http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=166366

Planovi za buducnost Balkana
13. april 2005. | 09:12 -> 11:34 | Izvor: B92, Beta
Vašington -- Medunarodna komisija za Balkan predstavila je u Vašingtonu preporuke o ukljucivanju balkanskog regiona u EU.

U okviru izveštaja, koji je predstavljen u utorak uvece, Medunarodna komisija predlaže nezavisnost Kosova u cetiri faze. Ujedno, u izveštaju pod naslovom "Balkan u evropskoj buducnosti", Komisija poziva Evropsku uniju da ubrza pridruživanje balkanskih zemalja u cilju jacanja politicke i ekonomske stabilnosti u Evropi.

Nezavisnost Kosova

U izveštaju Medunarodne komisije za Balkan predlaže se nezavisnost Kosova u cetiri faze.

"U prvoj fazi, došlo bi do de fakto odvajanja Kosova od Srbije. To je faza koja je sadržana u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je Kosovo pretvoreno u protektorat UN-a. Druga faza, nezavisnost bez punog suvereniteta, znaci da je Kosovo i dalje protektorat UN-a i nezavisno, uz kontrolu medunarodne zajednice kada su u pitanju ljudska prava i zaštita manjina".

Sledeca faza nazvana je "vodeni suverenitet", kada otpocinju pregovori o clanstvu Kosova u EU. U cetvrtoj i konacnoj fazi, Kosovo je clanica EU, sa podeljenim suverenitetom u okviru ove evropske integracije, navodi se u studiji.

O Srbiji i Crnoj Gori

U izveštaju se takode, navodi da bi sudbini državne zajednice SCG trebalo da odluce gradani Srbije i Crne Gore do sredine 2006, da to sto Crna Gora vodi politiku blokiranja federacije ne treba tolerisati i da gradani obe republike treba do jeseni 2006. odluce o zajednickoj državi.

"Referendum koji ce se održati iduceg proleca treba, prema mišljenju komisije, da utvrdi opredeljenje svake od republika, bilo za funkcionalnu federaciju ili funkcionalno razdvajanje. Politiku blokiranja normalnog funkcionisanja federacije koju vodi crnogorska Vlada, kako bi izazvala njenu dezintegraciju, ne treba tolerisati. Gradani Srbije i Crne Gore su ti koji treba da odluce o buducnosti postojece državne zajednice".

------------------------------------------------------------

könnt ihr mir das bitte übersetzen!? :wink: