SANKCIJE NA POMOLU

SAD i EU neće financirati RH zbog korupcije
Europski parlamentarci zabrinuti su zbog nedostatka reformi i političke korupcije u samom vrhu hrvatske Vlade, doznajemo od predstavnika think-tanka Adriatic instituta iz Rijeke koji su prošloga tjedna boravili u Bruxellesu
'Pojavljuju se i prvi znakovi oklijevanja u daljnjem slanju novca poreznih obveznika zemalja članica EU-a neodgovornoj i kompromitiranoj hrvatskoj Vladi', poručuju iz Adriatic instituta. Vodstvo ovoga think-tanka upozoreno je i na hrvatsko odugovlačenje s hvatanjem ukoštac sa strukturnim reformama koje su po mišljenju briselske birokracije nužne za naše gospodarstvo.

Što je Adriatic institut

The Adriatic Institute for Public Policy (AI) je nezavisni think-tank osnovan u Rijeci 2004. godine. Njegova misija je promicanje ekonomskih sloboda i borba za reforme koje vode slobodnom tržištu u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

'Parlamentarci su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog neefikasnosti hrvatske Vlade u razotkrivanju političke korupcije i organiziranog kriminala', rekla je Nataša Srdoč, suosnivačica i predsjednica Adriatic instituta, dodajući da je poseban naglasak stavljen na kompromitirani ugled Vlade serijom teških optužbi za korupciju u njenim redovima. Zabranjeno bogaćenje hrvatskih političara i njihovih partnera u zločinu preko javnih poduzeća i privatnog sektora trebalo bi odmah biti razotkriveno, smatraju u Bruxellesu.


Nataša Srdoč, Juan Jose Duboub, direktor u Svjetskoj banci, i Monica Macovei, bivša ministrica pravosuđa Rumunjske

Adriatic institut stoga predlaže osnivanje nezavisne skupine za borbu protiv kriminala, sastavljene od časnih i neokaljanih hrvatskih sudaca, koja bi radila pod okriljem SAD-a i EU-a. Cilj rada te komisije bilo bi utvrđivanje porijekla golemog bogatstva nekih hrvatskih političara. Europska unija već se opekla s preranim primanjem korumpiranih Bugarske i Rumunjske, pa istu grešku ne želi napraviti s Hrvatskom. Nevoljkost Hrvatske u borbi protiv korupcije s prijekorom se gleda i u NATO-u, čija smo novopečena članica.

Stoga će njihovi politički predstavnici ubuduće pažljivije raspolagati novcem američkih i europskih poreznih obveznika, pa će fondovi namijenjeni Hrvatskoj presušiti. Od Hrvatske se očekivalo da novac koji dobije upotrijebi za provođenje reformi te da one daju rezultata. Riječ je o ključnom uvjetu za ljude s obje strane Atlantika za odgovorno raspolaganje njihovim
novcem.


________________________Mujezinović: Ima lijeka

Foto: Arhiv
Ako nam MMF ne uplati tranše, čeka nas katastrofalna 2010. godina
"Zaključci u vezi s naknadama boraca trenutno ne mogu biti ispoštovani", tvrdi premijer FBiH...
14.10.2009. 18:05
Na inicijativu dopremijera Federacije i ministra finansija Vjekoslava Bevande, nakon što je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu okončana rasprava o stanju u Naftnim terminalima Federacije u Pločama, otvorena je rasprava o informaciji koja se odnosi na implementaciju stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Iz diskusije ministra Bevande, kao i federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, proizlazi da je federalni budžet trenutno likvidan i da Federacija isplaćuje obaveze prema utvrđenim prioritetima, ali problemi će nastati ako joj ne budu uplaćivane daljnje tranše MMF-a, predviđene stand-by aranžmanom, uz uslov da Federacija u budžetu postigne uštede.

"Ako ne dobijemo drugu i treću tranšu, budžet neće preživjeti i 2010. godina će biti katastrofalna. Situacija je teška, ali ima lijeka", izjavio je premijer Mujezinović, misleći da je lijek upravo u narednim tranšama MMF-a.

Ispunjenje zahtjeva boraca na čekanju

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović izjavio je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta da, trenutno, ne mogu biti provedeni zaključci ovog doma kojima su ispunjeni zahtjevi dobitnika ratnih priznanja, jer su u koliziji sa budžetom Federacije BiH.

Mujezinović je kazao da će zaključci kojima je, pored ostalog, predviđeno ukidanje odluke o umanjenju naknada borcima, moći biti ispunjeni kada budu usvojeni planirani reformski zakoni.

Zaključcima, koje je Zastupnički dom usvojio na vanrednoj sjednici početkom ovog mjeseca, predviđeno je, između ostalog, da naknade boračkim kategorijama ne budu umanjene za deset posto, kako je planirano mjerama štednje koje je naložio Međunarodni monetarni fond (IMF).

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Irfan Ajanović kazao je da su zastupnici zaključke usvojili pod pritiskom prosvjednika, odnosno, kako je kazao po "prijetnjom pištoljem".

_______________________

16:02
CVETKOVIĆ:MOSKVA NE POSTAVLJA POLITIČKE USLOVE ZA KREDIT

Mirko Cvetković

BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da Rusija ne postavlja političke uslove Srbiji da bi joj odobrila kredit u iznosu od milijardu evra, prenela je ruska agencija Itar-tas s.
„Uslovi za odobravanje kredita su povoljni za Srbiju”, rekao je premijer Srbije, odlučno odbacivši i pretpostavke da Rusija namerava da na račun odobravanja finansijskih sredstava stekne monopol na naftnom tržištu u Srbiji.
„Ja sam protiv monopola, jer to može da ometa proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, istakao je Cvetković u intervjuu američkoj agenciji AP, koji je prenela ruska državana agencija.
Cvetković je rekao da će iz ukupne sume sredstava koje bi Rusija trebalo da odobri Srbiji, 300 miliona evra biti iskorišćeno za pokrivanje budžetskog deficita.
Ostatak novca biće usmeren na realizaciju velikih investicionih projekata, kao što su izgradnja metroa u Beogradu i obilaznice oko glavnog grada Srbije, preneo je Itar- tas s.
Prema Cvetkovićevim rečima, još traju pregovori o krajnjim rokovima za otplatu ruskog kredita.


_____________________


Die USA und die EU werden Kroatien aufgrund von Korruption nicht finanzieren
Bosnien hängt vom MMF Kredit ab, wenn dieser nicht kommt, so befürchtet man eine große Krise
Serbien erhält von Russland einen Kredit, angeblich ohne "Bedingungen"

Was glaubt ihr, werden die USA und die EU in den anderen Balkanländern dasselbe Urteil fallen lassen?
Und ist dieser Kredit der Russen wirklich erhlich oder versteckt sich etwas dahinter?