eura, analitičari se boje da su nacionalističke tenzije u BiH jake i da bi nasilje ponovo moglo buknuti", piše "New York Times".

  Prekjučer je kongresmen sa Floride Elis Hastings, govoreći o BiH, otvoreno kazao: "Ja tamošnju situaciju vidim kao bure baruta koje čeka da ekslodira. Svakako da se nikako pod slučajnost ne može podvesti to što se jučerašnji "New York Times" bavi Bosnom i Hercegovinom. Američki senator Bendžamin Kardin prije dva dana je kazao da je adiministracija predsjednika Baracka Obame odmah shvatila da situacija na Balkanu, posebno u BiH, nije sređena i to je dovelo do posjete potpredsjednika SAD-a Josefa Bidena Sarajevu, Beogradu i Prištini. Međutim, i nakon te posjete BiH se nije pokrenula. - BiH vapi za dobrim liderstvom kojeg u ovom trenutku ne vidimo. Centralne institucije vlasti BiH treba biti djelotvorne i ne bi se trebali poduzimati nikakvi koraci kojima bi se nagrađivali nacionalisti...

  "Trebamo nastaviti sarađivati sa Evropom, ali je pitanje da li Evropa dijeli taj osjećaj hitnosti", kaže senator Kardin. Sve ukazuje da se dolazi do definitivnog zaključka da Evropska unija nije sposobna da riješi probleme u BiH i da će taj posao preuzeti zvanični Washington. Uostalom, američki državni tajnik Hillary Clinton to je na izvjestan način najavila kada je prezela tu funkciju kazavši da Amerika nije završila započeti posao u BiH i da će to svakako uraditi. Činjenica je da Amerika sve više gubi strpljenje, a EU se prilično ležerno ponaša prema krizi u BiH što samo ohrabruje bh. političare koji je potpiruju.

 3. #123
  Avatar von Ludjak

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  3.577

  "Obračun kod OK korala"

  EU i SAD zakazale sastanak sa političkim liderima u BiH za 9. oktobar


  Sjedinjene Američke Države i EU su ozbiljno zabrinute političkom situacijom u BiH već duže vrijeme i ona se sve više produbljuje, kazao je danas u Sarajevu Charles English, američki ambasador u BiH.

  Stoga su Carl Bildt, švedski ministar vanjskih poslova, koji predstavlja predsjedništvo EU-a i zamjenik američke državne sekretarice Jim Steinberg sazvali sastank s bh. političkim liderima za 9. oktobar, a na njemu će biti govora o ustavnim reformama, priključenja BiH Evropskoj uniji i NATO-u.

  "Cilj tog sastanka je prezentovati sveobuhvatan pristup rješavanja nagomilanih problema u BiH, a koji uzrokuju podjele u državi. Naravno, taj sveobuhvatan paket neće moći sadržaviti rješenje svakog problema s kojim se BiH danas susreće", kazao je English.

  Kako je kazao, očekuje se da taj pristup bude pomoć ka bržem ispunjavanju uslova za kandidaturu u NATO-u, ali i priključenju EU.

  "Oni politički lideri koji prihvate ovaj paket i koji budu promovisali kompromis uveliko će pomoći članstvu BiH u NATO-u i EU. Ti lideri će pomoći BiH na putu ka sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu. Oni koji budu blokirali ovaj komprimis doprinijet će da BiH ostane u već postojećoj pat poziciji, a kao rezultat će imati spor napredak BiH ka boljoj budućnosti koju zaslužuju njeni građani", istaknuo je English.

  Zajedničku zabrinutost SAD-a i EU-a za BiH istakao je i Lars Wahlund, zamjenik direktora za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske i to zato što su oni, kako je rekao, prijatelji BiH.

  "Danas smo u situaciji kada se cijela regija kreće naprijed ka NATO-u i EU, veoma bi bilo opasno ostaviti BiH u pat poziciji. Zato politički lideri moraju postići kompromis u vezi sa nekoliko pitanja. Ako to uspijemo sljedeće sedmice, BiH bi dobila mogućnost apliciranja za člansto u EU i NATO, a naročito za liberalizaciju viznog režima", kazao je Wahlund.

  Bit će potrebno "progutati neke stvari koje im se možda neće svidjeti", jer svi će biti pobjednici ako kompromis bude postignit, dodao je Wahlund.

  On je naglasio da je najgore ne uraditi ništa.

  Zoltan Martinusz, direktor Generalnog sekretarijata Vijeća EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i Centralnu Aziju kazao je da su sve članice Evropske unije dale punu podršku ovoj inicijativi.

  "O sveobuhvatnom paketu rješavanja problema političke lidere u BiH informisat će lično Carl Bildt, a svi navodi koji se budu pojavljivali u medijima u toku naredne sedmice bit će čiste spekulacije", naglaisio je Martinusz.

  Na pitanje novinara da je realan scenarij za mogućnost izbijanja sukoba u BiH, English je naglasio da SAD i EU poštuju i čuvaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te da to neće doći u pitanje.

  "Najbolji način da se obezbijedi sigurna BiH je članstvo u NATO-u, a ekonomska sigurnost bit će ako BiH postane članica EU. Bilo bi veoma nerealno očekivati da će strani investitori ulagati u BiH, ako ostatk regiona bude u EU", prokomentarisao je ovo pitanje i Wahlund, naglasivši da su kompromisu bolni, ali su plodovi slatki.

  Lideri koji su pozvani na sastanak su Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH, Sulejman Tihić, predsjednik SDA, Dragan Čović, predsjednik HDZBiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDPBiH, Božo Ljubić, predsjendik HDZ 1990, Dragan Čavić, predsjednik SDS-a te Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a.


  (fena)

 4. #124
  curica
  Zitat Zitat von SUB-ZERO Beitrag anzeigen
  na kraju ce tako i morat biti!!


  Schlaf, Kindlein schlaf...

 5. #125
  Bosanski Ljiljan
  Amerika preuzima posao u BiH? hahahahahahahahahaha ..... šta oni to žele preuzeti u Bosni i Hercegovini? da nije možda onaj poso koji su preuzeli u Afghanistanu i Iraku? oni bolje neka preuzmu svoj poso u svojoj Americi a ne van Amerike u tuđim zemljama! ničega se nestide, nepoštuju ništa, jednostavno rade šta hoće, brutalna Amerika.

 6. #126
  Avatar von BiH_Forumsflüchtling

  Registriert seit
  17.12.2009
  Beiträge
  334
  Die bosniaken meinen wenn die amis "das" in bosnien übernehmen. Sie dan einfach über die köpfe der bos. serben und bos. kroaten hinweg bestimmen könnten...

  So wies aussieht war das jüngst nicht der fall, obwohl die amis "es" übernommen haben was immer das auch gewesen sein mag.


  Ohne den willen auf seiten der bosniaken die RS nicth auflösen zu wollen, und ohne ganz klare siganle seitens der bos. serben die RS nicth abspalten zu wollen, läuft gar nichts... Auch wenn die marsmännchen "es" in bosnien übernhemen würden.

 7. #127
  Emir
  Zitat Zitat von BiH_Forumsflüchtling Beitrag anzeigen
  Die bosniaken meinen wenn die amis "das" in bosnien übernehmen. Sie dan einfach über die köpfe der bos. serben und bos. kroaten hinweg bestimmen könnten...

  So wies aussieht war das jüngst nicht der fall, obwohl die amis "es" übernommen haben was immer das auch gewesen sein mag.


  Ohne den willen auf seiten der bosniaken die RS nicth auflösen zu wollen, und ohne ganz klare siganle seitens der bos. serben die RS nicth abspalten zu wollen, läuft gar nichts... Auch wenn die marsmännchen "es" in bosnien übernhemen würden.
  Die Amis haben einfach ganz Serbien ignoriert....die machen einfach was die wollen, den kann sowieso niemand was anhaben ...

Seite 13 von 13 ErsteErste ... 3910111213

Ähnliche Themen

 1. Amerika i ja
  Von Azrak im Forum Rakija
  Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 10.10.2011, 18:24
 2. Amerika će završiti posao u BiH
  Von Zvornicanin im Forum Bosnien-Forum
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 10.02.2011, 13:24
 3. Bosnier in Amerika
  Von hamza m3 g-power im Forum Balkan im TV
  Antworten: 5
  Letzter Beitrag: 23.10.2010, 04:16
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.05.2010, 11:00
 5. Nur in Amerika...
  Von prishtinase im Forum Humor - Vicevi
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 09.10.2006, 14:08